Quantcast
Connect with us

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Παράταση στο θρίλερ με το προσφυγικό – Νέα Σύνοδος στις 18 Μαρτίου

image_print

Μετατίθεται για τις 18 Μαρτίου οι τελικές αποφάσεις για το προσφυγικό, όταν και θα πραγματοποιηθεί η νέα Σύνοδος Κορυφής.

Έως τότε το θρίλερ με το προσφυγικό συνεχίζετε, ενώ η πολιτική του σταγονόμετρου στα σύνορα θα συνεχιστεί μέχρι να δοθεί οριστική λύση. Η Άγκυρα εξέπληξε ευχάριστα τους ηγέτες της Συνόδου όταν πρότεινε να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που έρχονται παράνομα στα νησιά της Ελλάδας και να υπάρχει ποσόστωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Δηλαδή, για κάθε έναν πρόσφυγα από τη Συρία που δέχεται η Τουρκία, έναν θα δέχεται και η Ευρώπη. Ωστόσο, τα παζάρια της Τουρκίας είναι γνωστά και όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση ήταν δεδομένο που θα υπάρχει οικονομικός αντίκτυπος στην ΕΕ. Η Τουρκία θα λάβει το επόμενο διάστημα το ποσό των 3 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό αναμένεται να εκταμιευτεί άμεσα από την ΕΕ προς την τουρκική κυβέρνηση. Στη μαραθώνια 15ωρη συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1:30 τα ξημερώματα, οι ηγέτες δεν έλαβαν δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά έγιναν σημαντικά βήματα σύγκλισης. Μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν  στους βασικούς  άξονες ενός σχεδίου, που προβλέπει ενίσχυση της Ελλάδας με 467 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία hot spots. 

Με βάση αυτούς τους κατευθυντήριους άξονες, οι κρίσιμες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν στην επόμενη, τακτική Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Μαρτίου, πάλι στις Βρυξέλλες. Αναμφίβολα εκεί θα έχει ξεκαθαρίσει και η ατμόσφαιρα στη Γερμανία, όπου την Κυριακή διεξάγονται εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τη στάση της κυρίας Μέρκελ, η οποία στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εξήρε μάλιστα την πρόταση Νταβούτογλου.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέλαβε να εξειδικεύσει τις ιδέες για την επανεγκατάσταση μέχρι την επόμενη Σύνοδο, αναφέρθηκε στα έξι σημεία της συμφωνίας με την Τουρκία τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Α) η επιστροφή όλων των παρατύπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία με έξοδα της ΕΕ,

Β) η επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ για κάθε σύρο μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω,

Γ) η επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες με οδικό χάρτη που προβλέπει την εκπλήρωση του όρου αυτού το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2016,

Δ) η επιτάχυνση της καταβολής των πρώτων 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία για τα πρώτα projects μέχρι τα τέλη Μαρτίου και η απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση  (χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στα επιπλέον 3 δις. ευρώ που είχε ζητήσει η Άγκυρα),

Ε) η προετοιμασία για την απόφαση να ανοίξουν κι άλλα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, με βάση τα Συμπεράσματα του Οκτωβρίου 2015 και

Στ) η συνεργασία με την Τουρκία για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης εντός Συρίας ώστε ο τοπικός πληθυσμός να ζει σε ασφαλέστερες περιοχές. 

Ιδιαίτερα ενθουσιώδης εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Νταβούτογλου. Ο τούρκος Πρωθυπουργός, που ελάχιστα αισθάνθηκε την πίεση των Ευρωπαίων για όσα συμβαίνουν με την ελευθερία του Τύπου στην πατρίδα του (σς. ο ίδιος απέκρουσε τις κατηγορίες μιλώντας για ποινική και όχι πολιτική δίωξη στην περίπτωση της εφημερίδας Zaman), είπε ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το Κοινό Σχέδιο Δράσης, ότι οι ροές προσφύγων συνεχίζονται λόγω των βομβαρδισμών της Ρωσίας στη Συρία και επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν απαιτεί χρήματα από τους Ευρωπαίους, αλλά απλώς ζητεί δικαιότερη κατανομή των βαρών στο Προσφυγικό. 

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης, οι πιέσεις προς την Τουρκία θα ενταθούν, προκειμένου η χώρα να αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για  την παραμονή – και την επανεισδοχή- προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της, καθώς και για τον περιορισμό της δράσης δουλεμπόρων.

Ο Τουρκος πρωθυπουργός έλαβε «χλιαρές» υποσχέσεις για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων και  επιτάχυνση της διαδικασίας– όπως ζητούσε η Αγκυρα.

Στην απαίτηση Νταβούτογλου να ανοίξουν πέντε κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «απαντησε» ότι θα συναινέσει μόνο υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμια  στα  κυπριακά πλοία και αεροπλάνα – αναγνωρίζοντας ουσιαστικά κατ΄αυτό τον τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Τσίπρας: Πετύχαμε τους στόχους μας

Η Ελλάδα όχι μόνον δεν απομονώθηκε, αλλά κατόρθωσε να απομονώσει τις χώρες του Βίζεγκραντ, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε βέτο, το οποίο άσκησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

“Ειχαμε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης”, δήλωσε μετά τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συζήτηση εστιάστηκε στο πώς θα ανακόψουμε τη ροή μεταναστών μέσω της Τουρκίας. Η Αγκυρα προσήλθε με ρεαλιστικές προτάσεις επ΄αυτού, αλλά αιφνιδίασε προβάλλοντας νέες απιατήσεις. Το ζήτημα είναι τώρα πώς θα φθάσουμε σε ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία. Πιστεύω ότι στην ελληνοτουρκική συνάντηση που θα γίνει σήμερα στη Σμύρνη, θα καταλήξουμε σε συμφωνία για την επανεισδοχή, ώστε η Τουρκία να παίρνει πίσω τους μετανάστες που θα περνούν στα ελληνικά νησιά”

Για τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ ο κ. Τσίπρας είπε ότι εκτέθηκαν και απομονώθηκαν.

Ο πρωθυπουργός τόνισε  επίσης ότι στη Σύνοδο η ελληνική πλευρά πέτυχε  σχεδόν όλα όσα είχαν τεθεί ως στόχος από το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στην πρόσφατη συνεδρίαση του για το προσφυγικό.

πηγή: sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Σέρρες: Ποινές φυλάκισης 3 ετών και πρόστιμα στους μετανάστες για την εξέγερση στη Δομή Σιντικής

image_print

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σερρών επέβαλε ποινές φυλάκισης τριών ετών και χρηματικό πρόστιμο 450 ευρώ σε 26 κατηγορούμενους μετανάστες που συμμετείχαν στα επεισόδια της Δομής φιλοξενίας Κλειδί του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025.

Σε τρεις κατηγορούμενους η ποινή ανήλθε σε τρία χρόνια και έναν μήνα, ενώ στον κατηγορούμενο που χτύπησε αστυνομικό επιβλήθηκε ποινή τρία χρόνια και επτά μήνες. Η απόφαση εκδόθηκε χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η δίκη των 30 κατηγορουμένων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025, και αφορούσε την εξέγερση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών και σημαντικές υλικές ζημιές στη Δομή. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν απόπειρα απόδρασης, διέγερση για διάπραξη εγκλημάτων και σωματικές βλάβες.

Οι κατηγορούμενοι προσήλθαν στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών λίγο πριν τις 11 το πρωί. Δύο από τους κατηγορουμένους ζήτησαν συνήγορο υπεράσπισης, με αποτέλεσμα η διαδικασία να διακοπεί στην αρχή για περίπου 30 λεπτά μέχρι να οριστεί ο δικηγόρος τους.

Αναλυτικά, κατά την έναρξη της δίκης, κατέθεσαν έξι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο χώρο των γεγονότων. Ο Αστυνομικός Επόπτης περιέγραψε ότι όλα ξεκίνησαν περίπου στις 15:15, όταν οι μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν και να χτυπούν τα κάγκελα ζητώντας ελευθερία.

Στην συνέχεια, συγκροτήθηκε επιτροπή τεσσάρων ατόμων που μετέβη στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, με τη βοήθεια διερμηνέα, για να διατυπώσει τα αιτήματά της. Οι μετανάστες ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι, υποστηρίζοντας ότι οι νεοεισερχόμενοι μεταναστες κινούνται ελεύθερα, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται υπό κράτηση για πάνω από τέσσερις μήνες.

Γύρω στις 16:00, η ομάδα επέστρεψε στη δομή και, μπροστά από την πύλη, τρεις από τους μετανάστες έκαναν νοήματα για εξέγερση και άρχισαν να πετούν πέτρες φωνάζοντας «freedom, freedom».

Οι πέτρες έπεφταν «βροχή» στους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο εξ αυτών. Κάποιοι έριξαν μάλιστα τα συρματοπλέγματα και κινήθηκαν απειλητικά προς τους αστυνομικούς.

Στο σημείο επενέβη η ομάδα της ΟΠΚΕ, χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά, αναγκάζοντας τους μετανάστες να υποχωρήσουν χωρίς κανένας εξ αυτών να καταφέρει να διαφύγει της δομής  αν και τρεις εξ αυτών ανέβηκαν στα κάγκελα και ήταν έτοιμοι να αποδράσουν.

Η ταυτοποίηση των κατηγορουμένων πραγματοποιήθηκε από ομάδα πέντε αστυνομικών και υποστηρίχθηκε από βιντεοληπτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων βίντεο που ανέβασαν οι ίδιοι οι μετανάστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, ένας από τους μάρτυρες αστυνομικούς ήταν και αυτός που έγινε δέκτης της δαγκωματιάς την ώρα που προσήγαγε έναν εκ των εξεγερθέντων μεταναστών. Ο αστυνομικός αναγνώρισε τον δράστη και τον υπέδειξε στην έδρα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης σημειώθηκαν δύο λιποθυμικά επεισόδια μεταναστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν άμεσα στο Νοσοκομείο Σερρών και αργότερα επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν την απολογία τους εφόσον η κατάσταση της υγείας τους το επέτρεψε.

Κατά τις απολογίες τους, οι 30 κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, ενώ πολλοί καταγγέλλουν δυσκολίες στις συνθήκες διαμονής, έλλειψη τροφής, ρουχισμού και ιατρικής περίθαλψης.

Οι αστυνομικοί υπογράμμισαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, σημειώνοντας ότι οι πέτρες που εκτοξεύονταν ήταν πολλές και επικίνδυνες, ενώ γυναίκες από το πολιτικό προσωπικό της Δομής φοβήθηκαν ακόμη και για τη ζωή τους ξεσπώντας σε κλάματα.

lionnews.gr

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μεταφέρθηκαν σε κλειστή δομή των Σερρών οι παράνομοι μετανάστες από το νέο Λιμάνι της Καβάλας

image_print

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής η δεύτερη κατά σειρά επιχείρηση μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών από το νέο Λιμάνι της Καβάλας, προς την κλειστή δομή φιλοξενίας μεταναστών στις Σέρρες.

Οι αρχές προχώρησαν στη μετακίνηση περίπο 300 ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται κυρίως για άνδρες νεαρής ηλικίας από χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ν. Παναγιωτόπουλος : “Εντατικοποιούμε τις επιστροφές μεταναστών με απορριφθέν άσυλο”

image_print

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε στη HuffPost και στην εκπομπή Special Edition, όπου παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στους Τέρενς Κουίκ και Έμυ Λιβανίου. Στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των επιστροφών παράνομων μεταναστώνμε απορριφθέν άσυλο, στις χώρες προέλευσής τους, παρουσίασε στοιχεία για τη μείωση των αφίξεων και μίλησε για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Μιλώντας για τις επιστροφές, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τόνισε:

«Η Ελλάδα πραγματοποιεί επιστροφές εδώ και χρόνια, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, πρόσφατα τις έχουμε εντατικοποιήσει. Λίγοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι η χώρα μας κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σε αριθμό επιστροφών για το 2024. Σχεδόν 7.000 άτομα, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν και στον δεύτερο βαθμό, επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους, καθώς δεν είχαν δικαίωμα παραμονής.Οι επιστροφές αυτές πραγματοποιήθηκαν με συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο – όχι με χειροπέδες, στρατιωτικά αεροσκάφη ή πιέσεις προς τις χώρες προέλευσης, όπως η επιβολή δασμών στις εξαγωγές τους. Αντίθετα, έγιναν παρουσία Συνηγόρου του Πολίτη και γιατρού, με συνοδούς, μέσω εμπορικών πτήσεων και πάντα σε συνεννόηση με τις προξενικές αρχές για την ταυτοποίηση των επιστρεφόμενων, ώστε να διασφαλιστεί ότι επιστρέφουν όσοι πρέπει.»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en