Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παυλόπουλος | Να μην έχει φοβικά σύνδρομα η Αλβανία

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την αλβανική κυβέρνηση, τόσο για τη στάση της στο προσφυγικό, όσο και για την συμπεριφορά της απέναντι στους ομογενείς μας, αλλά και για την ανάγκη ταφής των Ελλήνων, οι οποίοι έπεσαν στον αγώνα εναντίον του Άξονα, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος, η Ελλάδα επιδιώκει να έχει πολύ καλές σχέσεις με τη γείτονα Αλβανία και το έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις. Το έχει αποδείξει, όπως ανέφερε, κατά την περίοδο της ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, βεβαίως υπό τον όρο ότι η Αλβανία τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Πάνω σ’ αυτή τη βάση και στη βάση της τήρησης των συμπεφωνημένων, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τρία πράγματα:

«Πρώτον, ζητούμε από την Αλβανία, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος και με βάση τον τρόπο που η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε την δύσκολη περίοδο του μεταναστευτικού, η Αλβανία να κρατήσει μια στάση η οποία αντιστοιχεί στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης για τον Άνθρωπο. Και να μην έχει αυτά τα φοβικά σύνδρομα, τα οποία έχουν δείξει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή ορισμένες χώρες γειτονικές, εδώ στα δυτικά Βαλκάνια.

Το δεύτερο είναι η καλύτερη μεταχείριση, ο πλήρης σεβασμός των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ό,τι αφορά τους ομογενείς μας στην Αλβανία. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα έχει συμπεριφερθεί στη μεγάλη αλβανική κοινότητα που βρίσκεται εδώ στην Ελλάδα και εργάζεται νομίμως, όλα αυτά τα χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προσβλέπουμε και εμείς σε μιαν αντίστοιχη μεταχείριση των ομογενών μας με βάση τα Δικαιώματα που τους διασφαλίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, έχει πολλή σημασία για εμάς να συνέλθει η αρμόδια επιτροπή, η οποία θα λύσει επιτέλους το ζήτημα της ταφής των Ελλήνων, οι οποίοι έπεσαν στον αγώνα εναντίον του Άξονα».

Καταλήγοντας εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν από κοινού, με όρους καλής γειτονίας, έτσι ώστε η Αλβανία να βρει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όπως της αξίζει και υπογράμμισε ότι «είναι πολύ περισσότερα εκείνα που ενώνουν τους δύο λαούς, από εκείνα που τους χωρίζουν».

Από την πλευρά του ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, επισήμανε ότι η αλβανική κυβέρνηση επιθυμεί την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα ως στρατηγικοί εταίροι, ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι δικαίως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον σεβασμό των πεσόντων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξέφρασε την πεποίθηση του, «πως η ελληνική κυβέρνηση, ο συνάδελφός μου ο κ. Κοτζιάς, θα πορευθούμε, θα προωθήσουμε θα προχωρήσουμε μπροστά ώστε να άρουμε την εμπόλεμη κατάσταση ως ένα κατάλοιπο του παρελθόντος που θα μας δώσει την δυνατότητα να κλείσουμε ένα κεφάλαιο στις ιστορικές μας σχέσεις. Ένα κεφάλαιο που αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αναφορικά με τους ομογενείς μας στην Αλβανία τόνισε:

«Δικαίως αναφερθήκατε στα σημερινά προβλήματα, στα σημερινά θέματα τα οποία αφορούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αλλά και στους Αλβανούς στην Ελλάδα, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά πολύ λόγω της φιλοξενίας των Ελλήνων, χάριν της φιλοξενίας των Ελλήνων, όπως αναφέρατε δικαίως. Εμείς σεβόμαστε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, έχομε υπογράψει δε τη Συμφωνία Πλαίσιο και είμαστε Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των Μειονοτήτων. Έχουμε καλλιεργήσει πνεύμα εμπιστοσύνης με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και είμαστε ανοικτοί να σεβαστούμε και να προχωρήσουμε ενόψει της Συμφωνίας Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μειονότητες».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε συνομιλήσει με όλες τις ελληνικές Αρχές και θα αναφερθούμε και στην παρούσα συνάντηση, ώστε να ερευνήσουμε από κοινού τις μορφές περαιτέρω βελτίωσης και καλύτερης ενσωμάτωσης της αλβανικής κοινότητας στην ελληνική κοινωνία, υπερασπιζόμενοι ταυτοχρόνως τη δική τους ταυτότητα, που, όπως γνωρίζουμε, η ταυτότητα σημαίνει γλώσσα, σημαίνει πολιτισμός, σημαίνει παραδόσεις. Να προωθήσουμε περαιτέρω την συνεργασία που συνάψαμε με τον δήμο Θεσσαλονίκης στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη διάδοση της γλώσσας».

Σχετικά με το Προσφυγικό εξέφρασε την αλληλεγγύη της Αλβανίας «στις δυσκολίες που περνάει η Ελλάδα όσον αφορά την προσφυγική κρίση» και υπογράμμισε: «η ξενοφοβία είναι ξένη πρακτική για εμάς. Εμείς θα τιμήσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και θα προσφέρουμε την δική μας συνδρομή εντός της ΕΕ για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προβάλλουν λόγω της παρούσας κρίσης».

Τέλος, ο αλβανός υπουργός εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της αλβανικής κυβέρνησης και του αλβανικού λαού για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην πορεία της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Αλβανίας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι δυσκολίες που συνοδεύουν ή συνόδευαν τις διμερείς σχέσεις θ’ αρχίσουν πλέον να αποσυναρμολογούνται μία προς μία, ώστε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ευημερίας βασιζόμενοι στις ευρωπαϊκές αξίες.

«Εμείς δεν επιθυμούμε sui generis λύσεις. Επιθυμούμε λύσεις βασιζόμενες στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες. Επειδή είναι προς όφελος των δύο χωρών μας να απομονώσουμε τις εθνικιστικές τάσεις, οι οποίες δεν εξυπηρετούν την εξυγίανση των σχέσεων των δύο χωρών μας» κατέληξε ο κ. Μπουσάτι.

πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ευρωεκλογές: Οδηγίες λίγες ώρες πριν από την κάλπη

Λιγότερο από 24 ώρες απέμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Από την ψηφοφορία θα αναδειχθούν τα 21 μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα, επί συνόλου 720 εδρών.

Συνολικά στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 νέοι εκλογείς.

Το δικαίωμα του εκλέγειν σε αυτές τις εκλογές έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες από 17 ετών και πάνω, δηλαδή οι γεννηθέντες μέχρι το έτος 2007. Μπορουν να ψηφίσουν επίσης και οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα, με προϋπόθεση την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας. Ο αριθμος τους σε αυτές τις εκλογές είναι 13.023.

Οι ετεροδημότες που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, αριθμούν 166.679.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Νέα Δημοκρατία: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη»

Τη σημασία ανάδειξης μιας ισχυρής Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της Κυριακής, υπογραμμίζει με δήλωσή του ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας του κόμματος, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Με την τελευταία – από μια σειρά – οπτικοποιημένη παρέμβασή του ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρεται στην διπλή πτυχή της μεθαυριανής εκλογικής διαδικασίας και καλεί τους πολίτες να στηρίξουν, με την ψήφο τους, την κυβερνώσα παράταξη και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, σημείωσε:

«Δυο διαστάσεις, εξίσου σημαντικές, έχουν οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η πρώτη, η ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς στην Ευρώπη κρίνονται πολλά για τη χώρα μας την επόμενη πενταετία. Ψηφίζουμε για να είναι η χώρα μας ισχυρή στις Βρυξέλλες. Για να ακούγεται δυνατά η φωνή της.

Ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία για να πρωταγωνιστήσουμε, ως Ελλάδα, στις επόμενες μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις, όπως η δημιουργία Κοινού Αμυντικού Ταμείου και η διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Φίλες και φίλοι.

Υπάρχει φυσικά και η εσωτερική διάσταση.

Η αντιπολίτευση μας “πετάει το γάντι”, μετατρέποντας τις Ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της Κυβέρνησης, κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ως Νέα Δημοκρατία “σηκώνουμε το γάντι” και ζητάμε από εσάς, τους πολίτες, να στείλετε με την ψήφο σας μήνυμα σταθερότητας, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας
για να προχωρήσουν τα επόμενα τρία χρόνια οι μεγάλες αλλαγές.

Σας καλώ να στηρίξετε τη Νέα Δημοκρατία, επιλέγοντας έως 4 από τις 42 εξαιρετικές υποψήφιες και εξαιρετικούς υποψήφιους του Ευρωψηφοδελτίου μας.

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Γιώργος Καλαντζής: “Ξεπάγωσε” η σιδηροδρομική σύνδεση και προχωρά η αξιοποίηση του Ασημακοπούλου

Ο Γιώργος Καλαντζής, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού και πρώην Υπουργός, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ.

Στην αναλυτική του τοποθέτηση, μιλάει για τις τελευταίες εξελίξεις στη σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλας-Τοξότες και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθώς και για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου, το οποίο περνά στον Δήμο Καβάλας από το Υπουργείο Άμυνας.

Κύριε Καλαντζή, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το φλέγον ζήτημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καβάλας-Τοξότες. Ποια είναι η πρόοδος στο συγκεκριμένο έργο και ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το μέλλον του;

Γιώργος Καλαντζής: Ευχαριστώ για την πρόσκληση, είναι χαρά μου να συζητάμε για τα μεγάλα έργα που αφορούν την περιοχή μας. Η σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλας-Τοξότες είναι ένα έργο μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στοχεύει να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, διευκολύνοντας τις μεταφορές τόσο των ανθρώπων όσο και των αγαθών. Η πρόοδος είναι σημαντική, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές μελέτες και έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς για την ολοκλήρωση των υποδομών και την έναρξη λειτουργίας της γραμμής το συντομότερο δυνατό.

Η ασφάλεια στους σιδηρόδρομους είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη. Τι μέτρα ασφαλείας προβλέπετε για τη νέα αυτή γραμμή;

Γιώργος Καλαντζής: Η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για εμάς. Για τη νέα γραμμή Καβάλας-Τοξότες, θα εφαρμοστούν τα πιο σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων σηματοδότησης και ελέγχου της κυκλοφορίας, την εκπαίδευση του προσωπικού σε νέες τεχνολογίες, καθώς και τη διαρκή συντήρηση των υποδομών. Επιπλέον, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των επιβατών και στην ταχεία αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων περιστατικών. Είναι κρίσιμο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού μέσω της απόλυτης ασφάλειας στις μετακινήσεις.

Ας μεταφερθούμε τώρα σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό του στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση να περάσει στον Δήμο Καβάλας από το Υπουργείο Άμυνας;

Γιώργος Καλαντζής: Το στρατόπεδο Ασημακοπούλου αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι της Καβάλας και η απόφαση να περάσει στον Δήμο είναι στρατηγικής σημασίας. Ο στόχος είναι η αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Όσον αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες καλό είναι να ξεκινήσει μία συζήτηση για να μεταφερθεί το camp από εκεί σε κάποιο άλλο μέρος της Καβάλας.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες, όσον αφορά την πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;

Γιώργος Καλαντζής: Το μήνυμά μου προς τους πολίτες είναι σαφές: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει σταθερή στις αρχές και τους στόχους της. Δουλεύουμε ακούραστα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση της οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων. Σε αυτή τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, η σταθερότητα και η συνέπεια είναι τα κλειδιά για την επιτυχία. Ζητάμε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των πολιτών για να συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση και υπευθυνότητα για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας.

Κύριε Καλαντζή, σας ευχαριστώ πολύ για την ουσιαστική συζήτηση.

Γιώργος Καλαντζής: Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τα σχέδιά μας και τις προοπτικές για την περιοχή και τη χώρα. Η συνεργασία και η επικοινωνία με τους πολίτες είναι απαραίτητες για την επιτυχία κάθε προσπάθειας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en