Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα εγκύκλιος | Τα «μυστικά» για σύνταξη με πλασματικά έτη

image_print

Δευκρινίσεις σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης δίνονται με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου.

Mε την εγκύκλιο διαπιστώνεται ότι από 18-7-2018 δεν υφίσταται πλέον διαφοροποίηση μεταξύ των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ ως προς τον χρόνο υποβολής αιτήσεως αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης και των συνεπειών αυτής και, έκτοτε, είναι δυνατή η θεμελίωση ή κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε μικρότερο ηλικιακό όριο με την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, περιλαμβανομένου και του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας.

Οι οδηγίες που δίνονται μέσω της εγκυκλίου έρχονται αφενός συμπληρωματικά σε πρόσφατες και παλαιότερες οδηγίες του υπουργείου προς τους ασφαλισμένους, σχετικά με την άσκηση θεμελιωμένου ή κατοχυρωμένου δικαιώματος συνταξιοδότησης ακόμα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021, και αφετέρου σε απάντηση ερωτημάτων του e-ΕΦΚΑ σχετικά με τη δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας και θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με προϋποθέσεις συνταξιοδότησης προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα, για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ η αίτηση αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους, του οποίου τις προϋποθέσεις επιθυμούν να κατοχυρώσουν και το αργότερο μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης. Ο αναγνωριζόμενος με την αίτηση αυτή χρόνος ασφάλισης μπορεί να αναχθεί σε οποιοδήποτε προηγούμενο έτος, προς θεμελίωση ή κατοχύρωση των τότε ισχυουσών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Συνεπώς, κατά το υπουργείο Εργασίας, οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ που με χρήση πλασματικών ετών ασφάλισης μπορούν να θεμελιώσουν ή κατοχυρώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερο ηλικιακό όριο παροτρύνονται να μη βιαστούν να υποβάλουν την αίτηση αναγνώρισης ή και την αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά μπορούν να υποβάλουν από κοινού αυτές τις αιτήσεις, ακόμη και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η εξαγορά πλασματικών, όπως για παράδειγμα χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών, εξακολουθεί να αποτελεί «διαβατήριο» για την έξοδο στη σύνταξη έως και εννέα χρόνια νωρίτερα. 

Δημόσιοι υπάλληλοι

Οι ασφαλισμένοι όσον αφορά την εξαγορά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους εργαζομένους στο Δημόσιο και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μπορούν να υποβάλουν αίτηση σήμερα και να πληρώσουν όποτε θέλουν, πριν ή μετά τη συνταξιοδότηση.

To κόστος της εξαγοράς εξισώθηκε στο 20% από 1-1-2020 και για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν το προνόμιο τα προηγούμενα χρόνια να εξαγοράζουν πλασματικά φθηνότερα.

Ωστόσο, το προνόμιο της φθηνότερης εξαγοράς παραμένει για τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση τα προηγούμενα έτη, καθώς αυτοί έχουν κατοχυρώσει την εξαγορά με κόστος που ίσχυε τη χρονιά υποβολής της αίτησης.

Τα πλασματικά έτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα έως απαραίτητα για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικίες από 55 μέχρι και 62 με τις διάφορες διατάξεις περί 35ετίας, 25ετίας και 37ετίας στο Δημόσιο. Ακόμη και μετά το 2022, οπότε και ομογενοποιούνται όλα τα όρια στα 62 και τα 67, οι θεμελιωμένοι εντός της μεταβατικής περιόδου θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα με βάση το όριο που θεμελίωσαν.

Επίσης σημαντικό όφελος θα έχουν από την εξαγορά και όσοι συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης καθώς όσο μεγαλύτερο ασφαλιστικό βίο έχει ο υπάλληλος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει στην προσδοκώμενη σύνταξή του, σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται.

Ιδιωτικοί υπάλληλοι

Οσον αφορά τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, η αναγνώριση πλασματικών ετών είναι χρήσιμη και γι’ αυτήν την κατηγορία, ιδίως στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος χρειάζεται να προσθέσει 3-4 πλασματικά έτη και να πιάσει το όριο των 40 ετών ασφάλισης για να βγει στη σύνταξη στα 62. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι εν λόγω ασφαλισμένοι που θα υποβάλουν σήμερα αίτηση για εξαγορά πλασματικών ετών θα λάβουν σε 6 μήνες πράξη καταλογισμού οφειλής που θα τους καλεί να πληρώσουν εφάπαξ ή σε δόσεις το συνολικό ποσό για την εξαγορά.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι «οι εν λόγω ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα δεν χρειάζεται να σπεύσουν τώρα εξαιτίας της ανησυχίας τους να πληρώσουν ποσά, μεγαλύτερα ή μικρότερα, για να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια, 10 χρόνια πριν βγουν στη σύνταξη. Το καλύτερο είναι να υπολογίσουν με προσοχή το τελευταίο έτος πριν από τη συνταξιοδότησή τους πόσα χρόνια έχουν πραγματικά ανάγκη να εξαγοράσουν».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πειραιάς: Πώς το κλιματιστικό έγινε παγίδα για το ζευγάρι

Πειραιάς - Έρευνες για τον θάνατο ζευγαριού σε γκαράζ - 2026
image_print

Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους ένας 28χρονος και η 24χρονη σύντροφός του μέσα στο αυτοκίνητό τους, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο σε κλειστό γκαράζ πολυκατοικίας στον Πειραιά. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία οδηγούν τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός τους προήλθε από εισπνοή τοξικών αναθυμιάσεων, ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Η τραγωδία αποκαλύφθηκε το πρωί, όταν συγγενικό πρόσωπο του 28χρονου κατέβηκε στο γκαράζ και εντόπισε το ζευγάρι χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο όχημα. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και διασώστες, οι οποίοι διαπίστωσαν τον θάνατό τους.

Στο μικροσκόπιο οι αναθυμιάσεις

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα του ιατροδικαστή, το πιθανότερο σενάριο είναι η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ή άλλα τοξικά αέρια που προήλθαν από τη λειτουργία του κινητήρα σε κλειστό χώρο.

Το αυτοκίνητο βρέθηκε με τον κινητήρα και το σύστημα κλιματισμού σε λειτουργία, γεγονός που εξετάζεται ως καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη του περιστατικού.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν ένας κινητήρας λειτουργεί για αρκετή ώρα μέσα σε κλειστό γκαράζ, τα καυσαέρια μπορούν να συσσωρευτούν γρήγορα, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο δηλητηρίασης.

Γιατί η ανακύκλωση του αέρα δεν αρκεί

Σύμφωνα με μηχανολόγους, η ενεργοποίηση της ανακύκλωσης αέρα στο κλιματιστικό μπορεί να περιορίσει προσωρινά την είσοδο αέρα από το εξωτερικό, δεν αποτελεί όμως αποτελεσματική προστασία όταν ο χώρος έχει ήδη γεμίσει με καυσαέρια.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μετά από λίγα λεπτά λειτουργίας, το σύστημα μπορεί να επιτρέψει την είσοδο αέρα που περιέχει επικίνδυνες συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα, ιδιαίτερα όταν το όχημα βρίσκεται σε κλειστό και ανεπαρκώς αεριζόμενο χώρο.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άχρωμο και άοσμο αέριο, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να μην αντιληφθούν έγκαιρα την παρουσία του.

Αναμένονται τα τελικά πορίσματα

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν αποκλείσει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και συνεχίζουν τη συλλογή στοιχείων για την πλήρη ανασύνθεση των γεγονότων.

Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών και τοξικολογικών εξετάσεων, τα οποία θα επιβεβαιώσουν τα ακριβή αίτια θανάτου και θα δώσουν οριστικές απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία.

Θλίψη για τον πρόωρο χαμό

Η είδηση του θανάτου των δύο νέων προκάλεσε συγκίνηση στους οικείους τους και στον νομικό κόσμο.

Ο 28χρονος ήταν δικηγόρος και ενεργό μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ η 24χρονη βρισκόταν στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής της πορείας στον ίδιο χώρο.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους από τη λειτουργία οχημάτων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται η λειτουργία ανακύκλωσης του κλιματιστικού.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα: Φοιτητές της Γρανάδας στο Κέντρο Κοινότητας

Ενημερωτική δράση του Κέντρου Κοινότητας και του Παραρτήματος Ρομά του Δήμου Δράμας με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.
image_print

Ενημερωτική δράση με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026 από το Κέντρο Κοινότητας και το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δράμας.

Οι φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το έργο των κοινωνικών δομών του Δήμου και να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες.

Η δράση φιλοξενήθηκε στο «Μαρμάρινο Σπίτι», στον Πολιτιστικό Χώρο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, και εντάχθηκε στις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Δράμας και ενίσχυσης της διαπολιτισμικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, συμβουλευτικής, διασύνδεσης με κοινωνικές παροχές και προώθησης της κοινωνικής ένταξης που προσφέρουν το Κέντρο Κοινότητας και το Παράρτημα Ρομά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δράση «Το Νησί της Συμπερίληψης», η οποία λειτουργεί ως εργαλείο ενημέρωσης και εκπαίδευσης γύρω από τις αρχές της ισότητας, της αποδοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να εξασκήσουν την ελληνική γλώσσα σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας, να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ανταλλάξουν απόψεις για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και τη συμπερίληψη.

Παράλληλα, η συνάντηση ανέδειξε τη σημασία της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της συνεργασίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο Δήμος Δράμας επισημαίνει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του συνεχίζουν να αναπτύσσουν δράσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα, με στόχο την προώθηση της γνώσης, της συμμετοχής και της κοινωνικής ένταξης.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΑΜΘ: Το μήνυμα του Χρήστου Μέτιου για τον Κώστα Αντωνιάδη

Χρήστος Μέτιος για τον Κώστα Αντωνιάδη και τη διαδρομή του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
image_print

Με δημόσια δήλωσή του, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», Χρήστος Μέτιος, αναφέρεται στη συνεργασία και τη διαδρομή του Κώστα Αντωνιάδη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που άφησε σημαντικό αποτύπωμα στην Καβάλα και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Μέτιος υπενθυμίζει ότι η πρώτη τους συνεργασία ξεκίνησε το 2014, όταν εξελέγησαν μαζί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επί περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, με τον Κώστα Αντωνιάδη να αναλαμβάνει τότε πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνει, στη συνέχεια συνεργάστηκαν σε όλες τις θέσεις ευθύνης που ανέλαβε ο Κώστας Αντωνιάδης, ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και αναπληρωτής Περιφερειάρχης.

Ο Χρήστος Μέτιος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του σε έργα και πρωτοβουλίες που αφορούσαν την τουριστική προβολή της Περιφέρειας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, έργα οδικής ασφάλειας στην Καβάλα και τη Θάσο, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, έργα στο λιμάνι της Καβάλας, στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Καβάλας, καθώς και σε σειρά άλλων έργων και μελετών.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο Κώστας Αντωνιάδης ξεχώριζε για την αξιοπιστία, την εντιμότητα, τις γνώσεις, την εργατικότητα και το ενδιαφέρον του για τον τόπο και τους ανθρώπους, αφήνοντας, όπως αναφέρει, σημαντική παρακαταθήκη για την Καβάλα και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Χρήστου Μέτιου

«Η διαδρομή του Κώστα Αντωνιάδη στην Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίστηκε από αξιοπιστία, εντιμότητα και σημαντικά έργα για την Καβάλα και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά όταν είχαμε εκλεγεί μαζί το 2014 στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπό τον τότε Περιφερειάρχη, τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη. Ο Κώστας ως Πρόεδρος τότε του Περιφερειακού Συμβουλίου και εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης.

Από την πρώτη στιγμή ο Κώστας έδειξε την αξία του ως άνθρωπος, συνεργάτης, μέλος μίας ομάδας, εκπρόσωπος μίας περιοχής και μίας Περιφέρειας.

Εκτίμησα από την πρώτη στιγμή την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, τις γνώσεις του, τις ικανότητές του, την τιμιότητά του, το ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους και τον τόπο του. Νοιάζονταν για όλα και για τα μικρά και για τα σημαντικά.

Συνεργαστήκαμε ουσιαστικά σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, αρχικά ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ, στη συνέχεια ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Καβάλας και ως Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και αναπληρωτής Περιφερειάρχης.

Συζητούσαμε μαζί με τον Κώστα όλα τα θέματα, όχι μόνο της Καβάλας αλλά και όλης της Περιφέρειας.

Η συμβολή του ήταν καθοριστική στον τομέα του Τουρισμού και στο μεγάλο πρόγραμμα τουριστικής προβολής που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, στις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που πολλές ακόμη συνεχίζονται, σε μία σειρά από έργα οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Καβάλας και της Θάσου, σε αντιπλημμυρικά έργα, σε παρεμβάσεις στο λιμάνι της Καβάλας, στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Καβάλας και σε μία σειρά άλλων έργων και μελετών.

Αφήνει ως παρακαταθήκη ένα σημαντικό έργο για την Καβάλα και την Περιφέρεια ΑΜΘ και είμαι σίγουρος ότι κάθε του βήμα μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει.»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en