Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πακέτο αναδρομικών μέσα στο καλοκαίρι, έως 5.000 ευρώ

image_print

Τα αναδρομικά ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 και ουσιαστικά φτάνουν έως σήμερα τους 31 μήνες.

Μέσα στο καλοκαίρι έρχεται νέο πακέτο αναδρομικών ως 5.000 ευρώ για περίπου 40.000 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης (και άνω) οι οποίοι έμειναν λόγω τεχνικών δυσκολιών εκτός του επανυπολογισμού συντάξεων.

Το πακέτο αυτό δεν αφορά τους 55.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση για τους οποίους έχει δρομολογηθεί από τον ΕΦΚΑ η σχετική πληρωμή αυξήσεων και αναδρομικών για τον επόμενο μήνα (σ.σ. το πρόβλημα της καθυστέρησης αφορά την ανάδοχο εταιρεία και όχι τον ΕΦΚΑ).

Σε αυτό το πακέτο των αναδρομικών είναι παλαιοί (πριν από τον Μάιο του 2016) και νέοι (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι, για τους οποίους ο επανυπολογισμός οδηγεί σε αύξηση συντάξεων, με δόσεις για τους παλιούς και εφάπαξ για τους νέους. Οι παλαιοί θα πληρωθούν τις 3 από τις 5 δόσεις της συνολικής αύξησης που βγάζει ο επανυπολογισμός, ενώ οι νέοι παίρνουν σε μία δόση όλη την αύξηση.

Τα αναδρομικά ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 και ουσιαστικά φτάνουν έως σήμερα τους 31 μήνες. Για τους παλαιούς τα αναδρομικά θα είναι από το 1/5 της αύξησης, που σημαίνει για παράδειγμα, ότι με αύξηση 100 ευρώ θα πάρουν αναδρομικά τα 20 ευρώ για 31 μήνες, δηλαδή 620 ευρώ, ενώ για τους νέους τα αναδρομικά θα είναι τα 100 ευρώ για 31 μήνες, δηλαδή 3.100 ευρώ. Τα αναδρομικά ποσά φτάνουν ως 5.000 ευρώ και αφορούν αυτούς στους οποίους ο επανυπολογισμός συντάξεων με τους συντελεστές του νόμου 4670/2020, γίνεται τώρα.

Ο επανυπολογισμός αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 30,1 έτη ασφάλισης και άνω. Για να γίνει επανυπολογισμός θα πρέπει να έχουν πάρει οριστική σύνταξη. Οσοι συνταξιοδοτήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) από 13/5/2016 και μετά, και έχουν πάρει την οριστική τους σύνταξη με βάση τον νόμο 4387, θα έχουν επανυπολογισμό και αύξηση σύνταξης με τον νόμο Βρούτση (Ν. 4670/2020). Η αύξηση θα προκύψει επειδή ο νόμος 4670 έχει μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις από τα 30 έτη και πάνω.

Αναλυτικότερα:

  1. Συνταξιούχοι από τη λίστα των εκκρεμών συντάξεων που δεν πήραν ακόμη οριστική απόφαση, οπότε θα έχουν επανυπολογισμό με τον νόμο 4670 σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση της οριστικής τους σύνταξης ή αμέσως μετά. Από αυτή την κατηγορία εκτιμάται ότι πάνω από 40.000 συνταξιούχοι (από το σύνολο των εκκρεμοτήτων) θα πάρουν αυξήσεις και αναδρομικά με τον επανυπολογισμό σύνταξης.

  2. Συνταξιούχοι με σύνταξη χηρείας, είτε πριν είτε μετά τον Μάιο του 2016. Εκτιμάται ότι περίπου 10.000 δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας είναι σε αναμονή για επανυπολογισμό είτε της σύνταξης χηρείας, εφόσον ο θανών είχε πάνω από 30 έτη ασφάλισης, είτε της δικής τους σύνταξης, αν την πήραν μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

  3. Συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (παλαιοί συνταξιούχοι) και ανήκουν σε δύσκολες περιπτώσεις με ελλιπή στοιχεία για τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισής τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 220.000 συνταξιούχοι, στους οποίους ο αρχικός επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου, έβγαλε αποκλίσεις ετών και αποδοχών σε ποσοστό πάνω από 5% που ήταν το αποδεκτό όριο που έθετε η τότε εγκύκλιος για να προχωρήσει ο επανυπολογισμός. Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι φάκελοι να μείνουν στις ντουλάπες των Ταμείων και τώρα να πρέπει να τους μαζέψει ο ΕΦΚΑ ψάχνοντας την κάθε περίπτωση χωριστά. Οι 220.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα έχουν επανυπολογισμό και θα δουν ένα μέρος της σύνταξης να αποκόβεται και να μετατρέπεται σε ποσό προσωπικής διαφοράς με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου. Οπως εκτιμούν όμως στον ΕΦΚΑ, για 40.000, ίσως και παραπάνω, θα προκύψουν αυξήσεις στην τσέπη που θα υπερκαλύψουν την προσωπική διαφορά. Αυτό μένει να φανεί στο προσεχές διάστημα.

  4. Συνταξιούχοι με αιτήσεις από 1ης/1/2021 και μετά, στους οποίους δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι οριστικές συντάξεις. Από τις 220.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2021 που «μετρήθηκαν» στον ΕΦΚΑ, εκτιμάται ότι οι 60.000 είναι από ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 30 έτη και θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά με την απονομή της οριστικής τους σύνταξης.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άνοιξε η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ για παλαιές οφειλές έως και σε 72 δόσεις

image_print

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι νεότερες οφειλές, από το 2024 και μετά, δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξακολουθούν να ρυθμίζονται μέσω των πάγιων ρυθμίσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει έως τις 72, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τους όρους της ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς η μη εμπρόθεσμη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και στην επαναφορά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης αποτελεί μέρος των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, διευκολύνοντας παράλληλα την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στο myAADE.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά την επιδότηση, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές λόγω της ανόδου στις διεθνείς αγορές

image_print

Παρά την κρατική επιδότηση των 10 λεπτών ανά λίτρο στη βενζίνη και των 5 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περιορίζει το όφελος για τους καταναλωτές.

Οι οδηγοί διαπιστώνουν ότι, παρά τη στήριξη που παρέχεται στην αντλία, το κόστος ανεφοδιασμού παραμένει αυξημένο. Η πρόσφατη άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων έχει μεταφερθεί σταδιακά στη λιανική αγορά, με αποτέλεσμα η επιδότηση να απορροφά μόνο ένα μέρος των αυξήσεων.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος μεταφοράς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, εξακολουθούν να διαμορφώνουν υψηλές τιμές στα πρατήρια καυσίμων.

Οι καταναλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις επηρεάζουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα για όσους χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητό τους για εργασία ή επαγγελματικές μετακινήσεις.

Η πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Μέχρι τότε, η επιδότηση προσφέρει μια περιορισμένη ανακούφιση, χωρίς όμως να αντισταθμίζει πλήρως τις πιέσεις που προκαλούν οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες: Σύσκεψη Γκιουλέκα με δημάρχους για δημογραφικό και υποδομές

image_print

Στις Σέρρες βρέθηκε την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2026 ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού, παρουσία εκπροσώπων των βουλευτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τον Υφυπουργό υποδέχθηκε στο Διοικητήριο ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ενώ η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Στόχος η επίλυση των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης

Όπως ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η καταγραφή των σημαντικότερων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την προώθηση λύσεων σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.

Το δημογραφικό στο επίκεντρο

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι ο Υφυπουργός γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα της περιοχής.

Ο κ. Σπυρόπουλος ανέδειξε ως κορυφαία πρόκληση για τον νομό το δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι απαιτούνται ουσιαστικά κίνητρα ώστε οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους, να αναπτύξουν επαγγελματική δραστηριότητα και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην υποστελέχωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού θα βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση των πολιτών και την υλοποίηση έργων.

Έμφαση στις αναπτυξιακές υποδομές

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε επίσης το ζήτημα της χρηματοδότησης σημαντικών έργων υποδομής που μπορούν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική των Σερρών.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού, έργο για το οποίο υπάρχει ήδη ώριμη μελέτη. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, η υλοποίησή του αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, στη βελτίωση των μεταφορών και στη διευκόλυνση της εμπορικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en