Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Δήμος Σερρών ενισχύει για πρώτη φορά με εξοπλισμό τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας

image_print

Υλικοτεχνικό εξοπλισμό στις πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας παρέδωσε για πρώτη φορά ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης σήμερα, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 στο κτήριο της πρώην ΤΕΔΚ παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Υπηρεσίας Δόμησης, Πολιτικής Προστασίας και Παλλαϊκής Άμυνας Δημήτρη Μερετούδη.

Η παράδοση των υλικών και τεχνικών μέσων πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικές ενέργειες του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών σε εκπροσώπους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, του Σωματείου Εθελοντών ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α., του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου και της Αερολέσχης Σερρών.

«Σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί προσφέρουμε στις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Σερρών τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να συνεχίσουν το υπέροχο έργο της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Είναι ένα πρόγραμμα που για πρώτη φορά υλοποιεί ο Δήμος Σερρών μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης βάσει της πρότασης που υποβλήθηκε το 2018. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η συμμαχία του Δήμου με τις εθελοντικές οργανώσεις βρίσκει ένα έντονο αποτύπωμα στην κοινωνία», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών παραδίδοντας τον εξοπλισμό στους εθελοντές.

«Οι εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πυρκαγιά και άλλες φυσικές καταστροφές που δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά στη χώρα μας. Παράλληλα, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές και στο Τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών για την προσπάθεια που καταβάλλουν για την προστασία του τόπου», υπογράμμισε ο κ.Χρυσάφης σημειώνοντας ότι οι δράσεις της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση του εθελοντισμού θα συνεχιστούν με τον ίδιο οργανωμένο τρόπο στο μέλλον.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μερετούδης σημείωσε ότι το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις και σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης. Οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων εξέφρασαν τις ευχαριστίες του προς τον Δήμο Σερρών και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για τη διαρκή στήριξη και τον εφοδιασμό τους με τα απαραίτητα μέσα, που θα συμβάλλουν στη διευκόλυνση του έργου τους.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρικά πατίνια: Απαγορεύεται η οδήγηση από ανηλίκους κάτω των 17 ετών – Όλες οι νέες αλλαγές

Ηλεκτρικό πατίνι σε αστικό δρόμο με τις νέες ρυθμίσεις για την οδική ασφάλεια
image_print

Σημαντικές αλλαγές στη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την απαγόρευση οδήγησης ηλεκτρικών πατινιών από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ παράλληλα απαγορεύεται και η πώληση ή η μίσθωση των οχημάτων αυτών σε ανηλίκους κάτω του συγκεκριμένου ηλικιακού ορίου.

Υποχρεωτική ασφάλιση και ειδικό μητρώο

Το νέο πλαίσιο προβλέπει την καθιέρωση υποχρεωτικής ασφάλισης τόσο για το ηλεκτρικό πατίνι όσο και για τον χρήστη του.

Παράλληλα δημιουργείται Μητρώο Ηλεκτρικών Πατινιών, στο οποίο θα καταγράφεται κάθε όχημα, ώστε να είναι δυνατή η άμεση ταυτοποίησή του από τις αρμόδιες αρχές κατά τους ελέγχους.

Αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες

Οι νέες διατάξεις συνοδεύονται από αυστηρότερες ποινές για όσους παραβιάζουν τους κανόνες κυκλοφορίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται αυξημένα πρόστιμα για:

  • υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας,
  • κυκλοφορία ηλεκτρικών πατινιών σε δρόμους όπου το όριο ταχύτητας των οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα,
  • παραβάσεις που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση των οχημάτων.

Παραμένουν οι βασικές υποχρεώσεις των οδηγών

Το Υπουργείο Μεταφορών υπενθυμίζει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι βασικοί κανόνες ασφαλούς οδήγησης για τους χρήστες ηλεκτρικών πατινιών.

Συγκεκριμένα, παραμένει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικού κράνους, ενώ απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου ή ακουστικών κατά την οδήγηση, καθώς οι παραβάσεις αυτές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Κώτσηρας: Προτεραιότητα η προστασία των ανηλίκων

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση προωθήθηκε άμεσα, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία καταγράφουν αυξημένο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων με εμπλοκή ανηλίκων που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πατίνια.

Όπως ανέφερε, η προστασία των παιδιών αποτελεί άμεση προτεραιότητα, γι’ αυτό και οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται πριν από την ολοκλήρωση των υπόλοιπων αλλαγών στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: Τι ισχύει για τις ακρίδες – Οδηγίες από τη ΔΑΟΚ

Ακρίδα σε υπαίθριο χώρο στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
image_print

Αναλυτική ενημέρωση για την παρουσία αυξημένων πληθυσμών ακρίδων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους παρέχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας και ειδικότερα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Όπως διευκρινίζει η αρμόδια υπηρεσία, η αντιμετώπιση των αυξημένων πληθυσμών ακρίδων πραγματοποιείται μέσα από οργανωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και συλλογικής καταπολέμησης. Για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, πρέπει προηγουμένως μία αγροτική περιοχή να έχει κηρυχθεί ακριδόπληκτη.

Στόχος της διαδικασίας είναι να αποτραπεί η ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών ακρίδων και να περιοριστούν οι ζημιές που ενδέχεται να προκληθούν στις αγροτικές καλλιέργειες.

Κρίσιμος ο έγκαιρος εντοπισμός των εστιών

Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή ενός προγράμματος καταπολέμησης είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των εστιών, των λεγόμενων «κηλίδων», στις οποίες εμφανίζονται συγκεντρωμένες οι νεαρές ακρίδες.

Η παρέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όταν οι ακρίδες βρίσκονται ακόμη στα νεαρά στάδια ανάπτυξής τους και συγκεκριμένα στο στάδιο της νύμφης, πριν από την ενηλικίωσή τους.

Όταν οι ακρίδες ενηλικιωθούν, αρχίζουν να πετούν και να διασπείρονται σε μεγαλύτερες εκτάσεις. Η εξέλιξη αυτή καθιστά την παρέμβαση λιγότερο αποτελεσματική, καθώς τα έντομα δεν παραμένουν πλέον συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένα σημεία.

Σε αστικές περιοχές οι αυξημένοι πληθυσμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κατά την τρέχουσα περίοδο οι αυξημένοι πληθυσμοί ακρίδων εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές αστικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ακρίδες έχουν παρατηρηθεί σε πάρκα, πεζοδρόμια, δρόμους και χώρους στάθμευσης. Τα συγκεκριμένα σημεία γειτνιάζουν με ακαλλιέργητες και ασκεπείς εκτάσεις.

Η υπηρεσία διευκρινίζει ότι η παρουσία των εντόμων στις περιοχές αυτές δεν σχετίζεται με ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Στα σημεία όπου έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι πληθυσμοί εντοπίστηκαν είδη που ανήκουν στην οικογένεια των Τεττιγονιδών (Tettigoniidae), δηλαδή στις μακρόκερες ακρίδες. Πρόκειται για είδη που συναντώνται συνήθως σε χέρσες ή δασικές περιοχές.

Πότε εφαρμόζεται πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης

Για να υλοποιηθεί πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης με την επίβλεψη και την ευθύνη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, πρέπει να προηγηθεί η κήρυξη μιας αγροτικής περιοχής ως ακριδόπληκτης.

Μετά την κήρυξη λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης των πληθυσμών στην επόμενη γενιά των εντόμων. Οι παρεμβάσεις προγραμματίζονται για την άνοιξη του επόμενου έτους, όταν οι ακρίδες βρίσκονται ακόμη στα νυμφικά στάδια.

Στη συγκεκριμένη φάση τα έντομα εμφανίζονται σε εντοπισμένα σημεία και δεν έχουν ακόμη διασπαρεί σε μεγάλη έκταση, καθώς δεν έχουν ενηλικιωθεί και δεν έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα πτήσης.

Η διαδικασία συλλογικής καταπολέμησης αφορά γεωργικές ή ακαλλιέργητες εκτάσεις και έχει ως βασικό στόχο την προστασία της φυτικής παραγωγής.

Δεν ενδείκνυται η καταπολέμηση των ενήλικων ακρίδων

Η χημική καταπολέμηση των ακρίδων κατά το στάδιο του ενήλικου εντόμου, το οποίο παρατηρείται αυτή τη χρονική περίοδο, δεν ενδείκνυται.

Όπως εξηγεί η υπηρεσία, οι ενήλικες ακρίδες παρουσιάζουν μεγαλύτερη διασπορά, καθώς έχουν τη δυνατότητα να πετούν και να μετακινούνται. Παράλληλα, εμφανίζουν μικρότερη ευαισθησία στα διαθέσιμα εντομοκτόνα σκευάσματα.

Για τους λόγους αυτούς, οι ψεκασμοί κατά τη συγκεκριμένη περίοδο δεν θεωρούνται αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πού απαγορεύονται οι ψεκασμοί

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής επισημαίνει ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση ψεκασμών μέσα σε ειδικούς χώρους προστασίας.

Στις περιοχές όπου απαγορεύονται οι ψεκασμοί περιλαμβάνονται:

  • οι κατοικημένες περιοχές,
  • οι οικισμοί,
  • τα νοσοκομεία,
  • τα δημόσια πάρκα,
  • οι παιδικές χαρές,
  • καθώς και άλλοι χώροι στους οποίους απαιτείται ιδιαίτερη προστασία του πληθυσμού.

Η απαγόρευση προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 9269/246316/05-09-2020, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 4032.

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για βοσκοτόπους και χέρσα εδάφη

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση των ακρίδων σε βοσκοτόπους και χέρσα εδάφη.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση ακρίδων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Παράλληλα, με υπουργικές αποφάσεις είναι δυνατόν να χορηγούνται, κατά παρέκκλιση, άδειες διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά για την αντιμετώπιση των ακρίδων σε:

  • ακαλλιέργητες εκτάσεις,
  • βοσκοτόπους,
  • καθώς και συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Οι άδειες αυτές μπορούν να χορηγηθούν κατόπιν αιτιολογημένων αιτημάτων που υποβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση όχλησης

Σε περίπτωση που παρατηρείται επίμονη όχληση από ακρίδες μέσα ή γύρω από κατοικίες, οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε τοπική χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων υγειονομικής σημασίας.

Θα πρέπει να επιλέγονται αποκλειστικά προϊόντα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε κατοικημένους χώρους, όπως:

  • οικίες,
  • αυλές,
  • καταστήματα,
  • αποθήκες,
  • και άλλοι αντίστοιχοι χώροι.

Η χρήση των προϊόντων πρέπει να γίνεται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Τα συγκεκριμένα βιοκτόνα σκευάσματα διατίθενται στα γεωπονικά καταστήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και την αντιμετώπιση των ακρίδων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Την ενημέρωση υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Σωτηρία Αλεξανδρίδου.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en