Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε απεργία διαρκείας από την Τετάρτη προχωρούν οι φαρμακοποιοί

image_print

Σε απεργία διαρκείας από την Τετάρτη προχωρούν οι φαρμακοποιοί, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πρωτοφανή κοροϊδία της κυβέρνησης, που αιφνιδιαστικά και με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την Τρόϊκα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων οδηγώντας τον κλάδο σε καταστροφή και την Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο.

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου του ΠΦΣ, ο πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης επεσήμανε πως «Τα φαρμακεία δεν θα πάνε ως πρόβατα σε σφαγή. Όσοι θέλουν φάρμακα ας πάνε να τα προμηθευτούν στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη. Οι βουλευτές που σκοπεύουν να ψηφίσουν αυτές τις διατάξεις ας εξασφαλίσουν φάρμακα και για τον κόσμο.

Οι μάσκες έπεσαν οι Απόκριες τελείωσαν. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις συνέπειες των επιλογών του.
Καλώ τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας να παρέμβουν και να επαναφέρουν στην τάξη τους συντάκτες του νομοσχεδίου. Ο κ. Γεωργιάδης δεν πρέπει να βάλει την υπογραφή του γιατί τότε θα πρόκειται για μια απίστευτη «κωλοτούμπα…»

Ο κ. Θεοδοσιάδης τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «Προσφέρουμε τόσα χρόνια φάρμακα με δανεικά, φάρμακα σε ανασφάλιστους, φάρμακα σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα. Και αυτό είναι το ευχαριστώ της πολιτείας. Ως εδώ και μη παρέκει. Η κυβέρνηση να βγει και να δηλώσει αν θα αποσύρει αυτές τις διατάξεις από το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Θα είμαστε στα «κάγκελα» και τους δρόμους έως ότου οι απαράδεκτες διατάξεις αποσυρθούν. Δεν παζαρεύουμε την ύπαρξη μας και δεν θα προσφέρουμε εμείς το σκοινί για να μας κρεμάσουν»

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις που καταστρέφουν εκτός από τον κλάδο των 12.000 φαρμακοποιών, την κοινωνική πολιτική  αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Διατάξεις που βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα Σούπερ Μάρκετ και τα Παιχνιδάδικα, που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα  να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ότι ώρα θέλουν γεγονός που σημαίνει ότι π.χ. σε έναν καύσωνα, μπορεί να μην υπάρχει ανοικτό φαρμακείο, καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα

«Ο ‘Ελληνας ασφαλισμένος χάνει το φαρμακείο της γειτονιάς του. Πρόκειται για καταστάσεις πέραν κάθε λογικής που ευνοούν πέντε ισχυρούς για να ελέγχουν την περίθαλψη. Ζητάμε από τον κ. Γεωργιάδη να μην αποδεχτεί αυτές τις διατάξεις, διαφορετικά υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης. Κάποιοι βάζουν τα κέρδη πάνω από την Δημόσια Υγεία. Είναι αυτοί που υιοθετούν τις προτάσεις της Τρόϊκας και του ΟΟΣΑ, αυτοί που χρωστούν σε χιλιάδες φαρμακοποιούς δεδουλευμένα από το 2010» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του ΠΦΣ, η κυβέρνηση προχωρά στις εξής αλλαγές, που οδηγούν σε απόλυτη καταστροφή τον κλάδο μας

1ον. Με το άρθρο 2 καταργούνται διατάξεις με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα :     α) σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. 1, 10, ή 100 ακόμη… (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 8 του Ν. 5607/1932)
β) σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με Super markets… (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 13 του Ν. 5607/1932)
2ον. Με το άρθρο 1 επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, ήτοι να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Και έτσι de facto «νομιμοποιούνται» οι μισθώσεις φαρμακείων…         3ον. Με το άρθρο 4 καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, με προφανές αποτέλεσμα όλα τα φαρμακεία να μεταφερθούν στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία.    Επίσης με τη συλλήβδην κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 5607/1932 και του άρθρου 7 του Ν. 328/1976, ως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ανακύπτει μείζον ζήτημα αν επιτρέπεται στα φαρμακεία να μεταφέρονται από τον ένα δήμο σε άλλο. Το χάος που θα προκληθεί σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανέστατο.
4ον. Με το άρθρο 5 καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου, με προφανές αποτέλεσμα κάθε νέος φαρμακοποιός να ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 36 παρ. 1 του Ν. 3918/2011)…
5ον. Με το άρθρο 6 ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του.
6ον. Με το άρθρο 3 καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, αδιαφορώντας για την σχετική ενημέρωση των πολιτών (ισχύουσες διατάξεις : παρ. 1 έως και 4 του άρθρου 11 του Ν. 5607/1932).
7ον. Με το άρθρο 7 παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας αυτών.
8ον. Με το άρθρο 11 το φαρμακοπωλείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ. που ήταν προηγουμένως…

Ολόκληρη την έκτακτη συνέντευξη Τύπου μπορείτε να την δείτε στο site του ΠΦΣ.  www.pfs.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 6.700 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας για τη δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας»

Δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» – Έκδοση βεβαιώσεων επιλεξιμότητας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας
image_print

Πάνω από 6.700 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας έχουν ήδη εκδοθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η δράση έχει προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά εργασίες ανακαίνισης και ήπιας ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

Στόχος της είναι η αύξηση του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος και η ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και χρηματοδοτεί παρεμβάσεις που συνδυάζουν ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή αναβάθμιση.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές κλειστής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία ή θα διατεθεί σε μακροχρόνια μίσθωση.

Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν ιδιοκτήτες, επικαρπωτές ή ψιλοί κύριοι ανοικτής κατοικίας, την οποία ήδη χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία τους.

Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης ανέρχεται σε 36.000 ευρώ ανά κατοικία, ενώ προβλέπεται επιπλέον κάλυψη έως 2.500 ευρώ για μελέτες, άδειες και ελέγχους.

Ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία και την πλήρωση ειδικών προϋποθέσεων, η επιχορήγηση κυμαίνεται από 70% έως 95%.

Επιλέξιμες είναι κατοικίες με οικοδομική άδεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 1990, που υφίστανται νόμιμα, δεν έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέες, κατατάσσονται ενεργειακά στην κατηγορία Γ ή χαμηλότερη και έχουν επιφάνεια κύριων χώρων έως 120 τ.μ. ή έως 150 τ.μ. για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Οι εργασίες ανακαίνισης θα καλύπτουν ποσοστό 60% έως 80% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, ενώ οι παρεμβάσεις ήπιας ενεργειακής αναβάθμισης ποσοστό 20% έως 40%.

Οι κατοικίες που θα ενταχθούν στη δράση δεν επιτρέπεται να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον πέντε έτη από την ολοκλήρωση της δράσης.

Η Βεβαίωση Επιλεξιμότητας εκδίδεται μέσω του gov.gr ή της πλατφόρμας www.anakainisi.gov.gr, έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026.

Η έκδοση της βεβαίωσης δεν σημαίνει αυτόματη ένταξη στη δράση ούτε έγκριση χρηματοδότησης. Στο δεύτερο στάδιο, οι δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης σε άλλη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Ολοκληρώθηκε το KOUZINA 2026 στον Δήμο Αριστοτέλη

KOUZINA 2026 στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής
image_print

Με τη συμμετοχή περίπου 240 επιχειρήσεων, κοινωνικών φορέων και εκατοντάδων εθελοντών ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες της γαστρονομικής γιορτής KOUZINA 2026 στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Η τελετή λήξης και οι βραβεύσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, στην παραλία της Ιερισσού, παρουσία πλήθους κόσμου.

Από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, η μεγάλη γαστρονομική γιορτή του Δήμου Αριστοτέλη συνέθεσε ένα πλέγμα εκδηλώσεων γαστρονομίας και παράδοσης, οι οποίες συνδέθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις με τα Αριστοτέλεια, ενισχύοντας τις πολιτιστικές και ιστορικές αναφορές τους.

Στις εκδηλώσεις που ξεχώρισαν περιλαμβάνονται τα αφιερώματα στη Γεωργία, στη Χώρα των Βάσκων και στην Αλβανία, αναδεικνύοντας τον εξωστρεφή χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Γεωργιανοί οίνοι, αθωνικές γεύσεις σε μορφή pintxos και παρουσίαση της μεσογειακής αλβανικής κουζίνας των Αγίων Σαράντα αποτέλεσαν σημεία αναφοράς της φετινής διοργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια του KOUZINA 2026 πραγματοποιήθηκαν τρία ταξίδια εξοικείωσης, με τη συμμετοχή ταξιδιωτικών πρακτόρων από τη Χώρα των Βάσκων, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και το Αζερμπαϊτζάν.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 19 κύριες και περίπου 250 παράλληλες εκδηλώσεις, προβάλλοντας δεκάδες τοπικά προϊόντα και γαστρονομικές επιρροές της περιοχής.

Ιδιαίτερη σημασία είχαν και οι δράσεις προώθησης που υλοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2025 έως τον Απρίλιο του 2026, με σημαντικότερη τη δραστηριότητα στη Χώρα των Βάσκων τον Ιανουάριο του 2026.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα είχε η διοργάνωση του 2ου Following Aristotle Συμποσίου για το Αριστοτελικό Μέλι, που πραγματοποιήθηκε στην Αρναία την Κυριακή 17 Μαΐου.

Το KOUZINA συνδέθηκε επίσης με εκδηλώσεις ανάδειξης του παραδοσιακού πολιτισμού, με το Παλαιοχώρι, την Αρναία και τη Μεγάλη Παναγία να διοργανώνουν αφιερώματα και γιορτές παράδοσης.

Τιμώμενη μεσογειακή χώρα της φετινής διοργάνωσης ήταν η Αλβανία, ενώ το 2027 τιμώμενη χώρα θα είναι η Αίγυπτος.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, χαρακτήρισε το KOUZINA σύνθετη δραστηριότητα προβολής προορισμού, που συνδέει την τουριστική προβολή με τον πρωτογενή τομέα, την εστίαση και τη γαστρονομία.

Το KOUZINA, που στηρίζεται και από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, διοργανώθηκε φέτος για 16η χρονιά στην Ανατολική Χαλκιδική.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες: Κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης για την προσβασιμότητα στην πόλη

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών – Παρέμβαση για την προσβασιμότητα στην πόλη
image_print

Παρέμβαση για το ζήτημα της προσβασιμότητας στην πόλη των Σερρών κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών, με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15 Ιουνίου 2026.

Η παράταξη ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή για τη στάση της απέναντι στα αιτήματα συλλόγων ατόμων με αναπηρία, γονέων, συνταξιούχων και του Συλλόγου Γυναικών, τα οποία αφορούν τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων μετακίνησης στην πόλη.

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, οι ανάγκες για ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές αφορούν όλους τους πολίτες, ενώ καλεί τον σερραϊκό λαό να διεκδικήσει πλήρη προσβασιμότητα σε δημόσιες υπηρεσίες, χώρους πολιτισμού, αναψυχής και εκπαίδευσης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες μας, σταθερά στο πλευρό των εργολαβικών αναγκών”

Αυτή είναι η αλήθεια που επιβεβαιώθηκε από τη δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15/6/2026 στη συζήτηση για τα αιτήματα των συλλόγων ατόμων με αναπηρία, γονέων, συνταξιούχων και του συλλόγου γυναικών για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων μετακίνησης στην πόλη των Σερρών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σύλλογοι γνωστοποιούν στη δημοτική αρχή συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις για την προσβασιμότητα στις Σέρρες. Παρότι η δημοτική αρχή είχε όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί και να απαντήσει συγκεκριμένα ποια έργα θα γίνουν, δόθηκε η γνωστή πια και επαναλαμβανόμενη απάντηση: Τόσα μπορούμε, τόσα κάνουμε! Δεν ντράπηκαν καν να αναδείξουν ως κατόρθωμά τους το αυτονόητο, το πιο απλό, τη συντήρηση 12 ραμπών σε ένα έτος! Μας ενημέρωσαν και για τα εμπόδια για την εκτέλεση έργων: οι ρίζες των δέντρων και οι οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των εργολάβων. Λες και δεν τους επιλέγουν οι ίδιοι, όπως συνολικά επιλέγουν αυτή την πολιτική των (απευθείας ή μη) αναθέσεων.. Όσο για την «εκ παραδρομής» αναφορά της Δημάρχου σε συζητήσεις που αφορούν “μικροζητήματα”, αλλά και στην αναφορά του Αντιδημάρχου για “κανονικούς ανθρώπους”, καταλαβαίνουμε απολύτως ποια είναι η βαθύτερη οπτική τους για τους ΑμεΑ και τις ανάγκες τους.

Το ζήτημα των υποδομών σε δρόμους και πεζοδρόμια, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες και χώρους αφορά όλους και όλες ανεξαιρέτως. Και αυτό ακόμα το ξεχνούν οι αρμόδιοι τωρινοί και χθεσινοί. Με λόγια γλυκανάλατα και ευχές για συμπερίληψη, δεν μπορεί ούτε να πεισθεί ο Σερραϊκός λαός, που καθημερινά βιώνει τις δυσκολίες μετακίνησης, ούτε να γίνουν άμεσα τα έργα υποδομών! Η έλλειψη πόρων, εργαζομένων και βασικών υλικών που συνεχώς επικαλούνται ως δικαιολογία για κάθε πρόβλημα που προκύπτει, είναι πολιτική επιλογή, συστράτευση με την κυβερνητική θέση και τις επιταγές της ΕΕ, που θέλουν τους Δήμους απαξιωμένους και πλήρως εξαρτώμενους από κονδύλια και εργολάβους! Αυτήν την πολιτική αντιμετωπίζουμε όλοι καθημερινά. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής καταστρέφονται υποδομές που υπήρχαν αλλά δε συντηρήθηκαν ποτέ γιατί “σώθηκε” η χρηματοδότηση. Αυτή η πολιτική δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες για υποδομές παρά τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.  

Η απαξίωση κάθε ανάγκης μπροστά στην ικανοποίηση των εργολαβικών κερδών είναι η πραγματική αιτία που πρέπει να παλέψει και να καταργήσει ο Σερραϊκός λαός! Διότι αυταπάτες από δήθεν γνωστικούς, έμπειρους και σωτήρες δεν υπάρχουν! Έχουν όλοι δείξει περίτρανα με τις πράξεις τους ποιους έχουν σε προτεραιότητα και ποιους στο περιθώριο. 

Για πόσο ακόμη θα ανεχόμαστε αυτή την κοροϊδία;

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η ξεδιάντροπη πολιτική, που φτάνει στο σημείο να θέτει σε κίνδυνο μέχρι και την ανθρώπινη ζωή!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα των Συλλόγων και φορέων και καλούμε τον Σερραϊκό λαό να διεκδικήσουμε από κοινού:

  • Σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές που να καλύπτουν τις σύγχρονες  ανάγκες.
  • Στελέχωση του Τμήματος Αυτεπιστασία κόντρα στις απευθείας αναθέσεις και την εργολαβία.
  • Πλήρης προσβασιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, στους χώρους πολιτισμού, αναψυχής και εκπαίδευσης.
  • Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των συλλόγων ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων, γυναικών και γονέων για μια πόλη προσβάσιμη και ασφαλής για όλους.
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en