Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Π. Σκουρλέτης | “Στους 9.000 το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας δήμων”

image_print

Στις 9.000 “ανεβάζει” τις θέσεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, με συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής”.

«Ο αριθμός των θέσεων θα κινείται γύρω στις εννέα χιλιάδες», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, εξηγώντας ότι, «το νούμερο αυτό προέκυψε με βάση τα αιτήματα των ίδιων των δήμων». Να υπενθυμίσουμε ότι, προ ημερών το epoli είχε γράψει ότι αναμένεται και δεύτερη λίστα με θέσεις μονίμων. Έτσι, ενώ ο αρχικός αριθμός θέσεων ανέρχονταν σε 6.668, με μεταγενέστερες δηλώσεις του ο υπουργός προσδιόρισε τις θέσεις σε περισσότερες από 7.000, για να ανακοινώσει σήμερα μέσω της “Αυγής” ότι, θα ανέλθουν σε 9.000.

«Θεωρώ πως με αυτές τις θέσεις θα έχουμε καλύψεις τις μόνιμες ανάγκες των δήμων», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας:

«Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που έχουν γίνει στη χώρα, μα και για τις πρώτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα μετά το 2010».

«Με αυτές τις προσλήψεις λύνουμε πρώτα απ’ όλα το πρόβλημα της πολιτικής ομηρίας χιλιάδων ανθρώπων», σημειώνει ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι, αυτή η απόφαση «αποτυπώνει την πολιτική οπτική της κυβέρνησης για τις σχέσεις εργασίας και την έκταση της χρησιμοποίησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου».

Για την τακτοποίηση των συμβασιούχων σε προγράμματα όπως, το “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” ο υπουργός είπε πως, «η απάντηση που έχουμε δώσει στους ίδιους τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου προγράμματος είναι πως στο κατάλληλο χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο θα απαντήσουμε στο θέμα της αποκατάστασης του πραγματικού χαρακτήρα της εργασιακής τους σχέσης». Αναγνώρισε, όμως, πως πρόκειται για εργαζόμενους, «που καταφανώς καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες».

Για τους δε εργαζόμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, o κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι, το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα «Η Αυγή» και στην δημοσιογράφο Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αναθεώρησης του «Καλλικράτη». Ποιες είναι αυτές οι θεσμικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη;

Πρόθεσή μας είναι εντός του έτους να παρουσιάσουμε τον βασικό κορμό των αλλαγών που θέλουμε να προωθήσουμε έτσι ώστε στις αρχές της νέας χρονιάς να γίνει νόμος του κράτους. Σας θυμίζω πως έχει ήδη προηγηθεί αρκετά μεγάλο διάστημα ανοιχτού διαλόγου με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης αλλά και απευθείας με τους πολίτες. Η Αυτοδιοίκηση, ιδιαιτέρως ο πρώτος βαθμός, είναι ο κατεξοχήν θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και η δράση της εκ των πραγμάτων επηρεάζει άμεσα τη καθημερινότητα των πολιτών. Ως εκ τούτου κάθε αλλαγή που βελτιώνει τη λειτουργία της ενισχύοντας τον ρόλο της, σκοπό έχει να βελτιώνει, κατ´ επέκταση, και τη ζωή των πολιτών. Προσέξτε, όμως. Δεν μιλάμε – δεν ανήκει στη δική μας πολιτική ιδιοσυγκρασία μια τέτοια αντίληψη – για «από μηχανής θεούς». Θέλουμε και θα προσπαθήσουμε πολύ να βελτιώσουμε τη σχέση του δημότη με τον δήμο και τις αποφάσεις του, να εμβαθύνουμε στο πεδίο της δημοκρατικής συμμετοχής, να ενεργοποιήσουμε θεσμούς άμεσης έκφρασης της λαϊκής βούλησης. Να ενδιαφερθεί ο δημότης για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του στον τόπο του και η γνώμη του να μπορεί να αποτυπωθεί στις αποφάσεις.    

Η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» θα περιλαμβάνει την έννοια της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων; Η αρχή θα γίνει με την υλοποίηση της εξαγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και την μεταφορά σημαντικού μέρους αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες; Πότε θα μπει τέλος στο «χάος» των πολλαπλών ελέγχων επί της ίδιας διαδικασίας από δυο όργανα διοίκησης με παρεμφερείς αρμοδιότητες;

Πράγματι, η κατεύθυνση μας είναι να ενισχύσουμε και να αποσαφηνίσουμε τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, ενώ θέλουμε να διαρθρώσουμε με διαφορετικό τρόπο την συνταγματικά επιβεβλημένη αποκεντρωμένη παρουσία του κράτους σε πιο αποτελεσματική βάση, χωρίς αυτή να λειτουργεί ως τροχοπέδη στη λειτουργία των δήμων και στην εκπόνηση των διαφόρων έργων. Οι έλεγχοι οφείλουν να στέκονται στο πεδίο της νομιμότητας και όχι να «εισβάλουν» στη σκοπιμότητα των αποφάσεων, διότι τότε καταλύουν την έννοια της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης. Η απλοποίηση των διαδικασιών δυστυχώς παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Η υπέρβαση αυτής της πραγματικότητας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσπάθειας συνολικά για την κυβέρνηση.

Επίσης, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης, κρίνετε ότι έχει ωριμάσει η πρόταση για φορολογική αποκέντρωση; Πιστεύετε ότι οι δήμοι είναι ικανοί να διαμορφώνουν φορολογική πολιτική επί της ακίνητης περιουσίας;

Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ της μεταφοράς μέρους της φορολογικής εξουσίας  στην Αυτοδιοίκηση, νομίζω όμως πως όσο βρισκόμαστε σε συνθήκες ισχυρών δημοσιονομικών περιορισμών η συζήτηση αυτή συναντάει επιπλέον δυσκολίες. Άλλωστε η φορολογική εξουσία προϋποθέτει και αντίστοιχο φορολογικό μηχανισμό. Κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν αδύνατο στις σημερινές συνθήκες περιορισμού των προσλήψεων.

Έχετε μιλήσει για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της κατανομής της τακτικής χρηματοδότησης προς τους δήμους. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η επεξεργασία; Έως τότε, πιστεύετε ότι η επιλογή των έκτακτων επιχορηγήσεων λύνει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των δήμων;

Προωθούμε την κατηγοριοποίηση των δήμων με βάση τα χαρακτηριστικά τους έτσι ώστε να προσδιορίσουμε νέα κριτήρια στο τρόπο κατανομής των πόρων. Δεν θεωρούμε ότι το πληθυσμιακό πρέπει να αποτελεί το απόλυτο κριτήριο  για την κατανομή των ΚΑΠ. Εμείς γι’ αυτό το οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι πως και το 2018 θα δοθεί η επιπλέον ενίσχυση στους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους κατά τον τρόπο που έγινε και φέτος. Έχω μιλήσει με δεκάδες δημάρχους, οι οποίοι μου μετέφεραν την αγωνία τους, καθώς είναι αντιμέτωποι με την υποχρέωση να διατηρούν  υποδομές και να προσφέρουν υπηρεσίες σε περιοχές μεγάλης έκτασης, με δυσμενή γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και με μικρό πληθυσμό. Η εγκατάλειψη όμως δεν μπορεί να είναι επιλογή σε καμία περίπτωση. Μα ούτε και να περιμένουμε, άπρακτοι, τις «καλύτερες μέρες». Άμεσα αναδιανέμουμε ορθότερα τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας και το κάνουμε κοιτώντας στο μέλλον.

Στο θέμα των εργαζομένων. Υπάρχουν χιλιάδες συμβασιούχοι εργάτες καθαριότητας στους δήμους, που περιμένουν την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες θέσεις. Πότε θα εκδοθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ; Πόσες θα είναι οι θέσεις μόνιμου προσωπικού που θα προσληφθεί στους δήμους. Με αυτές τις προσλήψεις θα λυθεί το πρόβλημα της καθαριότητας;

Όπως έχουμε πει, ο διαγωνισμός θα ανακοινωθεί από το ΑΣΕΠ το επόμενο διάστημα και θα έχουν ανακοινωθεί οι προσωρινοί πίνακες των αποτελεσμάτων μέχρι το τέλους  Μαρτίου. Ο αριθμός των θέσεων θα κινείται γύρω στις εννέα χιλιάδες. Το νούμερο αυτό προέκυψε με βάση τα αιτήματα των ίδιων των δήμων. Θεωρώ πως με αυτές τις θέσεις θα έχουμε καλύψεις τις μόνιμες ανάγκες των δήμων. Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που έχουν γίνει στη χώρα, μα και για τις πρώτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα μετά το 2010. Θεωρώ ότι με αυτές τις προσλήψεις λύνουμε πρώτα απ’ όλα το πρόβλημα της πολιτικής ομηρίας χιλιάδων ανθρώπων. Κι αυτό είναι σημαντικό για τους ίδιους, ενώ αποτυπώνει την πολιτική οπτική της κυβέρνησης για τις σχέσεις εργασίας και την έκταση της χρησιμοποίησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Θέλουμε σταθερές σχέσεις εργασίας, θέλουμε πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπείς αποδοχές. Χωρίς να καταχραστούμε τη σημερινή δημοσιονομική πραγματικότητα, επιδιώκουμε και προωθούμε ένα καλύτερο αύριο για τον κόσμο της εργασίας εντός και εκτός Δημοσίου. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι απαντούμε αποτελεσματικά  και στην ανάγκη των δήμων να έχουν ίδια μέσα για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ώστε να μην αναγκαστούν να αναζητήσουν λύση στους ιδιώτες, κάτι που πιστεύω ότι πλήττει τον  πυρήνα της λειτουργίας των δήμων, καθώς μπορεί να χειροτερέψει τους όρους προσφοράς μιας βασικής υπηρεσίας προς τους δημότες τους.  

Βλέποντας τις πρόσφατες καταστροφές σε Σύμη, Κέρκυρα, Δυτική Αττική, παρατηρούμε ότι ολοένα διογκώνονται οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και το επιβαρυμένο δομημένο περιβάλλον. Τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία για να αποτρέψει στο μέτρο του δυνατού τις επόμενες ανάλογες καταστροφές;

Νομίζω πως απαιτείται μια καθολικού τύπου παρέμβαση στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων που σχετίζονται με την υπόθεση της κλιματικής αλλαγής, με δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια τα φαινόμενα αυτά θα πυκνώσουν. Πολλές από τις αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση έρχονται να απαντήσουν σε αυτή την ανάγκη, όπως ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση αλλά και οι δασικοί χάρτες σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση του κτηματολογίου. Θα σας πω, όμως, πως δεκάδες επεκτάσεις σχεδίων  πόλης έχουν κολλήσει εδώ και δεκαετίες για διάφορους λόγους, ένας όμως από τους πιο βασικούς, σήμερα τουλάχιστον, είναι  η έλλειψη προσωπικού. Βεβαίως, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που αναφέρατε κοινός τόπος υπήρξε η έγκαιρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων ετών. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό, το οποίο από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε με θέρμη και συνεχίζει να προσφέρει μέσα σε δύσκολες συνθήκες, για να βοηθήσει τους πληγέντες. Αντίστοιχα, όσοι είναι  αρμόδιοι για την λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων, το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης προστασίας από τα ακραία φαινόμενα. Αυτή τη στιγμή προέχει η αρωγή προς τους πληγέντες, ενώ  άμεσα ενεργοποιούνται όλα όσα προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις από τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εποχή μετά τα Μνημόνια; Και ποια θα είναι η συμβολή της στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας;

Ήδη μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια που έχουν διεξαχθεί έχει αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος που καλείται να παίξει η Αυτοδιοίκηση στην υπόθεση του περιφερειακού δημοκρατικού προγραμματισμού ως μια αναγκαία προϋπόθεση σε αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτή τη δυνατότητα θέλουμε να ενισχύσουμε με τις αλλαγές που προωθούμε σε θεσμικό επίπεδο. Επεξεργαζόμαστε ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τον αναπτυξιακό ρόλο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ ότι δεν αρκεί να ακούγεται η φωνή της Αυτοδιοίκησης, πρέπει να έχει ρόλο στην υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων, έχοντας το πλεονέκτημα της άμεσης επαφής και της γνώσης των τοπικών πραγμάτων. Να συμπληρώσω ότι ήδη, για πρώτη φορά μετά από το 2012, αποφασίσαμε την εκταμίευση 27 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για την χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων των Περιφερειών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

Σας ασκείται έντονη κριτική τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από την ΕΝΠΕ ότι ο διάλογος για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» αρχίζει και τελειώνει στην εφαρμογή της απλής αναλογικής. Από την άλλη, το τελευταίο διάστημα, εσείς επικαλείστε την ανάγκη για «δικλίδες ασφαλείας για τη διακυβέρνηση των δήμων». Ποιες θα είναι αυτές οι δικλίδες;

Για τον αν συρρικνώνεται η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» στην απλή αναλογική, νομίζω πως έχει φανεί και από την σημερινή μας συνέντευξη. Ήδη έχουμε αναφερθεί στις αρμοδιότητες, στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση, άρα η κρητική αυτή είναι έωλη. Σε σχέση με τις λεγόμενες δικλίδες θα σας αναφέρω για παράδειγμα την ιδέα στο κρίσιμο θέμα του προϋπολογισμού, αυτός να εγκρίνεται μετά από ορισμένες συνεδριάσεις με σχετική πλειοψηφία.  Θέλω να είμαι σαφής. Οι αλλαγές που προωθούμε έχουν σκοπό να βελτιώσουν τη σημερινή κατάσταση σε πολλά επίπεδα, στη βάση της πολύ σημαντικής εμπειρίας από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», από το 2011. Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις παλιές δυσλειτουργίες με νέες. Ωστόσο τίθεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα πολιτικής και δημοκρατικής ωρίμανσης. Οι πολίτες, όπως και αρκετοί αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι υπέρ της απλής αναλογικής, του συστήματος που αποτυπώνει με τον πιστότερο τρόπο τις επιλογές τους. Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες και νομίζω ότι, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες, τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα και οι λύσεις τους εύλογες στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό βοηθάει καθοριστικά στην συνεννόηση των συνδυασμών, βάσει αρχών και προγραμμάτων, πριν και μετά τις εκλογές.   

Με τους κομματικούς μηχανισμούς να προετοιμάζονται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιο αφήγημα θα κατέλθει; Ποια θα είναι η διαφοροποίηση σε σχέση του χώρου με τους υποστηριζόμενους των άλλων κομμάτων. Θα υπάρξουν συνεργασίες;

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν κατεβαίνουν κόμματα αλλά αυτοδιοικητικές παρατάξεις που συγκροτούνται στη βάση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των τοπικών και περιφερειακών ζητημάτων. Αυτό ακριβώς είναι και το πεδίο των οποίων συνεργασιών και συναινέσεων. Ο χώρος μας έχει διαμορφώσει το δικό του αυτοδιοικητικό στίγμα, που τον καθιστά διακριτό. Τα κριτήρια των όποιων συνεργασιών μας είναι πολιτικά- αυτοδιοικητικά. Μας ενδιαφέρει τα σχήματα που θα στηρίξουμε  να συμμετέχουν στις διοικήσεις των δήμων, χωρίς αυτό να είναι βέβαια αυτοσκοπός.

Τέλος, για προγράμματα όπως το «Εναρμόνιση οικογενειακής με την  επαγγελματική ζωή», δηλαδή οι επιδοτούμενες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Έχει εξασφαλιστεί εθνική χρηματοδότηση για την συνέχιση του προγράμματος; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, που για χρόνια απασχολούνται με ανανεούμενες συμβάσεις; Υπάρχει η σκέψη για την τακτοποίηση αυτού του προσωπικού, όπως και του προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»;

Η απάντηση που έχουμε δώσει στους ίδιους τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου προγράμματος είναι πως στον κατάλληλο χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο θα απαντήσουμε στο θέμα της αποκατάστασης του πραγματικού χαρακτήρα της εργασιακής τους σχέσης. Πρόκειται για εργαζόμενους που καταφανώς καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες. Το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι έχει ήδη παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο. Ποιες νομίζετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητές της όταν θα έχει κάποια περιθώρια να εφαρμόσει το πρόγραμμα που θέλει;

Να ξαναβρεί τον βηματισμό της και σταθερά να απομακρυνθεί από τις μνημονικές πολιτικές. Τα περιθώρια για μια τέτοια πορεία εξαρτώνται από τη δυναμική της ανάπτυξης. Όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η θέση μας. Κορυφαίο ζήτημα σε μια τέτοια πορεία είναι ο επανασχεδιασμός των δεσμεύσεων μας στο πεδίο των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πως αποτιμάτε την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος;

Την περσινή καταγγελία στην αντίστοιχη περίπτωση φέτος την έχει διαδεχθεί μια μεγάλη αμηχανία εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα περιμένουμε τελικώς τη στάση της στη Βουλή.

Με αφορμή τον προβληματισμό που υπάρχει στις Βρυξέλλες, αλλά και στην χώρα μας για την φοροαποφυγή. Θεωρείτε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Άδωνι Γεωργιάδη περί «ηθικού δικαιώματος» στην φοροδιαφυγή υπηρετούν ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο ή ένα απλώς λαϊκιστικό αφήγημα;

Είναι και τα δύο, δηλαδή μείγμα ενός νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού. Οι φορολογικοί παράδεισοι είναι το αποτύπωμα του νεοφιλελεύθερου παγκοσμιοποιημένου επιθετικού καπιταλισμού. Η ύπαρξη τους αποτελεί πρόκληση και πιστοποιεί τις μεγάλες ανισότητες της εποχής μας. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι μια ακραία ιδεολογία και πρόταση.

Πως αποτιμάτε τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά; Εκτιμάτε ότι πρόκειται για αναβίωση του παλιού ΠΑΣΟΚ ή για διαμόρφωση ενός νέου αφηγήματος με προοδευτικό πρόσημο;

Ας περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η βαθιά απολιτική, κατά τη γνώμη μου, διαδικασία. Πάντως η μέχρι τώρα συζήτηση δεν αναδεικνύει κάτι το καινούργιο. Δεν φαίνεται να ενισχύεται μια τάση στρατηγικού επαναπροσδιορισμού και οριοθέτησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

epoli

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

7ο Balkan Forum: Νέες προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα

image_print
Τις σημαντικές δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας στη ναυτιλία, την διασυνδεσιμότητα των λιμένων, τις λιμενικές υποδομές, τα logistics και τις συνδυασμένες μεταφορές ανέδειξε το 7ο Balkan Forum, που διοργανώθηκε την Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2026, από το Υπουργείο Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας και Θράκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ναυτιλία και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Προοπτικές».
Το Συνέδριο συγκέντρωσε περισσότερους από 40 ομιλητές και σημαντικούς εκπροσώπους της ναυτιλίας, των λιμένων, των μεταφορών, της επιχειρηματικότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και φορείς από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε ο στρατηγικός ρόλος της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Μακεδονίας και της Θράκης ως πύλης διασύνδεσης της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, την Μαύρη Θάλασσα, την Κεντρική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναδείχθηκε η ανάγκη η Βόρεια Ελλάδα να συνδεθεί πιο ουσιαστικά με τον κόσμο της ναυτιλίας, όχι μόνο μέσα από τα λιμάνια της, αλλά και μέσα από τις υποδομές, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό της.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε την σημασία της σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο κέντρο μιας νέας γεωγραφίας μεταφορών, εμπορίου, τουρισμού, ενέργειας και ασφάλειας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις λιμενικές υποδομές και στις συνδυασμένες μεταφορές. Στις παρεμβάσεις των ομιλητών επισημάνθηκε ότι η αναβάθμιση των λιμανιών, η διασύνδεσή τους με οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα και η ανάπτυξη σύγχρονων logistics αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να ενισχυθεί ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εμπορικούς διαδρόμους. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας τόνισε ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των κρίσιμων υποδομών, ώστε τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας να συνδεθούν πιο αποτελεσματικά με την ενδοχώρα, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Αντίστοιχα, από την των ελληνικών σιδηροδρόμων, επισημάνθηκε ότι η ενίσχυση των σιδηροδρομικών συνδέσεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αξιοποίηση των λιμενικών επενδύσεων και την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας ανέδειξε από την πλευρά του τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει η ναυτιλία στους νέους ανθρώπους, τονίζοντας ότι τα επαγγέλματα της θάλασσας μπορούν να αποτελέσουν πεδίο απασχόλησης, εξέλιξης και παραμονής των νέων στον τόπο τους.
Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και COO της Celestyal Cruises, Γιώργος Κουμπενάς, ανακοίνωσε την ένταξη των λιμένων  της Μακεδονίας και της Θράκης από το 2027 ως σταθμού στη νέα γραμμή κρουαζιέρας της Celestyal Cruises, η οποία θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη, νησιά του Αιγαίου, την Αίγυπτο και τον Βόλο.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού απαιτούνται σύγχρονες μαρίνες, αναβαθμισμένες λιμενικές υποδομές, καλύτερες υπηρεσίες υποδοχής και ισχυρότερη σύνδεση των λιμανιών με τους τουριστικούς προορισμούς της ενδοχώρας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Στέφανος Χατζημανώλης, ανέδειξε τη δυνατότητα αξιοποίησης των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος ως αφετηρίας ταξιδιών για δικαιούχους προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού από την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα. Όπως επισήμανε, ο συνδυασμός της μόνιμης επιβατικής κίνησης, της έγκαιρης ενημέρωσης των βαλκανικών τουριστικών αγορών και της σύνδεσης με νησιά όπως η Χίος και η Σάμος μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη και οικονομικά επιτυχημένη ακτοπλοϊκή διασύνδεση.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στον ρόλο της νέας γενιάς στη ναυτιλία. Η Πρόεδρος του Propeller Club, Port of Piraeus Δανάη Μπεζαντάκου, αναφέρθηκε στην σημασία της διεθνούς δικτύωσης, της συνεργασίας και της σύνδεσης της εκπαίδευσης με τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Παρουσίασε το έργο του YES Forum, ως πρωτοβουλίας που φέρνει τους νέους σε άμεση επαφή με τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου, και υπογράμμισε την ανάγκη χαρτογράφησης των πραγματικών αναγκών της Βόρειας Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και ανθρώπινου δυναμικού.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκάλεσε και η αναφορά της Καθηγήτριας και Προέδρου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χριστίνας Μπουτσούκη στην διαδικασία δημιουργίας επώνυμης έδρας με τίτλο «Γαλάζια Οικονομία». Η νέα έδρα θα έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη της σημασίας της ναυτιλίας όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στη βιωσιμότητα των θαλάσσιων μεταφορών, στη διαχείριση λιμένων, στην κυβερνοασφάλεια, στην τεχνολογία και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Το 7ο Balkan Forum σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς έφερε στο ίδιο τραπέζι αρμόδιους Υπουργούς, ευρωπαϊκούς και θεσμικούς εκπροσώπους, εκπροσώπους λιμένων, επιχειρηματικούς φορείς, ακαδημαϊκούς και παράγοντες της ναυτιλίας από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και εντάσσεται στην ευρύτερη εκστρατεία εξωστρέφειας του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη της στρατηγικής θέσης της Μακεδονίας και της Θράκης και την ενίσχυση των συνεργασιών με τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές. Έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί αντίστοιχες περιοδείες από τον Κωνσταντίνο Π. Γκιουλέκα στην Σόφια τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Βελιγράδι τον περασμένο Μάρτιο και στο Βουκουρέστι τον περασμένο Μάιο.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, επισήμανε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να συνδεθεί πιο ουσιαστικά με τη ναυτιλία και την θαλάσσια οικονομία. Όπως τόνισε, η περιοχή διαθέτει λιμάνια, υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, γεωγραφική θέση και άμεση πρόσβαση στις βαλκανικές αγορές.
«Θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά την Βόρεια Ελλάδα στη ναυτιλία και τη ναυτιλία στην Βόρεια Ελλάδα. Η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν να αξιοποιήσουν πολύ πιο δυναμικά τη στρατηγική τους θέση, τα λιμάνια τους, τις υποδομές τους και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Με σχέδιο, συνεργασίες και εξωστρέφεια, συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε η περιοχή μας να αποκτήσει ακόμη πιο ισχυρό ρόλο στον σύγχρονο αναπτυξιακό χάρτη», ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας.
Το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό κόμβο ναυτιλίας, κρουαζιέρας, logistics και συνδυασμένων μεταφορών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η αναβάθμιση των υποδομών, η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας και η συνεργασία με τους φορείς της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: 397.000 ευρώ για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων στην Π.Ε. Καβάλας

image_print

Τη διάθεση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 397.000 ευρώ προς τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για εργασίες συντήρησης και επισκευών σε σχολικές μονάδες ανακοίνωσε, με ανάρτησή του, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης. Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, κατανέμεται στους Δήμους Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου και Θάσου και αφορά παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών κτιρίων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η ανάρτηση αναφέρει:

To ποσό των 397.000 ευρώ θα λάβουν οι Δήμοι της Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη συντήρηση σχολικών υποδομών.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Καβάλας θα λάβει 202.000 ευρώ, ο Δ. Παγγαίου 90.000 ευρώ, ο Δ. Νέστου 64.000 ευρώ και ο Δ. Θάσου 41.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση αφορά αποκλειστικά εργασίες συντήρησης, επισκευών και λοιπών αναγκαίων παρεμβάσεων σε σχολικά κτίρια, με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η διαρκής αναβάθμιση της παιδείας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα!

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εβριτών στον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Α.Μ.Θ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη

image_print

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εβριτών στον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, στο πλαίσιο των επαφών του με θεσμικούς φορείς της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τους στόχους και τις προτεραιότητες του Συλλόγου για τη νέα του θητεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Έβρου, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του Συλλόγου και στην ανάπτυξη συνεργασιών με την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωσηφίδης συνεχάρη τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την εκλογή τους και ευχήθηκε καλή και δημιουργική θητεία. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την αναπτυξιακή προοπτική του Έβρου, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική ανάπτυξη, την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και τη συμμετοχή του Συλλόγου σε δράσεις με ευρύτερο κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εβριτών ευχαρίστησε τον κ. Ιωσηφίδη για την εγκάρδια υποδοχή και τη γόνιμη συζήτηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αναπτυχθεί μια ουσιαστική συνεργασία προς όφελος του τόπου και των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en