Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Οι τζιχαντιστές έριξαν τον ιερέα στα γόνατα μπροστά τους και του έκοψαν το λαιμό

image_print

Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες για την επίθεση σε εκκλησία στη Νορμανδία.

Ο τρόμος επέστρεψε ξανά στη Γαλλία όπου δύο τζιχαντιστές εισέβαλαν σε εκκλησία σε πόλη της Νορμανδίας. Οι δύο άνδρες έσφαξαν με μαχαίρι τον 86χρονο ιερέα Ζακ Αμέλ και τραυμάτισαν άλλα τέσσερα άτομα, με το ένα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μάλιστα ανάγκασαν τον ιερέα να γονατίσει μπροστά τους και μετά του έκοψαν το λαιμό τραβώντας βίντεο και κάνοντας κάποιους είδους κήρυγμα στα αραβικά.

Μία από τις καλόγριες που ήταν στον ναό εκείνη την ώρα, μίλησε για τις στιγμές φρίκης και τρόμου, που έζησε κατά την επίθεση των τζιχαντιστών.

Η αδελφή Ντανιέλ, μιλώντας στο κανάλι BMF, είπε ότι οι δράστες ανάγκασαν τον ιερέα να γονατίσει, πριν του κόψουν τον λαιμό.

«Τον ανάγκασαν να πέσει στα γόνατά του. Ήθελε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και τότε συνέβη η τραγωδία», είπε η καλόγρια, προσθέτοντας ότι ο τρόπος που επέλεξαν να εκτελέσουν τον 86χρονο ήταν κάνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στα βίντεο που σκοτώνουν τους ομήρους τους.

«Κατέγραφαν σε βίντεο τις κινήσεις τους. Έκαναν κάποιου είδους κήρυγμα γύρω από το ιερό στα αραβικά», πρόσθεσε η ίδια.

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο δράστες εισέβαλαν γύρω στις 9:45 το πρωί τοπική ώρα στην εκκλησία με μαχαίρια, την ώρα της λειτουργίας και έπιασαν ομήρους πέντε ανθρώπους, στο χωριό Saint-Etienne-du Rouvray της Νορμανδίας, βόρεια της Γαλλίας.

Επιτόπου έφτασε άμεση δύναμη της αστυνομίας και κλήθηκαν οι ειδικές δυνάμεις. Αμέσως πήραν θέση ελεύθεροι σκοπευτές γύρω από την εκκλησία, ενώ δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή τον χώρο γύρω από την εκκλησία για εκρηκτικά. Η ομηρία έληξε δύο ώρες μετά, στις 11 τοπική ώρα, όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τους δύο δράστες.

 

Ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι στο χωριό Saint-Etienne-de-Rouvray, όπου έγινε η σφαγή του ιερέα υπάρχει «ένα τζαμί σαλαφιστών» και μια «κοινότητα φανατικών» και πρόσθεσε ότι είναι λυπηρό ότι έμεινε αφύλακτη η εκκλησία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έκανε λόγο για μία ποταπή τρομοκρατική επίθεση που φέρει την σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 19χρονος τζιχαντιστής δολοφόνος

Φωτογραφίες του ενός εκ των δύο δραστών της νέας επίθεσης που σημειώθηκε την Τρίτη στη Γαλλία, δημοσιεύει η DailyMail, αφότου ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν αποκάλυψε ότι πρόκειται για τον 19χρονο Αντέλ Κερμίς.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τον Κερμίς σε διάφορες ηλικίες, με τις δυο από αυτές να χρονολογούνται από το 2011.

Σύμφωνα με τον γάλλο εισαγγελέα, ο 19χρονος ο οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία, βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές έπειτα από δύο αποτυχημένες του απόπειρες να φτάσει στη Συρία πέρσι.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι το Μάρτιο του 2015, ο Κερμίς, με καταγωγή από την Ρουέν της Νορμανδίας όπου συνέβη η επίθεση, είχε προφυλακιστεί με κατηγορίες για σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό όρους να φεύγει από το σπίτι του για λίγες μόνο ώρες την ημέρα και είχε υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Συγκεκριμένα, ο 19χρονος επιτρεπόταν να φεύγει από το σπίτι του χωρίς επίβλεψη από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι, κάτι που του επέτρεψε να πραγματοποιήσει τη φρικτή δολοφονία του ιερέα της εκκλησίας.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Πιέζεται ο Νετανιάχου από τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν

image_print

Σε δύσκολη θέση φαίνεται να φέρνει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου η προοπτική συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με αποκαλύψεις του Axios για τις πρόσφατες επαφές του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να ενημέρωσε τον Νετανιάχου ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «πολύ καλή» και απαραίτητη για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιλήφθηκε ότι δεν διέθετε τα μέσα για να εμποδίσει την εξέλιξη των συνομιλιών, παρά το γεγονός ότι είχε επενδύσει πολιτικά και στρατηγικά σε μια διαφορετική πορεία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Νετανιάχου είχε εξετάσει το ενδεχόμενο ευρείας κλίμακας επιθέσεων σε κρίσιμες ιρανικές υποδομές, ωστόσο ο Τραμπ φέρεται να παρενέβη αποτρέποντας τέτοιες κινήσεις. Έκτοτε, το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις, χωρίς να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των όρων της συμφωνίας.

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις εμπιστοσύνης προς τον Αμερικανό πρόεδρο, στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης εκφράζονται έντονες ανησυχίες. Βασικός φόβος είναι ότι το Ιράν θα κερδίσει χρόνο και οικονομική ανάσα χωρίς να προχωρήσει σε ουσιαστικές παραχωρήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, υπογράμμισε ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει μονομερώς εάν θεωρήσει ότι απειλείται από πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις και για τις ρυθμίσεις που αφορούν τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να καθησυχάσει τις ισραηλινές ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη προς το Ιράν θα εξαρτηθούν από την πλήρη συμμόρφωσή του με τους όρους της συμφωνίας.

Για τον Νετανιάχου, η πιθανότητα τερματισμού του πολέμου χωρίς την επίτευξη των βασικών στρατηγικών στόχων που είχε θέσει η κυβέρνησή του συνιστά μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική και διπλωματική εξέλιξη, λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Αφαιρέθηκε το όνομα Τραμπ από το Kennedy Center

image_print

Ειδικά συνεργεία αφαίρεσαν τα ξημερώματα το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ από την πρόσοψη του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Κένεντι στην Ουάσινγκτον, μετά από δικαστική απόφαση.

Η απόφαση έκρινε ότι το ιστορικό τοπόσημο δεν μπορεί να μετονομαστεί χωρίς έγκριση του Κογκρέσου, βάζοντας τέλος στη μετονομασία που είχε αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν περίπου στη 1:20 τα ξημερώματα τοπική ώρα, λίγες ώρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει το δικαστήριο για την αφαίρεση του ονόματος του Αμερικανού προέδρου.

Το Kennedy Center είχε ήδη αφαιρέσει από τη Δευτέρα το όνομα του Τραμπ και από τον ιστότοπό του.

Το διοικητικό συμβούλιο, του οποίου πρόεδρος είναι ο ίδιος ο Τραμπ, είχε αποφασίσει τον Δεκέμβριο τη μετονομασία του Κέντρου σε «The Donald J. Trump and The John F. Kennedy Memorial Center for the Performing Arts».

Το Κέντρο Κένεντι άνοιξε το 1971 ως μνημείο προς τιμήν του δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά τοπόσημα της Ουάσινγκτον.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο των ΗΠΑ στα νέα AI μοντέλα της Anthropic

image_print

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε προσωρινούς περιορισμούς πρόσβασης στα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης Fable 5 και Mythos 5 της Anthropic, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας και ελέγχου εξαγωγών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η οδηγία αφορά όλους τους ξένους υπηκόους, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων της Anthropic που δεν διαθέτουν αμερικανική υπηκοότητα. Τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας Claude εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά.

Πληροφορίες που δημοσίευσαν οι New York Times αναφέρουν ότι η εντολή προήλθε από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η χρονική διάρκεια των περιορισμών. Η Anthropic έκανε λόγο για «παρεξήγηση» και ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της πρόσβασης.

Η υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μεταφέρει το επίκεντρο των αμερικανικών περιορισμών από τα προηγμένα chips και τις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στα ίδια τα μοντέλα AI. Σύμφωνα με το Axios, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα δύο νέα συστήματα ως τεχνολογίες με πιθανές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.

Το Mythos 5 είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον λόγω των προηγμένων δυνατοτήτων του στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενώ το Fable 5 παρουσιάστηκε ως μια πιο ελεγχόμενη έκδοση με επιπλέον μηχανισμούς ασφαλείας για ευαίσθητους τομείς, όπως η βιολογία και η κυβερνοασφάλεια.

Η Anthropic υποστηρίζει ότι η απόφαση επηρεάζει όχι μόνο κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αλλά και απλούς χρήστες, ενώ ο περιορισμός με βάση την υπηκοότητα δημιουργεί νέα δεδομένα για τη λειτουργία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης σε διεθνές επίπεδο.

Το περιστατικό αναδεικνύει τη διάθεση της Ουάσινγκτον να ασκήσει πιο άμεσο έλεγχο στα ισχυρότερα συστήματα AI, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή χρήση τους σε κυβερνοεπιθέσεις ή άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en