Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Πότε θα καθαρίσουν οι πνεύμονες αν κόψετε το τσιγάρο

Πολλές και χρόνιες παθήσεις προκαλεί το κάπνισμα, ωστόσο όταν αποφασίσετε να το κόψετε, μόνο ευεργετικές συνέπειες θα έχει αυτό για την υγεία σας.

Τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα αφότου κόψετε το κάπνισμα; Οι πρώτες επιδράσεις από την διακοπή του καπνίσματος θα φανούν αμέσως:

– Λιγότερο από 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο σας, ο καρδιακός σας ρυθμός θα αρχίσει ήδη να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.

– Μετά από δύο ώρες χωρίς τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση θα έχουν φτάσει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Η περιφερική κυκλοφορία του αίματος μπορεί επίσης να βελτιωθεί. Οι άκρες των δακτύλων σας θα αρχίσουν να είναι πιο ζεστές. Τα πρώτα συμπτώματα στερητικού συνδρόμου από την έλλειψη νικοτίνης συνήθως ξεκινούν περίπου δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο σας. Τα πρώιμα συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνουν: ακατάσχετη επιθυμία για κάπνισμα, άγχος, ένταση, απογοήτευση, υπνηλία ή δυσκολία στον ύπνο, αυξημένη όρεξη.

– 12 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο: Το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι τοξικό για το σώμα, είναι η ουσία που απελευθερώνεται από την καύση του καπνού και την εισπνοή του κατά το κάπνισμα. Επειδή το μονοξειδίου του άνθρακα «αγκυλώνεται» πολύ γερά στα κύτταρα του αίματος, τα αποτρέπει από το να μεταφέρουν οξυγόνο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε μόλις 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα σας μειώνεται σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας θα αυξηθούν σε κανονικά επίπεδα.

– Μετά από 48 ώρες χωρίς τσιγάρο, οι νευρικές απολήξεις σας θα αρχίσουν να αυξάνονται εκ νέου και η ικανότητά σας σε οσμή και γεύση θα ενισχυθεί.

– Τρεις μέρες αφότου κόψετε το κάπνισμα, η νικοτίνη θα έχει φύγει εντελώς έξω από το σώμα σας. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης γενικά θα κορυφωθούν περίποτ τότε. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία και κράμπες.

– Μετά από 2-3 εβδομάδες, θα είστε σε θέση να ασκήστε και να κάνετε σωματικές δραστηριότητες χωρίς να αισθάνεστε πολύ άβολα και δυσάρεστα. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από αναγεννητικές διαδικασίες που θα αρχίζουν να εμφανίζονται στο σώμα σας. Η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των πνευμόνων σας θα βελτιωθούν σημαντικά. Μετά από δύο με τρεις εβδομάδες χωρίς κάπνισμα, οι πνεύμονές σας θα είναι λίγο πιο καθαροί και θα αρχίσετε να αναπνέετε πιο εύκολα.

– 1-9 μήνες αφότου κόψετε το κάπνισμα: Από τον 1ο κιόλας μήνα οι πνεύμονες αρχίζουν να επιδιορθώνονται. Στο εσωτερικό τους, μικροσκοπικές «βλεφαρίδες» που απωθούν την βλέννα, θα αρχίσουν να αυτοεπισκευάζονται να λειτουργούν και πάλι σωστά. Αυτό θα μειώσει και τον κίνδυνο μόλυνσης. Με την εύρυθμη λειτουργία των πνευμόνων, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή σας θα συνεχίσουν να μειώνονται δραματικά.

– 1 χρόνος χωρίς τσιγάρο: Μετά από ένα χρόνο χωρίς κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με όταν ακόμη καπνίζατε!

– 5-15 χρόνια χωρίς τσιγάρο: Ορισμένες από τις ουσίες που απελευθερώνονται από την καύση του μονοξειδίου του άνθρακα, συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από 5 έως 15 χρόνια μακριά από το κάπνισμα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο ίδιος με κάποιον που δεν καπνίζει καθόλου!

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έρχεται ένα… αλλιώτικο καλοκαίρι: Αστυνομικοί θα κάνουν περιπολίες στις παραλίες!

Το φετινό καλοκαίρι υπόσχεται να είναι διαφορετικό για τους λουόμενους στις ελληνικές παραλίες, καθώς οι αρχές ανακοινώνουν την εφαρμογή ενός νέου μέτρου: αστυνομικοί θα κάνουν περιπολίες στις παραλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της τήρησης της τάξης. Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και στην πρόληψη της παραβατικότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Οι αστυνομικοί θα περιπολούν τόσο με πεζές όσο και με μηχανοκίνητες ομάδες, προσφέροντας έτσι μια διαρκή παρουσία που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε είδους αδικήματα. Επιπλέον, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα να βοηθήσουν τους πολίτες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή ατυχημάτων, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους άμεσα και αποτελεσματικά.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις. Από τη μία πλευρά, πολλοί πολίτες και τουρίστες νιώθουν πιο ασφαλείς με την παρουσία των αστυνομικών στις παραλίες, ενώ από την άλλη, υπάρχουν ανησυχίες για την αίσθηση της ιδιωτικότητας και της ελευθερίας που παραδοσιακά προσφέρουν οι παραλίες. Οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι η παρουσία των αστυνομικών θα είναι διακριτική και στοχεύει αποκλειστικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών.

Την συγκεκριμένη απόφαση σχολίασε στο πλαίσιο της εκπομπής Αναλυτής του ENA Channel ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Καβάλας Νίκος Ίμβρος :

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Κομοτηνή ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

Τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη επισκέφτηκε σήμερα το πρωί, κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ, βουλευτή Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον βουλευτή Σερρών και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσο Χατζηβασιλείου και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρη Γαλαμάτη.

Στην σύσκεψη που ακολούθησε έγινε ανταλλαγή απόψεων και ο κ. Τοψίδης αναφέρθηκε στο θετικό αντίκτυπο που έχουν οι τακτικές επισκέψεις των υπουργών και από η συζήτηση από κοντά των προβλημάτων της Περιφέρειας και μάλιστα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί λύσεις, για ορισμένα από αυτά και μεταξύ αυτών ανέφερε και το Φράγμα του Μαρμαρά στο Δήμο Παγγαίου.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα φοιτητικά του χρόνια στην Κομοτηνή, στους αγώνες που συμμετείχε και μεταξύ αυτών ανέφερε και την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ σημείωσε ότι η ενίσχυση του Δ.Π.Θ. είναι ένα από τα βήμα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, για την ανάδειξη της Περιφέρειας σε ακρογωνιαίο λίθο της χώρας και της ενίσχυσης της σε όλα τα επίπεδα.

Σε παρέμβασή του ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο θετικό αντίκτυπο που έχουν οι συχνές παρουσίες των υπουργών στην επαρχία και η εξέταση των προβλημάτων από κοντά και σημείωσε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενταχθεί στις δράσεις της κυβέρνησης, η παρουσία των υπουργών στην επαρχία, κοντά στα προβλήματα των πολιτών, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κώστας Κουκούλας: “Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αντίστασης και αντεπίθεσης”

Σε συνέντευξη του στον Αναλυτή, ο Κώστας Κουκούλας, γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής του ΚΚΕ στην Καβάλα, αναλύει το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών και εξηγεί γιατί οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν το ΚΚΕ.

Δημοσιογράφος: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κύριο διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών;

Κώστας Κουκούλας:  Το κύριο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η στάση των λαών της Ευρώπης απέναντι στις πολιτικές που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια ένωση που προωθεί τη λιτότητα, την ανεργία και την εκμετάλλευση ή αν θα δώσουν δύναμη στις δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δημοσιογράφος: Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές;

Κώστας Κουκούλας: Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει ανοιχτά και ξεκάθαρα τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους μονοπωλιακούς ομίλους που αυτές υπηρετούν. Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, προτείνοντας μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en