Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πατούλης | Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών

«Η συνάντηση της αν. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ και δημάρχους, σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους, της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, δυστυχώς αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αδυναμία της κεντρικής Κυβέρνησης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας παιδιών και βρεφών, που να καλύπτει όχι μόνον τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών της χώρας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.

Εθνική ανάγκη η δημιουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα

Η ΚΕΔΕ τονίζει ακόμη ότι εδώ και χρόνια έχει επισημάνει ότι αποτελεί εθνική ανάγκη η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου, ολοκληρωμένου προγράμματος για την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων, σε όλους τους δήμους της χώρας.

Βασική προϋπόθεση, αναφέρει, είναι σε αυτό το εθνικό σχέδιο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις, ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Οι περιφέρειες να δώσουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση κατασκευής νέων παιδικών σταθμών

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, απαιτείται συνολικό σχέδιο και συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και όλων των βαθμών Αυτοδιοίκησης, πάνω σε αυτό το ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουν και οι περιφέρειες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, κάτι που γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων, δίνοντας προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των ώριμων μελετών που έχουν κατατεθεί από τους δήμους, με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών, σε όλη τη χώρα.

Δεν αντιμετωπίζονται 4 πρακτικά ζητήματα με τις σημερινές ανακοινώσεις της κας Φωτίου

Όπως τονίζει ο κ. Πατούλης, «πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια στην οποία δεν χωράνε ημίμετρα. Σε μια περίοδο που η χώρα φθίνει δημογραφικά, αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να δώσει κίνητρα και να διευκολύνει τις νέες οικογένειες να κάνουν παιδιά. Μπορεί να αποτελεί ένα θετικό βήμα η επιδότηση έως και 75.000 ευρώ για τη δημιουργία μέχρι δύο νέων τμημάτων σε υφιστάμενους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ωστόσο αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό και σε καμία περίπτωση δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης δομών. Η κα Υπουργός σήμερα δεν μας είπε:

Πρώτον, από πού θα προέλθουν συγκεκριμένα τα κονδύλια που θα δοθούν σε κάθε Δήμο, για τη δημιουργία των νέων τμημάτων.

Δεύτερον, τι προβλέπει το σχέδιο της για τους Δήμους που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που θα επιδοτηθούν. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη για Δήμους που για μια χρονιά δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα σχετικά με την ικανοποίηση των αναγκών τους, αλλά μελλοντικά μπορεί να έχουν αδυναμία να το πράξουν.

Τρίτον, πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου 4 του Π.Δ. 99/2017, που υποχρεώνει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να διαθέτουν διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο ανάλογο με τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούν. Στη συνάντηση επισημάνθηκε ο κίνδυνος μείωσης της δυναμικότητας των σταθμών, ακόμα και λουκέτου σε δομές μεγάλων αστικών κέντρων, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Και ο κίνδυνος αυτός δεν εξαλείφεται με απλές υπουργικές δεσμεύσεις.

Τέταρτον, δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά για ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο κατασκευής νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, παρά μόνον για παροχή επιδότησης για δημιουργία ως δύο νέων τμημάτων σε ήδη υπάρχουσες δομές.

Αν και γίνονται βήματα προς μία θετική κατεύθυνση , όπως είναι η επιδότηση για τη δημιουργία των νέων τμημάτων, τα βήματα αυτά δεν αρκούν.

Καλούμε την Κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΚΕΔΕ και να συζητήσει από νέα βάση το πρόβλημα, ώστε να βρεθούν λύσεις που θα καλύπτουν τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών εργαζομένων».

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τραυματισμός οδηγού δικύκλου στην Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα

Τραυματίστηκε ένας οδηγός δικύκλου μετά από σύγκρουση του δικύκλου με Ι.Χ όχημα στην οδό Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο οδηγός δικύκλου θέλησε να κάνει αναστροφή στο σημείο, ωστόσο το Ι.Χ όχημα ήρθε με ταχύτητα από πίσω με αποτέλεσμα να συμβεί το τροχαίο.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μεγάλη επιτυχία για το Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας: Γεύσεις, διασκέδαση και πλήθος κόσμου

H έναρξη του Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας σημείωσε τεράστια επιτυχία, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που ήρθε να απολαύσει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία και ατέλειωτη διασκέδαση.

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής η πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες Καβάλας, γέμισε με ανθρώπους όλων των ηλικιών που ήθελαν να γευτούν τις εκλεκτές λιχουδιές που προσέφεραν τα food trucks.

Η ποικιλία των γεύσεων ήταν εντυπωσιακή, καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και μεσογειακές λιχουδιές, μέχρι εξωτικά πιάτα από την Ασία και την Λατινική Αμερική, το φεστιβάλ κατάφερε να συνδυάσει διαφορετικές κουζίνες και πολιτισμούς, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αξέχαστη γαστρονομική περιήγηση.

Η ατμόσφαιρα ήταν ζωντανή και χαρούμενη, με μουσική και διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες να συμπληρώνουν την εμπειρία.

Οι επισκέπτες δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την οργάνωση και την ποικιλία των προσφορών. Τα χαμόγελα και τα θετικά σχόλια ήταν παντού, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία της διοργάνωσης.

Το Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας απέδειξε ότι μπορεί να γίνει πλέον θεσμός!

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Στην Άλγεβρα εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Με το μάθημα των Μαθηματικών (Άλγεβρα) συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Πρόκειται για το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας που δίνουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου έως και τις 17 Ιουνίου 2024, θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι Πανελλαδικές άρχισαν την περασμένη Πέμπτη 31 Μαΐου με την εξέταση στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en