Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παρασκευόπουλος | Το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες δεν είναι ανθρώπινο

image_print

«Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι απλώς ότι αντίκειται σε κάποιες διεθνείς υποχρεώσεις, το πρώτο που θα έλεγα είναι ότι δεν είναι καν ανθρώπινο. Αυτό είναι δεδομένο ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία ανθρωπιστική κρίση. Θα έπρεπε η ανθρωπότητα να το βλέπει αυτό το πρόβλημα ως παγκόσμιο, ως πρόβλημα αλληλεγγύης και να μην έχει μία πολιτική του τύπου “ας γίνει κάτι μακριά από μένα, μακριά από την αυλή μου κι ας γίνει ό,τι να ‘ναι”. Πραγματικά αυτή η πολιτική είναι θλιβερή».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις μονομερείς ενέργειες χωρών που έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο των συνόρων με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο υπουργός ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Μέτρα για την Ενίσχυση πολιτών χαμηλού εισοδήματος: Δικαιοσύνη – Υγεία» που διοργάνωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στο Πνευματικό Κέντρο Χρήστος Τσακίρης στη Σταυρούπολη.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει αναπτύξει ένα ολόκληρο φάσμα από δραστηριότητες που αφορούν τους αδύναμους ανθρώπους, και στον τομέα της υγείας και στον τομέα της δικαιοσύνης και σε άλλους τομείς, και αναφέρθηκε εκτενώς στον δικό του τομέα, στο έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης και στους τρεις κύριους κλάδους, τη φυλακή, τα δικαστήρια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Σε ό,τι αφορά τη φυλακή, την πρώτη χρονιά έγινε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών με έναν τρόπο που δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, δηλαδή όχι με οριζόντια μέτρα, αλλά μία αποσυμφόρηση, η οποία να προβλέπει κυρίως τις πιο αδύνατες κατηγορίες κρατουμένων, όπως όσοι έχουν πρόβλημα με ναρκωτικά, οι φιλοξενούμενοι, όπως λέγονται ξένοι, οι ασθενείς και ανάπηροι, οι υπερήλικες, η οποία απέδωσε. Η φυλακή έχει πληθυσμό αυτή τη στιγμή 2.000 άτομα λιγότερο απ΄ότι είχε προηγουμένως. Και πάλι έχουμε υπερπληθυσμό, αλλά δεν είναι η κατάσταση τόσο ασφυκτική όσο πριν, και έτσι μπορεί να αναπτυχθεί κάποια πολιτική δομική και δημιουργική. Αυτό γίνεται τώρα με την προσπάθεια να δημιουργηθούν σιγά-σιγά στις φυλακές κάποιες δομές στήριξης της επανένταξης», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ανέφερε ως παράδειγμα τη μονάδα απεξάρτησης στη φυλακή των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια το κύριο πρόβλημα είναι η βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, είπε ο κ. Παρασκευόπουλος. «Γίνονται εκεί προσπάθειες, οπωσδήποτε σε μεγάλο βαθμό η αποστολή του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να στηρίξει με υποδομές την απονομή της δικαιοσύνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Αυτό που οφείλει να κάνει το υπουργείο είναι να εγγυάται την ανεξαρτησία της και να τη στηρίζει με μέσα και υποδομές, αυτό είναι σε εξέλιξη», υπογράμμισε.

Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχουν κάποια δείγματα γραφής, ίσως το πιο γνωστό είναι το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο καθιερώθηκε, ωστόσο έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Για παράδειγμα μία πιο αποτελεσματική ρύθμιση του θέματος της ρατσιστικής έμπρακτης δραστηριότητας -γιατί ό,τι αφορά τη ρητορεία είναι ήδη επαρκώς ρυθμισμένο το θέμα- και άλλα μέτρα είναι τώρα σε ανάπτυξη μέσω νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, οι οποίες ασχολούνται και με θέματα δικαιωμάτων και με θέματα οικογενειακού δικαίου, ποινικού κώδικα, ποινικής δικονομίας διοικητικής δικαιοσύνης και άλλα σχετικά» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

πηγή: newsbeast.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για 33 άρθρα

image_print

Στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προχωρά σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου, η Ολομέλεια της Βουλής, με τους βουλευτές να καλούνται να αποφασίσουν ποιες από τις προτεινόμενες διατάξεις θα κριθούν αναθεωρητέες. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά συνολικά 33 άρθρα του Συντάγματος.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς και αλλαγές που αφορούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Η σημερινή Βουλή θα καθορίσει ποια άρθρα μπορούν να αναθεωρηθούν, ενώ το τελικό περιεχόμενο των αλλαγών θα αποφασιστεί από την επόμενη, Αναθεωρητική Βουλή, μετά τις εθνικές εκλογές.

Στο βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές.

Η διαδικασία έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι συσχετισμοί της πρώτης ψηφοφορίας θα επηρεάσουν και τις πλειοψηφίες που θα απαιτηθούν στην επόμενη Βουλή για την οριστική αναθεώρηση των επιμέρους άρθρων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μητσοτάκης από Αυστρία: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα»

image_print

Την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ασφάλεια και την άμυνά της υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Στόκερ στο Σάλτσμπουργκ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα και η ενέργεια, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ελλάδας και Αυστρίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στις αμυντικές της δυνατότητες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να έχει πρακτικό αντίκρισμα, ιδιαίτερα για χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιαν Στόκερ αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αυστρίας προς την Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λαζαρίδης: Εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου

Ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
image_print

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική κατοχύρωση της Ελληνικής Σημαίας και της Ελληνικής Γλώσσας, εξήγησε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας του κόμματος και τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει αποκοπή από τις ρίζες μας. Ένα σύγχρονο κράτος αντλεί δύναμη από την ιστορική του συνέχεια και από τις αξίες που το κράτησαν όρθιο μέσα στους αιώνες», τόνισε και συνέχισε: «Η Ελληνική Σημαία είναι το σύμβολο κάτω από το οποίο πολέμησαν και θυσιάστηκαν γενιές Ελλήνων, που έγινε σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας, που συγκινεί κάθε Έλληνα όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο. Όποιος σέβεται την ιστορία αυτού του τόπου δεν φοβάται να προστατεύσει τα σύμβολά της. Το ίδιο ισχύει και για την Ελληνική Γλώσσα. Είναι η γλώσσα μέσα από την οποία διαμορφώθηκε η φιλοσοφία, η δημοκρατία, οι επιστήμες, το θέατρο, η ορθόδοξη παράδοση και ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού, που κρατά ενωμένο τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Ένας λαός που προστατεύει τη γλώσσα του, προστατεύει τη μνήμη του. Και ένας λαός που προστατεύει τη μνήμη του, έχει μέλλον. Αυτές οι προτάσεις κινούνται μακριά από κομματικά πρόσημα, χωρίς να αποκλείουν κανέναν και χωρίς να στρέφονται εναντίον κανενός. Αντιθέτως, εκφράζουν ό,τι διαχρονικά ενώνει όλους τους Έλληνες».

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, όμως, υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «δεν περιορίζεται στον συμβολισμό. Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει μια δέσμη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κράτους πιο αξιόπιστου και πιο αποτελεσματικού. Ενός κράτους που ενισχύει τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Που κατοχυρώνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, ώστε καμία κυβέρνηση να μη μεταφέρει τα βάρη στις επόμενες γενιές. Που συνδέει τη δημόσια διοίκηση με την αξιολόγηση και την απόδοση. Που προετοιμάζει τη χώρα απέναντι στις μεγάλες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Με άλλα λόγια, ενός κράτους που εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη και δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση γιατί ενώ «ζητά καθημερινά θεσμικές αλλαγές, όταν ανοίγει η κορυφαία θεσμική διαδικασία της χώρας, επιλέγει να σταθεί στο περιθώριο. Ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα που αναγνωρίζει ότι σε αρκετές από αυτές τις προτάσεις υπάρχει κοινός τόπος, αλλά αντί να αναλάβει την ευθύνη της συναίνεσης, επέλεξε την ασφάλεια του ΄παρών΄. Όμως, στη Συνταγματική Αναθεώρηση το «παρών» δεν είναι ουδετερότητα. Είναι πολιτική επιλογή. Και, δυστυχώς, είναι μια επιλογή που στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να οικοδομήσει από σήμερα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για τις αλλαγές που έχει ανάγκη».

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς, αξιοπιστία, σταθερότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται ένα Σύνταγμα που θα προστατεύει τις αξίες μας, θα ενισχύει τη Δημοκρατία και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε μια πατρίδα ακόμη πιο ισχυρή και πιο σύγχρονη. Για εμάς, ο πατριωτισμός δεν είναι σύνθημα. Είναι ευθύνη. Είναι η βούληση να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις όταν το απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Και ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου. Σημαίνει να χτίζεις το μέλλον πάνω στις πιο στέρεες βάσεις του Ελληνισμού. Αυτό ακριβώς υπηρετεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας».

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en