Quantcast
Connect with us

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πώς θα γίνουν οι διπλές Πανελλαδικές

image_print

Τις λεπτομέρειες για τις φετινές «διπλές» Πανελλαδικές εξετάσεις ορίζει το υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο η οποία στάλθηκε σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Ο φετινός… μαραθώνιος των Πανελλαδικών έχει την ιδιαιτερότητα των διπλών εξετάσεων, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς πρέπει να προβλεφθούν τα πάντα και να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

Παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι με το παλιό σύστημα θα είναι πολύ λιγότεροι, σε όλα τα εξεταστικά κέντρα πρέπει να ακολουθηθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα που θα αφορά και τις δύο κατηγορίες, καθώς δεν πρέπει να αδικηθεί κανένας υποψήφιος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου μετά την υποβολή των Αιτήσεων-Δηλώσεων των υποψηφίων δημιουργήθηκε το αρχείο των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει ή να είναι ήδη κάτοχοι απολυτηρίου (απόφοιτοι) ή να αποκτήσουν το απολυτήριο τον Ιούνιο του 2016 (μαθητές-τελειόφοιτοι). Αλλιώς η συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από τις διαδικασίες επιλογής (μηχανογραφικό δελτίο κ.τ.λ.).

 

Γενικά, οι διατάξεις που αναφέρονται στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αυστηρού δικαίου και απαιτούν συνεπή και αυστηρή εφαρμογή, γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο του συστήματος επιλογής.

ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων σε κάθε κέντρο θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμος και περιορισμένος για πρακτικούς και παιδαγωγικούς λόγους
ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων σε κάθε κέντρο θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμος και περιορισμένος για πρακτικούς και παιδαγωγικούς λόγους

Το υπουργείο Παιδείας τηρεί αρχείο όλων όσοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο οποίο είναι καταγραμμένα ποιοι και πότε έδωσαν εξετάσεις στα μαθήματα της τελευταίας τάξης και τι βαθμούς έχει ο καθένας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κανένας να επωφεληθεί από βαθμολογικά δεδομένα που δεν δικαιούται.

Για το 2016, λόγω διπλού συστήματος εξετάσεων, τα μαθήματα κατά την εξέτασή τους θα διακρίνονται ως εξής:

1. Μάθημα ΝΕΟΥ συστήματος

2. Μάθημα ΠΑΛΑΙΟΥ συστήματος

3. Μάθημα ΚΟΙΝΟ παλαιού και νέου συστήματος.

Η παραπάνω διάκριση των μαθημάτων θα γίνεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και θα είναι αναγεγραμμένη πάνω στις φωτοτυπίες των υποψηφίων, για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι και οι λυκειακές επιτροπές.

Εξεταστικά κέντρα
Τα εξεταστικά κέντρα (ΕΚ) που θα οριστούν θα είναι κοινά για τις Πανελλαδικές εξετάσεις με παλαιό και νέο σύστημα. Εξυπακούεται ότι όσοι υποψήφιοι υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση στο ίδιο λύκειο θα εξεταστούν και στο ίδιο ΕΚ στο οποίο αντιστοιχεί το συγκεκριμένο λύκειο, ανεξάρτητα από το αν οι υποψήφιοι είναι Παλαιό-Νέο σύστημα ή Ημερήσιο-Εσπερινό Λύκειο.

Οι υποψήφιοι του Νέου και του Παλαιού συστήματος θα εξετασθούν σε κοινά ΕΚ, σε κοινή ώρα εξέτασης, αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα, αν είναι δυνατόν. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός ο χωρισμός σε διαφορετική αίθουσα, λόγω μικρού αριθμού υποψηφίων, οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να διαχωριστούν από τους υποψηφίους του νέου συστήματος και οι Ημερήσιοι να διαχωριστούν από τους Εσπερινούς, όπως και πέρυσι.

Οπως αναφέρεται στην Εγκύκλιο «για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους είναι χρήσιμο όπως οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Διευθυντές ΔΕ, διερευνήσουν τη δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων, όπου αυτό είναι εφικτό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα στους υποψηφίους και να διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία. Οπου τυχόν συμπτυχθούν ΕΚ, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων σε κάθε κέντρο θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμος και περιορισμένος για πρακτικούς και παιδαγωγικούς λόγους».

πηγή: ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων

image_print

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έδωσε η ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι μαθητές μπορούν πλέον να ενημερωθούν για τις επιδόσεις τους, σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα στη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, όπου οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν τις σχολές που επιθυμούν, με βάση τις βαθμολογίες και τις προτιμήσεις τους.

Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, ολοκληρώνοντας τη φετινή διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων και καθορίζοντας την εισαγωγή των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια της χώρας.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΠΘ: Ιδρύεται η πρώτη Επώνυμη Έδρα με το Ίδρυμα Ευγενίδου

ΔΠΘ-ίδρυση Επώνυμης Έδρας Ευγένιος Ευγενίδης με το Ίδρυμα Ευγενίδου
image_print

Την πρώτη Επώνυμη Έδρα στην ιστορία του αποκτά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέσα από τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το ΔΠΘ και το Ίδρυμα Ευγενίδου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση και λειτουργία της Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας «Ευγένιος Ευγενίδης», στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ.

Η Έδρα θα έχει ως αντικείμενο την Αγροδιατροφική Καινοτομία, έναν τομέα με ιδιαίτερη σημασία για τη Θράκη, την παραγωγική της ταυτότητα και την αναπτυξιακή της προοπτική.

Η πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Έδρα φέρει το όνομα του Ευγένιου Ευγενίδη, εθνικού ευεργέτη, επιχειρηματία και υποστηρικτή της επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης, ο οποίος καταγόταν από το Διδυμότειχο του Έβρου.

Η λειτουργία της Έδρας στον Έβρο συνδέει την παρακαταθήκη ενός Θρακιώτη ευεργέτη με ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό και ερευνητικό εγχείρημα, με επίκεντρο τη γνώση, την καινοτομία και τη νέα γενιά.

Μέσα από σύγχρονες εφαρμογές της μοριακής βιολογίας, της βιοτεχνολογίας και της βιοανάλυσης, η Έδρα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ποιότητας, της ασφάλειας, της ιχνηλασιμότητας και της αυθεντικότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Παράλληλα, στόχος είναι η στήριξη της βιώσιμης παραγωγής, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και η σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με τις ανάγκες της κοινωνίας, της παραγωγής και της αγοράς εργασίας.

Η λειτουργία της Έδρας προβλέπεται να έχει διάρκεια πέντε ετών και θα υποστηριχθεί μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Ευγενίδου, συνολικού ύψους 250.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί για τη στελέχωση και λειτουργία της Έδρας, την υποστήριξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων, την ενίσχυση υποδομών και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Η επιλογή του ή της κατόχου της Έδρας θα γίνει μέσω δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ακαδημαϊκή αριστεία.

Με την ίδρυση της Επώνυμης Έδρας «Ευγένιος Ευγενίδης», το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ίδρυμα Ευγενίδου ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοβουλία με ισχυρό επιστημονικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τη Θράκη και τη χώρα.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: Αιτήσεις έως 10 Ιουλίου για το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Δράμα-αιτήσεις για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Δράμας-2026
image_print

Συνεχίζεται έως την Παρασκευή 10 Ιουλίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Δράμας, το οποίο θα λειτουργήσει και τη νέα σχολική χρονιά, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές που είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Δράμας και πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο υλοποιείται χάρη στη διαχρονική και εθελοντική προσφορά των τοπικών ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών, οι οποίοι στηρίζουν έμπρακτα μαθητές και οικογένειες της περιοχής.

Για το θέμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας τους φορείς που συμμετέχουν και συμβάλλουν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας, Σοφία Τσακιρίδου, και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Χρύσα Φακίρη, η οποία εκπροσώπησε και τους Ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης.

Φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον έγκαιρο προγραμματισμό, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Στόχος είναι η καλύτερη οργάνωση, η σωστότερη κατανομή μαθητών και εκπαιδευτικών και η ουσιαστική στήριξη των παιδιών από την αρχή της σχολικής περιόδου 2026-2027.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, στο Διοικητήριο, γραφείο 130, καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:30.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 25213 51130.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en