Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ποτάμι Καβάλας | Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους κτηνοτρόφους

Την Δευτέρα, 15/9/2014, επιτροπή του Ποταμιού Καβάλας συναντήθηκε με  επιτροπή του συλλόγου κτηνοτρόφων Καβάλας, με σκοπό να ενημερωθεί για τα προβλήματα του κλάδου στον νομό μας, αλλά και στην χώρα γενικότερα.

Οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν:

Στην έλλειψη βοσκοτόπων και στο νομικό καθεστώς που συνεχώς μειώνει την εκμεταλλεύσιμη γη.

  1. Στα προβλήματα αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, τα οποία οφείλονται στο σύνθετο και μη ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, στην εμπλοκή πολλών δημόσιων φορέων, και στο μεγάλο οικονομικό κόστος.
  2. Στην πλημμελή λειτουργία των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, στην έλλειψη κτηνιάτρων (μόλις 3 για ολόκληρο το Ν. Καβάλας), καθώς και στο καθεστώς των επιδοτήσεων.
  1. Στις ασθένειες των ζώων, στην έλλειψη προληπτικών και έγκαιρων ενεργειών από τη μεριά της πολιτείας για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και τον αναποτελεσματικό τρόπο αποζημίωσης του.
  2. Στην αναχρονιστική λειτουργία του ΕΛΓΑ και στην ασύμφορη υποχρεωτική συμμετοχή των κτηνοτρόφων.
  3. Στις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους και στον τριπλασιασμό τους μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν προτάσεις και των δύο μερών όπως:

Η μαζική οργάνωση των αγροτών σε ομάδες κοινού ενδιαφέροντος (αφού διαφορετική είναι η διαχείριση των βοοειδών από αυτήν των αιγοπροβάτων για παράδειγμα) με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

  1. Ο διαχωρισμός της ζωικής από την φυτική παραγωγή και η δημιουργία από τον ΕΛΓΑ διαφορετικών ασφαλιστικών προϊόντων, ώστε ο κάθε αγρότης να αγοράζει το «πακέτο» που τον ενδιαφέρει.
  2. Η δημιουργία «Δημοπρατηρίου» αγροτικών προϊόντων για την διαφύλαξη των τιμών παραγωγού.

Τέλος, και οι δύο πλευρές, δεσμεύτηκαν για μελλοντική συνάντηση, σε μια προσπάθεια διαρκούς επαφής και προσπάθειας εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Καβάλας.

Για το «Ποτάμι», η πρωτογενής αγροτική παραγωγή (γεωργία και κτηνοτροφία) χρειάζεται άμεση αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό. Πρέπει να ξεφύγουμε από το μοντέλο γεωργός – βοσκός και να περάσουμε στο μοντέλο αγρότης – επιχειρηματίας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής (δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό) καθώς και συνεχής ενημέρωση, εκπαίδευση και επιμόρφωση των αγροτών σε όλες τις νέες αγροτικές εφαρμογές.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ελευθέρια 2024 στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Με πληθώρα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εορτάζει τα Ελευθέρια, τιμώντας της 104η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ελευθέρια 2024 | Η Αλεξανδρούπολη γιορτάζει τα 104 χρόνια από την απελευθέρωσή της

Η Αλεξανδρούπολη γιορτάζει σήμερα Τρίτη 14 Μαΐου 2024 τα 104 χρόνια από την απελευθέρωσή της, με τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024», που περιλαμβάνουν πολλές εκδηλώσεις.

Παρουσία του Αρχειπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, που θα αναγορευθεί μάλιστα σε Επίτιμο Δημότη του δήμου Αλεξανδρούπολης, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και του βουλευτή Έβρου Χρήστου Δερμεντζόπουλου ως εκπροσώπου της Βουλής, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιήσει εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσει την Επέτειο της 14ης Μαΐου. Φυσικά δεσπόζει η μεγάλη στρατιωτική, μαθητική αλλά και πολιτιστική παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί στην παραλιακή οδό Βασ. Αλεξάνδρου. Κατά την διάρκεια της, όπως και πέρυσι, αναμένεται να γίνουν πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροπλάνων πάνω από τον χώρο της παρέλασης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en