Quantcast
Connect with us

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέο πόρισμα για την Παιδεία προτείνει «Αθηνά» Νο 2» για ΑΕΙ και ΤΕΙ (ΒΙΝΤΕΟ)

image_print

«Αθηνά Νο 2» με μείωση πανεπιστημιακών τμημάτων και ενσωμάτωση τεχνολογικών ιδρυμάτων σε ομοειδή ΑΕΙ, μετακίνηση ερευνητών μεταξύ ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων, πριμοδότηση της συνεργατικής έρευνας ανάμεσα στα μέλη των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων και θέσπιση πρότυπων, μεικτών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, που ενισχύονται από την Πολιτεία, προτείνει νέο πόρισμα για την Παιδεία της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο διάλογος για την Παιδεία εξελίσσεται σε «διάλογο – παρωδία», με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, καθώς και νέο (τρίτο ως σήμερα) πόρισμα παρουσιάζεται επίσημα αύριο, Τρίτη, αυτή τη φορά συμπληρώνοντας το προηγούμενο πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Έχουμε δηλαδή ως σήμερα ένα πρώτο πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί όλων των θεμάτων της εκπαίδευσης υπό τον πρόεδρο της καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, ένα πόρισμα της επιτροπής διαλόγου υπό τον καθηγητή κ. Αντώνη Λιακό, επίσης επί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ένα πόρισμα που αναμένεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που θα συνενώσει τα παραπάνω συμπεράσματα και ένα νέο πόρισμα τώρα από τη Βουλή μόνο για θέματα ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων. Και μέσα σε όλα αυτά, έναν υπουργό Παιδείας που ήδη ανακοινώνει αλλαγές για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο…

Όλα αυτά λίγες εβδομάδες από την ψήφιση ενός ολόκληρου νομοσχεδίου για την έρευνα. Έτσι, σήμερα, τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης στον οποίο τα ΑΕΙ πρέπει να συνεργαστούν με τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, αλλά και τα πανεπιστήμια να δίνουν «κοινά πτυχία» περιγράφει το νέο πόρισμα της επιτροπής διαλόγου της Βουλής.

Στο βάθος «Αθηνά» Νο2

Το νέο υπο – πόρισμα έχει οκτώ ωστόσο σκέλη. Σε αυτά μεταξύ άλλων αναφέρεται επί λέξει:

* Στη γεωγραφική απομόνωση επιμέρους ερευνητικών μονάδων, σε συνδυασμό τον κατακερματισμό ή τις εκτεταμένες αλληλεπικαλύψεις των ερευνητικών δραστηριοτήτων.

* Στην πολυτυπία εργασιακών σχέσεων και διοικητικών / διαχειριστικών πρακτικών στα ερευνητικά κέντρα (ΕΚ).

* Στα ελλείμματα προσωπικού και κρίσιμων μαζών σε ΑΕΙ (πανεπιστήμια και ΤΕΙ) και ΕΚ, σε συνδυασμό με τη μαζική μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

* Στη σχετικά περιορισμένη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στη λεγόμενη «αλυσίδα της καινοτομίας» (βασική έρευνα – εφαρμοσμένη έρευνα – εμπορική εκμετάλλευση καινοτόμων εφαρμογών).

* Στην κατάσταση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

* Στη μεγάλη διαφορά που παρατηρείται στο επίπεδο των σπουδών, αλλά και της ερευνητικής δραστηριότητας, ανάμεσα σε τμήματα των ΑΕΙ με ομοειδή γνωστικά αντικείμενα.

* Στην αδυναμία ενσωμάτωσης νέων επιστημόνων στα ΑΕΙ και ΕΚ.

Τονίζεται στο νέο πόρισμα:

* Η εθνική πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στα προγράμματα ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από κοινοτικά ταμεία.

* Απαραίτητη προϋπόθεση για να αρθρωθεί μια εθνική στρατηγική είναι η δημιουργία ενός Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας – που, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Βασικές προτεραιότητες του ιδρύματος θα πρέπει να είναι η κάλυψη των ερευνητικών αναγκών (μισθοί, αναλώσιμα), η δικτύωση των ερευνητικών και ακαδημαϊκών μονάδων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η συμβολή στην αξιοποίηση εμπορικά εκμεταλλεύσιμων και μη αποτελεσμάτων και η διασύνδεση με την υγιή, καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Ήδη γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.

* Η οριζόντια κινητικότητα μελών ΔΕΠ πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων

*Για να καλυφθούν οι ανάγκες στο επίπεδο των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και στο επίπεδο της κάλυψης κρίσιμων μαζών στα ΕΚ, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί είτε η δυνατότητα μετακίνησης ερευνητών των ΕΚ προς ΑΕΙ μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες (και αντίστροφα), είτε η διπλή ιδιότητα προκειμένου περί «ζευγών» που περιλαμβάνουν ένα πανεπιστημιακό τμήμα και ένα συγκεκριμένο ερευνητικό ινστιτούτο.

* Η μακροχρόνια συνεργασία με δύο διαφορετικά ιδρύματα μπορεί να αντιστοιχεί είτε σε ένα καθεστώς παράλληλης άσκησης κυρίων καθηκόντων, είτε στη μόνιμη μετακίνηση, με βάση διαδικασίες που θα πρέπει να εξειδικευθούν περαιτέρω.

Οι προτάσεις της Επιτροπής της Βουλής

* Αύξηση των κονδυλίων για τον Ενιαίο Χώρο Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

* Σχεδιασμός για την ίδρυση πρότυπων, μεικτών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, μόνο υπό συγκεκριμένες γεωγραφικές, θεματικές και ποιοτικές προϋποθέσεις, ώστε να μην παρατηρηθούν επικαλύψεις και κατασπατάληση πόρων.

* Η συγκρότηση εικονικών ινστιτούτων (virtual institutes) ως μέθοδος δικτύωσης ακαδημαϊκών και ερευνητικών μονάδων.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος και για «ερευνητικές υποδομές που βρίσκονται κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς “προσωπικής ιδιοκτησίας”».

Τονίζεται ότι υπάρχει «έδαφος γόνιμης συνεργασίας για την διασφάλιση πρόσβασης ερευνητών, ακαδημαϊκών φορέων, ΕΚ και στελεχών της βιομηχανίας τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό και σε διεθνές επίπεδο. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε όρους αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και ολοκλήρωσης φιλόδοξων ερευνητικών σχεδίων».

Και η Ακαδημία Αθηνών στη συζήτηση

Το πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αναφέρει ακόμη ότι τα Ινστιτούτα της Ακαδημίας Αθηνών θα πρέπει να ενταχθούν άμεσα στο υπάρχον δίκτυο ΕΚ που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά ινστιτούτα προτείνεται να έχουν κοινό διοικητικό προσωπικό, αλλά παρόλα αυτά «οι όποιες αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να εγγυώνται τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού».

Κοινά πτυχία και ΤΕΙ

Σε ό,τι αφορά τα ΑΕΙ τονίζεται πως ένα «πρόσθετο πρόβλημα είναι η αδυναμία μετακίνησης των φοιτητών που δεν είναι ικανοποιημένοι από το αντικείμενο σπουδών που επέλεξαν στην αρχή των σπουδών τους. Μία μεταρρυθμιστική πρόταση θα ήταν να προβλεφτεί η δυνατότητα “μεταγραφής” σε συγγενές τμήμα ή / και η δυνατότητα απόκτησης ενός τίτλου σπουδών του τύπου “joint degree”, δηλαδή πτυχίο διπλής εξειδίκευσης».

Προκειμένου περί αναδιατάξεων που αφορούν τα ΤΕΙ, προτείνεται μεσοπρόθεσμη διαδικασία ουσιαστικής αναμόρφωσης και αναβάθμισής τους. Βάση εκκίνησης αποτελεί η διαμόρφωση κριτηρίων αξιολόγησης του κάθε Τμήματος.

Ένα από τα άμεσα αποτελέσματα θα είναι η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικού σε εκείνα τα τμήματα που θα πληρούν τα κριτήρια.

Μακροπρόθεσμα, και ύστερα από εξέταση μιας σειράς στοιχείων από ολιγομελή επιτροπή, θα υπάρξει διαβούλευση για το ενδεχόμενο της ένταξης των ΤΕΙ σε μία από τις εξής κατηγορίες:

α. Αυτά πού είναι ήδη (ακαδημαϊκώς) ισοδύναμα με αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα ή καλύπτουν επιστημονικά πεδία που δεν θεραπεύονται στα πανεπιστήμια.

β. Αυτά που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά θα μπορούσαν να τις καλύψουν στη διάρκεια μιας τριετίας (όχι απαραίτητα στο τέλος της).

γ. Αυτά που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υπάρχουν στα ΤΕΙ ως τμήματα που παρέχουν τεχνολογική εκπαίδευση, περισσότερο συμβατή με τον αρχικό σκοπό ίδρυσης των ΤΕΙ. Ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω θα μπορούσαν να ισχύσουν προκειμένου περί πανεπιστημιακών Τμημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με εκείνα που καταγράφονται στα ΤΕΙ.

Τα Τμήματα που εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία (και αυτά της δεύτερης που θα ενταχθούν στη διάρκεια της τριετίας στην πρώτη), θα έχουν άμεσα το δικαίωμα να οργανώσουν σπουδές τρίτου κύκλου και να διερευνήσουν, επίσης άμεσα τις δυνατότητες μελλοντικής ένταξης σε ένα «ομόλογο» πανεπιστημιακό τμήμα ή να αποτελέσουν ένα αυτοτελές τμήμα σε ένα πανεπιστήμιο.

Στο τέλος της τριετίας, τα αποτελέσματα της παραπάνω διαδικασίας αξιολόγησης των τμημάτων θα έχουν δώσει τη βάση για τον παραπέρα σχεδιασμό της συνολικής αναδιοργάνωσης των ιδρυμάτων. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές, ενδοϊδρυματικές και διαϊδρυματικές, ώστε, στο πλαίσιο της αναβάθμισης, περισσότερα τμήματα να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε επόμενες φάσεις στα κριτήρια. Εφόσον υπάρξουν τμήματα για τα οποία θα φανεί ότι δεν υφίστανται αντικειμενικά, ούτε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δυνατότητες διεξαγωγής σπουδών τρίτου κύκλου, θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή στα προγράμματα σπουδών, την απαιτούμενη διάρκεια σπουδών και στο είδος του πτυχίου που θα παρέχουν.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Περιφέρεια ΑΜΘ: Μαθητικός διαγωνισμός για την έξυπνη κινητικότητα

Περιφέρεια ΑΜΘ – Μαθητικός διαγωνισμός για την έξυπνη κινητικότητα και την οδική ασφάλεια
image_print

Μεγάλο μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Έξυπνη Κινητικότητα – Μαθητική Καινοτομία» διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η δράση εντάσσεται στη συνεχή προσπάθεια της Περιφέρειας για την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας και της Βιώσιμης Κινητικότητας, ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και απευθύνεται σε ομάδες μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας σε θέματα Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας, μέσα από τη δημιουργία πρωτότυπων έργων και προτάσεων.

Για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο διαγωνισμός αφορά φωτογραφία και ζωγραφική με θέμα «Φωτογραφίζω και οραματίζομαι την Κινητικότητα στην Πόλη μου – 2026».

Για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφορά τον σχεδιασμό και την παρουσίαση πρωτότυπων, καινοτόμων και λειτουργικών προτάσεων για ζητήματα τοπικής κινητικότητας, όπως η πρόσβαση, η ασφάλεια και η βιώσιμη μετακίνηση, με θέμα «Σχεδιάζω και οραματίζομαι την Κινητικότητα στην Πόλη μου – 2026».

Στους νικητές θα απονεμηθούν βραβεία, όπως voucher για αθλητικό ή τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ έπαινοι συμμετοχής θα δοθούν σε όλα τα μέλη των ομάδων που θα λάβουν μέρος.

Οι συμμετοχές των διαγωνιζομένων υποβάλλονται αποκλειστικά ψηφιακά στην πλατφόρμα:  https://www.mobilityweek-pamth.gr

Η πλήρης ανακοίνωση του Διαγωνισμού διαθέσιμη εδώ: 

https://www.pamth.gov.gr/anakoinosi-gnostopoiisi-dimioyrgias-ilektronikoy-mitrooy-presveyton-viosimis-kinitikotitas-kai-odikis-asfaleias-tis-perifereias-anatolikis-makedonias-kai-thrakis-etoys-2026/

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO

Αλεξανδρούπολη – 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
image_print

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη η 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO, με τη συμμετοχή όλων των Εδρών UNESCO της χώρας, εκπροσώπων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και την Έδρα UNESCO Con-E-Ect του ΔΠΘ.

Στόχος της συνάντησης ήταν η διασύνδεση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που διαθέτουν Έδρες UNESCO με την κοινωνία, καθώς και η ανάδειξη του ρόλου της ακαδημαϊκής διπλωματίας στην προώθηση της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της πολιτιστικής κατανόησης και της διεθνούς συνεργασίας.

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής Φώτιος Μάρης, υπογράμμισε ότι τα πανεπιστήμια αποτελούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των λαών και χώρους όπου αναπτύσσονται οι ιδέες που αφορούν το μέλλον των κοινωνιών.

Η επικεφαλής του προγράμματος Πανεπιστημιακών Εδρών και Δικτύων UNESCO, Inga Nachanian, αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και στη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους.

Ο Καθηγητής και Διευθυντής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect του ΔΠΘ, Δημήτριος Εμμανουλούδης, τόνισε ότι η συνάντηση αποτελεί την απαρχή μιας οργανωμένης και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Εδρών UNESCO, με σαφή ατζέντα σε ετήσια βάση.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Συνάντησης, οι κάτοχοι και εκπρόσωποι των Ελληνικών Εδρών UNESCO και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO συνέταξαν και συνυπέγραψαν ομόφωνα ψήφισμα, προτείνοντας την καθιέρωση της συνάντησης ως θεσμού.

Στο ψήφισμα περιλαμβάνεται, επίσης, η συστηματική χαρτογράφηση της συμβολής των Ελληνικών Εδρών UNESCO στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030, καθώς και η αποτίμηση της προόδου της Ελλάδας ως προς την επίτευξή τους.

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στον ρόλο των ΑΕΙ στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και εξήρε τις δράσεις εξωστρέφειας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, χαρακτήρισε τις Έδρες UNESCO σημαντικό εργαλείο δημόσιας διπλωματίας, ενώ η Αγγέλα Γιαννακίδου αναφέρθηκε στη σημασία της Θράκης ως τόπου ειρηνικής συνύπαρξης, πολιτιστικής διπλωματίας και βιοποικιλότητας.

Με αφορμή τη διοργάνωση, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για την ένταξη του Δήμου Διδυμοτείχου στο Δίκτυο Πόλεων Μάθησης της UNESCO και την υλοποίηση δράσεων για τη βιώσιμη και ψηφιακή ανάπτυξη της περιοχής.

Την εσπερίδα τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της UNESCO, της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, στρατιωτικών αρχών, δήμων, οργανισμών και πλήθος κόσμου.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξάνθη: Εντυπωσίασε το νέο ηλεκτρικό μονοθέσιο της Democritus Racing Team

Ξάνθη – Παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού μονοθεσίου της Democritus Racing Team στο Roll Out Event
image_print

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Roll Out Event της Democritus Racing Team, το Σάββατο 30 Μαΐου, στο Παλαιό Δημαρχείο Ξάνθης.

Η ομάδα παρουσίασε το νέο της ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο σε χορηγούς, υποστηρικτές και φίλους της προσπάθειας, εντυπωσιάζοντας για ακόμη μία χρονιά με το επίπεδο τεχνογνωσίας και οργάνωσης που τη χαρακτηρίζει.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το νέο αγωνιστικό όχημα και να ενημερωθεί για τις τεχνολογικές λύσεις, τις προκλήσεις και τη δουλειά που πραγματοποιήθηκε όλη τη χρονιά από τα μέλη της ομάδας.

Παράλληλα, στον χώρο του Παλαιού Δημαρχείου φιλοξενήθηκε έκθεση με τα προηγούμενα αγωνιστικά μονοθέσια της Democritus Racing Team, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ομάδας και τις αναβαθμίσεις που ενσωματώθηκαν σταδιακά σε κάθε μοντέλο.

Η εκδήλωση ανέδειξε τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την τεχνολογική κατάρτιση των μελών της ομάδας, που συνεχίζουν να εκπροσωπούν δυναμικά την Ξάνθη και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στον χώρο της φοιτητικής μηχανοκίνητης καινοτομίας.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en