Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραπομπή και των πολιτικών 10 σε προανακριτική για τη Novartis αποφάσισε η Βουλή (video)

image_print

Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονταν στην πρόταση.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης). Η Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ψήφισαν 218 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 3 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 8 βουλευτές, παρών ψήφισαν 12 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές, 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 2 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 188 βουλευτές και παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο ψήφισαν 217 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν άκυρα 26 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 17 βουλευτές και παρών ψήφισαν 16 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, ‘Αδωνι Γεωργιάδη ψήφισαν 218 βουλευτές, βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ψήφισαν 217 βουλευτές, 25 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά ένας και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξαπέλυσε βολές κατά του Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τη μήνυση που υπεβλήθη σε βάρος του.

Τι εννοεί ο πρώην πρωθυπουργός, όταν λέει ότι θα μας πάει μέχρι το τέλος; Ελπίζω να μην εννοεί το τέλος της ζωή μας, τη φυσική μας εξόντωση, ούτε την ηθική μας εξόντωση με παράνομες ενέργειες και μεθόδους παρακρατικών μηχανισμών, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

«Δεν ήλθα να απολογηθώ, ήλθα να καταγγείλω», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή και ακολούθως εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «αυτό που συνέβη είναι η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους».

«Δεν είναι κυρίως ο θυμός που νιώθω, είναι η βαθιά ανησυχία για το πού οδηγείται η χώρα και ο κατήφορος αυτός να σταματήσει», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι με τη σκευωρία εναντίον του και εναντίον των άλλων «εμπλεκομένων», η κυβέρνηση θέτει σε διακινδύνευση την ίδια τη Δημοκρατία. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι όταν προκύψει ότι το κατηγορητήριο είναι στημένο θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να δημιουργηθεί. «Κάθε επόμενη κυβέρνηση θα προσπαθεί να σπιλώνει την προηγούμενη με ψευδομάρτυρες. Αν σπιλώνουν, όμως τον πρωθυπουργό χωρίς καμία απόδειξη και με αντιφατικές μαρτυρίες, τότε πού βρισκόμαστε; Κι αν γίνεται εναντίον πολιτικών, τότε γιατί να μην γίνεται και εναντίον των πολιτών… Από τον λασποπόλεμο δεν έχουν να χάσουν τίποτε οι βρώμικοι, έχουν να χάσουν οι καθαροί… Αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός από την προσωρινή διακυβέρνηση να πάρουν και την εξουσία. Έφθασαν να αμφισβητήσουν ακόμη και το τεκμήριο της αθωότητας», είπε αναφερόμενος στον κ. Κοτζιά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι η «κακοστημένη πρόχειρα» υπόθεση Novartis συνιστά «τη μάχη για τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου. Αυτό διακυβεύεται».

Μίλησε για πολιτική σκευωρία και απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων. «Πρόκειται για αγώνα για τη Δημοκρατία και μόνη λύση είναι οι εκλογές γιατί τα μέτωπα είναι καθαρά. Δημοκρατία-αυταρχισμός, Κράτος Δικαίου-Βαθύ κράτος, Ευρωπαϊκός δρόμος-τριτοκοσμική πορεία».

Για αισχρές συκοφοντίες σε βάρος του ίδιου, αλλά και κατά της συζύγου έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μάταια ζητώ εδώ και εβδομάδες να μου δείξουν τις επίμαχες αποφάσεις μου, αλλά απλά δεν υπάρχουν, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Κατακλύζομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης», είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Οι μυθιστορηματικές αυτές κατηγορίες δεν συνιστούν βάσιμες ενδείξεις και επαρκή στοιχεία για να αμφισβητείται η ηθική ακεραιότητα και να σπιλώνεται βάναυσα η προσωπικότητα ενός ανθρώπου που προσέφερε πάνω από 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη», σημείωσε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Όλα στο φως, δεν φοβάμαι τίποτα, γιατί δεν έχω κάνει τίποτα, ανέφερε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας για την υπεράσπιση της τιμής μου, τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας.

Δεν είχα φανταστεί ότι θα βρισκόμουν στη Βουλή για να δώσω εξηγήσεις φερόμενος ως κατηγορούμενος σε σκάνδαλο, τόνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για γελοία και εντελώς ψευδή μαρτυρία ενός προστατευόμενου μάρτυρα στην έκτη κατάθεσή του. 

«Είμαι απόλυτα καθαρός, ρητά και κατηγορηματικά, ουδεμία σχέση έχω με το συγκεκριμένο ή άλλο σκάνδαλο. Ψάξτε παντού, τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι ευχάριστη ημέρα για κανένα μέλος του κοινοβουλίου να βρίσκεται στη θέση που είμαι εγώ σήμερα, δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «Παπασπύρου, Παπαγγελόπουλος και Τσίπρας έχουν στήσει αυτή την σκευωρία».

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας , θέλει να ζητήσει εγγράφως να δικαστεί για να μην κρυφτεί πίσω από παραγραφή για αδικήματα όπως η «απιστία» και εκτίμησε ότι το ίδιο θα θέλει να κάνει και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

“Δεν θα υπάρξει έλεος, δεν θα υπάρξει οίκτος, ούτε θα δοθεί συγγνώμη στους πολιτικούς μελλοθανάτους και τους συνεργάτες τους, στα πολιτικά ζόμπι που παραπαίουν καθοδόν προς τις χωματερές της Ιστορίας” είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Μάριος Σαλμάς αναφερόμενος στην εμπλοκή του, υποστήριξε ότι θα αφήσει τα πρακτικά της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για να δουν πως ενώ κάποιος υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και επέμεινε μέχρι τέλους να κάνει το καθήκον του μπορεί να γίνει και εν δυνάμει κατηγορούμενος από μία φήμη ενός μάρτυρα. «Εάν με παραπέμψετε, που δεν είχα αντίρρηση, μπορεί αυτή η πράξη σας να είναι πιο χρήσιμη από όλα όσα έκανα για την ωφέλεια του Δημοσίου, γιατί μπορεί να γίνει παράδειγμα προς αποφυγής στο μέλλον και η πατρίδα να μην σκοτώνει αυτούς που την ωφέλησαν».

Νωρίτερα, με την έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, έθεσε εκ νέου την πρόταση του κόμματος για μία κάλπη λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Γιατί περιορίζουμε την επιτροπή με τις 10 κάλπες; Η Επιτροπή εξετάζει την υπόθεση, η σημερινή διαδικασία είναι θλιβερή γιατί κατηγορούνται έστω και εμμέσως συνάδελφοι. Να πάρουμε απόφαση για τη μία κάλπη».

Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους 10 να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι, είπε ο Νίκος Βούτσης.

Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μια αποστροφή στην παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκου Κουτσούκου προκάλεσε την αντίδραση της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου. 

Ο Νίκος Κουτσούκος στην τοποθέτησή του επί της διαδικασίας είπε: «εδώ δεν είναι έκτακτο στρατοδικείο», για να λάβει την απάντηση από την αντιπρόεδρο της Βουλής «δεν αρχίσαμε καλά». 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΗ: Δεκαέξι διακρίσεις από τον διεθνή οργανισμό Extel για το 2026

Όμιλος ΔΕΗ - Διακρίσεις Extel 2026 για τις επενδυτικές σχέσεις
image_print

Για μία ακόμη χρονιά, ο Όμιλος ΔΕΗ απέσπασε σημαντικές διακρίσεις στην ετήσια έρευνα «Emerging EMEA Executive Team» του διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού Extel, με εξειδίκευση στην ανάλυση δεδομένων και την παροχή πληροφοριών στην επενδυτική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα, ο Όμιλος ΔΕΗ αναδείχθηκε ως μία από τις “Most Honored Companies” του κλάδου, κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατηγορία Large-Cap ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική) και τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη (Overall) των εταιρειών Utilities, επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι διακρίσεις αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, στις στρατηγικές επιλογές της Διοίκησης, καταδεικνύοντας τον επιτυχημένο μετασχηματισμό που συντελείται στη ΔΕΗ, με όραμα να αποτελεί έναν σύγχρονο, Powertech Όμιλο με ισχυρό αποτύπωμα στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι το αποτέλεσμα της δέσμευσης για συνεχή βελτίωση και της προσήλωσης στο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου, την οικονομική στρατηγική και την επικοινωνία με την επενδυτική κοινότητα.

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, αναδείχθηκε πρώτος στην κατηγορία Best CEO σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες (Combined & Sell-Side / Overall & Large-Cap), ο Ομιλικός Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, κατέκτησε την πρώτη θέση στις κατηγορίες Combined/Large-Cap και Sell-Side/Large-Cap, καθώς και τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη (Combined/Overall). Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων, Ιωάννης Στέφος, κατέκτησε τη δεύτερη θέση σε τρεις κατηγορίες (Combined/Large-Cap, Sell-Side/Overall, Sell-Side/Large-Cap), ενώ η ομάδα Επενδυτικών Σχέσεων του Ομίλου απέσπασε τη δεύτερη θέση στις κατηγορίες Combined/Large-Cap, Sell-Side/Overall και Sell-Side/Large-Cap, και την τρίτη θέση στην κατηγορία Combined/Overall.

Στην ετήσια έρευνα «Emerging EMEA Executive Team» του οργανισμού Extel συμμετείχαν φέτος πάνω από 450 επαγγελματίες του επενδυτικού κλάδου από 247 διεθνείς εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Πάνω από 600 στελέχη και 400 εταιρείες προτάθηκαν για διάκριση, με βάση κριτήρια όπως η αξιοπιστία, η επικοινωνία, η χρηματοοικονομική διαχείριση, η κατανομή κεφαλαίων, καθώς και η ποιότητα των σχέσεών τους με το επενδυτικό κοινό.

Ο οργανισμός Extel

Η Extel – πρώην Institutional Investor Research – είναι ένας διεθνής οργανισμός που εξειδικεύεται σε εκδόσεις σχετικά με τις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς και στην ανάλυση δεδομένων και την παροχή πληροφοριών στην επενδυτική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για περισσότερα από 30 χρόνια, η Extel αναδεικνύει μέσω έρευνας την αριστεία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, έχοντας γίνει γνωστή για τις αυστηρές και ερευνητικά τεκμηριωμένες βραβεύσεις της.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πυροσβεστική Καβάλας: Αυξημένη προσοχή λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Πυροσβεστική Καβάλας - Οδηγίες πρόληψης πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο
image_print

Έκκληση προς τους πολίτες να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή απευθύνει η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Καβάλας (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), υπενθυμίζοντας ότι η αντιπυρική περίοδος στη χώρα διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνεται, η περιοχή διανύει ήδη τον τρίτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου, ενώ οι καιρικές συνθήκες που αναμένονται το επόμενο διάστημα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και να ενημερώνονται καθημερινά για την κατηγορία κινδύνου μέσω του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, συνιστά να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες για να ενημερώνονται σχετικά με τις επιτρεπόμενες ή απαγορευμένες εργασίες στην ύπαιθρο, καθώς και για τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας.

Εντατικοί έλεγχοι έως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου

Η ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καβάλας γνωστοποιεί ότι μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι και περιπολίες με στόχο την πρόληψη πυρκαγιών και την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι έλεγχοι αφορούν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων πυροπροστασίας σε δάση, αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, πάρκα, άλση, οικιστικές περιοχές και οικοπεδικούς χώρους.

Υψηλά πρόστιμα και αυστηρές ποινές

Η Πυροσβεστική υπενθυμίζει ότι η μη συμμόρφωση με τις διατάξεις πυροπροστασίας επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποχρέωση των ιδιοκτητών, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να διατηρούν τις ιδιοκτησίες τους καθαρές καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ή ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Τι να κάνετε αν εντοπίσετε φωτιά

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό, φλόγες ή οποιοδήποτε περιστατικό που μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα το 199 ή το 112, παρέχοντας σαφείς πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία, την κατεύθυνση της φωτιάς, την ένταση του ανέμου και το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να απομακρύνονται άμεσα από την επικίνδυνη περιοχή, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να διευκολύνουν την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η πρόληψη είναι ευθύνη όλων

Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Καβάλας υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει ιδιαίτερα υψηλός και καλεί όλους τους πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα και συνεργασία.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί κοινή ευθύνη και προϋποθέτει τη συμβολή όλων.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια τα voucher για παιδιά πολύτεκνων οικογενειών

βρεφονηπιακό σταθμό στο πλαίσιο του προγράμματος voucher για τη σχολική χρονιά 2026-2027.
image_print

Τη διεύρυνση της πρόσβασης των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς προβλέπει η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το πρόγραμμα των voucher του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τον β΄ κύκλο 2026-2027.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Με τη νέα ρύθμιση, βρέφη, νήπια και παιδιά οικογενειών με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά θα μπορούν να λαμβάνουν voucher φιλοξενίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Για τις οικογένειες με έως δύο παιδιά, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 35.000 ευρώ, ενώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά στις 38.000 ευρώ. Για τις πολύτεκνες οικογένειες καταργείται το εισοδηματικό κριτήριο.

Η δράση αφορά τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και τη συμμετοχή παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων υπουργείων, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί από την ΕΕΤΑΑ η πρόσκληση για τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ και από εθνικούς πόρους. Τα στοιχεία των πολιτών θα αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς και η υφυπουργός Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en