Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ημερομηνίες-κλεδιά για το 2015

image_print

Το χρονοδιάγραμμα, οι πληρωμές και η υπογραφή του μνημονίου.

Σφιχτό είναι το χρονοδιάγραμμα των λήξεων ελληνικού χρέους έως το τέλος του 2015 καθώς έχει αρχίσει επίσημα η διαπραγμάτευση για τη χορήγηση ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ύψους 86 δισ. ευρώ για μία τριετία.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες, αν και αναγνώρισε ότι μπορεί κάποιοι να τον πουν «αισιόδοξο».

Η Ελλάδα χρηματοδότηση – γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ, με διάρκεια τριών μηνών, για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έως ότου υπάρξει συμφωνία για το νέο πρόγραμμα.

Τα χρήματα αυτά αρκούν για τον Ιούλιο, αλλά δεν καλύπτουν τις λήξεις χρέους τον Αύγουστο, ιδίως τα 3,4 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εάν η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα επικυρωθεί τον Σεπτέμβριο, η πρώτη τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει τον Δεκέμβριο. Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εξετάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη μορφή «πιθανών μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής και χάριτος», μόλις έχει ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση.

Η εποπτική τραπεζική Αρχή της ΕΚΤ θα κάνει μία συνολική αξιολόγηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών μετά το καλοκαίρι για να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους. Ποσό ύψους 25 δισ. ευρώ από το νέο πρόγραμμα προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση και ενδεχόμενη εξυγίανση των τραπεζών.

Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές ημερομηνίες στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς, καθώς και πληρωμών που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Αύγουστος

6 – Πληρωμή 188 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ

7 – Λήξη 6μηνων εντόκων γραμματίων 1 δισ. ευρώ

14 – Λήξη 3μηνων εντόκων γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ

20 – Πληρωμή 3,4 δισ. ευρώ για τη λήξη και τους τόκους 5ετούς ομολόγου της ΕΚΤ

Σεπτέμβριος

Πιθανή υπογραφή και κύρωση του τρίτου προγράμματος του ΕΜΣ

4 – Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ

7- Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΔΝΤ

11- Προγραμματισμένο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

11- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ

14- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

16- Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

18- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ

21- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

Οκτώβριος

9 – Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ

13 – Πληρωμή 461 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

16 – Λήξη 3μηνων εντόκων 1 δισ. ευρώ

17 – Λήξη του τρίμηνου δανείου γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ

29 – Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΟΣΕ

Νοέμβριος

1 – Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για τόκους δανείου ΔΝΤ

6 – Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ

Δεκέμβριος

Πιθανή πρώτη τρίμηνη αξιολόγηση προόδου με το νέο πρόγραμμα

7- Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

11 – Λήξη 6μηνων εντόκων 2 δισ. ευρώ

16 – Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

21 – Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά την επιδότηση, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές λόγω της ανόδου στις διεθνείς αγορές

image_print

Παρά την κρατική επιδότηση των 10 λεπτών ανά λίτρο στη βενζίνη και των 5 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περιορίζει το όφελος για τους καταναλωτές.

Οι οδηγοί διαπιστώνουν ότι, παρά τη στήριξη που παρέχεται στην αντλία, το κόστος ανεφοδιασμού παραμένει αυξημένο. Η πρόσφατη άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων έχει μεταφερθεί σταδιακά στη λιανική αγορά, με αποτέλεσμα η επιδότηση να απορροφά μόνο ένα μέρος των αυξήσεων.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος μεταφοράς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, εξακολουθούν να διαμορφώνουν υψηλές τιμές στα πρατήρια καυσίμων.

Οι καταναλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις επηρεάζουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα για όσους χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητό τους για εργασία ή επαγγελματικές μετακινήσεις.

Η πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Μέχρι τότε, η επιδότηση προσφέρει μια περιορισμένη ανακούφιση, χωρίς όμως να αντισταθμίζει πλήρως τις πιέσεις που προκαλούν οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες: Σύσκεψη Γκιουλέκα με δημάρχους για δημογραφικό και υποδομές

image_print

Στις Σέρρες βρέθηκε την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2026 ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού, παρουσία εκπροσώπων των βουλευτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τον Υφυπουργό υποδέχθηκε στο Διοικητήριο ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ενώ η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Στόχος η επίλυση των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης

Όπως ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η καταγραφή των σημαντικότερων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την προώθηση λύσεων σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.

Το δημογραφικό στο επίκεντρο

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι ο Υφυπουργός γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα της περιοχής.

Ο κ. Σπυρόπουλος ανέδειξε ως κορυφαία πρόκληση για τον νομό το δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι απαιτούνται ουσιαστικά κίνητρα ώστε οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους, να αναπτύξουν επαγγελματική δραστηριότητα και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην υποστελέχωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού θα βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση των πολιτών και την υλοποίηση έργων.

Έμφαση στις αναπτυξιακές υποδομές

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε επίσης το ζήτημα της χρηματοδότησης σημαντικών έργων υποδομής που μπορούν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική των Σερρών.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού, έργο για το οποίο υπάρχει ήδη ώριμη μελέτη. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, η υλοποίησή του αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, στη βελτίωση των μεταφορών και στη διευκόλυνση της εμπορικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαθανάσης: Υπερδέσμευση 30% στο πρόγραμμα «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
image_print

Τη δυνατότητα υπερδέσμευσης των διαθέσιμων πόρων κατά 30% για τη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης.

Η δράση προκηρύχθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 55 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ 15 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στις Περιφέρειες Μετάβασης, δηλαδή την Αττική και το Νότιο Αιγαίο.

Συνολικά υποβλήθηκαν 2.815 αιτήσεις χρηματοδότησης, με αιτούμενη δημόσια δαπάνη που ανέρχεται σε 62,27 εκατ. ευρώ. Από αυτές, 1.976 αιτήσεις αφορούν τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και 839 αιτήσεις τις Περιφέρειες Μετάβασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, επειδή ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για τις Περιφέρειες Μετάβασης δεν επαρκεί για την κάλυψη των επιλέξιμων αιτήσεων, παρέχεται στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» η δυνατότητα να εντάξει έργα με δημόσια δαπάνη έως και 30% επιπλέον του αρχικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης.

Η δράση έχει στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης, στηρίζοντας νέους με εξειδικευμένες γνώσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε σύγχρονους και αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως οι τεχνολογίες πληροφορικής, η επιστήμη, η μηχανική, τα μαθηματικά και ο τουρισμός, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, μέσω του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en