Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα λόγω ΠτΔ βλέπει ο Economist
Δεν θα καταφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να εξασφαλίσει το Φεβρουάριο αρκετές ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτιμά σε άρθρο το περιοδικό Economist με τίτλο «Νέα ομάδα στο τιμόνι».
Στο δημοσίευμα ο συντάκτης αναφέρεται στα νέα πρόσωπα μετά τον ανασχηματισμό καθώς και στις ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα με τους πιστωτές της.
Ο Economist σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός θέλει μεν να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα όμως φτιάχνει και το πλαίσιο προετοιμασίας για πρόωρες εκλογές. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο, η κυβερνητική συνεργασία παραμένει άθικτη, ωστόσο, οι κινήσεις στην σκακιέρα του ανασχηματισμού καταδεικνύουν στροφή προς την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.
Σχετικά με τον ανασχηματισμό το περιοδικό τονίζει πως ο πρωθυπουργός επέλεξε έναν τεχνοκράτη για το υπουργείο Οικονομικών, τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος έχει μια μακρά λίστα με μέτρα που πρέπει να ληφθούν ούτως ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Σημειώνει επίσης ότι αρκετοί αναλυτές φοβούνται μια γενική χαλάρωση των υπουργών που δεν παρακολουθούνται αυστηρά από την τρόικα και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι προειδοποιήσεις του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ.
«Η κόπωση των μεταρρυθμίσεων και η αντίσταση από τα κεκτημένα συμφέροντα έναντι των βασικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν βασικές προκλήσεις πολιτικής στο προσεχές διάστημα» ήταν το μήνυμα του αξιωματούχου του ΔΝΤ.