Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική αγορά εργασίας

Συνολικά 87.162 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα συνδέονται με τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα 87.162 θέσεις εργασίας συνδέονται με τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο ο αντίστοιχος αριθμός είναι 36.338 (0,12% του συνόλου).

Αυτό αναφέρεται σε ανάλυση της συντηρητικής, ευρω-σκεπτικιστικής δεξαμενής σκέψης Civitas, σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις Brexit σε θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και την Ε.Ε. την οποία γνωστοποιεί ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Λονδίνο.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον επίλογο του σημειώματος αναφέρονται τα εξής: «σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Civitas, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα με τις ελληνικές εξαγωγές προς το ΗΒ είναι 87.162, αριθμός που αντιστοιχεί στο 2,4% του συνόλου των απασχολούμενων στην Ελλάδα. Η εν λόγω ανάλυση, πέραν της αμφιλεγόμενης μεθοδολογίας της, παραλείπει να τονίσει ότι ως ποσοστό επί του συνόλου των απασχολούμενων, το 11,5% των συνολικών θέσεων εργασίας στο ΗΒ εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς την Ε.Ε., ενώ στην περίπτωση της Ε.Ε. το ποσοστό ανέρχεται μόλις σε 3% του συνόλου των απασχολούμενων».

Η ανάλυση

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι θέσεις εργασίας σε κράτη μέλη της Ε.Ε. που εξαρτώνται από τις βρετανικές εισαγωγές είναι περισσότερες από τις θέσεις εργασίας στο ΗΒ που εξαρτώνται από τις βρετανικές εξαγωγές.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ανάλυση, στην πορεία για την αποχώρηση από την ΕΕ το ΗΒ τουλάχιστον στον τομέα του εμπορίου διαθέτει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, καθώς διακυβεύονται περισσότερες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας παρά βρετανικές.

Όπως αναφέρει το Think tank, η μεθοδολογία που έχει ακολουθήσει είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε σε μελέτη που επικαλούνταν οι θιασώτες της παραμονής, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας προ του δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ, σύμφωνα με την οποία, 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο ΗΒ συνδέονται με το εμπόριο με την ΕΕ.

Ως βάση ανάλυσης έχει υπολογιστεί, για κάθε χώρα της ΕΕ, η αξία των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χώρας και, στη συνέχεια, εκτιμάται ότι ένα ισοδύναμο ποσοστό του σήμερα απασχολούμενου πληθυσμού κάθε χώρας έχει θέσεις εργασίας που συνδέονται με τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και αυτό, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι συντάκτες της έκθεσης, είναι μια πρόχειρη εκτίμηση που δεν περιλαμβάνει τις διακυμάνσεις της παραγωγικότητας και της απασχόλησης μεταξύ και εντός των τομέων, παρέχει κάποια αίσθηση της κλίμακας, ως προς το ποσοστό των θέσεων εργασίας στις χώρες της ΕΕ που συνδέονται με τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ανάλυση, επίσης, εξετάζονται οι πιθανές επιπτώσεις των νέων εμπορικών σχέσεων και της συναλλαγματικής ισοτιμίας, συμβάλλοντας στην άποψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δυνητικά σε καλύτερη θέση να προσαρμοστεί στις αλλαγές όσον αφορά το εμπόριο με την ΕΕ. σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε..

Κύρια συμπεράσματα της ανάλυσης της Civitas είναι τα εξής:

  • Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο 3,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας συνδέονται με τις εξαγωγές προς την ΕΕ, στην ΕΕ (με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο) 5,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας συνδέονται με εξαγωγές της Ένωσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • 22 από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν περισσότερες θέσεις εργασίας που συνδέονται με τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο από τις αντίστοιχες βρετανικές πού είναι συνδεδεμένες με τις εξαγωγές του ΗΒ προς τα εν λόγω κράτη μέλη.
  • Στην Ελλάδα 87.162 θέσεις εργασίας συνδέονται με τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ για το ΗΒ ο αντίστοιχος αριθμός είναι 36.338 (0,12% του συνόλου).
  • Στη Γερμανία 1,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας συνδέονται με τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία 0,6 εκατ. θέσεις και την Ιταλία 0,4 εκ. θέσεις. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εξαγωγές προς τη Γερμανία αντιπροσωπεύουν μόλις 0,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τη Γαλλία 0,5 εκ. και την Ιταλία 0,3 εκατ.
  • Κάθε μια από τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ έχει ένα υψηλότερο ποσοστό θέσεων εργασίας που συνδέονται με το εμπόριο με το Ηνωμένου Βασιλείου από τις αντίστοιχες βρετανικές που συνδέονται με το εμπόριο του ΗΒ με την εν λόγω χώρα της ΕΕ. Για τους 27, το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει μεταξύ 1,5% και 9,5% των θέσεων εργασίας, ενώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το εμπόριο με κάθε χώρα της ΕΕ αντιπροσωπεύει μεταξύ 0% και 2,4% των θέσεων εργασίας.
  • Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρο και Βέλγιο.
  • Το εμπόριο με τη Γερμανία αντιπροσωπεύει το 2,4% των θέσεων εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και η αντίστροφη ροή αντιπροσωπεύει το 3,2% των γερμανικών θέσεων εργασίας.
  • Οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ αντιπροσώπευαν, το 2005, σχεδόν το 50% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ το 2015 κάλυπταν περίπου 42%. Οι προβολές στη συνέχεια δείχνουν ότι μέχρι το 2020 οι εξαγωγές προς την ΕΕ θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 38%, ανερχόμενες σε μόλις 29% το 2035.
  • Όσον αφορά το ποσοστό των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου ανά εμπορικό εταίρο, αυτά των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων κρατών – μελών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιρλανδία) μειώνονται σταδιακά. Ο αντίκτυπος αυτής της μείωσης κατά πάσα πιθανότητα θα αντικατοπτρίζεται και στο μερίδιο της αγοράς εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου που συνδέεται με το εμπόριο με την ΕΕ.
  • Το μερίδιο των εξαγωγών που κατευθύνεται προς την ΕΕ θα μπορούσε να μειωθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι σήμερα, εάν η ΕΕ συνεχίζει να αποτυγχάνει να εξασφαλίσει σημαντικές νέες εμπορικές συμφωνίες και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επιτυχές στην σύναψη νέων εμπορικών σχέσεων με την έξοδο από την ΕΕ.
  • Επιπλέον, η προσαρμογή της αξίας της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση την εγχώρια και ξένη ζήτηση για τα προϊόντα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πιθανός κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας από λιγότερο ευνοϊκούς όρους εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ είναι πιο μεγαλύτερος για την ΕΕ από ό, τι για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι βρετανοί εξαγωγείς είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από την αύξηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας σε αντίθεση με την ΕΕ.

Διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Η.Β. για την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2016

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (7μηνο 2016), όπως αναφέρει διαφορετικό ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας στο Λονδίνο (γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων) το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα βρετανικά στοιχεία (8μηνο 2016) η χώρα μας καταλαμβάνει την 43η θέση μεταξύ των πελατών και την 52η μεταξύ των προμηθευτών του Η.Β.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδος – Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε, για το 8μηνο 2016, στο ύψος των 1,09 δισ. λιρών, έναντι 1,05 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014, αυξημένος κατά 3,52%. Το διμερές

εμπορικό ισοζύγιο κατέλειπε έλλειμμα ύψους 68,8 εκ. λιρών, μειωμένο κατά 41% περίπου έναντι του 2014 (116,75 εκ λίρες).

Αναλυτικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Η.Β. (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε στα 509,9 εκ. λίρες έναντι 467,44 εκ. του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 9,09%.

Χωρίς τα πετρελαιοειδή η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 492,69 εκ. λίρες, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,5%

Η αξία των ελληνικών εισαγωγών από το Η.Β. (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε σε 578,74 εκ. λίρες έναντι 584,19 εκ. του αντίστοιχου διαστήματος 2015, σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 0,93%. Όμως, χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 541,16 εκ. λίρες, καταγράφοντας σημαντική μείωση της τάξης του 4,91%.

Από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι, μεταξύ των εξαγομένων από τη χώρα μας προϊόντων, τη μεγαλύτερη αύξηση, έναντι του αντιστοίχου διαστήματος του 2015, καταγράφουν τα λάδια από πετρέλαιο ( 272,38%), το ελαιόλαδο (209,39%), τα παρασκευάσματα διατροφής (56,72%), τα γυναικεία ενδύματα (42,9%), τα τυριά (32,22%)και οι παρασκευασμένες τομάτες (21,18%).

Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα, τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα μικρόφωνα (1.023,87%), τα λάδια από πετρέλαιο (108,89%), οι ανόργανες χρωστικές ουσίες (78,16%), οι δίσκοι και ταινίες (44,85%), τα ανταλλακτικά ελκυστήρων (40,20%) και τα μηχανήματα επεξεργασίας δεδομένων (35,25%).

Οι 10 κυριότερες κατηγορίες εξαγομένων στο Η.Β. προϊόντων είναι: φαρμακευτικά, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, Γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, παρασκευάσματα λαχανικών καρπών και φρούτων, χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό, ενδύματα και συμπληρώματα ενδύματος, αργίλιο και προϊόντα αυτού, καρποί και φρούτα, είδη από σίδηρο ή χάλυβα, πλαστικά και πλαστικά προϊόντα, καρποί και φρούτα βρώσιμα, φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών και διάφορα παρασκευάσματα διατροφής.

Οι 10 κυριότερες κατηγορίες εισαγόμενων από το Η.Β. προϊόντων είναι: Φαρμακευτικά, αυτοκίνητα οχήματα και ελκυστήρες, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, πυρηνικοί αντιδραστήρες, ποτά αλκοολούχα ποτά και ξύδι, διάφορα προϊόντα χημικών βιομηχανιών, ενδύματα άλλα από πλεκτά, ενδύματα πλεκτά, μηχανήματα οπτικής, φωτογραφίας ή κινηματογραφίας, μέτρησης, ελέγχου, ακρίβειας ή χειρουργικά εργαλεία, βιβλία και προϊόντα εκδοτικών οίκων, υποδήματα, γκέτες και ανάλογα είδη, χρώματα και βερνίκια.

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2024, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δέχτηκε, στο Γραφείο του (Διοικητήριο Δράμας, 3ος όροφος) τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και ακολούθησε σύσκεψη με φορείς του Νομού για θέματα της Δραμας, παρουσία των Βουλευτών Ν. Δράμας Ν.Δ. κ. Δημήτριου Κυριαζίδη και ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α.Μ.Θ. κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Α.Μ.Θ. για Θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ. Κωνσταντίνος Κόντος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος,, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γεώργιος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ελευθέριος Ταμπουριδης και ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος
Καγιάογλου, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Δράμας, γεγονός που σχετίζεται με την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σαφείς ημερομηνίες-ορόσημα των ενεργειών, διαδικασιών και εργασιών που απαιτούνται έως την περαίωση και παράδοση στους πολίτες των έργων κατασκευής των οδικών αξόνων Δράμας-Αμφίπολης και Δράμας-Καβάλας, ενώ υπογράμμισε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα θεμελιωθεί, από τον ίδιο, το νέο Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις μας η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής στην επικράτεια του Νομού Δράμας. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Μιχαήλ Μουρβετίδης, αφού αναφέρθηκε σε ζητήματα-παρεμβάσεις-έργα οδικών αξόνων και υποδομών περιφερειακής αρμοδιότητας, είπε ότι : «Η οδική και σιδηροδρομική απομόνωση και η συνεχής υποβάθμιση της Δράμας προκαλεί την καχυποψία και την απογοήτευση των πολιτών για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός, για την ολοκλήρωση αυτών των έργων-οδικών αξόνων, προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν τον τόπο μας, να συνεχιστεί απρόσκοπτα, με απτά αποτελέσματα».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μαζικές επιστολές προς οφειλέτες με προειδοποίηση κατάσχεσης

Αυξήθηκαν στα 47,88 δις. ευρώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ την ίδια στιγμή αποστέλλονται μαζικά ειδοποιητήρια σε οφειλέτες με στόχο την αποτροπή δημιουργίας νέων χρεών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΑΟ για το πρώτο τρίμηνο του 2024 που δημοσιεύει το Capital, εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 εστάλησαν 23.275 ατομικές ειδοποιήσεις προς οφειλέτες του ΕΦΚΑ με την προειδοποίηση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εις βάρος τους με κατασχέσεις.

Στο 4ο τρίμηνο του 2023 είχαν αποσταλεί 29.884 ειδοποιητήρια ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023 είχαν λάβει την προειδοποίηση του ΚΕΑΟ 24.000 οφειλέτες.
Οι επιλογές ρύθμισης που έχουν οι οφειλέτες όταν λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια είναι η πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, με επιτόκιο που έχει παγώσει στο 5,5% ως και το 2025, διαφορετικά (αν έπαιρνε τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ) θα ξεπερνούσε το 9%.

Η λήψη αναγκαστικών μέτρων πάντως αναστέλλεται και με έναντι πληρωμές, από τους οφειλέτες δηλαδή με την καταβολή σε τακτική βάση (όχι κατ’ ανάγκη κάθε μήνα) ενός ποσού έναντι της οφειλής τους, ώστε να μην μπουν στη λίστα των κακοπληρωτών.

Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κ.λ.π. Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής.   Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι το ύψος της οφειλής, η συμπεριφορά του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του και η παλαιότητα της οφειλής προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλεται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο τέλος Μαρτίου 2024 το συνολικό ποσό οφειλών προς τα ταμεία  διαμορφώθηκε στα 47.884.986.511 ευρώ από 47.554.036.077  ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023.
Το συνολικό χρέος στο Κ.Ε.Α.Ο. μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 330.950.434 ευρώ. Η μεταβολή αφορούσε αύξηση κατά 378.259.539 ευρώ στα πρόσθετα τέλη, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 47.309.105 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν λιγότερες νέες οφειλές απ΄ ότι τους προηγούμενους μήνες.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 στο Κ.Ε.Α.Ο. εντάχθηκαν 24.998 οφειλέτες από το e-ΕΦΚΑ Μισθωτών/τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 12.483 οφειλέτες από τον e-ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών, 232 οφειλέτες από τον τ.ΟΑΕΕ, 416 οφειλέτες από τον τ.ΟΓΑ, 180 οφειλέτες από το τ.ΕΤΑΑ, 285 οφειλέτες από το τ.ΕΤΕΑΕΠ και 27 οφειλέτες από Φορείς εκτός e-Ε.Φ.Κ.Α. Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2024 εντάχθηκαν 38.621 νέοι οφειλέτες με οφειλές ύψους 30.043.248 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης:

  1. Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.625.969 οφειλέτες (74,44% των οφειλετών) να έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας.
  2. Το 88,44% των οφειλετών (1.931.710 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
  3. Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 95.110 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ.
  4. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκ. ευρώ (2.683 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,8% του υπόλοιπου οφειλών)

Στοιχεία ρυθμίσεων

Στο τέλος Μαρτίου 2024 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 326.081 και το ρυθμισμένο ποσό 4.532.717.225 ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 672.237 για οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο. ύψους 3.255.089.382 ευρώ.

Η πάγια ρύθμιση είναι αυτή που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών καθώς από το 2013 που τέθηκε σε ισχύ μέχρι και ον Μάρτιο του 2024, έχουν ενταχθεί 1.101.675 οφειλέτες για χρέη 11,8 δις. ευρώ. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχασαν τη ρύθμιση  561.431 οφειλέτες, ενώ την ολοκλήρωσαν 416.352 οφειλέτες εξοφλώντας χρέη 1,27 δις. ευρώ και άλλοι 123.892 οφειλέτες είναι ενεργοί εντός των πάγιων ρυθμίσεων με σύνολο χρεών 926 εκατ. ευρώ.

Από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις η πιο δημοφιλής παραμένει αυτή των 120 δόσεων (νόμος 4611/2019) την οποία εξυπηρετούν 138.968 οφειλέτες, με χρέη 1,7 δις. ευρώ.

Οι συνολικές εισπράξεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανέρχονται σε 448.899.267 ευρώ, με ποσοστό 49% να προέρχεται από πληρωμές οφειλών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και 51% από καταβολές εκτός ρύθμισης.

Ποιοι χρωστούν και πόσα στα ταμεία (Τρέχον υπόλοιπο στις 31/3/2024)

Μαζικές επιστολές προς οφειλέτες με προειδοποίηση κατάσχεσης - Οι επιλογές για ρύθμιση

capital.gr

 

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en