Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Ομιλίες και δράσεις κατά του φράχτη στον Έβρο

image_print

Πορεία στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων κινήσεων αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία και ομιλίες στο δημοτικό θέατρο της πόλης περιελάμβανε η πρώτη μέρα των διήμερων κινητοποιήσεων που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), με αίτημα την πτώση του φράχτη του Έβρου και το άνοιγμα των συνόρων.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος ποιητής και διανοούμενος Γιασάρ Μιράτς, εκπρόσωπος του «Μπλοκ Ειρήνης», ανέφερε πως ο πραγματικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα του είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που δηλώνει η κυβέρνηση της χώρας του. Τόνισε πως ο τουρκικός λαός αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τους πρόσφυγες, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων επιθυμεί να μείνει μόνιμα, όπως επισήμανε, στη γείτονα χώρα.

«Στο όνομα της ασφάλειας της Ευρώπης και όσο αυξάνεται η πίεση στο μεταναστευτικό, μετανάστες και πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς τα περάσματά τους ελέγχονται από συμμορίες που συνεχώς αυξάνουν το αντίτιμο του ταξιδιού». Τα παραπάνω δήλωσε η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κωνσταντινούπολης, Φαντιμέ Καβάκ. Κατήγγειλε πως εξαιτίας των νόμων ενάντια στο μεταναστευτικό, η πλειοψηφία των μεταναστών εργάζεται στην Τουρκία με πολύ μικρή αμοιβή, χωρίς ασφάλεια, εκπαίδευση και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. «Απαιτούμε λήψη μέτρων για ασφαλή είσοδο και να μην ενοχοποιούν τους μετανάστες», κατέληξε η κα Καβάκ.

Ως μία συντονισμένη διεθνή δράση και επίκαιρη κραυγή αγωνίας όλων όσοι δεν ανέχονται να πνίγονται παιδιά στο Αιγαίο, περιέγραψε το διήμερο των εκδηλώσεων κατά του φράχτη ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου. Ο κ. Κωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι τα αντιρατσιστικά κινήματα έχουν επιλέξει τη 19ηΜαρτίου, ημερομηνία συνδεδεμένη, όπως εξήγησε, με την 21η Μάρτη, διεθνή ημέρα του ΟΗΕ κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, ως παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης, ως το μεγάλο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο σταθμό αυτού του κινήματος.

Για κατάφορη παραβίαση της σύμβασης της Γενεύης, που έχει υπογράψει η Ελλάδα και βάσει της οποίας «κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να φτάνει στα σύνορα μιας χώρας και εκεί αν χρειαστεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο ή προστασία για ένα χρονικό διάστημα, κάτι που η Ελλάδα δεν επιτρέπει από το 2011σε κανέναν απολύτως», έκανε λόγο στην ομιλία του ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος.

Τέλος ο Εμίν Σακίρ, εκπρόσωπος της αντιρατσιστικής πλατφόρμας στην Τουρκία, περιέγραψε την κατάσταση των προσφύγων στη χώρα του σημειώνοντας: «Κοιμούνται και ζητιανεύουν στους δρόμους. Μένουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς να τους αφήνουν να βγαίνουν έξω απ’ αυτά. Οι λίγο πιο τυχεροί μπορούν, αν βρουν δουλειά, να δουλεύουν με 150 ευρώ τουλάχιστον 16 ώρες την ημέρα… Καθημερινά δέχονται το ρατσισμό από συγκεκριμένες ομάδες. Το 2015 δέχθηκαν οργανωμένα επιθέσεις από φασιστικές ομάδες. Κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν, ενώ σ’ άλλους έκαψαν τα σπίτια τους. Βέβαια δεν τιμωρήθηκε κανείς από τους δράστες. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη».

Ο κ. Σακίρ κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας του ισχυριζόμενος ότι στοχοποίησε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποκαλώντας τα στρατόπεδα τρομοκρατών. «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Σύρους πρόσφυγες ως χαρτί διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Γι’ αυτό δέχτηκε να πάρει τα 3 δισ. από την Ευρώπη και να κρατήσει τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Έκλεισε τα σύνορα σ’ όλους τους Σύρους με αφορμή το ISIS, λέγοντας ότι αυτοί που περνάνε είναι ισλαμιστές. Αυτοί είναι οι λόγοι που περίπου 250.000 Σύροι θέλουν να φύγουν από την Τουρκία και να περάσουν στην Ευρώπη» ανέφερε.

Η πλειοψηφία των περίπου 600-700 διαδηλωτών που ήρθαν στην Αλεξανδρούπολη από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, θα διανυκτερεύσουν το βράδυ σε αίθουσα νυχτερινού κέντρου της πόλης έναντι μικρού οικονομικού αντίτιμου, ενώ τη σίτισή τους ανέλαβε η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», που δραστηριοποιείται στην πόλη.

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Σ. Κελέτσης: Αυστηροποιείται το πλαίσιο για το Μεταναστευτικό

Σταύρος Κελέτσης – Ομιλία στη Βουλή για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου
image_print

Εισηγητής του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο του νέου «Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου» ορίστηκε ο βουλευτής Έβρου, Σταύρος Κελέτσης.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κελέτσης αναφέρθηκε στο μέγεθος και στη δυσκολία διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα διαρκές και σύνθετο πρόβλημα, με κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις.

Ο βουλευτής Έβρου τόνισε ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου διαμορφώνει πλέον κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στη διαχείριση του ζητήματος, αναγνωρίζοντας την αρχή της αλληλεγγύης και προβλέποντας στήριξη προς χώρες όπως η Ελλάδα, που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.

Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο αναδιαμορφώνει το εθνικό νομικό πλαίσιο για τη μεταναστευτική πολιτική, ενόψει της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου μετά τις 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κελέτση, το νέο πλαίσιο στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και στην επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία ή νόμιμη παραμονή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα σύνορα, επιταχύνονται οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου και προβλέπονται διαδικασίες επιστροφής για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής.

Ο βουλευτής χαρακτήρισε σημαντική και την πρόβλεψη για δημιουργία σημείων φιλοξενίας, τα λεγόμενα return hubs, είτε σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της αλληλεγγύης είτε σε τρίτες χώρες κατόπιν συμφωνιών.

Ο Σταύρος Κελέτσης υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου βρίσκονται σε αρμονία με την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το Μεταναστευτικό και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες για πρόσφυγες και μετανάστες.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι το νέο νομικό πλαίσιο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την Πολιτεία στην άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής και θα ενισχύσει τη θέση της χώρας απέναντι σε ένα μεγάλο διεθνές ζήτημα.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO

Αλεξανδρούπολη – 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
image_print

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη η 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO, με τη συμμετοχή όλων των Εδρών UNESCO της χώρας, εκπροσώπων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και την Έδρα UNESCO Con-E-Ect του ΔΠΘ.

Στόχος της συνάντησης ήταν η διασύνδεση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που διαθέτουν Έδρες UNESCO με την κοινωνία, καθώς και η ανάδειξη του ρόλου της ακαδημαϊκής διπλωματίας στην προώθηση της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της πολιτιστικής κατανόησης και της διεθνούς συνεργασίας.

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής Φώτιος Μάρης, υπογράμμισε ότι τα πανεπιστήμια αποτελούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των λαών και χώρους όπου αναπτύσσονται οι ιδέες που αφορούν το μέλλον των κοινωνιών.

Η επικεφαλής του προγράμματος Πανεπιστημιακών Εδρών και Δικτύων UNESCO, Inga Nachanian, αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και στη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους.

Ο Καθηγητής και Διευθυντής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect του ΔΠΘ, Δημήτριος Εμμανουλούδης, τόνισε ότι η συνάντηση αποτελεί την απαρχή μιας οργανωμένης και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Εδρών UNESCO, με σαφή ατζέντα σε ετήσια βάση.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Συνάντησης, οι κάτοχοι και εκπρόσωποι των Ελληνικών Εδρών UNESCO και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO συνέταξαν και συνυπέγραψαν ομόφωνα ψήφισμα, προτείνοντας την καθιέρωση της συνάντησης ως θεσμού.

Στο ψήφισμα περιλαμβάνεται, επίσης, η συστηματική χαρτογράφηση της συμβολής των Ελληνικών Εδρών UNESCO στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030, καθώς και η αποτίμηση της προόδου της Ελλάδας ως προς την επίτευξή τους.

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στον ρόλο των ΑΕΙ στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και εξήρε τις δράσεις εξωστρέφειας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, χαρακτήρισε τις Έδρες UNESCO σημαντικό εργαλείο δημόσιας διπλωματίας, ενώ η Αγγέλα Γιαννακίδου αναφέρθηκε στη σημασία της Θράκης ως τόπου ειρηνικής συνύπαρξης, πολιτιστικής διπλωματίας και βιοποικιλότητας.

Με αφορμή τη διοργάνωση, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για την ένταξη του Δήμου Διδυμοτείχου στο Δίκτυο Πόλεων Μάθησης της UNESCO και την υλοποίηση δράσεων για τη βιώσιμη και ψηφιακή ανάπτυξη της περιοχής.

Την εσπερίδα τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της UNESCO, της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, στρατιωτικών αρχών, δήμων, οργανισμών και πλήθος κόσμου.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Περιφέρεια ΑΜΘ: Η «Αυθεντική Ελλάδα» στις ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές

Αλεξανδρούπολη – Exclusive Greek Tourism Workshop της Περιφέρειας ΑΜΘ για την προβολή της Αυθεντικής Ελλάδας
image_print

Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026, το Exclusive Greek Tourism Workshop, μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Νομαρχείο και συμμετείχαν κορυφαίοι τουριστικοί πράκτορες και tour operators από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Μολδαβία και την Τσεχία.

Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία νέων διεθνών συνεργασιών, μέσα από συναντήσεις B2B μεταξύ εκπροσώπων της τουριστικής αγοράς και επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία των ξένων επαγγελματιών με τον προορισμό, ώστε να αποκτήσουν άμεση και βιωματική εμπειρία των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο καλωσόρισμά του, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια υλοποιεί μια συνεκτική στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής, με κεντρικό μήνυμα την ανάδειξη της περιοχής ως «Αυθεντική Ελλάδα».

Ο κ. Τοψίδης στάθηκε στη σημασία της βιωματικής προσέγγισης, σημειώνοντας ότι οι σύγχρονοι ταξιδιώτες αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, επαφή με τον πολιτισμό, τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΑΜΘ, Παναγιώτης Αρχοντής, τόνισε ότι το workshop φέρνει σε άμεση επαφή τις επιχειρήσεις της περιοχής με σημαντικούς επαγγελματίες του τουρισμού από ευρωπαϊκές αγορές.

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας τους, οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Δέλτα του Έβρου, τη διασυνοριακή περιοχή του Έβρου, την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί, καθώς και την τοπική γαστρονομία και παραγωγή.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο, ενώ εντάσσεται σε ευρύτερο σχεδιασμό της Περιφέρειας ώστε η δράση να φιλοξενείται διαδοχικά στις Περιφερειακές Ενότητες, αναδεικνύοντας κάθε χρόνο διαφορετικές περιοχές και τις τουριστικές τους δυνατότητες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en