Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σβίγκου | Δεν πανηγυρίζουμε για την αύξηση των έμμεσων φόρων

image_print

«Θα προσπαθήσουμε μέσα από την συμφωνία να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι κοινωνικά αδύναμοι».

Tο ζητούμενο είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση για την Ελλάδα έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Action 24».

Σχετικά με την αύξηση φόρων, η κ. Σβίγκου εξήγησε εκτενώς τα δεδομένα των επιλογών, αλλά και το τι θα σήμαινε η άλλη επιλογή περί «περικοπής δημόσιων δαπανών», κατηγορώντας επ’ αυτού και τη ΝΔ ως «κλασικό παράδειγμα» εκείνων που συνειδητά αποφεύγουν να πουν ότι θα επρόκειτο για περικοπή μισθών και συντάξεων: «Σε μια χώρα που έχουν ήδη μειωθεί πάρα πολύ οι δημόσιες δαπάνες, τι άλλο σημαίνει η μείωση δαπανών εκτός από περικοπή των μισθών και των συντάξεων»;. Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα μας δημόσιοι οργανισμοί που είναι άχρηστοι και πως «εάν υπάρχουν και τους γνωρίζει η ΝΔ καλό θα είναι να τους ονοματίσει». Επισήμανε δε ότι και στην τελευταία συζήτηση που έγινε στη Βουλή με τον κ. Μητσοτάκη, «ο οποίος και τότε μιλούσε για μείωση των δαπανών, σε καμιά περίπτωση δεν ονομάτισε ποιοι είναι αυτοί οι δημόσιοι οργανισμοί που θα έκλειναν και πως μέσα από αυτό τον τρόπο θα γινόταν η εξοικονόμηση του 1,8 δισ».

«Σε κάθε περίπτωση», σημείωσε η κ. Σβίγκου, «εμείς δεν πανηγυρίζουμε για την αύξηση των έμμεσων φόρων», και υπογράμμισε ότι όμως «θα προσπαθήσουμε μέσα από την συμφωνία να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι κοινωνικά αδύναμοι και να πληγεί όσο το δυνατόν λιγότερο η οικονομία για την οποία θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα για την επανεκκίνηση της». Παρέπεμψε επ’ αυτού στον νέο αναπτυξιακό νόμο, την εκταμίευση της δόσης από όπου θα υπάρξουν και χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα δώσουν αρκετή ρευστότητα στην οικονομία, για να προσθέσει ότι «δεν πρέπει να μείνουμε απλώς και μόνο στην υλοποίηση της συμφωνίας, αλλά πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα υπάρξει ανάταξη της οικονομίας και με ποιο τρόπο ακόμα καλύτερα θα προστατευτούν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Ανέφερε ότι οι έμμεσοι φόροι είναι κοινωνικά άδικοι φόροι, για να τονίσει όμως ότι θα πρέπει να ξέρουμε και για ποιο λόγο τελικά επιλέχτηκε η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Εξήγησε ότι οι δανειστές ήθελαν να αυξηθεί ο ΦΠΑ της ηλεκτρικής ενέργειας από το 13% στο 23%, όπως και ο ΦΠΑ στο νερό να πάει στο 23% και πως «αντί γι΄ αυτή τη λύση μιας τέτοια εξωφρενικής αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του νερού που θα έπληττε τους πιο αδύναμους, όπως και αντί μιας αύξησης του μειωμένου συντελεστή για τα βιβλία, επιλέχτηκε η αύξηση του υψηλού συντελεστή από το 23% στο 24%. Ακριβώς ώστε να είναι μικρότερες οι επιβαρύνσεις».

Ερωτηθείσα για το εάν θα επιδιωχθεί, όποτε κι αν γίνει ένας ανασχηματισμός, ένα άνοιγμα προς το κέντρο με αξιοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι «κάθε φορά που υπάρχει μια συζήτηση για τον ανασχηματισμό ακούγονται πάρα πολλά πρόσωπα», όπως έγινε και τον Γενάρη, τον Ιούλιο και μετά τον Σεπτέμβρη «και δεν νομίζω ότι αυτά τα ονόματα εντέλει έγιναν υπουργοί. Πρέπει να κρατήσουμε την ουσία και η ουσία έχει να κάνει με το πολιτικό σχέδιο που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση», τόνισε. Μεταξύ άλλων, είπε ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρός απολογισμός της δουλειάς όλων των υπουργείων, μια αξιολόγηση των πεπραγμένων αλλά και ένας σχεδιασμός αυτών που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και πως «πάνω σ’ αυτό τον απολογισμό και στο κυβερνητικό σχέδιο θα πρέπει να γίνει επιλογή και των προσώπων, τα οποία και θα υπηρετούν αυτό το σκοπό».

Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα με τον τότε πρέσβη της Βενεζουέλας και την επιστολή του Αλ. Τσίπρα στον Ν. Μαδούρο το 2013, η Ρ. Σβίγκου σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη για την απομάκρυνση του πρέσβη, κάτι που «η ΝΔ συστηματικά αποσιωπά». Επισήμανε ότι η επιστολή Τσίπρα έγινε το χρόνο που κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο πρέσβης απομακρύνθηκε μετά την επιστολή Τσίπρα. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει ποιες ήταν οι ενέργειες του ΥΠΕΞ της τότε κυβέρνησης και ότι «σε κάθε περίπτωση είναι το τι έκανε εκείνη η κυβέρνηση το ερώτημα το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει». Τόνισε ακόμη ότι «ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια διπλωματική γλώσσα ακριβώς για να πετύχει την απομάκρυνση του πρέσβη, πράγμα το οποίο έκανε» και ότι «παρόλο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτός παρενέβη, ενώ θα μπορούσε να μην κάνει τίποτα. Και το έκανε ακριβώς για να δοθεί λύση στο ζήτημα», σημείωσε.

Σε σχετικό ερώτημα, απάντησε ότι θα φοβόταν να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ ή οποιαδήποτε άλλου κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ «στο βαθμό τον οποίο θα έχανε την επαφή του με την κοινωνία και στο βαθμό που θα απομακρυνόταν από τις ιδρυτικές του αρχές. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στις κοινωνίες, ακούει τα προβλήματά τους, ακούει και συμμερίζεται τις αγωνίες των τοπικών κοινωνιών, των κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπεί και όσο προσπαθεί να βρει λύσεις μέσα σ’ ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, λύσεις που θα ελαφρύνουν το κόστος για την κοινωνία, δεν το φοβάμαι αυτό», τόνισε.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

7ο Balkan Forum: Νέες προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα

image_print
Τις σημαντικές δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας στη ναυτιλία, την διασυνδεσιμότητα των λιμένων, τις λιμενικές υποδομές, τα logistics και τις συνδυασμένες μεταφορές ανέδειξε το 7ο Balkan Forum, που διοργανώθηκε την Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2026, από το Υπουργείο Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας και Θράκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ναυτιλία και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Προοπτικές».
Το Συνέδριο συγκέντρωσε περισσότερους από 40 ομιλητές και σημαντικούς εκπροσώπους της ναυτιλίας, των λιμένων, των μεταφορών, της επιχειρηματικότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και φορείς από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε ο στρατηγικός ρόλος της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Μακεδονίας και της Θράκης ως πύλης διασύνδεσης της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, την Μαύρη Θάλασσα, την Κεντρική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναδείχθηκε η ανάγκη η Βόρεια Ελλάδα να συνδεθεί πιο ουσιαστικά με τον κόσμο της ναυτιλίας, όχι μόνο μέσα από τα λιμάνια της, αλλά και μέσα από τις υποδομές, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό της.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε την σημασία της σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο κέντρο μιας νέας γεωγραφίας μεταφορών, εμπορίου, τουρισμού, ενέργειας και ασφάλειας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις λιμενικές υποδομές και στις συνδυασμένες μεταφορές. Στις παρεμβάσεις των ομιλητών επισημάνθηκε ότι η αναβάθμιση των λιμανιών, η διασύνδεσή τους με οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα και η ανάπτυξη σύγχρονων logistics αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να ενισχυθεί ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εμπορικούς διαδρόμους. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας τόνισε ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των κρίσιμων υποδομών, ώστε τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας να συνδεθούν πιο αποτελεσματικά με την ενδοχώρα, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Αντίστοιχα, από την των ελληνικών σιδηροδρόμων, επισημάνθηκε ότι η ενίσχυση των σιδηροδρομικών συνδέσεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αξιοποίηση των λιμενικών επενδύσεων και την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας ανέδειξε από την πλευρά του τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει η ναυτιλία στους νέους ανθρώπους, τονίζοντας ότι τα επαγγέλματα της θάλασσας μπορούν να αποτελέσουν πεδίο απασχόλησης, εξέλιξης και παραμονής των νέων στον τόπο τους.
Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και COO της Celestyal Cruises, Γιώργος Κουμπενάς, ανακοίνωσε την ένταξη των λιμένων  της Μακεδονίας και της Θράκης από το 2027 ως σταθμού στη νέα γραμμή κρουαζιέρας της Celestyal Cruises, η οποία θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη, νησιά του Αιγαίου, την Αίγυπτο και τον Βόλο.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού απαιτούνται σύγχρονες μαρίνες, αναβαθμισμένες λιμενικές υποδομές, καλύτερες υπηρεσίες υποδοχής και ισχυρότερη σύνδεση των λιμανιών με τους τουριστικούς προορισμούς της ενδοχώρας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Στέφανος Χατζημανώλης, ανέδειξε τη δυνατότητα αξιοποίησης των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος ως αφετηρίας ταξιδιών για δικαιούχους προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού από την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα. Όπως επισήμανε, ο συνδυασμός της μόνιμης επιβατικής κίνησης, της έγκαιρης ενημέρωσης των βαλκανικών τουριστικών αγορών και της σύνδεσης με νησιά όπως η Χίος και η Σάμος μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη και οικονομικά επιτυχημένη ακτοπλοϊκή διασύνδεση.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στον ρόλο της νέας γενιάς στη ναυτιλία. Η Πρόεδρος του Propeller Club, Port of Piraeus Δανάη Μπεζαντάκου, αναφέρθηκε στην σημασία της διεθνούς δικτύωσης, της συνεργασίας και της σύνδεσης της εκπαίδευσης με τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Παρουσίασε το έργο του YES Forum, ως πρωτοβουλίας που φέρνει τους νέους σε άμεση επαφή με τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου, και υπογράμμισε την ανάγκη χαρτογράφησης των πραγματικών αναγκών της Βόρειας Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και ανθρώπινου δυναμικού.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκάλεσε και η αναφορά της Καθηγήτριας και Προέδρου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χριστίνας Μπουτσούκη στην διαδικασία δημιουργίας επώνυμης έδρας με τίτλο «Γαλάζια Οικονομία». Η νέα έδρα θα έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη της σημασίας της ναυτιλίας όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στη βιωσιμότητα των θαλάσσιων μεταφορών, στη διαχείριση λιμένων, στην κυβερνοασφάλεια, στην τεχνολογία και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Το 7ο Balkan Forum σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς έφερε στο ίδιο τραπέζι αρμόδιους Υπουργούς, ευρωπαϊκούς και θεσμικούς εκπροσώπους, εκπροσώπους λιμένων, επιχειρηματικούς φορείς, ακαδημαϊκούς και παράγοντες της ναυτιλίας από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και εντάσσεται στην ευρύτερη εκστρατεία εξωστρέφειας του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη της στρατηγικής θέσης της Μακεδονίας και της Θράκης και την ενίσχυση των συνεργασιών με τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές. Έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί αντίστοιχες περιοδείες από τον Κωνσταντίνο Π. Γκιουλέκα στην Σόφια τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Βελιγράδι τον περασμένο Μάρτιο και στο Βουκουρέστι τον περασμένο Μάιο.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, επισήμανε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να συνδεθεί πιο ουσιαστικά με τη ναυτιλία και την θαλάσσια οικονομία. Όπως τόνισε, η περιοχή διαθέτει λιμάνια, υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, γεωγραφική θέση και άμεση πρόσβαση στις βαλκανικές αγορές.
«Θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά την Βόρεια Ελλάδα στη ναυτιλία και τη ναυτιλία στην Βόρεια Ελλάδα. Η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν να αξιοποιήσουν πολύ πιο δυναμικά τη στρατηγική τους θέση, τα λιμάνια τους, τις υποδομές τους και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Με σχέδιο, συνεργασίες και εξωστρέφεια, συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε η περιοχή μας να αποκτήσει ακόμη πιο ισχυρό ρόλο στον σύγχρονο αναπτυξιακό χάρτη», ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας.
Το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό κόμβο ναυτιλίας, κρουαζιέρας, logistics και συνδυασμένων μεταφορών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η αναβάθμιση των υποδομών, η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας και η συνεργασία με τους φορείς της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: 397.000 ευρώ για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων στην Π.Ε. Καβάλας

image_print

Τη διάθεση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 397.000 ευρώ προς τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για εργασίες συντήρησης και επισκευών σε σχολικές μονάδες ανακοίνωσε, με ανάρτησή του, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης. Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, κατανέμεται στους Δήμους Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου και Θάσου και αφορά παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών κτιρίων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η ανάρτηση αναφέρει:

To ποσό των 397.000 ευρώ θα λάβουν οι Δήμοι της Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη συντήρηση σχολικών υποδομών.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Καβάλας θα λάβει 202.000 ευρώ, ο Δ. Παγγαίου 90.000 ευρώ, ο Δ. Νέστου 64.000 ευρώ και ο Δ. Θάσου 41.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση αφορά αποκλειστικά εργασίες συντήρησης, επισκευών και λοιπών αναγκαίων παρεμβάσεων σε σχολικά κτίρια, με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η διαρκής αναβάθμιση της παιδείας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα!

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εβριτών στον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Α.Μ.Θ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη

image_print

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εβριτών στον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, στο πλαίσιο των επαφών του με θεσμικούς φορείς της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τους στόχους και τις προτεραιότητες του Συλλόγου για τη νέα του θητεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Έβρου, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του Συλλόγου και στην ανάπτυξη συνεργασιών με την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωσηφίδης συνεχάρη τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την εκλογή τους και ευχήθηκε καλή και δημιουργική θητεία. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την αναπτυξιακή προοπτική του Έβρου, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική ανάπτυξη, την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και τη συμμετοχή του Συλλόγου σε δράσεις με ευρύτερο κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εβριτών ευχαρίστησε τον κ. Ιωσηφίδη για την εγκάρδια υποδοχή και τη γόνιμη συζήτηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αναπτυχθεί μια ουσιαστική συνεργασία προς όφελος του τόπου και των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en