Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγίες για επιβίωση στο κρύο νερό!

Το ναυάγιο του Τιτανικού του 1912, μας έδειξε με το πιο δραματικό παράδειγμα τις επιπτώσεις του κρύου..νερού στον άνθρωπο. Λόγω έλλειψης κατάλληλης ενδυμασίας, σωσίβιων και κατάλληλων γνώσεων επιβίωσης στη θάλασσα, κανείς από τους 1489  ανθρώπους που βρέθηκαν στα παγωμένα νερά Ατλαντικού δεν κατάφερε να επιβιώσει, όταν μετά από 1 ώρα και 50 λεπτά από το ναυάγιο κατέφθασε το πρώτο πλοίο.Να σημειώσουμε ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που βρέθηκαν στις σωσίβιες λέμβους σώθηκαν.

Κατά την διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πόλεμου, μόνο το ναυτικό του Ηνωμένου βασιλείου έχασε 45.000 άντρες στη θάλασσα, εκ των οποίων περίπου οι 30.000 πνίγηκαν η πέθαναν από υποθερμία.Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι περίπου 37 βαθμοί Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία πέσει στους 35 βαθμούς τότε έχουμε υποθερμία.Η υποθερμία έχει σταθεί η αιτία να χάσουν χιλιάδες άνθρωποι τη ζωή τους στηθάλασσα και παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους σε περίπτωσηναυαγίου.Σχεδόν στα περισσότερα μέρη του κόσμου η επιβίωση του ανθρώπου χωρίς ρούχα είναι αδύνατη.Τα ρούχα από μόνα τους δεν ζεσταίνουν το ανθρώπινο σώμα. Το ίδιο το σώμα με την θερμότητα που εκπέμπει ζεσταίνει τον αέρα ο οποίος εγκλωβίζεται μεταξύ του σώματος και του ρούχου. Στην ουσία δηλαδή λειτουργεί ως «μόνωση» στο σώμα μας. Αν δεν υπάρχει η «μόνωση» αυτή, το ανθρώπινο σώμα μοιραία χάνει την θερμοκρασία του.Όπως προαναφέραμε, η υποθερμία παραμένει από τους σημαντικότερους κινδύνους για την επιβίωση του ανθρώπου στη θάλασσα. Ο ρυθμός μείωσης της θερμοκρασίαςστο ανθρώπινο σώμα εξαρτάτε από τους εξής παράγοντες:Την θερμοκρασία της θάλασσας και του αέρα.
Την ταχύτητα του ανέμου.Την κατάσταση της θάλασσας.Τον χρόνο παραμονής μέσα στο νερό.Την ενδυμασία.Τον τύπο σώματος του ανθρώπου που βρίσκεται μέσα στο νερό.Την κατάσταση της ψυχολογίας και υγείας του ανθρώπου.Το ποσοστό αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών στο σώμα .Ο βαθμός εκπαίδευσης για επιβίωση στη θάλασσα. Ο χρόνος βύθισης ενός πλοίου μπορεί να είναι λιγότερο από 15 λεπτά, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε μερικά σημαντικά πράγματα εκ των προτέρων, γιατί όπως καταλαβαίνουμε, ο συγκεκριμένος χρόνος είναι ελάχιστος ώστε να αντιδράσουμε χωρίς να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό μας.

Μερικά σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε είναι:

Φορέστε όσα περισσότερα ζεστά ρούχα μπορείτε και σιγουρευτείτε ότι υπάρχει κάλυψη στα χέρια σας, στο κεφάλι σας, στο λαιμό σας, στο πρόσωπο σας και στα πόδια σας.Αν υπάρχει στολή εμβαπτίσεως (Immersion suit) φορέστε την επάνω από τα ρούχα σας.Αν η στολή εμβαπτίσεως δεν παρέχει πλευστότητα, τότε φορέστε το σωσίβιοεπάνω από αυτήν. Λάβετε υπόψη σας ότι μόλις το ανθρώπινο σώμα βρεθεί στο παγωμένο νερό, δεν θα μπορείτε να κουνήσετε τα δάκτυλά σας. Το σωσίβιο είναι το σημαντικότερο, ακόμα και για τους καλύτερους κολυμβητές του κόσμου.Αν ο χρόνος το επιτρέπει, όλα τα άτομα θα πρέπει, πριν επιβιβαστούν στη σωσίβια λέμβο ή αμέσως μετά την επιβίβαση σε αυτήν, να πάρουν δραμαμίνη.Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο εμετός, όπου ενδεχομένως σε κάποιον μπορεί συμβεί λόγω της ζαλάδας, αποβάλλει υγρά από το σώμα μας, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο ευάλωτοι στην υποθερμία.Αποφύγετε να πέσετε στο νερό.

Μπείτε στη σωσίβια λέμβο και κατεβείτε με αυτήν (επίσης επικίνδυνο) ή επιβιβαστείτε με την ανεμόσκαλα. Αν δεν μπορείτε και με την ανεμόσκαλα προσπαθήστε να κατεβείτε με ένα σχοινί ή με μία μάνικα. Το να βρεθείτε στο νερό θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή που θα έχετε στο μυαλό σας.Μείνετε όσο περισσότερο γίνεται έξω από το νερό! Αν όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, προσπαθήστε να αποφύγετε την απευθείας και ξαφνική κατάδυση μέσα σε αυτό. Η απότομη κατάδυση μέσα στο νερό μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο ή να αυξήσει τους ρυθμούς τις αναπνοή σας, κάτι που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την κατάποση νερού.Αν σε περίπτωση τελικά βρεθείτε στη θάλασσα, προσπαθήστε να εντοπίσετε κάποια σωσίβια λέμβο, σωσίβια σχεδία ή οποιοδήποτε αντικείμενο που επιπλέει και ανεβείτε επάνω. Έχετε υπόψη σας ότι μέσα στο κρύο νερό θα αντιμετωπίσετε αρκετό και βίαιο πόνο στο σώμα σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η αντίδραση του σώματος είναι απόλυτα φυσιολογική, οπότε προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Παρόλα αυτά θα πρέπει να προσπαθήσετε να αντιδράσετε γρήγορα προτού χάσετε τον έλεγχο των χεριών σας ( π.χ. Ανάψτε το φωτάκι και εντοπίστε την σφυρίχτρα).

Όταν βρεθείτε μέσα στη θάλασσα αποφύγετε να κάνετε κινήσεις και να κολυμπάτε άσκοπα, εκτός αν εντοπίσετε κάποιο αντικείμενο που επιπλέει ή κάποια σωσίβια λέμβο και σχεδία. Παρόλο που πολλοί από εμάς μπορεί να νομίζουμε ότι με το να κινούμαστε θα ζεσταθούμε, στην πραγματικότητα με την κίνηση έχουμε απώλεια θερμότητας η οποία αποθηκεύετε στον αέρα μεταξύ του σώματος και των ρούχων μας και άρα πτώση της θερμοκρασίας. Όταν κουνάμε τα χέρια και τα πόδια μας, στέλνουμε ζεστό αίμα σε αυτά, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε απώλεια θερμότητας από το υπόλοιπο σώμα μας.

Μείνετε ήρεμοι και ακίνητοι βρίσκοντας μία θέση η οποία θα σας επιτρέπει να μην πνιγείτε.Η στάση του σώματος που θα έχουμε επίσης έχει μεγάλη σημασία. Κρατήστε τα πόδια και τους αγκώνες σας όσο ποιο κοντά γίνετε στο σώμα σας. Προσπαθήστε να έχετε το κεφάλι και τον λαιμό σας έξω από το νερό.
Προσπαθήστε να έχετε θετική σκέψη για την διάσωση σας. Σε καμία των περιπτώσεων μην χάσετε την ψυχραιμία σας. Άλλωστε μιλάμε για την ίδια μας την ζωή, όποτε θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιβιώσουμε!

e-nautilia

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Β. Μητλιάγκα | «Να ξεραίνεται η γούλα μ’ αν ανασπάλλω την πατρίδα μ’, τον Πόντον»

Μήνυμα της Δημάρχου Σερρών Βαρβάρας Μητλιάγκα για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής και μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπήρξε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί Εθνική καταστροφή. Ελληνικές πόλεις με συνεχή, αδιάκοπη ζωή και πολιτισμό, καταστράφηκαν, ενώ ιδρύματα, σχολεία κι εκκλησιές έκλεισαν κι ερημώθηκαν. Συνολικά καταστράφηκαν 815 κοινότητες, 1.134 εκκλησίες, 960 σχολεία, ενώ 353.000 κάτοικοι σφαγιάστηκαν και πέθαναν από τις κακουχίες και την πείνα.

Σήμερα, 105 χρόνια μετά τα θύματα του κινήματος των Νεότουρκων ζητούν και περιμένουν δικαίωση. Δεν πρέπει επίσης, να λησμονούμε και τους πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν και δεινοπάθησαν στον δρόμο της προσφυγιάς. Χρέος και καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ τα όσα διαδραματίστηκαν την 19η Μαΐου 1919 στους προγόνους μας.

Γιατί όπως έχει γράψει και ο δημοσιογράφος, μεταφραστής, ποιητής και συγγραφέας Κώστας Μαυρόπουλος: «Να ξεραίνεται η γούλα μ’ αν ανασπάλλω την πατρίδα μ’, τον Πόντον».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων 105 χρόνια μετά

Με επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 19 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Καβάλας, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου Στεφάνου, συνεχίστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν αμέσως μετά στο μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού «Ο Ακρίτας του Πόντου»για να αποτίνουν φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας, ενω πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και χορωδιακή απόδοση του ποντιακού θρήνου «Πάρθεν η Ρωμανία».

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού: Δεν ξεχνώ»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Ορφάνι Καβάλας.

Αρχικά παρακολούθησε την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων
που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορφανίου.

Μετά το πέρας των επετειακών εκδηλώσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συμπληρώνονται φέτος 105 χρόνια από τις αποφράδες εκείνες μέρες που 353.000 αδέρφια μας, Έλληνες του Πόντου, σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους.

Ένας ολόκληρος λαός αφανίστηκε σε μια από τις πιο αποτρόπαιες θηριωδίες του 20ου αιώνα.

Ένα φριχτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που δυστυχώς μέχρι και σήμερα συναντά αρνητές. Τιμούμε τους νεκρούς μας, ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας μας και
αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση.  Μετατρέπουμε σε αγώνα για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en