Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα 11 Ιουνίου

image_print

1184 π.χ.: Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ερατοσθένη, η Τροία πέφτει στα χέρια των Ελλήνων.

786: Μία εξέγερση σιιτών στη Μέκκα συνθλίβεται από τους Αββασίδες. Ο Ιντρίς Α’ διαφεύγει στο Μαγκρέμπ, όπου αργότερα θα ιδρύσει τη δυναστεία των Ιδρισίδων.

1345: Ο Αλέξιος Απόκαυκος, μέγας δούκας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, δολοφονείται από πολιτικούς κρατούμενους.

1770: Ο Άγγλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ προσαράζει στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

1776: Το Ηπειρωτικό Κογκρέσο διορίζει τους Τόμας Τζέφερσον, Τζον Άνταμς, Μπέντζαμιν Φράνκλιν, Ρότζερ Σέρμαν και Ρόμπερτ Λίβιγκστον στην Επιτροπή των Πέντε για να συντάξουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

1788: Ο Ρώσος εξερευνητής Γκερασίμ Ισμαΐλοφ φτάνει στην Αλάσκα.

1805: Καταστροφική πυρκαγιά κατακαίει τη μισή πόλη του Ντιτρόιτ.

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες απελευθερώνουν το Βραχώρι, το σημερινό Αγρίνιο.

1870: Ιδρύεται στο Άμστερνταμ η ζυθοποιία Amstel.

1901: Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει τα όρια της αποικίας της Νέας Ζηλανδίας ώστε να περιληφθούν και οι νήσοι Κουκ.

1917: Ο Αλέξανδρος στέφεται Βασιλιάς των Ελλήνων μετά την παραίτηση του πατέρα του, Κωνσταντίνου του Α’, υπό την πίεση των συμμαχικών στρατευμάτων που καταλαμβάνουν την Αθήνα.

1931: Ιδρύεται η Πάντειος Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με κληροδότημα του Αλέξανδρου Πάντου.

1937: Το Σοβιετικό Στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο για πράξη της προδοσίας και κατασκοπείας τον στρατάρχη Μιχαήλ Τουχατσέφσκι, καθώς και επτά ακόμη στρατηγούς.

1944: Τίθεται σε ενεργό δράση το «USS Missouri» («BB-63»), το τελευταίο θωρηκτό που κατασκευάστηκε από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών και χώρος όπου υπογράφτηκε η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

1955: Σημειώνεται το χειρότερο δυστύχημα που έχει καταγραφεί σε αγώνα αυτοκινήτων. Χάνουν τη ζωή τους 83 άνθρωποι και άλλοι 100 τραυματίζονται (εκ των οποίων οι 76 ακρωτηριάζονται) στο γκραν πρι του Λε Μαν στην Γαλλία, όταν η Mercedes του Πιερ Λεβέ, μετά από σύγκρουση με την Austin Healy του Λανς Μακλίν, βγαίνει εκτός πίστας και πέφτει επάνω στους θεατές. Το δυστύχημα θα επηρεάσει και το πρωτάθλημα της Formula 1, καθώς ακυρώθηκαν οι αγώνες σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ελβετία. Στο τέλος της σεζόν, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα ανακοινώσει την αποχώρησή της από το σπορ.

1962: Οι Φρανκ Μόρις, Τζόν Άνγλιν και Κλάρενς Άνγκλιν είναι οι πρώτοι -και τελευταίοι- που καταφέρνουν να αποδράσουν από τις φυλακές του Αλκατράζ.

1963: Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή λόγω της εμμονής του βασιλιά Παύλου να πραγματοποιηθεί, τελικά, το επίσημο ταξίδι του στο Λονδίνο παρά την αντίθετη εισήγηση της κυβέρνησης.

1963: Ο βουδιστής μοναχός, Κουάνγκ Ντουκ, αυτοπυρπολείται με βενζίνη σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση της Σαϊγκόν για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας στο Νότιο Βιετνάμ.

1980: Η Ελλάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στη Νάπολη της Ιταλίας. Χάνει από την Ολλανδία με 1-0, με το νικητήριο γκολ να σημειώνει ο Κιστ με πέναλτι στο 64ο λεπτό.

1981: Στο Ιράν, πάνω από 1.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από το σεισμό των 6,8 Ρίχτερ.

1989: Επεισόδια μεταξύ οπαδών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές.

1993: Σε δεκαετή φυλάκιση καταδικάζεται ο επιχειρηματίας, Αργύρης Σαλιαρέλης, ο οποίος κηρύσσεται ένοχος για τη φυγάδευση του Γιώργου Κοσκωτά το 1988. Το 1996 το αίτημα του για επανάληψη της δίκης του απορρίπτεται από τον Άρειο Πάγο.

1997: Εν μέσω διαδηλώσεων μελών θρησκευτικών οργανώσεων, κυρώνεται στην Ελληνική Βουλή η συνθήκη του Σένγκεν.

2002: Ο Ιταλός Αντόνιο Μέουτσι αναγνωρίζεται από το Αμερικανικό Κογκρέσο ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου.

2013: Σύμφωνα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η ΕΡΤ σταματά οριστικά την μετάδοσή της. Ο αρμόδιος υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανακοινώνει πως τα μεσάνυχτα της ιδίας ημέρας θα μπει οριστικό «λουκέτο» και 2.656 εργαζόμενοι θα απολύονταν.

2014: Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καταλαμβάνουν την ιρακινή πόλη του Τικρίτ.

2015: Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ, καθώς βγαίνουν στον «αέρα» οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ HD και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, με το όνομα ΝΕΡΙΤ να μην υφίσταται πλέον. Στις 28 Απριλίου είχε υπερψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο περιελάμβανε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού και προέβλεπε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

Γεννήσεις

1403 – Ιωάννης Δ’, δούκας της Βραβάντης

1431 – Εδμόνδος, κόμης του Ρίτσμοντ

1519 – Κόζιμο Α’ των Μεδίκων, μέγας δούκας της Τοσκάνης

1572 – Μπεν Τζόνσον, Άγγλος συγγραφέας

1726 – Μαρία Θηρεσία, ινφάντα της Ισπανίας

1776 – Τζον Κόνσταμπλ, Άγγλος ζωγράφος

1857 – Αντόνι Γκραμπόφσκι, Πολωνός χημικός μηχανικός

1864 – Ρίχαρντ Στράους, Γερμανός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας

1867 – Σαρλ Φαμπρί, Γάλλος φυσικός

1874 – Λάιμαν Γκίλμορ, Αμερικανός εφευρέτης

1876 – Άλφρεντ Λούις Κρέμπερ, Αμερικανός ανθρωπολόγος

1894 – Τογιόντα Κιιχίρο, Ιάπωνας επιχειρηματίας

1899 – Γιασουνάρι Καβαμπάτα, Ιάπωνας συγγραφέας

1910 – Ζακ-Ιβ Κουστό, Γάλλος ωκεανογράφος

1921 – Μιχάλης Κακογιάννης, Κύπριος σκηνοθέτης

1925 – Γουίλιαμ Στάιρον, Αμερικανός συγγραφέας

1928 – Φαμπιόλα, βασίλισσα του Βελγίου

1933 – Τζιν Γουάιλντερ, Αμερικανός ηθοποιός

1952 – Ανότε Τονγκ, πρόεδρος του Κιριμπάτι

1956 – Κώστας Δίγκας, Έλληνας ηθοποιός

1958 – Παντελής Θαλασσινός, Έλληνας τραγουδοποιός

1959 – Χιου Λώρι, Άγγλος ηθοποιός

1969 – Πίτερ Ντίνκλατζ, Αμερικανός ηθοποιός

1974 – Φραγκίσκος Αλβέρτης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1975 – Θωμάς Μπίμης, Έλληνας καταδύτης

1985 – Ντμίτρι Κολντούν, Λευκορώσος τραγουδιστής

1986 – Σάια ΛαΜπέουφ, Αμερικανός ηθοποιός

1988 – Κλερ Χολτ, Αυστραλή ηθοποιός

1990 – Κριστόφ Λεμέτρ, Γάλλος δρομέας

1994 – Ιβάνα Μπακέρο, Ισπανίδα ηθοποιός

Θάνατοι

1050 – Ζωή Πορφυρογέννητη, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου

1183 – Ερρίκος ο Νεότερος, βασιλιάς της Αγγλίας

1216 – Ερρίκος της Φλάνδρας, αυτοκράτορας της Λατινικής Αυτοκρατορίας

1363 – Χριστόφορος, δούκας του Λόλλαντ

1393 – Ιωάννης Α’, κόμης του Μαρς

1488 – Ιάκωβος Γ’, βασιλιάς της Σκωτίας

1557 – Ιωάννης Γ’, βασιλιάς της Πορτογαλίας

1560 – Μαρία του Γκιζ, βασίλισσα της Σκωτίας

1568 – Ερρίκος Ε’, πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ

1835 – Ανδρέας Μιαούλης, Έλληνας ναύαρχος

1859 – Κλέμενς φον Μέττερνιχ, Αυστριακός πολιτικός

1903 – Αλέξανδρος Α’, βασιλιάς της Σερβίας

1934 – Λεβ Βιγκότσκι, Ρώσος ψυχολόγος

1963 – Μιχαήλ Τσαμαδός, Έλληνας διπλωμάτης και δικαστικός

1968 – Κωνσταντίνος Γουλής, Έλληνας πολιτικός

1970 – Αλέξανδρος Κερένσκι, Ρώσος πολιτικός

1974 – Τζούλιο Τσέζαρε Έβολα, Ιταλός φιλόσοφος

1976 – Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, Έλληνας αξιωματικός του Ναυτικού

1977 – Χαράλαμπος Μακαρόνας, Έλληνας αρχαιολόγος

1979 – Τζον Γουέιν, Αμερικανός ηθοποιός

1984 – Πέτρος Κυριακός, Έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής

1984 – Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, Ιταλός πολιτικός

1985 – Σαπφώ Νοταρά, Ελληνίδα ηθοποιός

1988 – Τζουζέπε Σάραγκατ, Ιταλός πολιτικός

1995 – Γεώργιος Σαββίδης, Έλληνας φιλόλογος

1996 – Μπριγκίτε Χελμ, Γερμανίδα ηθοποιός

1997 – Στέλιος Τσιτσιμελής, Έλληνας πολιτικός

1997 – Λεωνίδας Μπουρνιάς, Έλληνας πολιτικός

2003 – Ηρακλής Ματράγκας, Έλληνας πολιτικός

2005 – Θανάσης Παπαθανασίου, Έλληνας πολιτικός

2006 – Νερόλι Φέρχολ, Νεοζηλανδή τοξοβόλος

2007 – Γιώργος Ντότσικας, Έλληνας υδατοσφαιριστής

2008 – Χρίστος Λάσκαρης, Έλληνας ποιητής

2012 – Τεόφιλο Στίβενσον, Κουβανός πυγμάχος

2014 – Κώστας Μουρούζης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξάνθη: Στις 30 Αυγούστου η έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης

image_print

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη, καθώς από τις 30 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου η πόλη θα φιλοξενήσει για ακόμη μία χρονιά έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, παραδοσιακές και λαογραφικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές δράσεις, εκθέσεις, δρώμενα στους δρόμους της Παλιάς Πόλης και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού οικισμού, να γνωρίσουν την τοπική παράδοση και γαστρονομία, αλλά και να απολαύσουν μοναδικές μουσικές βραδιές, σε μια γιορτή που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και έντονο το στοιχείο της παράδοσης, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης αναμένεται και φέτος να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άντονι Χόπκινς: Αγνώριστος στα 88 του σε νέα φωτογραφία

Άντονι Χόπκινς - Νέα φωτογραφία στο Instagram - 2026
image_print

Άντονι Χόπκινς: Αγνώριστος στα 88 του σε νέα φωτογραφία

Ο Άντονι Χόπκινς προκάλεσε σχόλια στα social media με νέα φωτογραφία που δημοσίευσε στο Instagram, με αφορμή τον αγώνα της Αγγλίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Ο 88χρονος ηθοποιός εμφανίστηκε χαλαρός στο σπίτι του, δίπλα στη σύζυγό του, Στέλλα Αρογιάβε, με την εικόνα του να γίνεται γρήγορα θέμα συζήτησης.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, που έχει συνδεθεί με εμβληματικούς ρόλους στην ιστορία του κινηματογράφου, έδειχνε αισθητά διαφορετικός σε σχέση με παλαιότερες δημόσιες εμφανίσεις του.

Η φωτογραφία που προκάλεσε σχόλια

Στην ανάρτηση, ο Άντονι Χόπκινς φορά τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας και μπεζ λινό παντελόνι, καθισμένος σε πολυθρόνα.

Δίπλα του βρίσκεται η σύζυγός του, Στέλλα Αρογιάβε, η οποία επέλεξε να στηρίξει το Μεξικό, φορώντας πράσινη φανέλα και ασορτί καπέλο.

Στη λεζάντα της φωτογραφίας, ο ηθοποιός έγραψε: «Είμαστε όλοι νικητές», συνοδεύοντας την ανάρτηση με αναφορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026.

Η αλλαγή στην εμφάνισή του

Αυτό που σχολιάστηκε περισσότερο ήταν η εικόνα του 88χρονου ηθοποιού.

Ο Άντονι Χόπκινς εμφανίζεται με εντελώς λευκά μαλλιά και γένια, ενώ το πρόσωπό του φαίνεται πιο αδύνατο σε σχέση με προηγούμενες φωτογραφίες και δημόσιες εμφανίσεις.

Η ανάρτηση συγκέντρωσε γρήγορα αντιδράσεις, με πολλούς θαυμαστές να σχολιάζουν τόσο την εμφάνισή του όσο και την επιλογή του να φορέσει φανέλα της Αγγλίας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φίλιπποι: Ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο

Φίλιπποι-Ματωμένος Γάμος του Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
image_print

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Ματωμένο Γάμο» του Federico García Lorca, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2026, στις 21:15, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Η παράσταση εντάσσεται σε μια ιδιαίτερα συμβολική χρονιά, καθώς το Θεσσαλικό Θέατρο συμπληρώνει 50 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής παρουσίας, ενώ συμπληρώνονται και 90 χρόνια από τον θάνατο του Λόρκα.

Ο «Ματωμένος Γάμος», εμπνευσμένος από πραγματικό έγκλημα πάθους στην ισπανική ύπαιθρο, πραγματεύεται τον απαγορευμένο έρωτα, την τιμή των οικογενειών, τον γάμο, την ιδιοκτησία, τη βεντέτα, τη μοίρα και την κοινωνική καταπίεση των γυναικών.

Σε μια κλειστή αγροτική κοινωνία, ένας γάμος ετοιμάζεται να ενώσει δύο οικογένειες. Η Νύφη υπακούει στις κοινωνικές επιταγές, όμως μέσα της παραμένει ζωντανός ένας απαγορευμένος έρωτας. Η επιστροφή του Λεονάρντο ανατρέπει τις ισορροπίες και οδηγεί σε μια τραγική σύγκρουση πάθους, καθήκοντος και εκδίκησης.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Ζιάκας, τη μουσική ο Διονύσης Τσακνής και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Στην παράσταση παίζουν οι Ντίνα Αβαγιανού, Άγγελος Ανδριόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Αναστασία Βαγενά, Γιώργος Βούντας, Χριστίνα Βράκα, Τζένη Καζάκου, Στεφανία Καραγιάννη, Δήμητρα Καραγιώργου, Αστέρης Κρικώνης, Αγγελική Λεμονή, Δημήτρης Όντος, Νίκη Παλληκαράκη και Παντελής Ψακίδης.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 18 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρώ στην προπώληση και 12 ευρώ μειωμένο.

Η προπώληση γίνεται μέσω more.com, στα καταστήματα Public και στα σημεία προπώλησης του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410 621209, 2410 533417 και 6980493082.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en