Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους και αποφασίζουν για νέες κινητοποιήσεις

image_print

Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται στα μπλόκα ανά την Ελλάδα, προκειμένου οι αγρότες να καθορίσουν τη στάση τους μετά τα δύο παναγροτικά συλλαλητήρια της Αθήνας.

Ο διάλογος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι για πολλά μπλόκα επιθυμητός, με βασική προϋπόθεση να είναι επί των προτάσεων που έχουν στείλει οι αγρότες.

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών προχώρησαν και πάλι από τις 12 χθες το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών στο διήμερο των αγροτικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Αθήνα είχαν αφήσει την κοιλάδα ανοιχτή για περισσότερες ώρες προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση των συναδέλφων τους.

Οι αγρότες των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών με τις οποίες έχουν συνταχθεί και αγρότες πολλών ακόμη μπλόκων.

Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς κλείνουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού.

Από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του κόμβου της Καρδίτσας τις επόμενες μέρες. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Παύλος Σπυρόπουλος, σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνέλευση, για να προγραμματιστούν διάφορες δράσεις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

Το τελωνείο του Προμαχώνα είναι ανοιχτό 11.00- 15.00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρέπεται η διέλευση κανενός φορτηγού και νταλίκας.

Το τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα είναι κλειστό για ΙΧ και λεωφορεία από 10:00- 15:00 και 17.00-22.00.

Στην βάση τους επέστρεψαν τα 18 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που «ταξίδεψαν» στην Αθήνα, προκειμένου με τη συμβολική παρουσία τους να υπογραμμίσουν την αμετακίνητη βούληση των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι αγρότες του μπλόκου θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων.

Στο νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 14η μέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου, οι αγρότες κλείνουν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – ‘Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πασχαλίδης : “Να υπάρξει άμεση αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών λόγω περονόσπορου”

Γιάννης Πασχαλίδης – Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη για ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας – 2026
image_print

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Πασχαλίδη :

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης, έχοντας ενημερωθεί σχετικώς και με γνώμονα τη στήριξη των αμπελουργών του Δήμου Παγγαίου, υπέβαλε σήμερα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Μαργαρίτη Σχοινά με θέμα: «Μέτρα στήριξης των παραγωγών λόγω έξαρσης περονόσπορου στην αμπελουργική ζώνη του Δήμου Παγγαίου της Π.Ε. Καβάλας».

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ 6461/24-6-2026 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις εκτεταμένες ζημιές που έχει δημιουργήσει στην παραγωγή της αμπελοκαλλιέργειας η πρωτοφανής έξαρση του περονοσπόρου της αμπέλου (Plasmoparaviticola). Όπως εξηγεί αναλυτικά στην ερώτησή του ο Βουλευτής, κατά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2026 επικράτησαν εξαιρετικά υγρές και ασυνήθιστα ασταθείς καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την αμπελουργική ζώνη του Δήμου Παγγαίου που δημιούργησαν μία κατάσταση συνεχούς μόλυνσης και αναμόλυνσης των αμπελώνων. Προς επίρρωση των επιχειρημάτων του, ο Βουλευτής παρέθεσε ποσοστά βροχοπτώσεων όπως μετρήθηκαν από τους πιστοποιημένους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) στη περιοχή. Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, οι ζημιές από περονόσπορο δεν αποζημιώνονται, καθώς θεωρείται ότι η ασθένεια μπορεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή των κατάλληλων φυτοπροστατευτικών μέτρων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σχετικώς ο Βουλευτής, στο παρελθόν έχουν υπάρξει κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις ή κρατικές ενισχύσεις λόγω περονοσπόρου (βλ. 2011 σε Κρήτη, Λήμνο και Εύβοια), κυρίως μέσω προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) ή ad hoc κρατικών ενισχύσεων κατόπιν έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν αποδείχθηκε ότι οι ζημιές συνδέονταν άμεσα με ακραίες καιρικές συνθήκες που κατέστησαν πρακτικά αδύνατη την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας. Ο Βουλευτής τόνισε ότι η περίπτωση του Δήμου Παγγαίου παρουσιάζει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τις περιπτώσεις όπου χορηγήθηκαν κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις στο παρελθόν, δεδομένου ότι η φετινή ζημία δεν μπορεί να αποδοθεί σε πλημμελή φυτοπροστασία ή σε αμέλεια των παραγωγών, αλλά συνδέεται άμεσα με ένα εξαιρετικό και μη αντιμετωπίσιμο κλιματικό γεγονός. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απολύτως εύλογη και αναγκαία η εξέταση της δυνατότητας λήψης αντίστοιχων έκτακτων μέτρων στήριξης και κατ’ εξαίρεση αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Παγγαίου.

Καταληκτικά, ο Βουλευτής έθεσε τις παρακάτω ερωτήσεις στον Υπουργό:

  1. Είναι εις γνώση του Υπουργείου το σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός  αμπελουργών στο Δήμο Παγγαίου λόγω της έξαρσης περονόσπορου;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης με σκοπό να αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση οι πληγέντες αμπελουργοί του Δήμου Παγγαίου της Π.Ε. Καβάλας;

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεληκάρη : “Άμεση ανάγκη αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία”

image_print

Ακολουθεί η ανάρτηση της κ. Δεληκάρη :

Συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Τουρνά.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας και Θάσου.

🔹 Ζήτησα την περαιτέρω ενίσχυση των Π.Υ. της Καβάλας με προσωπικό μέσα από τις προγραμματισμένες προκηρύξεις Πυροσβεστών Επί Θητεία (ΠΕΘ).

🔹 Αναφέρθηκα στην ανάγκη αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, ένα διαχρονικό αίτημα και της τοπικής κοινωνίας.

🔹Ως προς το Π.Κ. της Θάσου έθιξα το ζήτημα της στέγασής του.

🔹 Ζήτησα την ενίσχυση των Π.Υ. της Καβάλας με νέα οχήματα, με ιδιαίτερη έμφαση σε ευέλικτα οχήματα κατάλληλα για το ανάγλυφο των ορεινών και δύσβατων εδαφών – όπως για παράδειγμα της Θάσου.

🔹Επιπλέον, μετέφερα στον Υπουργό αιτήματα των Πυροσβεστών μας, μόνιμων, ΠΠΥ και εποχικών.

Ο Υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον όλα τα ζητήματα που έθιξα και έδειξε άμεσα αντανακλαστικά στην αντιμετώπισή τους.

Εξάλλου έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και από την προηγούμενη θητεία του ως Υφυπουργού στο ίδιο Υπουργείο.

Μάλιστα ως προς το κομμάτι της Θάσου συζητήσαμε για ώρα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του νησιού και πως θα θωρακιστεί ακόμη πιο αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψη και τον αυξημένο πληθυσμό το καλοκαίρι λόγω της τουριστικής κίνησης.

Με τη σειρά μου, τον ευχαρίστησα για την πληρέστατη ενημέρωση πάνω στα θέματα οργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο είναι το ισχυρότερο από ποτέ, τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα και τον κάλεσα να επισκεφτεί στο άμεσο μέλλον την Π.Ε. Καβάλας και τη Θασο μας

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Περιφερειάρχης και Δήμαρχος στο ίδιο τραπέζι για τα έργα

image_print

Υπηρεσιακή συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δημάρχου Καβάλας, με αντικείμενο την πορεία σημαντικών τεχνικών έργων και ζητήματα υποδομών που αφορούν την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι εκκρεμότητες και οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τον Δήμο Καβάλας, ενώ συζητήθηκε η εξέλιξη έργων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή σχεδιασμού, καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησης νέων παρεμβάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε έργα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, τις αστικές υποδομές, τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Παράλληλα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων.

Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή συνεργασία για την προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην Καβάλα, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en