Quantcast
Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρέμβαση Αναστασίας Ιωσηφίδου για τον Τουρισμό: “Η τουριστική χρονιά δεν πρέπει να χαθεί”

image_print

“Το φετινό όμως θα είναι ένα καλοκαίρι που θα δοκιμαστούν πολλά. Η προετοιμασία, τα αντανακλαστικά ,η ευθύνη , η συνέπεια, η αντοχή και η ελπίδα. ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Του δήμου , των δημοτών , των επιχειρήσεων, αλλά και των τουριστών.. Θα είναι όμως και ένα καλοκαίρι σταθμός. Η τουριστική χρονιά δεν έχει ακόμα χαθεί και δεν πρέπει να χαθεί”.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η Δημοτική Σύμβουλος κα. Αναστασία Ιωσηφίδου σε επιστολή της, τονίζοντας ότι η σημερινή Δημοτική αρχή,  καθυστερεί αδικαιολόγητα την υλοποίηση των δράσεων του ήδη εγκεκριμένου σχεδίου τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του δήμου μας.

Η επιστολή της κας Ιωσηφίδου αναλυτικά:

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη μιας περιόδου επανεκκίνησης της οικονομίας μετά από μια μακρά αλλά υποχρεωτική φάση στασιμότητας.

Σχεδόν το σύνολο της αγοράς και των επιχειρήσεων είτε ξεκίνησαν ήδη είτε προετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν σε μια προσπάθεια επιστροφής σε μια κανονικότητα , η οποία όμως δεν μοιάζει σε τίποτα, με ότι μέχρι τώρα γνωρίζαμε .

Σε μια οικονομία όμως, που είτε σε εθνικό είτε σε τοπικό επίπεδο πάνω από το 50% του ΑΕΠν εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό , ο προβληματισμός όλων είναι μήπως έχει ήδη χαθεί η φετινή τουριστική σεζόν.

Είναι σαφές ότι το brand της χώρας έχει αναβαθμιστεί μέσω μιας σοβαρής διαχείρισης και συνεπούς συμπεριφοράς στο θέμα της πανδημίας . Από την άλλη υπάρχει και η εύλογη ανησυχία και απαίτηση της κοινωνίας , για υγειονομική ασφάλεια και στο προσεχές μέλλον.

Τίποτα δεν πρέπει να διακυβευτεί βιαστικά. Ούτε η εικόνα, ούτε η ασφάλεια,  ούτε ή οικονομία. Ήδη η κυβέρνηση παρουσίασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία παρά το γεγονός ότι χρήζουν βελτιώσεων , τουλάχιστον δεν είναι απαγορευτικά για την λειτουργία των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή η χώρα δεν μπορεί να περιμένει την έκδοση κοινής ευρωπαϊκής οδηγίας για τον τουρισμό.

Έτσι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες με 7 χώρες μεταξύ των οποίων την Βουλγαρία , την Κύπρο , το Ισραήλ και την Αυστρία.

Καθημερινά γίνεται όλο και περισσότερο συνείδηση στους τουριστικούς κύκλους , ότι ο οδικός τουρισμός και η ενδοχώρα των Βαλκανίων , θα πρωταγωνιστήσουν στη φετινή τουριστική περίοδο .

Με πρώτη ματιά , αυτό ευνοεί την περιοχή μας καθώς 7 από τα 8 εκ. τουρίστες του οδικού τουρισμού της χώρας , επιλέγουν προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Μόνο που αυτό , το έχουν αντιληφθεί και οι ανταγωνιστές μας που διεκδικούν ήδη μεγάλο κομμάτι της «πίτας» , η οποία σημειωτέον λόγω των περιορισμών μετακίνησης και του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος που
παγκοσμίως διαμορφώνεται , προβλέπεται να είναι αισθητά περιορισμένη.

Σε αυτό το περιβάλλον που καθημερινά διαμορφώνεται και έχει λάβει πλέον χαρακτηριστικά «μάχης» , ο δήμος Καβάλας εισέρχεται με δύο μεγάλα πλεονεκτήματα, πέραν της εγγύτητας του με τους προορισμούς αυτούς.

Πρώτον, την ύπαρξη στην Καβάλα των σχεδόν μηδαμινών κρουσμάτων , μιας σύγχρονης υγειονομικής μονάδας, που διαθέτει υποδομές ελέγχου και περίθαλψης και δεύτερον, ένα ετοιμοπόλεμο μηχανισμό προβολής, μέσω του εξειδικευμένου αναδόχου που υλοποιεί το μεγαλύτερο και αρτιότερο σχέδιο τουριστικής προβολής που έγινε ποτέ στο δήμο μας.

Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή δεν έδειξε τα απαραίτητα αντανακλαστικά , παρά το γεγονός ότι εγώ προσωπικά και η παράταξη μου έθεσε το θέμα ήδη από τον Μάρτιο, ζητώντας την ενεργοποίηση της προβλεπομένης, από το σχέδιο που τους παραδώσαμε, ομάδας διαχείρισης κρίσεων καθώς και την κατάρτιση ενός σχεδίου για την «επόμενη ημέρα».

Έτσι την 2 α Απριλίου με προσωπική επιστολή προς τον ανάδοχο, του ζητήσαμε να ενεργοποιήσει την ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων και να εισηγηθεί στην διοίκηση , ένα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος .

Καθώς μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έγινε από τον Δήμο Καβάλας προς την κατεύθυνση αυτή , αντιθέτως καθυστερεί αδικαιολόγητα και με ευθύνη της διοίκησης η υλοποίηση των δράσεων του ήδη εγκεκριμένου σχεδίου τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του δήμου μας , καλώ τον δήμαρχο να συντονίσει την δράση του δήμου και να ληφθούν μέσω του δημοτικού συμβουλίου ή των υπηρεσιών και επιχειρήσεων του, όλες οι πρωτοβουλίες και ενέργειες που απαιτούνται ώστε :

Α. Να πιεστεί το Υπουργείο στην υπογραφή διακρατικών συμφωνιών κατά προτεραιότητα με Βουλγαρία , Ρουμανία και Σερβία, ώστε να απελευθερωθεί , ο βασικός άξονας διακίνησης τουριστικού ρεύματος των βαλκανικών αγορών

Β. Να ενισχυθούν οι μεθοριακοί σταθμοί Προμαχώνα και κυρίως Νυμφαίας με προσωπικό και εξοπλισμό ελέγχου, κατάλληλο για τις περιστάσεις.

Γ. Να υπάρξει στοχευμένη και εντονότερη προβολή τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις ήδη πολύ καλά «δουλεμένες» την τελευταία τριετία αγορές της Βουλγαρίας, Ρουμανίας , Σερβίας, Κύπρου, Ισραήλ και Αυστρίας , με αναδιάρθρωση του σχεδίου προβολής που υλοποιεί ο ανάδοχος και με δράσεις που αυτός θα υποδείξει.

Δ. Να επιτευχθεί η ενεργοποίηση μέσω των social media ή και άλλων διαφημιστικών οδών , γνωστών καβαλιωτών καλλιτεχνών που έχουν αποδεδειγμένα τεράστια απήχηση και στις αγορές αυτές.
Ε. Να δοθούν κίνητρα στους τουρίστες που διαμένουν στην Καβάλα, όπως δωρεάν είσοδο σε μουσεία και αξιοθέατα.

ΣΤ. Να τοποθετηθούν επιτέλους οι ηλεκτρονικές συσκευές beacons που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα της πόλης και των επιχειρήσεων της.

Ζ. Να δοθεί επιπλέον χώρος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων με σεβασμό στην  εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στην ανεμπόδιστη κίνηση, ειδικά των ΑΜΕΑ και

Η. Να ζητηθεί από τον ανάδοχο να σχεδιάσει, όπως οφείλει, το επόμενο σχέδιο τουριστικής προβολής και να ψηφιστεί το συντομότερο από το Δημοτικό Συμβούλιο η υλοποίηση του, ώστε η επόμενη χρονιά να μας βρει προετοιμασμένους να αναπληρώσουμε τις όποιες ενδεχομένως φετινές απώλειες.

 

Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Περιφέρεια ΑΜΘ: Συνάντηση Τοψίδη με τον Νομάρχη Κίρτζαλι

Κομοτηνή – Συνάντηση Χριστόδουλου Τοψίδη με τον Νομάρχη Κίρτζαλι Biser Nikolov
image_print

Τον Νομάρχη Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, Biser Nikolov, υποδέχθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης καλωσόρισε τον κ. Nikolov και του ευχήθηκε καλή και δημιουργική θητεία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των δύο όμορων περιοχών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, με κοινή διαπίστωση ότι οι δύο περιοχές διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε δράσεις και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας ΑΜΘ για τον τουρισμό, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα σχεδιασμού κοινών πολιτιστικών δράσεων που θα ενισχύσουν τις σχέσεις των τοπικών κοινωνιών και θα αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά της διασυνοριακής περιοχής.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεργάζεται ήδη με φορείς και εταίρους από τη Βουλγαρία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τοψίδης έθεσε το θέμα της αξιοποίησης του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής ως σημείου αναφοράς για πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, συναυλίες και άλλες δράσεις με τη συμμετοχή φορέων από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Από την πλευρά του, ο κ. Nikolov διατύπωσε την πρόθεσή του να αιτηθεί τη χορήγηση άδειας διέλευσης λεωφορείων από τον κάθετο άξονα Νυμφαία – Μακάζα για μετακινήσεις που σχετίζονται με δράσεις ειδικού σκοπού, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, κατόπιν των απαιτούμενων εγκρίσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον κάθετο άξονα Νυμφαία – Μακάζα, ο οποίος έχει συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας, την ενίσχυση των τουριστικών ροών και την ανάπτυξη των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας, διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, καθώς και αντιμετώπισης ζωονόσων.

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε το ενημερωτικό υλικό της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, το οποίο περιλαμβάνει αφίσα με ταξιδιωτικές οδηγίες για επισκέπτες σε συνοριακούς σταθμούς, λιμάνια και πύλες εισόδου της Περιφέρειας. Η αφίσα διατίθεται στα ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά και βουλγαρικά.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες των δύο χωρών, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας των τοπικών κοινωνιών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

DNews Widget
Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

24ωρη πανελλαδική απεργία στον επισιτισμό – τουρισμό στις 24 Ιουνίου

image_print

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού στις 24 Ιουνίου, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΕΤ κάνει λόγο για αδιέξοδο στον κλάδο, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τη φορολογική επιβάρυνση, που εξανεμίζουν τις αυξήσεις των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων βρίσκεται το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζομένων, για το οποίο, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, δεν έχει δοθεί απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας εδώ και δύο χρόνια. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι λαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και της υπέρβασης του αφορολόγητου ορίου.

Η ΠΟΕΕΤ αναφέρεται ακόμη στη μη καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον κλάδο, καθώς και στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες απασχόλησης, με εξαντλητικά ωράρια και έντονη πίεση στους χώρους δουλειάς.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφηκαν πρόσφατα δεν εφαρμόζονται στην πράξη, με ευθύνη των εργοδοτών και λόγω της έλλειψης επαρκών ελεγκτικών μηχανισμών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες σε τουριστικούς προορισμούς και νησιά, με την ΠΟΕΕΤ να θέτει ερωτήματα για τις συνθήκες διαμονής, αμοιβής και εργασίας τους.

Το επόμενο διάστημα κλιμάκια της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε χώρους εργασίας και σε τοπικά σωματεία, με στόχο την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό δεν θα ανεχτούν άλλη εκμετάλλευση και εμπαιγμό», τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΕΤ στην ανακοίνωσή της.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος: Επιτυχημένο media trip της Ένωσης Ξενοδόχων με τον ΕΟΤ Κάτω Χωρών

Media trip της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου με τον ΕΟΤ Κάτω Χωρών
image_print

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο ταξίδι εξοικείωσης, media trip, για το 2026 που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Θάσου, σε συνεργασία με την Υπηρεσία ΕΟΤ Κάτω Χωρών.

Στο πλαίσιο της δράσης, η Θάσος φιλοξένησε την travel blogger Katharina Mich από το Βέλγιο, με στόχο την προβολή του νησιού στο βελγικό και ευρύτερο ευρωπαϊκό κοινό.

Η φιλοξενία είχε ως βασικό σκοπό να αναδείξει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία, την ποιότητα των υπηρεσιών και τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η Θάσος ως σύγχρονος, αυθεντικός και βιωματικός προορισμός.

Εμπειρίες φύσης, πολιτισμού και φιλοξενίας

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Θάσου, με στόχο να παρουσιάσει τη βιωματική πλευρά του νησιού μέσα από εμπειρίες φύσης, γαστρονομίας, πολιτισμού, ευεξίας και επαφής με την τοπική κοινωνία.

Η Katharina Mich φιλοξενήθηκε στα ξενοδοχεία Alexandra Elegance Bridging Generations και Thassos Imperial Resort, όπου γνώρισε σύγχρονες υπηρεσίες φιλοξενίας και στιγμές χαλάρωσης.

Κατά την παραμονή της επισκέφθηκε παραδοσιακά χωριά, όπως ο Θεολόγος, το Κάστρο, το Σωτήρος και η Παναγία, περπάτησε στα σοκάκια τους και ήρθε σε επαφή με ανθρώπους και ιστορίες του τόπου.

Η Θάσος ως βιωματικός προορισμός

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πεζοπορίες και δραστηριότητες στη φύση, καθώς και επισκέψεις σε σημεία φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως η Γκιόλα, η Μονή Αρχαγγέλου και η Ακρόπολη της Αρχαίας Θάσου.

Παράλληλα, δόθηκε έμφαση σε εμπειρίες ευεξίας, με στιγμές yoga, breathwork και σύνδεσης με τη φύση.

Ιστορία, πολιτισμός και γαστρονομία

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, ο αρχαιολόγος Tony Kozelj παρουσίασε σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Θάσου.

Στο πλαίσιο της γαστρονομικής και πολιτιστικής γνωριμίας, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο εργαστήρι παραγωγής μελιού Koutlis Honey, στο ιστορικό Μουσείο Ελαιολάδου Σωτηρέλη στην Παναγία και στο εργαστήρι αγγειοπλαστικής «Άργιλος».

Όπως σημειώνεται, ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσαν η ποιότητα του φαγητού, οι αγνές πρώτες ύλες και ο τρόπος με τον οποίο οι τοπικοί επαγγελματίες διατηρούν ζωντανή τη γαστρονομική παράδοση του τόπου.

Διεθνής προβολή της Θάσου

Το παραγόμενο περιεχόμενο από το ταξίδι έχει ήδη αρχίσει να δημοσιεύεται στα κοινωνικά δίκτυα της Katharina Mich.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η δημοσίευση άρθρου και βίντεο στο κανάλι της στο YouTube, ενισχύοντας περαιτέρω τη διεθνή προβολή της Θάσου.

Ευχαριστίες της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου

Η Ένωση Ξενοδόχων Θάσου ευχαριστεί θερμά τα ξενοδοχεία Alexandra Elegance Bridging Generations και Thassos Imperial Resort, τις Surprice Car Rentals και Hermes Car Rentals, το Real Holidays – Γιάννης Αρρενόπουλος, το Thassos Paths – Γιάννης Ρεϊζής – Νίκος Κίτρινος, τον Tony Kozelj, τον Λευτέρη Βουλγαράκη, τον Κώστα Λόβουλο, το Koutlis Honey, το Μουσείο Ελαιολάδου Σωτηρέλη, το εργαστήρι αγγειοπλαστικής «Άργιλος», το Karas Restaurant, το A for Art, καθώς και όλους τους τοπικούς συνεργάτες και κατοίκους της Θάσου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en