Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο τρόμος της Τουρκίας για την ΑΟΖ!

Το θρίλερ με τα κοιτάσματα αερίου της Αν. Μεσογείου. Η γεώτρηση της Total στην Κύπρο, το «άσφαιρο» casus belli και οι κινήσεις της Αθήνας αν… βρεθεί θησαυρός.

 Το χειρότερο εφιάλτη της τουρκικής διπλωματίας ξυπνούν οι εξελίξεις με τη γεώτρηση της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI στην Κύπρο: να οριοθετήσει η Ελλάδα την αποκλειστική οικονομική ζώνη της, σε συμφωνία με όλες τις γειτονικές χώρες εκτός της Τουρκίας, και έχοντας την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της Ουάσιγκτον και του Ισραήλ.

Η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που προχωρά με τους προγραμματισμένους ρυθμούς και θα δώσει τα πρώτα αποτελέσματά της πολύ σύντομα (ειδικοί λένε ότι οι δύο πετρελαϊκές εταιρείες θα ξέρουν ίσως και μέσα στον Αύγουστο αν βρέθηκε… θησαυρός), μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης επιτάχυνσης των εξελίξεων σε ένα θέμα που έχει περάσει από… σαράντα κύματα εδώ και πολλά χρόνια και έχει συνδεθεί με το τουρκικό casus belli: την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Στο οικόπεδο 11 όλοι οι ασχολούμενοι με το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανακαλυφθεί μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Όμως, πρόκειται για μια γεώτρηση – κλειδί για τα επόμενα βήματα των πετρελαϊκών εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ συνορεύει με το οικόπεδο της αιγυπτιακής ΑΟΖ, όπου έγινε η μεγάλη έκπληξη, με την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος Ζορ.

Έτσι, αν αποδειχθεί ότι και στην κυπριακή περιοχή, που έχει τα ίδια γεωλογικά χαρακτηριστικά με την αιγυπτιακή, υπάρχει φυσικό αέριο, αυτό θα σημαίνει ότι μπαίνουμε σε ένα εντελώς νέο παιχνίδι: περιοχές όπου εθεωρείτο απίθανο να εντοπισθούν κοιτάσματα αερίου ξαφνικά εγγράφονται στο χάρτη και αυξάνονται θεαματικά οι πιθανότητες να βρεθούν κοιτάσματα σε άλλες περιοχές με ομοειδή γεωλογικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και σε περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, για τις οποίες πολύ πρόσφατα – και όχι τυχαία – «χτύπησαν την πόρτα» της ελληνικής κυβέρνησης κολοσσοί όπως η Total και η αμερικανική Exxon.

Ευνοϊκή… συναστρία

Ο διπλωματικός και γεωπολιτικός εφιάλτης της Άγκυρας είναι ότι όλα τα συμφέροντα των διεθνών παραγόντων, πολιτικών και επιχειρηματικών, εναρμονίζονται υπέρ της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, καθώς η σοβαρή διαταραχή στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουάσιγκτον να αναζητήσουν εναλλακτικές ενεργειακές πηγές για την Ευρώπη, ώστε να περιορισθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η Άγκυρα, που διανύει εξάλλου περίοδο σοβαρής επιδείνωσης των σχέσεων με την Δύση, βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνει ο μοναδικός σημαντικός «παίκτης» της Αν. Μεσογείου, ο οποίος όχι μόνο θα μείνει εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού, αλλά δεν θα μπορεί να κάνει το παραμικρό για να εμποδίσει τα γεωτρύπανα, αφού θα βρει μπροστά της σύσσωμη τη Δύση, αλλά και τους ισχυρούς της περιοχής, με πρώτο το Ισραήλ.

Ακόμη χειρότερα για την Τουρκία, το… σχεδόν επίσημο casus belli για την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ φαίνεται να έχει χάσει την αξία του, όχι μόνο γιατί το αγνόησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ανακήρυξε την κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς να υποστεί η Κύπρος σοβαρές συνέπειες. Αλλά και επειδή η Τουρκία δεν έκανε πραγματικότητα τις απειλές της, το 2011, όταν ανακαλύφθηκε το κοίτασμα «Αφροδίτη», ενώ σήμερα οι κυβερνήσεις της Δύσης και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επίσης αγνοούν τις απειλές και οι έρευνες προχωρούν.

ΑΟΖ με ευρω-ομπρέλα

Αν είναι επιτυχής η γεώτρηση Total – ENI στο πεδίο «Ονισήφορος», στην Τουρκία υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επανέλθει η παλαιά πρόταση Σαμαρά (του 2013) για ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ με κάποιου είδους ευρωπαϊκή «ομπρέλα». Ο πρώην πρωθυπουργός είχε προτείνει (δημόσια, αλλά και σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους) να κινηθούν συντονισμένα οι ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι ΑΟΖ «αγγίζουν» τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα), ενδεχομένως και με κοινούς διαγωνισμούς για την επιλογή των εταιρειών που θα προχωρήσουν σε έρευνες. Επιδίωξε, με τον τρόπο αυτό να επισημοποιηθεί η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων για τις ενεργειακές της ανάγκες, ώστε να προστατευθεί η Ελλάδα από τις τουρκικές απειλές.

Η πρόταση αυτή έμεινε «στο συρτάρι», καθώς ως τότε δεν είχε ανακαλυφθεί το κοίτασμα Ζορ, που άλλαξε εντελώς τους υπολογισμούς για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Σήμερα, όμως, ιδιαίτερα αν στεφθεί με επιτυχία η γεώτρηση της Total (η ίδια η γαλλική εταιρεία δίνει πιθανότητα επιτυχίας 26%, ποσοστό αρκετά υψηλό για τέτοιες έρευνες), ίσως να ωριμάσουν… απότομα οι συνθήκες για να εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο παιχνίδι της Αν. Μεσογείου, κάτι που θα επέτρεπε πιο εύκολα στην Αθήνα να αγνοήσει τις τουρκικές απειλές και να ανακηρύξει την ΑΟΖ.

Τη νευρικότητα της Άγκυρας, που οδηγεί σε… παραληρηματικού χαρακτήρα δηλώσεις και ανακοινώσεις, ενισχύουν οι τελευταίες δηλώσεις Τσίπρα, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεπέρασε σε αυτό το θέμα τους προκατόχους του σε λεκτική ένταση, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να σεβαστό το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει την ΑΟΖ και ότι η Ελλάδα δεν θεωρεί ιδιαίτερα σοβαρό το τουρκικό casus belli (η γνωστή δήλωση με τα… σκυλιά που γαβγίζουν αλλά δεν δαγκώνουν).

Επιπλέον, δεν έχει περάσει απαρατήρητο στην Άγκυρα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις διαδικασίες για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, προς το παρόν σε μη αμφισβητούμενες περιοχές, αλλά σύντομα και σε περιοχές (π.χ. της νότιας Κρήτης), οι οποίες εντάσσονται στο πλέγμα των τουρκικών αμφισβητήσεων. Μάλιστα, σε τέτοιες περιοχές εντοπίζεται, λόγω της ανακάλυψης του Ζορ, το ενδιαφέρον των κολοσσών Total και Exxon.

Ο τρόμος της Τουρκίας για την ΑΟΖ

Το Αιγαίο

Το τελευταίο εμπόδιο που θα είχε να ξεπεράσει η Αθήνα για να ανακηρύξει την ΑΟΖ είναι, βεβαίως, ο κίνδυνος να μεταφερθεί από την Τουρκία η ένταση στο Αιγαίο. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ νομικά υπερβαίνει το επί δεκαετίες άλυτο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, κατά τρόπο που, κατά την τουρκική οπτική, θα δημιουργούσε τετελεσμένα στο Αιγαίο και θα έσπαγε τη διμερή συμφωνία να μην προχωρήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες μέχρι τη διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας.

Σε ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο, ρόλο επιδιαιτητή θα είχε, ασφαλώς, η Ουάσιγκτον. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, όμως, για την Άγκυρα, καθώς η διοίκηση Τραμπ έχει δείξει ως τώρα ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με το αμερικανικό πετρελαϊκό λόμπι – όχι τυχαία, τη θέση του υπουργού Εξωτερικών πήρε ο Ρεξ Τίλερσον, επί πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Exxon. Η Ουάσιγκτον ήδη έχει υποστηρίξει σθεναρά, με δηλώσεις αλλά και με… το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους, τη γεώτρηση στην Κύπρο και πιθανότατα δεν θα έβλεπε με καλό μάτι μια επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που θα είχε ως στόχο να μπλοκαριστούν έρευνες για υδρογονάνθρακες, στις οποίες θα συμμετέχει και η Exxon.

Πέραν όλων αυτών των παραμέτρων, οι στρατιωτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν για το αν έχει καν τη δυνατότητα το καθεστώς Ερντογάν να κλιμακώσει στρατιωτικά την ένταση στο Αιγαίο αυτή την περίοδο, καθώς ο τουρκικός στρατός έχει «ανοίγματα» σε πολλά και σοβαρά μέτωπα, ενώ έχει αποδυναμωθεί αισθητά από τις εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων που έγιναν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Κοινή εκτίμηση όλων των αναλυτών είναι ότι η κρίσιμη γεώτρηση στην Κύπρο θα προχωρήσει, χωρίς η Άγκυρα να κάνει κάτι περισσότερο από σπασμωδικές προκλητικές ενέργειες. Αν είναι επιτυχής, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πολλά να συζητήσει για το «μεγάλο παιχνίδι» των υδρογονανθράκων με τον Εμανουέλ Μακρόν, που έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο…

Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης στη Θάσο: Εστίαση στην ανάπτυξη του τουρισμού του νησιού

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, επισκέφθηκε τη Θάσο σε μια σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους του νησιού, με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης και της τοπικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Υφυπουργός επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν τις υποδομές, τον τουρισμό και την βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών στο νησί.

Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η βελτίωση των μεταφορικών υποδομών, ιδιαίτερα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, που αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή. Ο Υφυπουργός υποσχέθηκε να προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων και την αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Καβάλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης

Στην Καβάλα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πραγματοποίησε μια  ομιλία μπροστά προς τους πολίτες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό σημείο της πόλης, με την παρουσία ανθρώπων από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις, που ήρθαν να ακούσουν τις θέσεις και το όραμα του κόμματος για το μέλλον της χώρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε την ανάγκη για ανανέωση και προοδευτική πολιτική αλλαγή, επισημαίνοντας τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ ενόψει Ευρωεκλογών. Αναφέρθηκε σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης, εκπαίδευσης και υγείας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισχυρές και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν όλους τους Έλληνες πολίτες.

Μετά την ομιλία, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της κοινότητας, προκειμένου να συζητήσει περαιτέρω τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο, ο Μακεδόνας Μακεδόνα» – Προκαλεί υποψήφια ευρωβουλευτής με το DEB

Ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές η υποψήφια του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας Ευγενία Νατσουλίδου.

Σε προεκλογικό βίντεο της αναφέρει ότι «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκος και ο Μακεδόνας Μακεδόνα»! «Είμαι η Ευγενία Νατσουλίδου, υποψήφια στις Ευρωεκλογές 2024 με το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας της ‘τουρκικής’ μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Για να δυναμώσει η φωνή μας με τη δική τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει χαμένη ψήφος, όταν ψηφίζουμε ‘Μακεδόνες’. Μόνο χαμένος χρόνος υπάρχει. Καιρός είναι οι μειονότητες να αλληλοϋποστηρίζονται, για τα προβλήματα είναι ίδια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο τρόμος της Τουρκίας για την ΑΟΖ!

Το θρίλερ με τα κοιτάσματα αερίου της Αν. Μεσογείου. Η γεώτρηση της Total στην Κύπρο, το «άσφαιρο» casus belli και οι κινήσεις της Αθήνας αν… βρεθεί θησαυρός.

 Το χειρότερο εφιάλτη της τουρκικής διπλωματίας ξυπνούν οι εξελίξεις με τη γεώτρηση της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI στην Κύπρο: να οριοθετήσει η Ελλάδα την αποκλειστική οικονομική ζώνη της, σε συμφωνία με όλες τις γειτονικές χώρες εκτός της Τουρκίας, και έχοντας την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της Ουάσιγκτον και του Ισραήλ.

Η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που προχωρά με τους προγραμματισμένους ρυθμούς και θα δώσει τα πρώτα αποτελέσματά της πολύ σύντομα (ειδικοί λένε ότι οι δύο πετρελαϊκές εταιρείες θα ξέρουν ίσως και μέσα στον Αύγουστο αν βρέθηκε… θησαυρός), μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης επιτάχυνσης των εξελίξεων σε ένα θέμα που έχει περάσει από… σαράντα κύματα εδώ και πολλά χρόνια και έχει συνδεθεί με το τουρκικό casus belli: την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Στο οικόπεδο 11 όλοι οι ασχολούμενοι με το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανακαλυφθεί μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Όμως, πρόκειται για μια γεώτρηση – κλειδί για τα επόμενα βήματα των πετρελαϊκών εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ συνορεύει με το οικόπεδο της αιγυπτιακής ΑΟΖ, όπου έγινε η μεγάλη έκπληξη, με την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος Ζορ.

Έτσι, αν αποδειχθεί ότι και στην κυπριακή περιοχή, που έχει τα ίδια γεωλογικά χαρακτηριστικά με την αιγυπτιακή, υπάρχει φυσικό αέριο, αυτό θα σημαίνει ότι μπαίνουμε σε ένα εντελώς νέο παιχνίδι: περιοχές όπου εθεωρείτο απίθανο να εντοπισθούν κοιτάσματα αερίου ξαφνικά εγγράφονται στο χάρτη και αυξάνονται θεαματικά οι πιθανότητες να βρεθούν κοιτάσματα σε άλλες περιοχές με ομοειδή γεωλογικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και σε περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, για τις οποίες πολύ πρόσφατα – και όχι τυχαία – «χτύπησαν την πόρτα» της ελληνικής κυβέρνησης κολοσσοί όπως η Total και η αμερικανική Exxon.

Ευνοϊκή… συναστρία

Ο διπλωματικός και γεωπολιτικός εφιάλτης της Άγκυρας είναι ότι όλα τα συμφέροντα των διεθνών παραγόντων, πολιτικών και επιχειρηματικών, εναρμονίζονται υπέρ της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, καθώς η σοβαρή διαταραχή στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουάσιγκτον να αναζητήσουν εναλλακτικές ενεργειακές πηγές για την Ευρώπη, ώστε να περιορισθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η Άγκυρα, που διανύει εξάλλου περίοδο σοβαρής επιδείνωσης των σχέσεων με την Δύση, βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνει ο μοναδικός σημαντικός «παίκτης» της Αν. Μεσογείου, ο οποίος όχι μόνο θα μείνει εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού, αλλά δεν θα μπορεί να κάνει το παραμικρό για να εμποδίσει τα γεωτρύπανα, αφού θα βρει μπροστά της σύσσωμη τη Δύση, αλλά και τους ισχυρούς της περιοχής, με πρώτο το Ισραήλ.

Ακόμη χειρότερα για την Τουρκία, το… σχεδόν επίσημο casus belli για την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ φαίνεται να έχει χάσει την αξία του, όχι μόνο γιατί το αγνόησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ανακήρυξε την κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς να υποστεί η Κύπρος σοβαρές συνέπειες. Αλλά και επειδή η Τουρκία δεν έκανε πραγματικότητα τις απειλές της, το 2011, όταν ανακαλύφθηκε το κοίτασμα «Αφροδίτη», ενώ σήμερα οι κυβερνήσεις της Δύσης και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επίσης αγνοούν τις απειλές και οι έρευνες προχωρούν.

ΑΟΖ με ευρω-ομπρέλα

Αν είναι επιτυχής η γεώτρηση Total – ENI στο πεδίο «Ονισήφορος», στην Τουρκία υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επανέλθει η παλαιά πρόταση Σαμαρά (του 2013) για ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ με κάποιου είδους ευρωπαϊκή «ομπρέλα». Ο πρώην πρωθυπουργός είχε προτείνει (δημόσια, αλλά και σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους) να κινηθούν συντονισμένα οι ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι ΑΟΖ «αγγίζουν» τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα), ενδεχομένως και με κοινούς διαγωνισμούς για την επιλογή των εταιρειών που θα προχωρήσουν σε έρευνες. Επιδίωξε, με τον τρόπο αυτό να επισημοποιηθεί η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων για τις ενεργειακές της ανάγκες, ώστε να προστατευθεί η Ελλάδα από τις τουρκικές απειλές.

Η πρόταση αυτή έμεινε «στο συρτάρι», καθώς ως τότε δεν είχε ανακαλυφθεί το κοίτασμα Ζορ, που άλλαξε εντελώς τους υπολογισμούς για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Σήμερα, όμως, ιδιαίτερα αν στεφθεί με επιτυχία η γεώτρηση της Total (η ίδια η γαλλική εταιρεία δίνει πιθανότητα επιτυχίας 26%, ποσοστό αρκετά υψηλό για τέτοιες έρευνες), ίσως να ωριμάσουν… απότομα οι συνθήκες για να εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο παιχνίδι της Αν. Μεσογείου, κάτι που θα επέτρεπε πιο εύκολα στην Αθήνα να αγνοήσει τις τουρκικές απειλές και να ανακηρύξει την ΑΟΖ.

Τη νευρικότητα της Άγκυρας, που οδηγεί σε… παραληρηματικού χαρακτήρα δηλώσεις και ανακοινώσεις, ενισχύουν οι τελευταίες δηλώσεις Τσίπρα, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεπέρασε σε αυτό το θέμα τους προκατόχους του σε λεκτική ένταση, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να σεβαστό το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει την ΑΟΖ και ότι η Ελλάδα δεν θεωρεί ιδιαίτερα σοβαρό το τουρκικό casus belli (η γνωστή δήλωση με τα… σκυλιά που γαβγίζουν αλλά δεν δαγκώνουν).

Επιπλέον, δεν έχει περάσει απαρατήρητο στην Άγκυρα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις διαδικασίες για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, προς το παρόν σε μη αμφισβητούμενες περιοχές, αλλά σύντομα και σε περιοχές (π.χ. της νότιας Κρήτης), οι οποίες εντάσσονται στο πλέγμα των τουρκικών αμφισβητήσεων. Μάλιστα, σε τέτοιες περιοχές εντοπίζεται, λόγω της ανακάλυψης του Ζορ, το ενδιαφέρον των κολοσσών Total και Exxon.

Ο τρόμος της Τουρκίας για την ΑΟΖ

Το Αιγαίο

Το τελευταίο εμπόδιο που θα είχε να ξεπεράσει η Αθήνα για να ανακηρύξει την ΑΟΖ είναι, βεβαίως, ο κίνδυνος να μεταφερθεί από την Τουρκία η ένταση στο Αιγαίο. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ νομικά υπερβαίνει το επί δεκαετίες άλυτο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, κατά τρόπο που, κατά την τουρκική οπτική, θα δημιουργούσε τετελεσμένα στο Αιγαίο και θα έσπαγε τη διμερή συμφωνία να μην προχωρήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες μέχρι τη διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας.

Σε ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο, ρόλο επιδιαιτητή θα είχε, ασφαλώς, η Ουάσιγκτον. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, όμως, για την Άγκυρα, καθώς η διοίκηση Τραμπ έχει δείξει ως τώρα ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με το αμερικανικό πετρελαϊκό λόμπι – όχι τυχαία, τη θέση του υπουργού Εξωτερικών πήρε ο Ρεξ Τίλερσον, επί πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Exxon. Η Ουάσιγκτον ήδη έχει υποστηρίξει σθεναρά, με δηλώσεις αλλά και με… το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους, τη γεώτρηση στην Κύπρο και πιθανότατα δεν θα έβλεπε με καλό μάτι μια επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που θα είχε ως στόχο να μπλοκαριστούν έρευνες για υδρογονάνθρακες, στις οποίες θα συμμετέχει και η Exxon.

Πέραν όλων αυτών των παραμέτρων, οι στρατιωτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν για το αν έχει καν τη δυνατότητα το καθεστώς Ερντογάν να κλιμακώσει στρατιωτικά την ένταση στο Αιγαίο αυτή την περίοδο, καθώς ο τουρκικός στρατός έχει «ανοίγματα» σε πολλά και σοβαρά μέτωπα, ενώ έχει αποδυναμωθεί αισθητά από τις εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων που έγιναν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Κοινή εκτίμηση όλων των αναλυτών είναι ότι η κρίσιμη γεώτρηση στην Κύπρο θα προχωρήσει, χωρίς η Άγκυρα να κάνει κάτι περισσότερο από σπασμωδικές προκλητικές ενέργειες. Αν είναι επιτυχής, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πολλά να συζητήσει για το «μεγάλο παιχνίδι» των υδρογονανθράκων με τον Εμανουέλ Μακρόν, που έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο…

Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τραυματισμός οδηγού δικύκλου στην Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα

Τραυματίστηκε ένας οδηγός δικύκλου μετά από σύγκρουση του δικύκλου με Ι.Χ όχημα στην οδό Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο οδηγός δικύκλου θέλησε να κάνει αναστροφή στο σημείο, ωστόσο το Ι.Χ όχημα ήρθε με ταχύτητα από πίσω με αποτέλεσμα να συμβεί το τροχαίο.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μεγάλη επιτυχία για το Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας: Γεύσεις, διασκέδαση και πλήθος κόσμου

H έναρξη του Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας σημείωσε τεράστια επιτυχία, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που ήρθε να απολαύσει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία και ατέλειωτη διασκέδαση.

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής η πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες Καβάλας, γέμισε με ανθρώπους όλων των ηλικιών που ήθελαν να γευτούν τις εκλεκτές λιχουδιές που προσέφεραν τα food trucks.

Η ποικιλία των γεύσεων ήταν εντυπωσιακή, καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και μεσογειακές λιχουδιές, μέχρι εξωτικά πιάτα από την Ασία και την Λατινική Αμερική, το φεστιβάλ κατάφερε να συνδυάσει διαφορετικές κουζίνες και πολιτισμούς, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αξέχαστη γαστρονομική περιήγηση.

Η ατμόσφαιρα ήταν ζωντανή και χαρούμενη, με μουσική και διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες να συμπληρώνουν την εμπειρία.

Οι επισκέπτες δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την οργάνωση και την ποικιλία των προσφορών. Τα χαμόγελα και τα θετικά σχόλια ήταν παντού, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία της διοργάνωσης.

Το Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας απέδειξε ότι μπορεί να γίνει πλέον θεσμός!

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Στην Άλγεβρα εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Με το μάθημα των Μαθηματικών (Άλγεβρα) συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Πρόκειται για το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας που δίνουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου έως και τις 17 Ιουνίου 2024, θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι Πανελλαδικές άρχισαν την περασμένη Πέμπτη 31 Μαΐου με την εξέταση στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en