Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ξανθός | Πριν το Πάσχα ανοίγουν τα μισά κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ

«Μέσα στον Μάρτιο θα προσληφθούν 500 γιατροί και νοσηλευτές»

Μέσα στον Μάρτιο θα προσληφθούν 500 γιατροί και νοσηλευτές θα προσληφθούν, τονίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό, όπως επισημαίνει, θα εξαλείψει τη λίστα αναμονής για 60 ασθενείς που αδυνατούν καθημερινά να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία δεν είναι ακέφαλα και δεν κινδυνεύουν ασθενείς, παρότι το σύστημα υγείας βρέθηκε σε μια διακινδύνευση το προηγούμενο διάστημα, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ξανθός. Αποκαλύπτει ότι πριν το Πάσχα ανοίγουν τα μισά κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ και αναφέρει τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, πως θα παταχθεί η διαφθορά που ζει και βασιλεύει στον χώρο της Υγείας και τι θα γίνει με τον ΕΟΠΥΥ.

Φως μετά το 1ο εξάμηνο του 2016

Την πεποίθηση ότι το σύστημα Υγείας θα μπορέσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να παράσχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, τονίζει ο υπουργός Υγείας.

«Το σύστημα υγείας βρέθηκε σε μια διακινδύνευση το προηγούμενο διάστημα, όμως με την αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης που υπάρχει για το 2016 και με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσδοκούμε ότι μετά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα έχουμε μια αναβαθμισμένη λειτουργία».

Δηλώνει κατηγορηματικά ότι κανένας ασθενής, ιδίως τα σοβαρά περιστατικά και όσοι έχουν άμεση ανάγκη ιατρική βοήθειας, δεν κινδυνεύει προσερχόμενος στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, τονίζει ότι τα νοσοκομεία ανταποκρίνονται χάρη στην προσπάθεια του προσωπικού τους και λέει ότι οι διαδικασίες πρόσληψης διοικητών ξεκίνησαν, παρότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές αιτήσεις.

«Δεν είναι ακέφαλα τα νοσοκομεία. Υπάρχουν διοικητικά συμβούλια που έχουν διοριστεί και η διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών προχωρά και όσοι επιλεγούν θα είναι στις θέσεις τους σύντομα» τονίζει.

Κανείς ανασφάλιστος χωρίς περίθαλψη

Ο Α.Ξανθός αναφερόμενος στο νέο σχέδιο νόμου, κάνει λόγο για καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία είναι κοστολογημένη, καθώς υπάρχει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί τη δημοσιονομική αποτύπωση των μέτρων. Κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας για του ανασφάλιστους συμπολίτες, λέει χαρακτηριστικά: «Δωρεάν ιατρική παρακολούθηση , εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, νοσηλεία χωρίς προεγκρίσεις, τριμελείς επιτροπές, χωρίς χρέωση νοσηλείων και αντιμετώπιση των φαρμακευτικών τους αναγκών όπως και οι ασφαλισμένοι».

Ανοίγουν πριν από το Πάσχα τα μισά κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ

Στόχος μας στο υπουργείο Υγείας είναι, όπως επισημαίνει, να σταθεροποιήσουμε τη λειτουργία των κλινών που είναι ήδη σε λειτουργία στις ΜΕΘ. Επίσης, να επαναφέρουμε κρεβάτια που είχαν πάψει να λειτουργούν την προηγούμενη περίοδο λόγω έλλειψης προσωπικού, και κυρίως να αυξήσουμε τις διαθέσιμες κλίνες ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής που παρατηρείται και το «απαράδεκτο», όπως το χαρακτηρίζει, φαινόμενο της λίστας για κρεβάτια ΜΕΘ.

«Γιατροί και νοσηλευτές θα τοποθετηθούν μέσα στο Μάρτιο, με κριτήρια ΑΣΕΠ για πρώτη φορά, η φιλοδοξία μας είναι ένα μεγάλο μέρος από τα 250 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, ίσως και τα μισά να ανοίξουν πριν από το Πάσχα και ο στόχος είναι να εξαλειφθεί η λίστα που σε καθημερινή βάση είναι 50 με 60 άτομα» σημειώνει.

Δεν επιβάλλουμε μέτρα στην ΚΕΔΕ, συνεργασία ζητάμε

Η ΚΕΔΕ, πριν από λίγες μέρες, είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Ξανθού, καθώς επιμένει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά τις υγειονομικές περιφέρειες, τα νοσοκομεία και όποιες υγειονομικές ανάγκες προκύπτουν κατά καιρούς.

Η θέση του υπουργού Υγείας είναι ότι «η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί σημαντική περικοπή πόρων και δεν έχουμε σκοπό να τις προσφέρουμε ένα επιπλέον βάρος. Όπου η ίδια επιλέξει ότι μπορεί να βοηθήσει, χωρίς εμείς να επιβάλλουμε αυτή τη συνεργασία, με δικές της αποφάσεις μπορεί να συμβάλει».

Μόνο με τα γενόσημα ο ασθενής θα πληρώνει λιγότερο για τα φάρμακά του

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι παρότι έχει μειωθεί σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη- μειώνοντας τις τιμές γενόσημων και πρωτότυπων φαρμάκων- οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να πληρώνουν ίσως και ακριβότερα σήμερα τα φάρμακα τους.

Το γιατί και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό, μας το εξηγεί: «Ενώ η φαρμακευτική δαπάνη έχει πέσει σχεδόν 60% τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους. Η επιβάρυνση του ασθενούς προκύπτει και από το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής και από το 1 ευρώ ανά συνταγή, αλλά κυρίως από τη διαφορά ασφαλιστικής – λιανικής τιμής. Άρα, στον βαθμό που οι ασθενείς δεν επιλέγουν γενόσημα θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται τη διαφορά όσο κι αν πέφτει η τιμή. Για να υπάρξει ανακούφιση για τους πολίτες, σε σχέση με το φάρμακο, νομίζω ότι πρέπει να αυξήσουμε την αξιοπιστία και κατά συνέπεια τη διείσδυση των γενόσημων».

Το σύστημα παραμένει διάτρητο όσον αφορά τις προμήθειες. Ριζικές αλλαγές στο επόμενο νομοσχέδιο

Τι προσδοκά ο υπουργός Υγείας από την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου και ποιες προτεραιότητες γεννιούνταν μετά την ψήφιση του; «Διευκολύνει τις προσλήψεις, επιταχύνει τις κρίσεις των γιατρών, τους δίνει κίνητρα να πάνε σε άγονες νησιωτικές, προβληματικές περιοχές, ενισχύει τη λειτουργία εποπτευόμενων φορέων, όπως ο Ε.Ο.Φ , το ΕΚΑΒ κ.ά.», τονίζει.

Σας κατηγορούν για καθυστερήσεις, ρωτήθηκε ο Α. Ξανθός και απάντησε: «Η χρονιά που μας πέρασε δεν ήταν μια χρονιά κανονικότητας, ούτε για τη χώρα, ούτε για την οικονομία, ούτε για το σύστημα υγείας. Νομίζω ότι τώρα τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί. Υπάρχει το θέμα των προμηθειών, προετοιμάζουμε και εκεί μια αναδιοργάνωση του συστήματος, το οποίο είναι απόλυτα αποσυντονισμένο και οδηγεί συχνά στις ελλείψεις φθηνού υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων».

Σε ερώτηση για το αν το πάρτι συνεχίζεται με τις προμήθειες στις δημόσιες δομές υγείας ήταν ξεκάθαρος: «Το σύστημα είναι διάτρητο και δεν έφτασε απ ότι φαίνεται ούτε η δημιουργία της επιτροπής προμηθείων υγείας, ούτε το παρατηρητήριο τιμών, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα. ‘Αρα, πρέπει, όχι μόνο να κλείσουμε τις τρύπες, αλλά να πάμε σε μια άλλη βάση η οποία θα διασφαλίζει και την ποιότητα των υλικών, τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διασφάλιση των δημοσίων συμφερόντων».

Τι θα γίνει με τον ΕΟΠΥΥ

Οι συντάξεις μειώθηκαν, έστω και έμμεσα, με τη δικαιολογία ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε απευθείας στο ΕΟΠΥΥ, ώστε το σύστημα να γίνει στην πράξη πιο ανταποδοτικό και δίκαιο. Πώς θα χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΠΥ, τον οποίο, από ότι φαίνεται, σκοπεύετε να αναμορφώσετε πλήρως ρωτήσαμε τον Α. Ξανθό.

«Έχουμε διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ροή πόρων και από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και από τον οργανισμό προς το σύστημα Υγείας» απαντά ο υπουργός και προσθέτει: «Αυτό θα γίνει και με αυξημένη χρηματοδότηση που υπάρχει στον προϋπολογισμό του για τα νοσοκομεία αλλά και με την πρόβλεψη να υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των υγειονομικών περιφερειών για να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που παρέχονται στους ασφαλισμένους του και στα κέντρα υγείας και σε δομές του ΠΕΔΥ. Αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται. Το σχέδιο μας είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να αυξήσουμε την ικανότητα του να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των πολιτών. Προφανώς στο ορατό μέλλον θα υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί και αυτός με κανόνες θα τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, θα ελέγχεται και φυσικά και η πολιτεία θα είναι υποχρεωμένη να είναι εντάξει στις πληρωμές της απέναντι στους ιδιώτες παρόχους».

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2024, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δέχτηκε, στο Γραφείο του (Διοικητήριο Δράμας, 3ος όροφος) τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και ακολούθησε σύσκεψη με φορείς του Νομού για θέματα της Δραμας, παρουσία των Βουλευτών Ν. Δράμας Ν.Δ. κ. Δημήτριου Κυριαζίδη και ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α.Μ.Θ. κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Α.Μ.Θ. για Θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ. Κωνσταντίνος Κόντος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος,, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γεώργιος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ελευθέριος Ταμπουριδης και ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος
Καγιάογλου, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Δράμας, γεγονός που σχετίζεται με την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σαφείς ημερομηνίες-ορόσημα των ενεργειών, διαδικασιών και εργασιών που απαιτούνται έως την περαίωση και παράδοση στους πολίτες των έργων κατασκευής των οδικών αξόνων Δράμας-Αμφίπολης και Δράμας-Καβάλας, ενώ υπογράμμισε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα θεμελιωθεί, από τον ίδιο, το νέο Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις μας η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής στην επικράτεια του Νομού Δράμας. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Μιχαήλ Μουρβετίδης, αφού αναφέρθηκε σε ζητήματα-παρεμβάσεις-έργα οδικών αξόνων και υποδομών περιφερειακής αρμοδιότητας, είπε ότι : «Η οδική και σιδηροδρομική απομόνωση και η συνεχής υποβάθμιση της Δράμας προκαλεί την καχυποψία και την απογοήτευση των πολιτών για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός, για την ολοκλήρωση αυτών των έργων-οδικών αξόνων, προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν τον τόπο μας, να συνεχιστεί απρόσκοπτα, με απτά αποτελέσματα».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δράμα | Εξασφάλιση 15 Εκατομμυρίων Ευρώ για Έργα Υποδομών

O Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δράμα στο πλαίσιο επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει ένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη Δράμα. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος του έργου για τον δρόμο Δράμας-Αμφίπολης. Ανακοινώθηκε επίσης ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026 θα παραδοθεί το τμήμα 8,5 χλμ της οδού Δράμας- Καβάλας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη και δήλωσε: «Η ανάπτυξη των δύο έργων, που αποτελεί σταθερό αίτημα της Δράμας, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κινητικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους, αν και μακροπρόθεσμο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων στην περιοχή.»

Στη συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τον Υπουργό συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Δ. Αναγνώπουλος, ο Βουλευτής Δράμας, Δ. Κυριαζίδης και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Δράμας, Δ. Αμαραντίδης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυγενάκης | Απλοποιείται η διαδικασία καταβολής «πρόσθετων τελών» στους γεωτεχνικούς

«Την απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των «πρόσθετων τελών» προς τους γεωτεχνικούς, ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις προωθεί το ΥΠΑΑΤ, το οποίο αναμένει τις προτάσεις των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Τροφίμων».

Αυτό επισημαίνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

«Περαιτέρω», σημειώνει ο κ. ΥπΑΑΤ,«από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου έχουν μεταφερθεί όλα τα αναλογούντα ποσά στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτωνπου αφορούν στο έτος 2022 (ποσού 250.000€) και, μέχρι τέλους Ιουνίου 2024, θα έχουν μεταφερθεί και τα ποσά που αφορούν στα «πρόσθετα τέλη» έτους 2023, εφόσον έχει παραληφθεί από τη ΓΔΟΥ το σύνολο των αιτημάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για τον κίνδυνο να χαθούν τα δεδουλευμένα των Γεωτεχνικών, όπως αυτά που αφορούν στην Π.Ε. Άρτας», προσθέτει, «προωθήθηκε σχετική ρύθμιση, η οποία επιλύει το πρόβλημα της παραγραφής και αναμένεται η καταβολή τους».

Όσον αφορά τη στελέχωση του ΥΠΑΑΤκαι ειδικότερα στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών, στον οποίο, σύμφωνα με το π.δ. 85/2022 (Α΄232), περιλαμβάνονται οι ειδικότητες ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Γεωλόγων, ΠΕ Δασολόγων, ΠΕ Ιχθυολόγων και ΠΕ Κτηνιάτρων, έχει ως εξής:

ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΚΕΝΕΣ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ 1007 804 197 6
ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΕΙΣ 14 14 0 0
ΣΥΝΟΛΟ 1021 818 197 6

Επισημαίνεται ότι οι θέσεις που έχουν δεσμευτεί αφορούν στον 1ο κύκλο Κινητικότητας του 2024, καθώς και στον Προγραμματισμό Προσλήψεων για τα έτη 2020-2024.

Τέλος, σχετικά με την απεργία των Γεωτεχνικών ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι,  αφενός η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κρίθηκε αναγκαία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου, με την υπ’ αριθ. 361/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύχθηκε  παράνομη και καταχρηστική.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en