Quantcast
Connect with us

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Προσφυγικό, αξιολόγηση και άστοχες δηλώσεις κλονίζουν την κυβέρνηση

image_print

Στη δίνη του προσφυγικού, της επιδίωξης για άμεση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που έχει καθυστερήσει και δεν φαίνεται να καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό, αλλά και των αντιδράσεων που προκαλούνται από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλούν αντιδράσειςκαι φέρνουν το Μαξίμου σε θέση απολογούμενου, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ο θόρυβος που προκλήθηκε από τη δήλωση του βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα πως «δεν απορρίπτει το όνομα Μακεδονία» για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Η παρέμβαση αυτή του κυρίου Μπαλαούρα προκάλεσε στην αντίδραση της αντιπολίτευσης. Με ανακοίνωσή της η ΝΔ ζήτησε να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση ο πρωθυπουργός σχετικά με τις δηλώσεις του Μάκη Μπαλαούρα. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας: «Η δήλωση του κ. Μπαλαούρα έρχεται να προστεθεί σε ανάλογη πρόσφατη δήλωση του κ. Μουζάλα.

Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν προβεί στις ίδιες και ακόμη χειρότερες δηλώσεις. Και μάλιστα σε στιγμές που βρίσκονταν σε εξέλιξη κρίσιμες διπλωματικές μάχες. Έτσι υποσκάπτεται η εθνική γραμμή. Ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών οφείλουν να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση»

Η δήλωση Μπαλαούρα έρχεται μια μέρα μετά την παρέμβαση του Δημήτρη Μάρδα πως θα αντιμετωπιστούν θετικότερα όσοι πρόσφυγες φέρουν χρήματα προς επένδυση στη χώρα. Την συγκεκριμένη τοποθέτηση ακολούθησε ουσιαστικά «άδειασμα» του κ. Μάρδα από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και συντονιστή για το προσφυγικό Δημήτρη Βίτσα. «Εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποια περίπτωση επενδυτή μεταξύ των προσφύγων», είπε ο κ. Βίτσας μιλώντας στον Αντένα.

Αποστάσεις από τη δήλωση Μάρδα κράτησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1. «Αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να λύσει ούτε το προσφυγικό ούτε το πρόβλημα των επενδύσεων», δήλωσε ο άμεσος συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστικές ήταν και τα μυνήματα κυβερνητικών στελεχών μετά τη σύσκεψη για το προσφυγικό, όπου ανέφεραν ότι «πρέπει να υπάρχει προσοχή από όλους, ώστε αφενός να μην παρερμηνεύονται οι δηλώσεις, αφετέρου να μην πλήττεται η συνολική πολιτική της κυβέρνησης».

 

Παραμένει δισεπίλυτο το προσφυγικό

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα παραμένουν 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες καθώς το οριστικό κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου και η καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας τους αναγκάζουν να παραμένουν σε κατάσταση αναμονής σχετικά με το μέλλον τους.

Σε αυτό το περιβάλλον και ενώ ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα έχει ξεπεράσει τις 50.000 η κυβέρνηση φέρνει την Τετάρτη νομοσχέδιο στη Βουλή που θα ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και καταγραφής στα νησιά, τα λεγόμενα hotspots.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η δημιουργία επιπλέον 30.000 θέσεων φιλοξενίας τις επόμενες ημέρες, όπως και η αποκλιμάκωση της κατάστασης που υπάρχει στην Ειδομένη και τον Πειραιά, με τη μεταφορά των προσφύγων στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Παραμένει το δημοσιονομικό κενό

Στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει σαν στόχο να κλείσει την αξιολόγηση πριν τις 22 Απριλίου και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Εντούτοις, δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Η κυβέρνηση θα πρέπει στο Eurogroup της 22 Απριλίου να παρουσιάσει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (περί τα 5,4 δισ. ευρώ) τουλάχιστον, ώστε να μην μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. 

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνευτεί και σημερινή ανεπίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Πάντως, την αυριανή μέρα σε πολιτικό επίπεδο θα απασχολήσει η συζήτηση για τη δικαιοσύνη στη Βουλή. Στην κυβέρνηση έχουν επενδύσει ιδιαιτέρως σε αυτή την διαδικασία καθώς θεωρούν πως τα ζητήματα της δικαιοσύνης και της διαπλοκής είναι από τα αδύναμα σημεία της Νέας Δημοκρατίας.

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Σέρρες: Ποινές φυλάκισης 3 ετών και πρόστιμα στους μετανάστες για την εξέγερση στη Δομή Σιντικής

image_print

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σερρών επέβαλε ποινές φυλάκισης τριών ετών και χρηματικό πρόστιμο 450 ευρώ σε 26 κατηγορούμενους μετανάστες που συμμετείχαν στα επεισόδια της Δομής φιλοξενίας Κλειδί του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025.

Σε τρεις κατηγορούμενους η ποινή ανήλθε σε τρία χρόνια και έναν μήνα, ενώ στον κατηγορούμενο που χτύπησε αστυνομικό επιβλήθηκε ποινή τρία χρόνια και επτά μήνες. Η απόφαση εκδόθηκε χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η δίκη των 30 κατηγορουμένων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025, και αφορούσε την εξέγερση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών και σημαντικές υλικές ζημιές στη Δομή. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν απόπειρα απόδρασης, διέγερση για διάπραξη εγκλημάτων και σωματικές βλάβες.

Οι κατηγορούμενοι προσήλθαν στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών λίγο πριν τις 11 το πρωί. Δύο από τους κατηγορουμένους ζήτησαν συνήγορο υπεράσπισης, με αποτέλεσμα η διαδικασία να διακοπεί στην αρχή για περίπου 30 λεπτά μέχρι να οριστεί ο δικηγόρος τους.

Αναλυτικά, κατά την έναρξη της δίκης, κατέθεσαν έξι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο χώρο των γεγονότων. Ο Αστυνομικός Επόπτης περιέγραψε ότι όλα ξεκίνησαν περίπου στις 15:15, όταν οι μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν και να χτυπούν τα κάγκελα ζητώντας ελευθερία.

Στην συνέχεια, συγκροτήθηκε επιτροπή τεσσάρων ατόμων που μετέβη στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, με τη βοήθεια διερμηνέα, για να διατυπώσει τα αιτήματά της. Οι μετανάστες ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι, υποστηρίζοντας ότι οι νεοεισερχόμενοι μεταναστες κινούνται ελεύθερα, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται υπό κράτηση για πάνω από τέσσερις μήνες.

Γύρω στις 16:00, η ομάδα επέστρεψε στη δομή και, μπροστά από την πύλη, τρεις από τους μετανάστες έκαναν νοήματα για εξέγερση και άρχισαν να πετούν πέτρες φωνάζοντας «freedom, freedom».

Οι πέτρες έπεφταν «βροχή» στους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο εξ αυτών. Κάποιοι έριξαν μάλιστα τα συρματοπλέγματα και κινήθηκαν απειλητικά προς τους αστυνομικούς.

Στο σημείο επενέβη η ομάδα της ΟΠΚΕ, χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά, αναγκάζοντας τους μετανάστες να υποχωρήσουν χωρίς κανένας εξ αυτών να καταφέρει να διαφύγει της δομής  αν και τρεις εξ αυτών ανέβηκαν στα κάγκελα και ήταν έτοιμοι να αποδράσουν.

Η ταυτοποίηση των κατηγορουμένων πραγματοποιήθηκε από ομάδα πέντε αστυνομικών και υποστηρίχθηκε από βιντεοληπτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων βίντεο που ανέβασαν οι ίδιοι οι μετανάστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, ένας από τους μάρτυρες αστυνομικούς ήταν και αυτός που έγινε δέκτης της δαγκωματιάς την ώρα που προσήγαγε έναν εκ των εξεγερθέντων μεταναστών. Ο αστυνομικός αναγνώρισε τον δράστη και τον υπέδειξε στην έδρα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης σημειώθηκαν δύο λιποθυμικά επεισόδια μεταναστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν άμεσα στο Νοσοκομείο Σερρών και αργότερα επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν την απολογία τους εφόσον η κατάσταση της υγείας τους το επέτρεψε.

Κατά τις απολογίες τους, οι 30 κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, ενώ πολλοί καταγγέλλουν δυσκολίες στις συνθήκες διαμονής, έλλειψη τροφής, ρουχισμού και ιατρικής περίθαλψης.

Οι αστυνομικοί υπογράμμισαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, σημειώνοντας ότι οι πέτρες που εκτοξεύονταν ήταν πολλές και επικίνδυνες, ενώ γυναίκες από το πολιτικό προσωπικό της Δομής φοβήθηκαν ακόμη και για τη ζωή τους ξεσπώντας σε κλάματα.

lionnews.gr

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μεταφέρθηκαν σε κλειστή δομή των Σερρών οι παράνομοι μετανάστες από το νέο Λιμάνι της Καβάλας

image_print

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής η δεύτερη κατά σειρά επιχείρηση μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών από το νέο Λιμάνι της Καβάλας, προς την κλειστή δομή φιλοξενίας μεταναστών στις Σέρρες.

Οι αρχές προχώρησαν στη μετακίνηση περίπο 300 ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται κυρίως για άνδρες νεαρής ηλικίας από χώρες της Βόρειας Αφρικής.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ν. Παναγιωτόπουλος : “Εντατικοποιούμε τις επιστροφές μεταναστών με απορριφθέν άσυλο”

image_print

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε στη HuffPost και στην εκπομπή Special Edition, όπου παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στους Τέρενς Κουίκ και Έμυ Λιβανίου. Στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των επιστροφών παράνομων μεταναστώνμε απορριφθέν άσυλο, στις χώρες προέλευσής τους, παρουσίασε στοιχεία για τη μείωση των αφίξεων και μίλησε για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Μιλώντας για τις επιστροφές, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τόνισε:

«Η Ελλάδα πραγματοποιεί επιστροφές εδώ και χρόνια, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, πρόσφατα τις έχουμε εντατικοποιήσει. Λίγοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι η χώρα μας κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σε αριθμό επιστροφών για το 2024. Σχεδόν 7.000 άτομα, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν και στον δεύτερο βαθμό, επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους, καθώς δεν είχαν δικαίωμα παραμονής.Οι επιστροφές αυτές πραγματοποιήθηκαν με συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο – όχι με χειροπέδες, στρατιωτικά αεροσκάφη ή πιέσεις προς τις χώρες προέλευσης, όπως η επιβολή δασμών στις εξαγωγές τους. Αντίθετα, έγιναν παρουσία Συνηγόρου του Πολίτη και γιατρού, με συνοδούς, μέσω εμπορικών πτήσεων και πάντα σε συνεννόηση με τις προξενικές αρχές για την ταυτοποίηση των επιστρεφόμενων, ώστε να διασφαλιστεί ότι επιστρέφουν όσοι πρέπει.»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en