Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν την Τρίτη 3 Μαΐου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στα καταστήματα λιανεμπορίου

image_print

Ξεκινούν, σήμερα, Τρίτη 3 Μαΐου, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαΐου. Μάλιστα, την Κυριακή 8 Μαΐου τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα αν το επιλέξουν να παραμείνουν ανοιχτά.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων στα καταστήματα εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Ιουλίου και επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνονται

image_print

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή των συντάξεων Ιουλίου και του έκτακτου επιδόματος παιδιού, καθώς οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του e-ΕΦΚΑ, η πρώτη πληρωμή των συντάξεων θα γίνει στις 25 Ιουνίου και αφορά τους νέους συνταξιούχους που υπάγονται στο ΟΠΣ-ΕΦΚΑ, καθώς και τους συνταξιούχους των πρώην ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που αποχώρησαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016.

Η δεύτερη πληρωμή έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου και αφορά τις κύριες συντάξεις των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΤ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και άλλων εντασσόμενων ταμείων.

Παράλληλα, στις 29 Ιουνίου θα καταβληθούν οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Όσον αφορά το έκτακτο επίδομα παιδιού, η ενίσχυση θα χορηγηθεί αυτόματα στους δικαιούχους χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, περίπου οκτώ στις δέκα οικογένειες με παιδιά αναμένεται να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ για κάθε παιδί, χάρη στα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Η καταβολή του επιδόματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου έως το τέλος του μήνα, με απευθείας πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός: 2.205 νέες ρυθμίσεις οφειλών τον Μάιο

image_print

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τον Μάιο οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, επιβεβαιώνοντας τη διαρκώς αυξανόμενη αξιοποίηση της πλατφόρμας από πολίτες και επιχειρήσεις.

Τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν 2.205 νέες ρυθμίσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 564 εκατομμυρίων ευρώ. Η επίδοση αυτή συνιστά αύξηση 65% σε σχέση με τον Μάιο του 2025.

Παράλληλα, το ποσό που ρυθμίστηκε τελικά, με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας, διαμορφώθηκε στα 569 εκατομμύρια ευρώ.

Ανοδική ήταν και η πορεία των νέων αιτήσεων, καθώς οι εκκινήσεις έφτασαν τις 5.967, ενώ οι οριστικές υποβολές ανήλθαν σε 3.128.

Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και στη διεύρυνση των προϋποθέσεων ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που επιτρέπουν σε περισσότερους οφειλέτες να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 60.395 ρυθμίσεις, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 18,65 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συμμετοχή ευάλωτων οφειλετών και ατόμων με αναπηρία, καθώς το 10% των ρυθμίσεων του Μαΐου αφορά αυτές τις κατηγορίες.

Παράλληλα, από την αρχή εφαρμογής του μηχανισμού, 560 οφειλέτες έχουν πετύχει αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, προστατεύοντας την περιουσία και την κύρια κατοικία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2026 για τις συστημικές τράπεζες, σχεδόν το 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καταγγελμένα, ενώ περίπου το 15% βρίσκεται υπό ρύθμιση.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι διμερείς ρυθμίσεις με χρηματοδοτικούς φορείς. Τον Απρίλιο του 2026 οι τέσσερις μεγαλύτεροι servicers κατέγραψαν ρυθμίσεις ύψους 205 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν 2.980 οφειλέτες, με την πλειονότητα να αφορά στεγαστικά δάνεια.

Οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω του myEGDIXlive με βιντεοκλήση ή τηλεφωνικά, κατόπιν ραντεβού, καθώς και στο τηλέφωνο 213.212.5730.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ζεϊμπέκ: Ενώ οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης βρίσκονται σε απόγνωση, δίνονται επιδοτήσεις για ζώα που δεν υπάρχουν;

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ – Παρέμβαση για τις επιδοτήσεις και τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης
image_print

Την αποφυγή ουσιαστικών απαντήσεων από την κυβέρνηση για τις σοβαρές αποκλίσεις στα στοιχεία του ζωικού κεφαλαίου καταγγέλλει ο Βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, μετά την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε κοινοβουλευτική του ερώτηση.

Στην ερώτησή του, ο Χ. Ζεϊμπέκ είχε ζητήσει εξηγήσεις για τη διαφορά άνω του 50% μεταξύ των στοιχείων του ΥΠΑΑΤ, που καταγράφουν 15,6 εκατ. αιγοπρόβατα, και εκείνων της ΕΛΣΤΑΤ, που καταγράφουν 10,3 εκατ. ζώα, καθώς και ενημέρωση για τυχόν ελέγχους και πρωτοβουλίες διασφάλισης της αξιοπιστίας των δεδομένων.

Ωστόσο, ο Υπουργός δεν απάντησε σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν. 

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί να εξηγήσει την ύπαρξη εκατομμυρίων επιπλέον αιγοπροβάτων στα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ, οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης που επλήγησαν από την ευλογιά των αιγοπροβάτων με αποτέλεσμα να παραμένουν εδώ και μήνες χωρίς παραγωγική δραστηριότητα και χωρίς σταθερό εισόδημα, παραμένουν αβοήθητοι και εξακολουθούν να περιμένουν την καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων που δικαιούνται.

Η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει πειστικές εξηγήσεις δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν οι συγκεκριμένες αποκλίσεις επηρεάζουν και την κατανομή των κοινοτικών και εθνικών ενισχύσεων.

Αν πράγματι καταγράφονται εκατομμύρια περισσότερα αιγοπρόβατα από όσα εμφανίζονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τότε προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα: κατευθύνονται επιδοτήσεις σε ζώα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα; Και αν συμβαίνει αυτό, πόσοι πραγματικοί κτηνοτρόφοι στερούνται πόρους που δικαιούνται, σε μια περίοδο που ο κλάδος δοκιμάζεται από τις ζωονόσους και το  αυξημένο κόστος παραγωγής;

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις. Οφείλει να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαχείριση των ενισχύσεων, να αποκαταστήσει κάθε αδικία εις βάρος των πληγέντων κτηνοτρόφων και να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων και στη στήριξη της ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου.

Η κτηνοτροφία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής της Ξάνθης και δεν μπορεί να αφεθεί να καταρρεύσει από την αδιαφορία και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en