Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος φόρος σε smartphones και υπολογιστές

image_print

Φόρο στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και τους υπολογιστές επιβάλει με τροπολογία η κυβέρνηση.

Ο φόρος ήταν γνωστός ήδη από το καλοκαίρι του 2017, όμως με τροπολογία η κυβέρνηση έρχεται να τον κάνει πραγματικότητα.

Πρόκειται για τον φόρο 2% που επιβάλλεται στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, αλλά και στους υπολογιστές όλων των ειδών και τα τάμπλετ υπέρ τον δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και ουσιαστικά υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και αρχικά ο νόμος προέβλεπε επιβολή του φόρου στις συσκευές με μνήμη άνω των 4gigabites, τώρα δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και θα πληρώνουν όλοι ανεξάρτητα της μνήμης της συσκευής.

Επίσης, επιβαρύνονται επιπλέον με 6% οι ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και οι ηλεκτρονικοί αποθηκευτικοί δίσκοι πάνω από 1 TB και με 4% οι φωτοτυπικές μηχανές, τα scanner, οι εκτυπωτές το χαρτί φωτοτυπίας και οι σκληροί δίσκοι μέχρι 1TB.

Την τροπολογία κατέθεσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Για τη νομοθεσία σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είπε ότι «ισχύει ό,τι προβλέφθηκε και τον Ιούλιο του 2017». Σε σχέση με εισπράξεις των οργανισμών από την ιδιωτική αναπαραγωγή αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποια νούμερα. «Σε χώρες πληθυσμιακά παρόμοιες με την Ελλάδα, όπως η Αυστρία η συνολική εύλογη αμοιβή που καταβλήθηκε το 2015 στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ανήλθε περίπου σε 10 εκατ. ευρώ, στο Βέλγιο σε 25 εκατ. ευρώ και στην Πορτογαλία σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα για το ίδιο έτος, τα ποσά εύλογης αμοιβής που καταβλήθηκαν εκ μέρους των υπόχρεων, για όλα τα τεχνικά μέσα, συσκευές και υλικούς φορείς και αποθηκευτικά μέσα, ήταν συνολικά 1.593.407,92 ευρώ» είπε.

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ

Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας προς ψήφιση στη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου 2018, για την τροποποίηση του αρ. 18 Ν. 2121/1993 με την παρ. 2 του άρθρου 54 του Ν. 4481/2017 περί εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, (ΣΕΠΕ), εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στο νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει.

Όπως απεδείχθη με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο ψηφιακό τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες. Αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης και παρά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης. Αντιθέτως, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB. Επιβάρυνση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με την έμφαση που δίνει ο Πρωθυπουργός στον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως πολλά Μέλη – Κράτη της ΕΕ των 28, όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία, δεν καταβάλλουν ψηφιακό τέλος. Επιπλέον με τη συγκεκριμένη επιβάρυνση -η οποία είναι πολλαπλάσια από ότι ισχύει σε Μέλη – Κράτη της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο τέλος- η χώρα μας καθίσταται πλέον πρωταθλήτρια επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη.

Όπως τόνισαν και σε σημερινή έκτακτη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ, είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση πλήττει πρωτίστως τους πολίτες και τα νοικοκυριά, σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει πως η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές.

Μία τέτοια επιβάρυνση πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα στην απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας και ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα δημοσιονομικά έσοδα αφού, αντί εξοικονόμησης, οδηγεί σε επιβάρυνση, καθώς αυξάνει τα έξοδα από την καταβολή του ποσοστού αμοιβής στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προμηθεύεται το Δημόσιο, αλλά και από τη μείωση των εσόδων των φορολογούμενων επιχειρήσεων.

Ο ΣΕΠΕ κάνει μία ύστατη έκκληση ώστε, έστω και την τελευταία στιγμή, να επικρατήσει η κοινή λογική και το Υπουργείο Πολιτισμού να λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην τροπολογία.

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Καβάλα - Νέες μεγάλες αλυσίδες στην τοπική αγορά - 2026
image_print

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στην αγορά της Καβάλας, καθώς μεγάλες εμπορικές αλυσίδες συνεχίζουν να επενδύουν στην πόλη, ενισχύοντας την παρουσία τους και διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στον χώρο του λιανεμπορίου. Η είσοδος γνωστών ευρωπαϊκών brands αυξάνει τον ανταγωνισμό, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον.

Η παρουσία της JD άνοιξε τον δρόμο

Καθοριστική θεωρείται η επένδυση της JD Sports στην Καβάλα, με το κατάστημά της να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2024 και να προσελκύει έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ενίσχυσε τη δυναμική της τοπικής αγοράς, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον μεγάλων εμπορικών ομίλων για την περιοχή.

Cosmos Sport και Foot Locker στην Καβάλα

Την ίδια στιγμή, εγκαινιάστηκε νέο κατάστημα της Cosmos Sport στην οδό Ομονοίας. Η αλυσίδα ανήκει πλέον στον όμιλο της JD Sports, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία του στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, το φθινόπωρο προγραμματίζεται να ανοίξει κατάστημα της Foot Locker στον πεζόδρομο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ακόμη ένα διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Καβάλας.

Αναζητούνται νέοι εμπορικοί χώροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες εξετάζουν την είσοδό τους στην αγορά της Καβάλας και αναζητούν κατάλληλους επαγγελματικούς χώρους.

Ωστόσο, η εύρεση καταστημάτων με μεγάλα τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της πόλης αποτελεί σημαντική πρόκληση, ενώ και τα αυξημένα ενοίκια δυσκολεύουν την ολοκλήρωση νέων συμφωνιών.

Κινητικότητα και στις μικρότερες επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αλλαγές και στις μικρότερες επιχειρήσεις της πόλης.

Δύο καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν κοντά στα παλιά Δικαστήρια έκλεισαν, ενώ στον έναν από τους δύο χώρους θα εγκατασταθεί επιχείρηση ειδών κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, στον χώρο ζαχαροπλαστείου που είχε διακόψει τη λειτουργία του στην οδό Βενιζέλου πρόκειται να μεταφερθεί κατάστημα ΟΠΑΠ, ενώ νέα καφετέρια ετοιμάζεται να ανοίξει στην οδό 7ης Μεραρχίας.

Νέα δεδομένα για την τοπική αγορά

Η είσοδος διεθνών εμπορικών αλυσίδων δημιουργεί νέες προοπτικές για την αγορά της Καβάλας, αυξάνοντας τις επιλογές των καταναλωτών και ενισχύοντας την εμπορική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν η εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζει αισθητή κάμψη.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καβάλα: Αποζημιώσεις 1,7 εκατ. ευρώ σε 257 αμυγδαλοπαραγωγούς

Καβάλα-αποζημιώσεις ΕΛΓΑ σε αμυγδαλοπαραγωγούς για απώλεια παραγωγής 2023
image_print

Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1.700.823,41 ευρώ θα πιστωθούν σήμερα, 8 Ιουλίου 2026, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 257 αμυγδαλοπαραγωγών της Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με ενημέρωση του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, Γιάννη Πασχαλίδη.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ΚΟΕ για απώλεια παραγωγής του 2023 και καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ σε παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης, χθες, 7 Ιουλίου 2026, πιστώθηκαν από τον ΕΛΓΑ στους λογαριασμούς Καβαλιωτών δικαιούχων επιπλέον αποζημιώσεις συνολικού ποσού 147.593,94 ευρώ.

Ο βουλευτής σημειώνει ότι κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες για την εξασφάλιση αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις του για τις αποζημιώσεις ΚΟΕ αμυγδάλων ήταν καταλυτικές.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ τον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για την άριστη συνεργασία καθώς και όλους τους αρμοδίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ενδιαφέρον που επέδειξαν. Είδα από κοντά, όπως κάνω πάντα, τις τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή και κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποζημιωθούν οι πληγέντες.»

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ξάνθη: Παρέμβαση Ζεϊμπέκ για τους σιτοπαραγωγούς της ΑΜΘ

Ξάνθη-παρέμβαση Ζεϊμπέκ στη Βουλή για τους σιτοπαραγωγούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
image_print

Το ζήτημα των μειωμένων αποδόσεων και των χαμηλών τιμών παραγωγού στα σιτηρά της Ξάνθης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φέρνει στη Βουλή ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Ζεϊμπέκ κάνει λόγο για απόγνωση των σιτοπαραγωγών, καθώς η φετινή καλλιεργητική περίοδος εξελίσσεται ιδιαίτερα δύσκολα, με σημαντική μείωση της παραγωγής και τιμές που, όπως αναφέρει, δεν καλύπτουν ούτε το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με την παρέμβαση του βουλευτή, οι αποδόσεις σε πολλές περιοχές εμφανίζονται μειωμένες ακόμη και πάνω από 50%, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες.

Ο κ. Ζεϊμπέκ επικαλείται και δηλώσεις του προϊσταμένου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης, ο οποίος χαρακτήρισε τη χρονιά «καταστροφική» για τα σιτάρια, τόσο ως προς τις αποδόσεις όσο και ως προς τις τιμές.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το κόστος για εφόδια, λιπάσματα, σπόρους, καύσιμα και ενέργεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται χωρίς ουσιαστικό εισόδημα.

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ξάνθης ζητά από το Υπουργείο να παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει για τις αποδόσεις σκληρού και μαλακού σιταριού στην Ξάνθη και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ.

Παράλληλα, ρωτά αν προτίθεται να προχωρήσει σε άμεση οικονομική ενίσχυση των σιτοπαραγωγών μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων ή εθνικών πόρων, λόγω της απώλειας εισοδήματος που προκαλούν οι μειωμένες αποδόσεις και οι χαμηλές τιμές.

Θέτει επίσης ζήτημα αντιμετώπισης των στρεβλώσεων στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού, ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη αμοιβή για τους παραγωγούς σιτηρών.

Τέλος, ζητά συνολικό σχεδιασμό για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη της σιτοκαλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η παραμονή των παραγωγών στην ύπαιθρο.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Σε απόγνωση οι σιτοπαραγωγοί της Ξάνθης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Μειωμένες αποδόσεις και εξευτελιστικές τιμές παραγωγού»

Ιδιαίτερα δύσκολη εξελίσσεται η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τους σιτοπαραγωγούς της Ξάνθης και συνολικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς οι μειωμένες αποδόσεις, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παραγωγού, οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες παραγωγών και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, οι αποδόσεις σε πολλές περιοχές εμφανίζονται μειωμένες ακόμη και κατά ποσοστά που υπερβαίνουν το 50%, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προϊστάμενου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης σε τοπικά μέσα, ο οποίος και δήλωσε πως «Είναι μια κακή χρονιά και σε αποδόσεις και σε τιμές. Έχουμε μείωση πάνω από 50% σε απόδοση στα σιτάρια. Είναι μια καταστροφική χρονιά. Οι πολλές και παρατεταμένες βροχές δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Ενώ στην αρχή ευνόησαν των ανάπτυξη των σιτηρών στην συνέχεια προκάλεσαν διάβρωση το έδαφος και δεν μπόρεσαν οι αγρότες να ραντίσουν με φυτοφάρμακα έγκαιρα. Έτσι είχαμε αρρώστιες που επηρέασαν τον καρπό και άρα την απόδοση».

Την ίδια στιγμή, οι τιμές που προσφέρονται κατά την παράδοση της παραγωγής δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής, αφήνοντας τους παραγωγούς χωρίς ουσιαστικό εισόδημα. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ασφυκτική, καθώς το κόστος των αγροτικών εφοδίων, των λιπασμάτων, των σπόρων, των καυσίμων, της ενέργειας και των λοιπών εισροών εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια των σιτηρών να καθίσταται οικονομικά μη βιώσιμη.

Επειδή η παραγωγή σιτηρών αποτελεί βασική καλλιέργεια για την Ξάνθη και ευρύτερα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συμβάλλοντας σημαντικά τόσο στο εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών όσο και στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας,

Επειδή η διατήρηση της σιτοπαραγωγής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί ζήτημα οικονομικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής σημασίας,

Επειδή η συνεχής συμπίεση του αγροτικού εισοδήματος οδηγεί σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών και ερήμωση της υπαίθρου,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια στοιχεία διαθέτει το Υπουργείο για τις αποδόσεις των καλλιεργειών σκληρού και μαλακού σιταριού στην Ξάνθη και στις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση οικονομική ενίσχυση των σιτοπαραγωγών της περιοχής μέσω της ενεργοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων ή αξιοποίησης εθνικών πόρων για την απώλεια εισοδήματος που προκαλείται τόσο από τις μειωμένες αποδόσεις όσο και από τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παραγωγού;
  3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού και να εξασφαλιστεί δίκαιη αμοιβή για τους παραγωγούς σιτηρών;
  4. Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη της καλλιέργειας σιτηρών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η παραμονή των παραγωγών στην ύπαιθρο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en