Πιθανή εμπλοκή στη δόση λόγω νόμου Κατσέλη

Σχέδιο για τεμμαχισμό των 2 δισ. σε 1+1 προωθεί ο ESM. Διαφωνεί η κυβέρνηση. Θολό το τοπίο της ανακεφαλαιοποίησης

Μπαρούτι μυρίζει το σκηνικό της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα καθώς τα αγκάθια του νόμου Κατσέλη καθώς και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση απομακρύνουν την προοπτική επίτευξης λύσης. Από την πλευρά του ESM -υπό την καθοδήγηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω κατάτμησης της δόσης σε 1+1 δισ. ώστε να καταγραφεί έστω και οριακή πρόοδος. Σθεναρή όμως είναι η αντίδραση της Αθήνας που διαβιβάστηκε και στον Φρανσουά Ολάντ και στον Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ελληνική κυβέρνηση ζητά αν τελικά προκριθεί αυτή η λύση να μετατεθεί η πληρωμή ομολόγων της ΕΚΤ στην εκταμίευση του υπόλοιπου της δόσης ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει 500 εκατ. για την άμεση στήριξη της οικονομίας.

Ασαφές παραμένει όμως το τοπίο όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς -παρά τις πιέσεις του Μάριο Ντράγκι- ο ESM δεν έχει συμφωνήσει ακόμα στην αποσύνδεση του ζητήματος αυτού από την υπόλοιπη αξιολόγηση.

Όπερ σημαίνει ότι ένδεχόμενη μεγάλη καθυστέρηση της αξιολόγησης μπορεί να εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αν και καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, οι τράπεζες χρησιμοποιούνται άτυπα ως μοχλός πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση για να συμφωνήσει επί του ζητήματος των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και της έναρξης της αγοράς κόκκινων δανείων (NPL market).

Με το χάσμα να σταθεροποιείται επί των δυο αυτών θεμάτων και τις δυο πλευρές να απέχουν παρασάγγας πρωτοβουλία αναλαμβάνουν ενδιάμεσοι φορείς οι οποίοι θέτουν επί τάπητος εναλλακτικά σενάρια ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες προσέγγισης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου την Παρασκευή έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ωστόσο υπάρχουν μικρές εκκρεμότητες στην ενέργεια, τη φορολογία και σε άλλα υποζητήματα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηρίζει μεγάλο αγκάθι τον νόμο Κατσέλη και πιο δήλωσε συγκεκριμένα:

“Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο –σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά.”

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραπομπής του ζητήματος πλειστηριασμών-νόμου Κατσέλη στην επόμενη φάση, ενώ υποστήριξε ότι και ο ΦΠΑ θα λυθεί στο άμεσο μέλλον.

sofokleousin.gr