Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τη Συρία με τη συγκατάθεση των ΗΠΑ

Λίγες ώρες μετά το πράσινο φως που έδωσε η Άνω Βουλή στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ προ δυο ημερών γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν στόχους της ISIS στη χώρα.

Το sofokleousin.gr είχε εγκαίρως προδιαγράψει το σκηνικό εμπλοκής της Ρωσίας στη Συρία υπό τη σιωπηρή αποδοχή των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας παράλληλα την δραστηριοποίηση δυνάμεων της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Το θέμα είχε αποκαλυφθεί μετά από δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνσας Σεργκέϊ Λαβρόφ ο οποίος είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ τη συνεργασία τους σε στρατιωτικό επίπεδο για την αποφυγή de conflict επεισοδίων. Η είδηση επιβεβαιώθηκε κατά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όταν Λαβρόφ και Κέρι συζήτησαν επί 45 λεπτο για τις επικείμενες δράσεις και τις θέσεις των στραττευμάτων των δυο χωρών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν στρατιωτικό εξοπλισμό, αποθήκες όπλων και πυρομαχικά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες στη Συρία είναι η προληπτική δράση, ενώ επισήμανε ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή θα περιλαμβάνει μόνο τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και θα είναι προσωρινή.

Μερικές μέρες νωρίτερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν υποστήριζε, σε συνέντευξή του στο CBS ότι η Ρωσία απέχει πολύ από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Την ίδια ώρα ο Τζον Κέρι παρείχε διπλωματική κάλυψη στη Μόσχα δηλώνοντας δημοσίως ότι τα ρώσικα αεροσκάφη στην περιοχή βρίσκονται για να προστατεύσουν τις στρατιωτικές εγκαστάσεις της Ρωσίας στην περιοχη.

Αντιστοίχως εκτός πραγματικότητας φαίνεται ότι βρίσκονται και οι δηλώσεις περί της μη εμπλοκής χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας, οι οποίες, σύμφωνα με αεροφωτογραφίες του έχουν το φως της δημοσιότητας, ήδη δρουν με καμουφλάζ και στολέ του συριακού στρτού του Μπασάρα Αλ Άσαντ.

Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Μάικλ Χιρς στο politico, ο οποίος επισημαίνει ότι Ρωσία και ΗΠΑ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε ό,τι αφορά την στάση τους στον συριακό εμφύλιο, επιβεβαιώνοντας προγενέστερα δημοσιεύματα του sofokleousin.gr.

Παρά την ρητορική των υψηλών τόνων, πηγές που επικαλείται ο Χιρς αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια μυστική συμφωνία που προβλέπει την παραμονή του ‘Ασαντ στην εξουσία και την κοινή στρατηγική Μόσχας-Ουάσιγκτον κατά των τζιχαντιστών της ISIS. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του Αμερικανού υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στη Νέα Υόρκη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Ζαβάντ Ζαρίφ.

Όπως είχε δημοσιεύσει το sofokleousin.gr, στις 29 Σεπτεμβρίου, τον Οδικό χάρτη για τη σταθεροποίηση και τη μετάβαση της Συρίας στην επόμενη ημέρα επεξεργάζονται τα επιτελεία των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, ενώ παράλληλα οι στρατιωτικές δυνάμεις εντείνουν την παρεμβατικότητά τους στη χώρα. Γαλλικά βομβαρδιστικά συνεχίζουν να πλήττουν στόχους της ISIS σε συριακό έδαφος, ενώ οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις ενισχύονται αναλαμβάνοντας προκεχωρημένες αμυντικές θέσεις για την προστασία στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών.

Στην περιοχή ήδη δρουν και αμερικανικές δυνάμεις στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίες τώρα αναγκάζονται να λάβουν αποστάσεις και θα περιοριστούν σε ρόλο τοποτηρητή περιοχών όπου μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχo.

Σύμφωνα με τα όσα συμφώνησαν Πούτιν και Ομπάμα στη διάρκειας 45 λεπτών συνάντησή τους στόχος είναι η ανακατάληψη των εδαφών που ελέγχει η ISIS και άλλες τρομοκρατικές δυνάμεις και η ανάπτυξη αμερικανικών και ρωσικών στρατευμάτων ως εγγυητές της σταθερότητας μέχρι την ολοκλήρωση της μετάβασης.

Υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης τέθηκε με δηλώσεις και η Γερμανίδα καγκελάριο ζητώντας από τους ηγέτες να αναλάβουν δράση για τη σταθεροποίηση της περιοχής και την ανακοπή του κύματος προσφύγων.

Νωρίτερα, η Ρωσία έχει ξεκινήσει τα πλήγματα στο έδαφος της Συρίας, στην περιοχή της Χομς, μέσω αέρος εναντίον στόχων του ISIS, σημειώνοντας ότι η Μόσχα ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις μία ώρα πριν αυτές αρχίσουν.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές δεν φαίνεται προς το παρόν να στοχεύουν περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος και μπορεί να επεκταθούν και πέρα από την περιοχή Χομς.

sofokleousin.gr