Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια μηνύματα στέλνουν οι αποτιμήσεις των εισηγμένων

H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πως σταδιακά αφομοιώνει τα νέα δεδομένα και σχηματοποιεί μια νέα τάση. Η αιτία γι’ αυτό δεν είναι η αλλαγή δεδομένων –κάθε άλλο, τα προβλήματα παραμένουν πολλά και ισχυρά- αλλά η αυξημένη ορατότητα: τα κύρια ερωτήματα πλέον δεν αφορούν το πώς θα λυθούν τα μεγάλα θέματα, αλλά το πότε και σε ποιο βάθος χρόνου.

Την ίδια ώρα, οι εισηγμένες του Χ.Α. κατά κύριο λόγο έχουν δείξει υψηλό βαθμό αντοχής στο πλήγμα της πανδημίας και στον γεωπολιτικό κίνδυνο, ενώ και η οικονομία δείχνει να αντεπεξέρχεται καλύτερα από το αναμενόμενο. Παρότι, λοιπόν, η κατάσταση κάθε άλλο παρά… ρόδινη είναι, οι παράγοντες της αγοράς και οι αναλυτές επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα νέα δεδομένα για να σχηματοποιήσουν έναν πρώτο χάρτη για το επόμενο έτος.

Η ελληνική αγορά μετοχών είναι πρωταθλήτρια σε πτώση τόσο στην αναπτυγμένη Ευρώπη όσο και στις αναδυόμενες αγορές, αλλά πλέον οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εγχώριων μετοχών έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα πραγματικότητα. Από τις αρχές του 2020, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε πτώση στο μέγιστο επίπεδό του κατά -47%, ενώ έκτοτε οι απώλειες έχουν λειανθεί αισθητά και διαμορφώνονται πλέον στο -28%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εγχώριων τμημάτων ανάλυσης, προβλέπεται ότι η αύξηση των κερδών του 2021 σε μεγάλο βαθμό θα επαναφέρει τα κέρδη ανά μετοχή – κάτι που θα απαιτούσε τη διαμόρφωση εκτιμήσεων του 2021 σε οριακά υψηλότερα επίπεδα από το 2019, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει μια ανάπτυξη τύπου V.

Οι ελπίδες για το 2021 τοποθετούνται στο μακροοικονομικό περιβάλλον, αφού η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο (στο 15,2%) είναι το χειρότερο ποσοστό που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα, αλλά πλέον τα χειρότερα ίσως είναι πίσω μας: οι εκτιμήσεις τοποθετούν στο -12% την ύφεση του τρίτου τριμήνου και στο -9,2% το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που αθροιστικά για το έτος διαμορφώνει τη επίδοση στο -8%, όσο είναι και το πρώτο εξάμηνο.

Τα στοιχεία του rebound

Το θετικό στοιχείο που προκύπτει τόσο από τις παρουσιάσεις των εταιρειών όσο και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι η πλειονότητα προβλέπει πως η συνολική ύφεση στη διετία 2020-2021 θα είναι στο 2%-3% και ότι η ανάκαμψη του 2021 θα είναι ισχυρή. Με την ελληνική οικονομία να έχει σημειώσει ήδη τη χειρότερη επίδοσή της, τα επόμενα τρίμηνα θα είναι καλύτερα από το δεύτερο.

Ένα στοιχείο που αρχίζει να αποκωδικοποιείται και να εισέρχεται στις εκτιμήσεις για την εγχώρια οικονομία για τους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και τις εισηγμένες επιχειρήσεις, είναι η ισχυρή ανάσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από τη δράση «Next Generation», πάνω από 17% του ΑΕΠ.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για μέση άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% την περίοδο 2021-2026. H Eurobank Equities, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο μιας πρόσφατης μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος για να εκτιμήσει το πιθανό αποτέλεσμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, καταλήγει ότι θα μπορούσε να προωθήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 1,2% -3,6% (καθαρό) το 2021-2023 και συνολικά 11% περίπου τα επόμενα 6 χρόνια.

Κατά την άποψη των αναλυτών της AF, η χαμηλή απόδοση της ελληνικής αγοράς φέτος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εξής:

  • Οι ανησυχίες είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν αναφορικά με τη μείωση του ΑΕΠ για το 2020.
  • Η υψηλότερη αντίληψη κινδύνου για την ελληνική αγορά, καθώς και η χαμηλότερη ρευστότητα, οδήγησαν σε υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Οι αυξημένες εντάσεις γύρω από τη γεωπολιτική (αν και τα τελευταία σήματα υποδηλώνουν δυνητικά κάποια, η οποία θα συμβάλει στη μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου που πιθανώς προεξοφλείται στις τρέχουσες τιμές).
  • Η χαμηλή αντιπροσώπευση του κλάδου της τεχνολογίας (που οδήγησε τις επιδόσεις παγκοσμίως) στην τοπική αγορά και η αξιοσημείωτη βαρύτητα από την απόδοση του τραπεζικού τομέα, του οποίου το βάρος στο Δείκτη Χ.Α. φτάνει το 17% σε σύγκριση με περίπου 6% για Euro Stoxx 600.

Από την πλευρά της αποτίμησης, η τοπική αγορά διαπραγματεύεται με αξιοσημείωτη έκπτωση 36% σε όρους EV/EBITDA συγκριτικά με τον MSCI Emerging Markets Index, ενώ σε υψηλότερο επίπεδο σε όρους PE, σύμφωνα με την AF.

Οι αποτιμήσεις

Πλην των τραπεζικών μετοχών, οι αποτιμήσεις των εγχώριων μετοχών είναι ελκυστικές, αλλά είναι αρκετά νωρίς για να αναζητήσουν οι επενδυτές περισσότερο ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η Eurobank Equities υπολογίζει ότι οι ελληνικοί τίτλοι πλην τραπεζών διαπραγματεύονται σε χαμηλές απόλυτες αποτιμήσεις (έκπτωση 15% σε σχέση με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους), αλλά και σε σημαντική έκπτωση σε σχετικούς όρους έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών (περίπου 40% έναντι 18% κατά μέσο όρο) και με ένα σχετικά ελκυστικό ασφάλιστρο κινδύνου (Equity Risk Premium) της τάξεως του 6% . Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αγορά μας θα παραμείνει στις «ευπαθείς» αν τα επεισόδια κινδύνου αυξηθούν.

Οι τράπεζες

Αν και οι συστάσεις είναι στην πλειονότητά τους θετικές, η συντηρητική προσέγγιση για τις ελληνικές τράπεζες δεν φαίνεται να αλλάζει. Ειδικά για τους τραπεζικούς τίτλους, μετά το -5% τον Ιανουάριο, το -32% τον Φεβρουάριο, το -38% τον Μάρτιο, το -5% τον Απρίλιο, το -3% τον Μάιο, ο Αύγουστος έδωσε το δεύτερο σημαντικό θετικό πρόσημο μετά τον Ιούνιο.

Σε ετήσια βάση οι απώλειες των τραπεζών είναι στο 60%, αλλά πλέον υπάρχει ορατότητα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και οι τράπεζες δείχνουν πιο ανθεκτικές απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Οι αποτιμήσεις στις μετοχές των τραπεζών εμφανίζονται φθηνές, με τον δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) να είναι ο χαμηλότερος σε σύγκριση με την Ευρώπη σε περίπου 0,2 φορές. Αν και οι τράπεζες αποτελούν υψηλού ρίσκου επιλογές, οι επενδυτές θα ποντάρουν μόλις αυξηθεί η ορατότητα και το παράδειγμα της Eurobank είναι ικανό να δείξει στους διαχειριστές πιο καθαρά ποιος είναι δρόμος για τις άλλες τρεις.

Αυτή τη φορά, οι τιτλοποιήσεις προχωρούν (αν και το πρόβλημα της ποιότητας των κεφαλαίων παραμένει), οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης από την ΕΚΤ διατηρούνται, η αύξηση των χορηγήσεων φέτος και οι προσπάθειες μείωσης του κόστους συνεχίζονται.

Οι νέοι στόχοι για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και θα υποβληθούν στον SSM τα επικαιροποιημένα επιχειρησιακά σχέδια μείωσης των NPEs από τις εγχώριες τράπεζες, θα αυξήσουν περαιτέρω την ορατότητα, ενώ για παράδειγμα ο στόχος είναι για τους δείκτες NPE και NPL στην Ελλάδα να υποχωρήσουν κάτω από το 15% και 10% αντίστοιχα στο τέλος του 2022.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει ισχυρός αντίλογος: ακόμα κι αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι τρέχουσες τιτλοποιήσεις της Alpha Βank (Project Galaxy) της Τράπεζας Πειραιώς (Vega και Phoenix) και της Εθνικής Τράπεζας (Frontier), ο δείκτης των NPE θα είναι και πάλι υψηλός (περίπου 25% σύμφωνα με την ΤτΕΕΛΛ +1,04%), χωρίς να υπολογίζονται τα νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημία, ενώ θα έχουν μειώσει κατά μέσο όρο 300 μονάδες βάσης από τα κεφάλαιά τους για τη ζημιά των τιτλοποιήσεων, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του Cairo της Eurobank.

Ταυτόχρονα, η επιβάρυνση των μεταβατικών διατάξεων από την εφαρμογή του IFRS 9 θα έχει ως αποτέλεσμα οι νέες τιτλοποιήσεις, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να επεκτείνει το πρόγραμμα εγγυοδοσίας «Ηρακλής», να είναι ιδιαίτερα σφιχτές σε όρους κεφαλαίων.

Γιώργος Α. Σαββάκης

euro2day

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

«Μπλόκο» στην υποβολή χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο χιλιάδες είναι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και άλλοι φορολογούμενοι, για τους οποίους οι δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ που προέβη ακόμα και στην προεκκαθάρισή τους και δεν μπορούν να   προβούν στην οριστική υποβολή τους.

Πρόκειται για έγγαμους φορολογούμενους, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, εκτός τόκων καταθέσεων ή έγγαμους φορολογούμενους με πενιχρά εισοδήματα από μισθωτή απασχόληση, όπου τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο συζύγων δικαιούται επιστροφής φόρου.

Για τις συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων το υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση της ΑΑΔΕ είχαν ανακοινώσει ότι θα μπορούσαν να υποβάλουν τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις με ένα κλικ ή και να μην τις υποβάλουν καν, αλλά να περιμένουν την υποβολή τους από την ίδια την ΑΑΔΕ στις 2 Ιουλίου.

Γιατί «μπλοκάρεται» η εκκαθάριση

Έτσι, οι φορολογούμενοι αυτοί δεν είχαν το άγχος της προθεσμίας της υποβολής, καθώς τους έλυνε τα χέρια η ΑΑΔΕ, ωστόσο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η ηλεκτρονική υποβολή των εν λόγω δηλώσεων είναι αδύνατη και έτσι ούτε η τυχόν άμεση είσπραξη επιστροφής φόρου ή πίστωση επιστροφής σε εκκρεμείς οφειλές μπορεί να γίνει, ακόμα κι αν τη δικαιούται ο άλλος σύζυγος.

Ο λόγος, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι ότι τουλάχιστον ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει δηλώσει στην ΑΑΔΕ το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού, έτσι το σύστημα TAXISnet αρνείται να προχωρήσει στην εκκαθάριση και αποστέλλει αυτόματο μήνυμα, με το οποίο ενημερώνει:

«Δεν έχετε δηλώσει αριθμό IBAN ή αυτός που έχετε δηλώσει δεν είναι έγκυρος συντακτικά. Βάσει της δήλωσής σας προσδιορίζεται πιστωτικό υπόλοιπο και υποχρεούστε να γνωστοποιήσετε τον αριθμό IBAN τραπεζικού λογαριασμού σας στη φορολογική».

Το ξαφνικό πρόβλημα εμφανίστηκε μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ να υποχρεώσουν όλους ανεξαιρέτως τους 9 εκατ. φορολογούμενους που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να έχουν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά τους και να υπάρχει ο αριθμός IBAN δηλωμένος στο TAXISnet.

Με αυτόν τον τρόπο όμως ακυρώνεται η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για χιλιάδες έγγαμους φορολογούμενους, αφού παρόλο που είναι έτοιμες, το ίδιο το σύστημα τις μπλοκάρει και δεν εκκαθαρίζονται.

Εξαίρεση για τους υπερήλικες

Την ίδια ώρα, το υπουργείο προκειμένου να γλιτώσει κι άλλον «πονοκέφαλο» φέρεται να προχωρά σε εξαίρεση των υπερήλικων συζύγων άνω των 69 ετών – δηλαδή όσες είναι 70 ετών και άνω – από την εν λόγω υποχρέωση δήλωσης IBAN, προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί μεγάλος αριθμός δηλώσεων, με την ανακοίνωση να είναι θέμα ημερών ή ακόμα και ωρών.

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, όμως ηλικίας κάτω των 70 ετών που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν αλλά δεν είναι δηλωμένοι στην ΑΑΔΕ θα πρέπει οι μεν πρώτοι να πάνε στις τράπεζες και να ανοίξουν λογαριασμούς με πλήθος δικαιολογητικών και την κατάθεση τουλάχιστον 30 ευρώ για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός, είτε να προχωρήσουν στη δήλωση των ΙΒΑΝ των υπαρχόντων λογαριασμών τους.

Αυστηροί έλεγχοι για φοροδιαφυγή

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παράλληλα και φέτος κηρύσσει ηλεκτρονικό «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής και εντείνει τους ψηφιακούς ελέγχους σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και φορείς της αγοράς, με στόχο τη μείωση του φορολογικού κενού στο εισόδημα και τον ΦΠΑ.

Το… κυνήγι της φοροδιαφυγής έχει εντατικοποιηθεί και θα εντατικοποιηθεί κι άλλο για την επίτευξη του στόχου είσπραξης περίπου 65 δισ. ευρώ. Εξάλλου γιαυτό προχωρά και η δημιουργία νέου Κέντρου Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει οι «Ειδικές Δυνάμεις» να λειτουργήσουν στα πρότυπα του ΣΔΟΕ, ελέγχοντας τις «βαριές» υποθέσεις, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από τις ΥΕΔΔΕ και τις Υπηρεσίες Τελωνειακών Ελέγχων που συγχωνεύονται και μεταφέρονται σε νέο κτίριο.

Όλα αυτά, στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2024, μέσω του οποίου προαναγγέλλει την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και την ευρεία χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων και ψηφιακών μέσων.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει:

  • την ίδρυση κέντρου ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών, που θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο,
  • τη δημιουργία μονάδας μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων που θα διαθέτει καινοτόμα εργαλεία όπως ανάλυση μεγάλων δεδομένων, συγκριτική αξιολόγηση, διαδικτυακές έρευνες και έλεγχοι ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ανοδική η πορεία της καταναλωτικής κίνησης στα καταστήματα της Δράμας την περίοδο του Πασχα

Απο της αρχές της μεγάλης εβδομάδας, ξεκίνησε η ανοδική πορεία της καταναώτικής κίνησης αλλα και του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας, με τους καταναλωτές να κάνουν αγορές και δώρα για την περιόδο του Πάσχα. Συμφωνα με επαγγελαμτίες ωστόσο, η κίνηση κατα την διάρκεια της Μ.Εβδομάδας να είναι καλή, όμως όχι όπως τις άλλες χρονίες όπου, οι καταναλωτές δεν είχαν να έρθουν αντιμέτωποι με τις ανατιμήσεις.

Την ίδια ώρα την Μ.Τρίτη 30 Απρίου τέλειωσε και η προθεσμία της διασύνδεσης, των POS με τις ταμειακές μηχανές, με τον πονοκέφαλο ωστόσο απο την πλευρά των επαγγεματιών να συνεχίζεται.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 89 έως 130 ευρώ το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι – Οι διαφορές στις τιμές σε σχέση με πέρυσι

Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για το 2024 εκτίμησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ).

Όπως προκύπτει, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με «key-informers» της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες σουπερμάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Το εύρος των τιμών, όπως επισημαίνεται σχετικά, δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους παρακάτω πίνακες είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά και στο «καλάθι του νοικοκυριού». 

Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους (σε € και σε %) πασχαλινού τραπεζιού 2024 & 2023

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών (σε €) προϊόντων πασχαλινού τραπεζιού, 2024

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en