Τα επόμενα βήματα μόλις περάσει η καταιγίδα
Δρομολογημένη και επιβεβλημένη είναι εκ των καταστάσεων η αλλγή το κυτβερνητικού μείγματος και η αναδιάταξη των κοινοβουλευτικών ισορροπιών η οποία θα υλοποιηθεί πλέον αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεωνσ τις Βρυξέλες. Μόλις περάσει η μεγάλη καταιγίδα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει ανασχηματισμό υπό το πλαίσιο του σχηματισμύ μιας κυβέρνησης ικανής να εφαρμόσει τη συμφωνία απολαμβάνοντας ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη και με ικανά κοινωνικά ερείσματα.
Το sofokleousin.gr έχει εξ αρχής συνδυάσει την επίτευξη της συμφωνίας με την αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος και την αλλαγή των ισορροπιών στο Κοινοβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις, άλλωστε όλα σχετίζονται με την εξέλιξη του θέματος της συμφωνίας. Στο μυαλό του όμως έχει σχεδιάσει ένα πλάνο κινήσεων και πρωτοβουλιών που, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα αποσκοπούν στην εξασφάλιση της ψήφισης των προαπαιτούμενων και των μέτρων που ζητούν οι πιστωτές να περάσουν από το Κοινοβούλιο αμέσως.
Η λογική οικοδόμησης του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι σαφώς διαφορετική από του προηγούμενου καθώς μέσα θα πρέπει να χωρέσει ένας –τουλάχιστον- ακόμα κυβερνητικός εταίρος, θα πρέπει να έχει πιο τεχνοκρατική χροιά για να καλύψει τις απαιτήσεις των εταίρων και να δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα, την υλοποίηση και να έχει λιγότερες ιδεολογικές αναφορές.
Θέμα εγείρεται πλέον και για την Ζωή Κωνσταντοπούλου ακόμα και από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Φίλη να την κατηγορεί για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή.
Αν και άπαντες επικεντρώνονται στην αντικατάσταση των κκ Λαφαζάνη και Στρατούλη στους άμεσους σχεδιασμούς, ώστε να χωρέσει και άλλος ένας τουλάχιστον κυβερνητικός εταίρος, είναι η απομάκρυνση του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος αντιτίθεται στην προαποφασισθείσα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Παράλληλα αλλαγές θα υπάρξουν και στο οικονομικό επιτελείο καθώς και στη δομή της κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση τεχνοκρατών και την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και εύρυθμης λειτουργίας του κυβερνητικού μηχανισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η αναβάθμιση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων και την εδραίωση του ανενεργού Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΠ), το οποίος από γενικό γραμματέα θα διαθέτει και task force ενός ανθρώπου από κάθε υπουργείο με υπεραρμοδιότητες ώστε να διευθετούνται με κεντρική ευθύνη σχεδιασμοί και υλοποιήσεις υψηλής σημασίας και διυπουργικής συνεργασίας.
Ο ανασχηματισμός δεν θα περιοριστεί, όμως, στα πρόσωπα των δύο στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που είναι άγνωστο με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν σε μια πιθανή αντικατάστασή τους.
Εκτός του κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να βρεθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος είχε στο παρελθόν αναφερθεί σε κατασχέσεις γερμανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα το Ινστιτούτο Γκαίτε.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπ ατμόν βρίσκεται και ο υπουργός παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ φαίνεται ότι διασώζεται ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Βέβαιη θεωρείται η αντικατάσταση ενός εκ των Γιώργου Κατρούγκαλου, Γιάννη Πανούση και Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά.
Βέβαια σχεδόν θεωρείται η απομάκρυνση των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη από τις θέσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης μετά το «παρών» τους στην ψηφοφορία τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει ότι με δύο μέλη της κυβέρνησης που προτείνουν την επιστροφή στη δραχμή δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη, ακριβώς για να υπηρετήσει την παραμονή στο ευρώ.