Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη τα εγκαίνια της 1ης ΤΟ.ΜΥ στον Αγ. Λουκά (video)

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε από την Καβάλα ότι παρά τα «σαμποτάζ» θα προστίθενται διαρκώς καινούριες χάντρες στο «κομπολόι» της Υγείας με έμφαση στη συνέργεια και στην πάταξη της κατασπατάλησης χρημάτων.

Και επίσημα, πλέον, η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στη συνοικία του Αγίου Λουκά στην Καβάλα άνοιξε τις πύλες της, μετά την πραγματοποίηση των εγκαινίων το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2018 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

 

 

«Έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν οργανωμένες μονάδες Υγείας σε οποιαδήποτε βαθμίδα, προκειμένου οι άνθρωποι που πάσχουν να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής σε αυτές για να βρουν την υγεία τους, σωματική και ψυχική. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τον τόπο μας», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.

 

 

Ο κ. Πολάκης ανέτρεξε στο παρελθόν, συγκρίνοντάς το με το σήμερα και τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πεδίο της Υγείας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία δε θα λυθούν όλα, αλλά παρά τα εμπόδια και τα «σαμποτάζ», θα γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα με συνέργειες και αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ χωρίς σπατάλες.

 

 

Όσον αφορά τη δεύτερη ΤΟΜΥ στην Καβάλα, δήλωσε ότι απομένει η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού, κάτι που αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα στους επόμενους 2 μήνες και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η μονάδα θα ανοίξει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Παρά ταύτα, υφίσταται ακόμα το πρόβλημα της εύρεσης χώρου στα ανατολικά της πόλης, ωστόσο τόσο το υπουργείο όσο και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα λυθεί το θέμα της στέγασης.

 

 

«Πως τα φέρνει καμιά φορά η ιστορία… Σαν σήμερα το 2014 απολύθηκαν 2.500 γιατροί από την Πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλη τη χώρα. Σήμερα εμείς, 4 χρόνια μετά, συνεχίζουμε στην πόλη σας τη σειρά των εγκαινίων της πραγματικής μορφής της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι οι ΤΟΜΥ, οι οποίες ανακοινώθηκαν 20 φορές, αλλά έγιναν πράξη τώρα για πρώτη φορά. Είναι η πρώτη φορά που εγκαινιάζονται μέσα σε 4-6 μήνες από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος.

 

 

»Προσπαθούμε να καλύψουμε και να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξε αυτή η ιστορία το 2014, καθώς ήθελαν να παραδώσουν πλήρως το κομμάτι των πρώτων αναγκών υγείας των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αρχίζει κι αντιστρέφεται. Σταματήσαμε την κατηφόρα και θα γίνουν 239 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας περίπου 2,3 εκατομμύρια αστικού πληθυσμού.

 

 

»Εδώ δε θα έρχονται ασθενείς μόνο για συνταγογραφήσεις ή εξετάσεις. Η ομάδα υγείας είναι υπεύθυνη να βγει έξω, να πάει στα σχολεία, να ανακαλύψει ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να έχει ατομικό φάκελο και να οργανώνει τον έλεγχο των εξετάσεών τους, να παρακολουθεί τη θεραπεία τους. Είναι βαρύ το έργο τους και χαίρομαι που βλέπω νέα πρόσωπα. Πολεμήθηκε αυτή η ιστορία, όμως καταφέραμε με κόπο μέσα σε μνημόνια να διαμορφώσουμε ένα άλλο πλαίσιο. Πήραμε 140 εκατομμύρια ευρώ και τα ρίξαμε εδώ για τα πρώτα 2 συν 2 χρόνια και μετά υπάρχει σαφής δέσμευση ότι θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

 

»Σαμποταρίστηκε έντονα γιατί ξέρουν ότι ακουμπά και συγκρούεται με συμφέροντα. Σύντομα πρέπει να γίνει και η δεύτερη ΤΟΜΥ. Ο χώρος της πρώτης ΤΟΜΥ είναι αξιοπρεπής. Θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε άλλον χώρο, αλλά σκεφτόμαστε το κάθε ευρώ. Θα είμαστε δίπλα σας», δήλωσε ο κ. Πολάκης.

 

 

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατής Πλωμαρίτης, τόνισε ότι «σήμερα είναι μέρα χαράς και για τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, αλλά και για τους πολίτες. Είναι μια Μονάδα που θέλουμε ν’ασχοληθεί με την πρόληψη και τις ευπαθείς ομάδες, να μιλήσει στους πολίτες για το κάπνισμα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την παχυσαρκία. Μέσα σε δύσκολους καιρούς είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο οικογενειακός γιατρός και η πρόληψη πρέπει να μπουν στη ζωή μας από τώρα».

 

 

Από την πλευρά του ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Τάσος Καρασαββόγλου δήλωσε ότι «η ΤΟΜΥ θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Θα απαλύνει τον όγκο και την πίεση που σήμερα ασκείται στα δημόσια νοσοκομεία και θα βοηθήσει τους ίδιους τους ασθενείς, διότι θα είναι κοντά τους. Η όλη διαδικασία θεωρώ ότι θα είναι αποτελεσματική. Στηρίζουμε δράσεις του υπουργείου Υγείας που υπηρετούν τον πολίτη και θα είμαστε μπροστά σε κάθε προσπάθεια και για τη δεύτερη ΤΟΜΥ. Το κομμάτι της Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά και θα υπάρξουν βελτιώσεις».

 

 

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας με το οποίο συστεγάζεται η ΤΟΜΥ, ο κ. Καρασαββόγλου διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση οτιδήποτε κάνανε πριν να μη μπορούν να το κάνουν εδώ. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις οι όποιες αιτιάσεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα επί της ουσίας, όλα λειτουργούν αποτελεσματικά», σε κάτι το οποίο συναίνεσε και ο κ. Πολάκης, λέγοντας ότι «εγώ δεν είδα κανένα παράπονο, το αντίθετο, είδα συνέργεια για να μην πετάξουμε χρήματα νοικιάζοντας άλλο κτίριο».

 

 

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο διοικητής του ΕΚΑΒ Κώστας Καρακατσιανόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης και η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Σίσσυ Ρακιτζή.

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Διυπουργική σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Στην διυπουργική σύσκεψη για την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο στην ΠΑΜΘ, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Στόχος της διευρυμένης διυπουργικής σύσκεψης ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων στην πρόληψη, διαχείριση αλλά και αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Η καινοτομία που εισάγει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι η ενεργότερη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και για το λόγο αυτό παρέστη στη σύσκεψη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας. Η επισημοποίηση της συνεργασίας των δύο Υπουργείων στον τομέα της διαχείρισης φυσικών καταστροφών εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα και για τις άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, που φέρει και την ιδιότητα του επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ, αφού ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς για την πρωτοβουλία, υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί έναν τομέα αυξημένης βαρύτητας για την Διοίκηση. Εξήγησε ότι έχει ήδη δεσμευτεί 1 εκ ευρώ στο πρόγραμμα INTERREG για την Πολιτική Προστασία καθώς και ότι θα διατεθούν και επιπλέον πόροι, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο κ. Τοψίδης τόνισε ακόμη ότι σε επίπεδο προετοιμασίας έχει ήδη συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το συντονισμό των δράσεων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, έχουν καταρτιστεί Μητρώα Εθελοντών όπως και Μητρώα διαθέσιμων Μηχανημάτων Έργου καθώς και οργανωμένοι κατάλογοι Δασεργατών που έχουν καλή γνώση της γεωγραφίας των Δασών.

Καταληκτικά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ δήλωσε τη διάθεση συνεργασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ και των υπηρεσιών της με κάθε εμπλεκόμενο φορέα τόσο στην πρόληψη όσο όμως και στη διαχείριση των φαινομένων, εφόσον τελικά προκύψουν.

19af8670 2a53 420b bb9b 7d2f177d8cc5

 

50c01172 922c 4cea a5e8 ea873e2205f3

 

f2c61b19 fb47 4f9d bfe5 b4ffca9834df

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες έχουν υπέρταση

Μήνας ευαισθητοποίησης για την υπέρταση είναι ο Μάιος. Από το 2017, η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης πραγματοποιεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month) κατά το οποίο πραγματοποιούνται δράσεις και διεξάγονται μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό, σε πάνω από 100 χώρες. Το κύριο μήνυμα του προγράμματος είναι «Μετρήστε την πίεσή σας».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης παρουσίασε το πρόγραμμα ΜΜΜ 2024 που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Ελλάδα, με στόχο να γίνουν μετρήσεις πίεσης σε πάνω από 10.000 άτομα σε 18 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Βόλος, Λάρισα, Τρίπολη, Βέροια, Καβάλα, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Μολάοι, Καλαμάτα, Ρόδος, Χανιά). Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους με τη χρήση πιστοποιημένων πιεσόμετρων. Συντονιστής του προγράμματος ΜΜΜ στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Στεργίου, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η υπέρταση στην Ελλάδα

Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16) που έγινε σε 6.000 ενήλικες σε όλη τη χώρα έδειξε:

  • Πάνω από το 1/3 των Ελλήνων έχουν υπέρταση (περίπου 3.000.000 άτομα) και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση
  • 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι (περίπου 1.000.000)
  • 30% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία (περίπου 2.000.000 είναι αρρύθμιστοι)
  • Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

Η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και άνοια. Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η διάγνωση γίνεται μόνο με τη μέτρηση της πίεσης, όμως απαιτεί σχολαστική μεθοδολογία και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων της πίεσης, συχνά και εκτός ιατρείου (στο σπίτι ή με 24ωρη καταγραφή).

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Για να αντιμετωπιστεί η υπέρταση αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της, υπάρχουν διάφορα μέσα: η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικό επίπεδο, και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της. Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και του σακχάρου (όταν συνυπάρχουν) είναι απαραίτητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Επίσης, υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Η στρατηγική της θεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως πρωινή) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.

Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης της πίεσης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν άριστα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δασαρχείο Καβάλας | Έργο αντιπυρικής προστασίας στο αισθητικό δάσος

ο Δασαρχείο Καβάλας, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας και της θωράκισης των Δασών και δασικών εκτάσεων της περιοχής ευθύνης του από τον κίνδυνο έναρξης και εξέλιξης δασικής πυρκαγιάς, εκτελεί δύο μεγάλα έργα εντός του επόμενου τριμήνου, τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ANTINERO III. Ειδικότερα:

  • Στην περιοχή της Τ.Κ. Κάρυανης εκτελείται το έργο: «Έργα αντιπυρικής προστασίας σε δημόσια δασικά συμπλέγματα και δασικές εκτάσεις αρμοδιότητας των Δασαρχείων Καβάλας, Ξάνθης και Σταυρούπολης, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 16 παρ.5 του ν.998/1979» προϋπολογισμού #2.192.225,07 €#, με ΦΠΑ. Το έργο αφορά τον καθαρισμό και περιποίηση της βλάστησης στις αναδασώσεις Πεύκης της Κάρυανης. Περιλαμβάνει εργασίες καθαρισμού υπορόφου, κλαδεύσεις, ασθενείς αραιώσεις και περιποίηση της δασικής βλάστησης, θρυμματισμού και απομάκρυνσης των φυτικών υπολειμμάτων και ενίοτε κλαδεύσεις και ασθενείς αραιώσεις
  • Στη δυτική πλευρά του Αισθητικού Δάσους Καβάλας (Ύψωμα Βασιλάκη, περιοχή Νοσοκομείου) εκτελείται το έργο: «Έργα αντιπυρικής προστασίας σε δημόσια δασικά συμπλέγματα και δασικές εκτάσεις αρμοδιότητας των Δασαρχείων Σερρών, Κασσάνδρας, Διδυμοτείχου, Καβάλας και Σταυρούπολης, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 16 παρ.5 του ν. 998/1979», προϋπολογισμού #1.689.314,42 €# με ΦΠΑ.

Το έργο συνίστανται κυρίως σε εργασίες όπως:

– ο καθαρισμός υπορόφου, κλαδεύσεις, ασθενείς αραιώσεις και περιποίηση της δασικής βλάστησης

– ο θρυμματισμός όλων των υπολειμμάτων υλοτομιών και η παραπέρα αξιοποίη-σή τους, εφαρμόζοντας την αρχή της αειφορίας των καρπώσεων μέσα από την ανακύκλωσ

Η Δασική Υπηρεσία θέλοντας να επιδείξει για πολλοστή φορά στην πράξη την ευαισθησία της όσον αφορά την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών της κοινωνίας (όπως λ.χ. οι ανάγκες θέρμανσης της χειμερινής περιόδου) με την εξεύρεση-στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό-τρόπων και λύσεων για τη διαχείριση τέτοιας μορφής ζητημάτων θα πράξει ως εξής:

Τα προϊόντα υλοτομίας, διαμέτρου άνω των 8 -12 cm θα τεμαχίζονται σε μέσο μήκος 1,10μ, θα στοιβάζονται στους δασικούς δρόμους και θα εκποιούνται κατά τα κεκανονισμένα σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Σε διαφορετική περίπτωση τα προϊόντα υλοτομίας που δεν δύνανται να αξιοποιηθούν για παραγωγικούς σκοπούς, μπορούν να διατεθούν-με το πέρας των εργασιών-«ατελώς» και «άνευ αδείας» σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, με βάση σχετική ανάρτηση που θα δημοσιοποιηθεί «εν ευθέτω χρόνω».

Με την ολοκλήρωση των εργασιών μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι διαμορφώνεται «επί το βέλτιστον» μια νέα πραγματικότητα ως προς τις λειτουργίες και την αντιπυρική προστασία του αισθητικού-περιαστικού δάσους Καβάλας και των εν γένη δασών της περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Καβάλας.

Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας προς το έργο που αθόρυβα πλην όμως πρακτικά και ουσιαστικά επιτελεί αδιαλείπτως το Δασαρχείο Καβάλας, διότι στον αγώνα για την επίτευξη τόσο υψηλών στόχων δεν περισσεύει κανείς.-

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en