Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Θράκη(Video)

image_print
Η πρωτεύουσα του Έβρου γιόρτασε με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ», την άρνηση της Ελλάδας στο ιταλικό τελεσίγραφο της 28ης Οκτώβρη 1940. Παρά τη χαμηλή θερμοκρασία, 10 βαθμούς Κελσίου, και τους ισχυρούς βοριάδες που πνέουν στην περιοχή, το κέντρο της πόλης πλημμύρισε από κόσμο που από νωρίς το πρωί άρχισε να συγκεντρώνεται εκατέρωθεν της λεωφόρου Δημοκρατίας για να παρακολουθήσει την παρέλαση μαθητών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το παρόν έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
 
Πλήθος κόσμου γέμισε τους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης για την παρέλαση της Μαθητιώσας νεολαίας, των συλλόγων και του Στρατού. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπυργώ Τέρενς Κουικ.Μετά την παρέλαση δηλώσεις για τη σημασία της επετείου έκαναν ο Υφυπουργός Τέρενς Κουίκ, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης . Ο Τ. Κούικ τόνισε, μεταξύ άλλων, «Οι εκδηλώσεις γενικότερα και η παρέλαση ειδικότερα εδώ στην Ξάνθη, δεν είναι απλά μία υπενθύμιση ότι οι Έλληνες τιμούν την ιστορία τους και υπενθυμίζουν την απαράβατη διάθεσή τους να υπερασπίζονται τις αξίες που έχουν να κάνουν με την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Πατρίδας τους.
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12ο Συνέδριο Gaia Επιχειρείν: Η νέα γενιά της γεωργίας στο προσκήνιο

image_print

Η Ξάνθη βρέθηκε στο επίκεντρο του αγροτικού διαλόγου της χώρας, φιλοξενώντας το 12ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. Με κεντρικό θέμα την ανανέωση των γενεών και την καινοτομία, το συνέδριο ανέδειξε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας: πώς η γεωργία θα γίνει ξανά ελκυστική για τους νέους ανθρώπους και πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου τα επόμενα χρόνια.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή και η ελληνική γεωργία καλούνται να προσαρμοστούν σε κλιματικές αλλαγές, δημογραφικές μεταβολές, αυξημένο κόστος παραγωγής και τεχνολογικές εξελίξεις, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η είσοδος νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα αποτελεί προϋπόθεση για το μέλλον της παραγωγής. Η ανανέωση των γενεών δεν αφορά μόνο την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και την εισαγωγή νέων ιδεών, δεξιοτήτων και σύγχρονων πρακτικών που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Αναστάσιος Τρυπιτσίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η καινοτομία και η ανανέωση των γενεών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί, οι νέες τεχνολογίες και η σύγχρονη Κοινή Αγροτική Πολιτική στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και παραγωγικού αγροτικού μοντέλου.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η γραφειοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο για την είσοδο και την παραμονή των νέων στη γεωργία, ενώ ακολουθούν η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές και η περιορισμένη πρόσβαση σε συμβουλευτική υποστήριξη. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι, παρά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, απαιτούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να καταστεί το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό και βιώσιμο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων ευρωπαϊκών οργανώσεων και θεσμών. Ο αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας Έρευνας και Καινοτομίας των Copa-Cogeca, Radu Mihailov, τόνισε τη σημασία της μεταφοράς γνώσης προς τους νέους παραγωγούς και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί ως σύνδεσμος μεταξύ έρευνας, ακαδημαϊκής κοινότητας και παραγωγής. Το μήνυμα που κυριάρχησε ήταν ότι η καινοτομία πρέπει να φτάσει στον αγρό και να μετατραπεί σε πρακτικό εργαλείο για τον παραγωγό.

Σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων της ευρωπαϊκής αγροτικής κοινότητας. Ο αντιπρόεδρος της CEJA Young Farmers, Matteo Pagliarani, επεσήμανε ότι όταν οι νέοι άνθρωποι λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη μπορούν να δημιουργήσουν και να επενδύσουν στην ύπαιθρο, ενώ ο ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών.

Από την πλευρά των τοπικών παραγωγικών φορέων, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η τοποθέτηση του προέδρου του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Αμέτ Σινάν, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαρκή μείωση των ενεργών παραγωγών και στην ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες που θα κρατήσουν ζωντανά τα χωριά και την παραγωγή στην ύπαιθρο. Παρόμοιο μήνυμα εξέπεμψε και ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ, Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της περιφέρειας και η στήριξη των νέων αποτελούν κλειδί για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Το 12ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ολοκληρώθηκε με το κοινό συμπέρασμα ότι η επόμενη ημέρα της γεωργίας θα κριθεί από την ικανότητα του τομέα να προσελκύσει νέους ανθρώπους, να αξιοποιήσει την τεχνολογία και να μετατρέψει την καινοτομία σε εργαλείο καθημερινής παραγωγής. Η ελληνική γεωργία βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή και η επένδυση στη νέα γενιά φαίνεται να αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό αγροτικό μέλλον.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολεία: 500 Media Labs για ψηφιακό γραμματισμό μαθητών

image_print

Τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου εθνικού δικτύου Media Literacy και μαθητικής δημιουργίας στην Ελλάδα προβλέπει απόφαση της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία 500 σύγχρονων Media Labs σε δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα, με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού, της δημιουργικής έκφρασης και της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να βοηθήσει τους μαθητές να αξιοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, δημιουργικότητα και κριτήριο, μέσα σε ένα ασφαλές και οργανωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Τα Media Labs θα είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι παραγωγής περιεχομένου, εξοπλισμένοι με σύγχρονα εργαλεία ήχου, εικόνας, βίντεο και ψηφιακής δημιουργίας.

Παράλληλα, περισσότεροι από 1.000 εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν σε θεματικές όπως media literacy, παραγωγή podcast και video podcast, ψηφιακή αφήγηση, fact-checking, αξιολόγηση πηγών και υπεύθυνη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μαθητές θα εκπαιδεύονται στη δημιουργία podcast, videocasts, μαθητικών ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, blogs, newsletters, φωτογραφικών projects, infographics και κοινωνικών ή πολιτιστικών καμπανιών.

Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα θα έχει η Εθνική Ψηφιακή Πλατφόρμα Μαθητικής Δημιουργίας, μέσω της οποίας τα σχολεία θα μπορούν να συνεργάζονται, να δημοσιεύουν έργα, να συμμετέχουν σε κοινά projects και να δημιουργούν ψηφιακά portfolios.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης πανελλήνιους διαγωνισμούς μαθητικού περιεχομένου, φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, διαγωνισμούς podcast, θεματικές καμπάνιες, δράσεις τοπικής ιστορίας και πολιτισμού, καθώς και συνεργασίες μεταξύ σχολείων από διαφορετικές περιοχές.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η συμμετοχή περισσότερων από 120.000 μαθητών κάθε χρόνο και η παραγωγή τουλάχιστον 3.000 μαθητικών έργων ετησίως.

Το πρόγραμμα «Media Literacy στην Πράξη: 500 Media Labs στα Δημόσια Σχολεία» έχει συνολικό προϋπολογισμό 18.619.588 ευρώ και θα υλοποιηθεί σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο Ηράκλειο: Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έσωσαν ηλικιωμένο από απόπειρα αυτοκτονίας

image_print

Στο Νέο Ηράκλειο σώθηκε ηλικιωμένος άνδρας χάρη στην άμεση επέμβαση αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ και τη συνδρομή διασωστών του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έφτασαν άμεσα στο σημείο έπειτα από σχετική ειδοποίηση και διαπίστωσαν ότι ο άνδρας βρισκόταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, έχοντας χάσει μεγάλη ποσότητα αίματος.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν αμέσως την παροχή πρώτων βοηθειών, χωρίς να περιμένουν την άφιξη ασθενοφόρου, προσπαθώντας να περιορίσουν την αιμορραγία.

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του αλλαγάρχη της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος διαθέτει εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και είχε μαζί του ειδικό υγειονομικό εξοπλισμό.

Με τη χρήση αιμοστατικών γαζών και τουρνικέ, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ελέγξουν προσωρινά την κατάσταση μέχρι να φτάσει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ.

Οι διασώστες παρέλαβαν τον ηλικιωμένο και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου συνεχίζεται η νοσηλεία του.

Οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού παραμένουν υπό διερεύνηση, ενώ πρόκειται για την ίδια ομάδα αστυνομικών που είχε συμμετάσχει πρόσφατα και σε άλλη επιχείρηση διάσωσης τραυματία.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Θράκη (Video)

image_print
Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στις Σέρρες η ιστορική επέτειος του ΟΧΙ. Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου , παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, και πλήθους κόσμου…..Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Σερραίου ήρωα και αγωνιστή του έθνους Εμμανουηλ Παπά…..φυσικό καταθεση…Στην παρέλαση παρέστη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ενώ στην εξέδρα των επισήμων βρίσκονταν ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, οι Σερραίοι βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, ο Δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης, ο συνταγματάρχης του 10ου Συντάγματος Πεζικού Σερρών Ιωάννης Γκουτζουρέλας και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι φορέων.Πολλοί ήταν οι Σερραίοι πολίτες που παρακολούθησαν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου,την οποία συνόδευε η φιλαρμονική μπάντα της ΚΕΔΗΣ.
 
Παράλληλά, παρουσία αρκετού κόσμου κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής , η 28η Οκτωβρίου 2016 στην Εθνικής Αμύνης στην Δράμα, η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους μπροστά από το άγαλμα Ελευθερίας στον δημοτικό κήπο.
Στις 12:00΄ ξεκίνησε η παρέλαση επί της οδού Εθνικής Αμύνης, ενώπιον των Αρχών από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους, αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Δράμας, Οργανώσεις και Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12ο Συνέδριο Gaia Επιχειρείν: Η νέα γενιά της γεωργίας στο προσκήνιο

image_print

Η Ξάνθη βρέθηκε στο επίκεντρο του αγροτικού διαλόγου της χώρας, φιλοξενώντας το 12ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. Με κεντρικό θέμα την ανανέωση των γενεών και την καινοτομία, το συνέδριο ανέδειξε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας: πώς η γεωργία θα γίνει ξανά ελκυστική για τους νέους ανθρώπους και πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου τα επόμενα χρόνια.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή και η ελληνική γεωργία καλούνται να προσαρμοστούν σε κλιματικές αλλαγές, δημογραφικές μεταβολές, αυξημένο κόστος παραγωγής και τεχνολογικές εξελίξεις, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η είσοδος νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα αποτελεί προϋπόθεση για το μέλλον της παραγωγής. Η ανανέωση των γενεών δεν αφορά μόνο την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και την εισαγωγή νέων ιδεών, δεξιοτήτων και σύγχρονων πρακτικών που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Αναστάσιος Τρυπιτσίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η καινοτομία και η ανανέωση των γενεών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί, οι νέες τεχνολογίες και η σύγχρονη Κοινή Αγροτική Πολιτική στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και παραγωγικού αγροτικού μοντέλου.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η γραφειοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο για την είσοδο και την παραμονή των νέων στη γεωργία, ενώ ακολουθούν η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές και η περιορισμένη πρόσβαση σε συμβουλευτική υποστήριξη. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι, παρά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, απαιτούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να καταστεί το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό και βιώσιμο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων ευρωπαϊκών οργανώσεων και θεσμών. Ο αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας Έρευνας και Καινοτομίας των Copa-Cogeca, Radu Mihailov, τόνισε τη σημασία της μεταφοράς γνώσης προς τους νέους παραγωγούς και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί ως σύνδεσμος μεταξύ έρευνας, ακαδημαϊκής κοινότητας και παραγωγής. Το μήνυμα που κυριάρχησε ήταν ότι η καινοτομία πρέπει να φτάσει στον αγρό και να μετατραπεί σε πρακτικό εργαλείο για τον παραγωγό.

Σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων της ευρωπαϊκής αγροτικής κοινότητας. Ο αντιπρόεδρος της CEJA Young Farmers, Matteo Pagliarani, επεσήμανε ότι όταν οι νέοι άνθρωποι λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη μπορούν να δημιουργήσουν και να επενδύσουν στην ύπαιθρο, ενώ ο ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών.

Από την πλευρά των τοπικών παραγωγικών φορέων, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η τοποθέτηση του προέδρου του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Αμέτ Σινάν, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαρκή μείωση των ενεργών παραγωγών και στην ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες που θα κρατήσουν ζωντανά τα χωριά και την παραγωγή στην ύπαιθρο. Παρόμοιο μήνυμα εξέπεμψε και ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ, Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της περιφέρειας και η στήριξη των νέων αποτελούν κλειδί για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Το 12ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ολοκληρώθηκε με το κοινό συμπέρασμα ότι η επόμενη ημέρα της γεωργίας θα κριθεί από την ικανότητα του τομέα να προσελκύσει νέους ανθρώπους, να αξιοποιήσει την τεχνολογία και να μετατρέψει την καινοτομία σε εργαλείο καθημερινής παραγωγής. Η ελληνική γεωργία βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή και η επένδυση στη νέα γενιά φαίνεται να αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό αγροτικό μέλλον.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολεία: 500 Media Labs για ψηφιακό γραμματισμό μαθητών

image_print

Τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου εθνικού δικτύου Media Literacy και μαθητικής δημιουργίας στην Ελλάδα προβλέπει απόφαση της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία 500 σύγχρονων Media Labs σε δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα, με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού, της δημιουργικής έκφρασης και της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να βοηθήσει τους μαθητές να αξιοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, δημιουργικότητα και κριτήριο, μέσα σε ένα ασφαλές και οργανωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Τα Media Labs θα είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι παραγωγής περιεχομένου, εξοπλισμένοι με σύγχρονα εργαλεία ήχου, εικόνας, βίντεο και ψηφιακής δημιουργίας.

Παράλληλα, περισσότεροι από 1.000 εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν σε θεματικές όπως media literacy, παραγωγή podcast και video podcast, ψηφιακή αφήγηση, fact-checking, αξιολόγηση πηγών και υπεύθυνη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μαθητές θα εκπαιδεύονται στη δημιουργία podcast, videocasts, μαθητικών ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, blogs, newsletters, φωτογραφικών projects, infographics και κοινωνικών ή πολιτιστικών καμπανιών.

Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα θα έχει η Εθνική Ψηφιακή Πλατφόρμα Μαθητικής Δημιουργίας, μέσω της οποίας τα σχολεία θα μπορούν να συνεργάζονται, να δημοσιεύουν έργα, να συμμετέχουν σε κοινά projects και να δημιουργούν ψηφιακά portfolios.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης πανελλήνιους διαγωνισμούς μαθητικού περιεχομένου, φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, διαγωνισμούς podcast, θεματικές καμπάνιες, δράσεις τοπικής ιστορίας και πολιτισμού, καθώς και συνεργασίες μεταξύ σχολείων από διαφορετικές περιοχές.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η συμμετοχή περισσότερων από 120.000 μαθητών κάθε χρόνο και η παραγωγή τουλάχιστον 3.000 μαθητικών έργων ετησίως.

Το πρόγραμμα «Media Literacy στην Πράξη: 500 Media Labs στα Δημόσια Σχολεία» έχει συνολικό προϋπολογισμό 18.619.588 ευρώ και θα υλοποιηθεί σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο Ηράκλειο: Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έσωσαν ηλικιωμένο από απόπειρα αυτοκτονίας

image_print

Στο Νέο Ηράκλειο σώθηκε ηλικιωμένος άνδρας χάρη στην άμεση επέμβαση αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ και τη συνδρομή διασωστών του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έφτασαν άμεσα στο σημείο έπειτα από σχετική ειδοποίηση και διαπίστωσαν ότι ο άνδρας βρισκόταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, έχοντας χάσει μεγάλη ποσότητα αίματος.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν αμέσως την παροχή πρώτων βοηθειών, χωρίς να περιμένουν την άφιξη ασθενοφόρου, προσπαθώντας να περιορίσουν την αιμορραγία.

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του αλλαγάρχη της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος διαθέτει εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και είχε μαζί του ειδικό υγειονομικό εξοπλισμό.

Με τη χρήση αιμοστατικών γαζών και τουρνικέ, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ελέγξουν προσωρινά την κατάσταση μέχρι να φτάσει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ.

Οι διασώστες παρέλαβαν τον ηλικιωμένο και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου συνεχίζεται η νοσηλεία του.

Οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού παραμένουν υπό διερεύνηση, ενώ πρόκειται για την ίδια ομάδα αστυνομικών που είχε συμμετάσχει πρόσφατα και σε άλλη επιχείρηση διάσωσης τραυματία.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en