Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πεδίο πολέμου θυμίζει η Βυρητός | Διαλυμένα όλα σε ακτίνα 7 χλμ – Το 70% των εκρήξεων εκτονώθηκε στη θάλασσα

image_print

Οι Αρχές της Βηρυτού μετρούν πτώματα, τραυματίες και αμέτρητες ζημιές σε ένα τοπίο που θυμίζει πεδίο πολέμου μετά τις εκρήξεις που έκοψαν το νήμα της ζωής τουλάχιστον 135 ανθρώπων και τραυμάτισαν πάνω από 5.500.

Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με μια κατάσταση πρωτόγνωρη που θυμίζει Χιροσίμα, με χιλιάδες κατοίκους να μένουν χωρίς σπίτι και την Ελλάδα να τείνει χείρα βοηθείας στέλνοντας την ΕΜΑΚ να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης.

Νεκρή είναι η σύζυγος ενός Έλληνα πολίτη και τραυματισμένοι άλλοι πέντε Έλληνες.

Τα στοιχεία που έρχονται διαρκώς στο φως της δημοσιότητας είναι συνταρακτικά.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV παρουσίασε την ακτίνα του οστικού κύματος της έκρηξης και πως αυτή πέρασε, μέσα από όλη την πόλη.

Η πρώτη ακτίνα του ωστικού κύματος φαίνεται πως πιάνει 7 χιλιόμετρα από το σημείο τη έκρηξης, μέσα στην οποία δεν έμεινε σχεδόν τίποτε. Οι αναφορές για ζημιές, σημειώνεται, πώς βρίσκονται μέχρι και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 70% της έκρηξης εκτονώθηκε στην θάλασσα και εάν αυτό δεν είχε συμβεί τίποτα δεν θα είχε μείνει όρθιο στη Βηρυτό.

Δείτε το βίντεο μετά το 6:10:

Ανατριχιαστικές οι μαρτυρίες των Ελλήνων: «Ήταν σαν ατομική βόμβα»

Οι μαρτυρίες Ελλήνων ομογενών που βίωσαν την κόλαση κάνουν λόγο έκρηξη ανάλογη μιας ατομικής βόμβας.

«Αυτοί ήταν στο σπίτι τους και άκουσαν τον κρότο και πήγαν να από το ένα δωμάτιο στο άλλο για να είναι πιο ασφαλείς, κι εκείνη τη στιγμή κάτι έπεσε από το σπίτι το δικό τους κάνα πράγμα βαρύ και σκοτώθηκε η γυναίκα!» δήλωσε ο Παναγιώτης Ανδριώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το βράδυ της Τετάρτης.

«Στην αρχή ακούσαμε μια έκρηξη και μετά έγινε σαν ένας σεισμός. Κουνούσε ολόκληρο το σπίτι έξι δευτερόλεπτα. Εγώ μένω σε μια περιοχή που είναι περίπου 15 χλμ μακριά από το λιμάνι.

Μετά από το παράθυρο είδαμε το μανιτάρι που βλέπουμε στις ταινίες. Ακούστηκε ένας θόρυβος που δεν μπορείτε να το φανταστείτε τι πράγμα που είναι! Ακριβώς αυτά που βλέπουμε στις ταινίες και λεμέ ότι το παρακάνουν αυτό το ζήσαμε εμείς!

Εγώ έχω ζήσει τον πόλεμο εδώ δεν είχαμε ζήσει ποτέ κάτι τέτοιο!» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Ανδριώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού

Ο Γιώργος Σείμπ, Έλληνας ορθοδοντικός που ζει και εργάζεται στη Βηρυτό διηγήθηκε πώς φυγάδευσε τον ασθενή και την μητέρα του για να τους σώσει τη ζωή.

«Έτυχε τώρα μόλις γύρισα από διακοπές από την Ελλάδα. Τρίτη έκανα πρώτη ημέρα ιατρείο και την ώρα της έκρηξης είχα ένα παιδί που δούλευα με το στόμα του.

Πεταχτήκαμε από την καρέκλα, ο ασθενής μου άρχισε να κλαίει 15 χρονών. Τους λέω ελάτε γρήγορα μέσα να προστατευτείτε. Πάμε να κρυφτούμε πίσω από τους τοίχους γιατί εκείνη τη στιγμή βγήκε σκόνη μέσα στο ιατρείο και πέσανε βιτρίνες της πολυκατοικίας πάνω στα αυτοκίνητα… ακούγαμε φωνές…»

«Ήταν σαν ατομική βόμβα! Κάτι τεράστιο… το μέγαρο εδώ και οι ιερείς οι οποίοι ήταν στον καθεδρικό ναό όλοι τραυματίστηκαν .. όλοι οι ναοί της Βηρυτού έχουν πάθει μεγάλη ζημιά! Η κατάσταση είναι θλιβερή!

Είμαστε μια πόλη κατεστραμμένη… χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Αρκετοί άνθρωποι έχουν χαθεί και ψάχνουν τα αεροπλάνα και τα πλοία… μέσα στη θάλασσα και γύρω…» περιέγραψε ο Πατήρ Πορφύριος, Μητροπολίτης της Βηρυτού.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο Guardian από εκκλησία στη Βηρυτό δείχνει έναν ιερέα να τρέχει να σωθεί από τα συντρίμμια που πέφτουν στο κεφάλι του, μετά τη φονική έκρηξη.

Πλάνα είναι από τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης από εκκλησίας της Βηρυτού και δείχνουν τη στιγμή που ο ναός χτυπήθηκε από την έκρηξη

Όπως φαίνεται στο βίντεο ο κληρικός φαίνεται να τρέχει καθώς πέφτουν συντρίμμια από την οροφή.

Θυμίζουμε πως από την έκρηξη πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σχεδόν 5.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ δεκάδες αγνοούνται.

Σοκαριστικό βίντεο: Δημοσιογράφος «πετάγεται» από την έκρηξη στη Βηρυτό σε live μετάδοση

Οι εικόνες είναι τρομακτικές… Μία δημοσιογράφος από τη Βηρυτό «πετάγεται» στον αέρα από την έκρηξη, ενώ είναι σε live μετάδοση με το BBC.

Η νεαρή, όπως βλέπετε στο βίντεο που δημοσίευε η Sun, μιλάει με βίντεοκλήση με έναν άνθρωπο που του έπαιρνε συνέντευξη της. Ξαφνικά ακούγονται ήχοι σαν πυροτεχνήματα που γίνονται όλο και πιο έντονοι.

Ακούγεται ένα εκκωφαντικός ήχος από τα τζάμια και τους τοίχους που «σπάνε» και οι κραυγές της κοπέλας, η οποία χάνεται από την οθόνη. Η κάμερα έχει πέσει και το μόνο που ακούγεται είναι τα επιφωνήματα της κοπέλας.

Σοκαρισμένος ο άντρας προσπαθεί να καταλάβει τι έχει γίνει. Η νεαρή είναι ζωντανή, γυρνάει την κάμερα, κάτι λέει και το βίντεο τελειώνει.

«Είναι δύσκολο να λες σε πατέρα που έφερε το κοριτσάκι του για να το σώσουμε ότι έχει πεθάνει»

Γιατροί και νοσηλευτές από την Βηρυτό κάνουν λόγο για σκηνές Αποκάλυψης, μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της πόλης από την οποία πάνω από 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Βλέποντας τους αιμόφυρτους τραυματίες ξαπλωμένους στο έδαφος, στον δρόμο και στα νοσοκομεία της Βηρυτού, ο χειρουργός Αντουάν Κουρμπάν, με το κεφάλι μπανταρισμένο αφού τραυματίστηκε και ο ίδιος, έχει την εντύπωση ότι ξαναζεί τις σκηνές Αποκάλυψης που βίωσε την εποχή που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο 60χρονος γιατρός έπινε τον καφέ του με έναν φίλο του στο κέντρο της πρωτεύουσας, όταν ξαφνικά βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος, σε απόσταση 20 μέτρων: εκεί τον έσπρωξε το ωστικό κύμα από τις εκρήξεις στο λιμάνι της πόλης.

Τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν πολύ γρήγορα από κόσμο, καθώς οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.000.

«Μου έραψαν την πληγή στο δρόμο»

Με το κεφάλι του να αιμορραγεί, ο Κουρμπάν πηγαινοερχόταν στον δρόμο, μέχρι που ένας άγνωστος με μηχανάκι προσφέρθηκε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Γκεϊτάουι. Εκεί, βίωσε και πάλι σκηνές από το παρελθόν.

«Είδα τραυματίες αιμόφυρτους στην άκρη του δρόμου, άλλους ξαπλωμένους στο έδαφος στην αυλή του νοσοκομείου. Ένας γιατρός μου έραψε την πληγή ενώ ήμουν καθισμένος στον δρόμο. Περίμενα για πολλές ώρες», αφηγήθηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Θυμήθηκα όλα εκείνα που έβλεπα πριν από πολλά χρόνια, όταν συμμετείχα σε ανθρωπιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Σήμερα το πρωί ο γιατρός πήγε να κάνει αξονική τομογραφία και ιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε, όπου επικρατούσε το απόλυτο χάος. Στους διαδρόμους, μητέρες αγωνιούσαν για τα παιδιά τους.

Ένας ηλικιωμένος, αποπροσανατολισμένος, αναζητούσε τη γυναίκα του, που μεταφέρθηκε από άλλο νοσοκομείο. Τα κινητά τηλέφωνα χτυπούσαν συνεχώς. Στη συζήτηση που ακολουθούσε, όλοι επαναλάμβαναν ακατάπαυστα την ίδια ιστορία: «Γλίτωσε από θαύμα».

Ούτε στον εμφύλιο δεν είδαν τέτοιο χάος

Μόνο στο Οτέλ Ντιέ μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 300 τραυματίες και 13 νεκροί, όπως είπε ο ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου, ο Ζορζ Νταμπάρ. «Την εποχή του εμφυλίου, έκανα άσκηση εδώ. Δεν είδα ποτέ παρόμοιες σκηνές με τη χθεσινή», είπε ο γιατρός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το δυσκολότερο πράγμα είναι να ανακοινώνεις τον θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς που τον ψάχνουν», συνέχισε, κρύβοντας με δυσκολία τη συγκίνησή του. «Είναι δύσκολο να λες σε έναν πατέρα που έφερε το κοριτσάκι του για να το σώσουμε ότι έχει πεθάνει».

Για τα νοσοκομεία, που ήδη βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης, αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης στον Λίβανο και αφετέρου λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η τραγωδία της Τρίτης είναι καταστροφή.

Σε δύο νοσοκομεία, πέντε νοσηλεύτριες υπέκυψαν στα τραύματά που υπέστησαν όταν, από την έκρηξη έπεσε το ταβάνι ή κόπηκαν από τα σπασμένα τζάμια.

Το ιατρικό προσωπικό είναι εξαντλημένο απ’ όσα συμβαίνουν στη χώρα και από τον κορονοϊό. Όμως απέναντι στη χθεσινή κρίση, η αλληλεγγύη που επιδεικνύει είναι υποδειγματική», διαβεβαίωσε ο γιατρός Νταμπάρ.

Καταστροφές σε νοσοκομεία

Το Νοσοκομείο των Αδελφών του Ροζαρίου, κοντά στο λιμάνι, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας αφού καταστράφηκε από τις εκρήξεις. Το ίδιο και το Νοσοκομείο Σεν-Ζορζ, όπου η νύχτα ήταν εφιαλτική. Από το πολυώροφο κτίριο δεν έχει απομείνει παρά μόνο ο σκελετός. Τα ταβάνια έπεσαν, τα καλώδια του ηλεκτρικού κρέμονται ελεύθερα. Παντού, σπασμένα γυαλιά και συντρίμμια. Οι πόρτες των ανελκυστήρων στράβωσαν από το ωστικό κύμα.

Εδώ, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις νοσοκόμες.

Μέχρι τα ξημερώματα, το προσωπικό αγωνιζόταν να μεταφέρει σε άλλα ιδρύματα τους ασθενείς – μεταξύ αυτών και 20 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την Covid-19. Νωρίς το πρωί, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια και ο τελευταίος ιατρικός εξοπλισμός.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να εκκενώνεις ένα νοσοκομείο γεμάτο με ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα συρρέουν στον χώρο νέοι τραυματίες. Είμαστε ένα τραυματισμένο νοσοκομείο», είπε ο διευθυντής του, ο Έιντ Άζαρ.

Δύο νοσοκόμες αφηγήθηκαν τη νύχτα αγωνίας που βίωσαν: ο κήπος του νοσοκομείου μετατράπηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας, όπου μεταφέρονταν προσωρινά οι ασθενείς. Και επειδή τα ασανσέρ δεν λειτουργούσαν πλέον, κάποιοι αναγκάστηκαν να κατέβουν πολλούς ορόφους με τις σκάλες.

«Αναγκαστήκαμε να ράβουμε τις πληγές των ασθενών και να τους φροντίζουμε με το φως των κινητών τηλεφώνων μας», είπε η νοσηλεύτρια Λάρα Ντάχερ.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Ο άνθρωπος που περπατά 27 χρόνια για να γυρίσει σπίτι – Η απίστευτη ιστορία του Καρλ Μπούσμπι

Ο Καρλ Μπούσμπι περπατά με το καρότσι του κατά τη διάρκεια της αποστολής «Γολιάθ»
image_print

Αυτό που ξεκίνησε ως μια αυθόρμητη κουβέντα μεταξύ φίλων εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά εγχειρήματα σύγχρονης εξερεύνησης. Ο Καρλ Μπούσμπι, πρώην αλεξιπτωτιστής του βρετανικού στρατού, διασχίζει τον κόσμο αποκλειστικά με τα πόδια εδώ και 27 χρόνια, επιχειρώντας να επιστρέψει στη γενέτειρά του στο Χαλ της Αγγλίας από το νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής.

Η αποστολή, γνωστή ως «Goliath Expedition», ξεκίνησε το 1998 από την Πούντα Αρένας της Χιλής και καλύπτει συνολικά περίπου 50.000 χιλιόμετρα.

Δύο κανόνες που δεν παραβίασε ποτέ

Από την πρώτη ημέρα του ταξιδιού, ο Μπούσμπι έθεσε δύο αδιαπραγμάτευτους όρους: να μη χρησιμοποιήσει κανένα μηχανικό μέσο μεταφοράς για να προχωρήσει στη διαδρομή του και να μην επιστρέψει στο σπίτι του πριν ολοκληρώσει την αποστολή.

Αν και αρχικά υπολόγιζε ότι θα χρειαστεί περίπου 12 χρόνια, το ταξίδι αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολο, με καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, τραυματισμών, γεωπολιτικών εξελίξεων και της πανδημίας Covid-19.

Από τις ζούγκλες μέχρι τους πάγους

Μέσα σε σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο 57χρονος σήμερα εξερευνητής έχει διασχίσει ερήμους, ζούγκλες, βουνά και αρκτικές περιοχές.

Η πορεία του περιλαμβάνει ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, το αφιλόξενο Στενό του Νταριέν ανάμεσα στον Παναμά και την Κολομβία, τον παγωμένο Βερίγγειο Πορθμό, τη Ρωσία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής έσπρωχνε το ειδικά κατασκευασμένο καρότσι του, γνωστό ως «The Beast», στο οποίο μετέφερε τρόφιμα, εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα εφόδια

.

Οι δυσκολίες και η δύναμη της επιμονής

Κατά τη διάρκεια της αποστολής αντιμετώπισε σοβαρούς τραυματισμούς, ακραίες καιρικές συνθήκες και παρατεταμένες περιόδους μοναξιάς. Όπως έχει παραδεχθεί, το εγχείρημα επηρέασε σημαντικά και την προσωπική του ζωή, καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει μακροχρόνιες σχέσεις, ενώ για χρόνια έμεινε μακριά από την οικογένειά του.

Παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το ταξίδι του αποκάλυψε την αξία της ανθρώπινης αλληλεγγύης, αφού αμέτρητοι άγνωστοι τον βοήθησαν στη διαδρομή του.

Το τελευταίο εμπόδιο πριν από τον τερματισμό

Λίγους μήνες πριν ολοκληρώσει την αποστολή, ο Μπούσμπι βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ακόμη πρόκληση.

Η διαχειρίστρια εταιρεία της Σήραγγας της Μάγχης δεν ενέκρινε το αίτημά του να τη διασχίσει πεζός επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, ενώ η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την εναλλακτική λύση που εξετάζει.

Ο ίδιος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες γαλλικές αρχές, αναζητώντας τρόπο να ολοκληρώσει το τελευταίο τμήμα του ταξιδιού χωρίς να παραβιάσει τους κανόνες που έθεσε στον εαυτό του πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η επιστροφή που περιμένει μια ολόκληρη ζωή

Εφόσον ξεπεραστεί και αυτό το τελευταίο εμπόδιο, ο Καρλ Μπούσμπι αναμένεται να επιστρέψει στο Χαλ της Αγγλίας μέσα στους επόμενους μήνες, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι που ξεκίνησε από ένα απλό στοίχημα και εξελίχθηκε σε μια ιστορία επιμονής, αντοχής και ανθρώπινης θέλησης, η οποία έχει εμπνεύσει ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Κουβέιτ: Πυρκαγιές μετά από ιρανικά πλήγματα

image_print

Πυρκαγιές σε δύο διαφορετικά σημεία του Κουβέιτ προκάλεσαν οι τελευταίες ιρανικές επιθέσεις, με αρκετούς πυροσβέστες και έναν εργαζόμενο να τραυματίζονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι οι δυνάμεις της κινητοποιήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση των δύο μετώπων. Όπως ανέφερε, οι τραυματίες απομακρύνθηκαν από τα σημεία των συμβάντων και μεταφέρθηκαν για ιατρική περίθαλψη.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγο μετά από πλήγμα σε δεύτερο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αφαλάτωσης. Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά σε τμήμα των εγκαταστάσεων και οδήγησε στην προσωρινή διακοπή λειτουργίας αρκετών μονάδων.

Το υπουργείο Ηλεκτρισμού, Υδάτων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν προληπτικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του σταθμού. Παρόμοιο πλήγμα είχε καταγραφεί μία ημέρα νωρίτερα σε άλλη ενεργειακή εγκατάσταση της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Κουβέιτ και την Ιορδανία, ως απάντηση στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανάμεσα στους στόχους βρίσκονταν οι στρατιωτικές βάσεις Αλ Ουντίρι και Αλί Ας Σαλέμ στο Κουβέιτ, καθώς και η αεροπορική βάση Αλ Αζράκ στην ανατολική Ιορδανία.

Οι εξελίξεις εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς οι επιθέσεις δεν περιορίζονται πλέον σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά επηρεάζουν και κρίσιμες ενεργειακές και υδρευτικές υποδομές.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί αποπέμφθηκε ο Φεντόροφ

image_print

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει τον Μιχαΐλο Φεντόροφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσα στο 2026.

Η απόφαση προκάλεσε διήμερες διαδηλώσεις στο Κίεβο, με τη συμμετοχή στρατιωτών, βετεράνων και πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η απομάκρυνση του 35χρονου υπουργού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Παρά την πρόταση του Ζελένσκι να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο, ο Φεντόροφ απάντησε ότι μοναδικός του στόχος ήταν η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Ο άνθρωπος πίσω από την τεχνολογική αναβάθμιση

Ο Φεντόροφ ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δημιουργώντας την πλατφόρμα Diia και προωθώντας την ψηφιοποίηση του ουκρανικού κράτους. Μετά τη ρωσική εισβολή ανέλαβε την πρωτοβουλία Army of Drones, η οποία επιτάχυνε τη μαζική παραγωγή και αξιοποίηση μη επανδρωμένων συστημάτων στο πεδίο της μάχης. Όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο του 2026, μετέφερε την ίδια φιλοσοφία αξιοποίησης της τεχνολογίας και των δεδομένων στη στρατιωτική διοίκηση.

Starlink, drones και η πίεση στη Ρωσία

Κατά τη θητεία του, προώθησε τη διακοπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του Starlink από τις ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ σχεδίασε την επιχείρηση Logistics Lockdown, η οποία στόχευε στην καταστροφή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού με τη χρήση drones μέσου βεληνεκούς.

Η στρατηγική αυτή ενίσχυσε τις ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες, κέντρα διοίκησης και ενεργειακές υποδομές, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα προς την Κριμαία.

Μεταρρυθμίσεις στον στρατό

Ο πρώην υπουργός προώθησε επίσης σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστράτευσης, νέες συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας για τους στρατιώτες, αυξήσεις στις αποδοχές του πεζικού, μέτρα αντιμετώπισης των λιποταξιών και εκσυγχρονισμό της αεράμυνας μέσω νέων τεχνολογιών και αξιολόγησης των επιχειρήσεων μετά από κάθε ρωσική επίθεση.

Παράλληλα, είχε επισημάνει δημόσια ότι η επιτυχία της επιστράτευσης προϋποθέτει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σύγκρουση με τον Σίρσκι

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, βασική αιτία της αποπομπής του ήταν η παρατεταμένη σύγκρουσή του με τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι. Οι δύο άνδρες εκπροσωπούσαν διαφορετικές αντιλήψεις για τη διοίκηση του στρατού, με τον Φεντόροφ να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία, ψηφιοποίηση και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί στον Ζελένσκι την αντικατάσταση του Σίρσκι, υποστηρίζοντας πως πολλές πρωτοβουλίες του υπουργείου μπλοκάρονταν και ότι ο αρχιστράτηγος δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Αντιδράσεις στις τάξεις του στρατού

Η απομάκρυνση του Φεντόροφ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε στρατιωτικούς και βετεράνους, οι οποίοι θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις του είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Αρκετοί υποστήριξαν ότι η αντικατάσταση θα έπρεπε να αφορά τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και όχι τον υπουργό Άμυνας, εκφράζοντας φόβους ότι η αλλαγή ηγεσίας θα επιβραδύνει τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en