Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Μυστικά υγείας από τους ειδικούς

image_print

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη, τον ύπνο και τα μαλλιά

Τι συμβαίνει στα μαλλιά σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή το φθινόπωρο; Τι μπορεί να προκαλέσει η πολλή και η καθόλου έκθεση στον ήλιο και ποια είναι τα μυστικά για έναν καλό ύπνο;

Οι ειδικοί απαντούν. Η Natalia V Botchkareva (μαλλιά), ο καθηγητής Paul M Stewart (πρόληψη) και ο ειδικός σε θέματα ύπνου Kevin Morgan μιλούν στον Guardian και αποκαλύπτουν μικρά μυστικά υγείας:

Μαλλιά

1. Τα υγιή μαλλιά μεγαλώνουν κατά 35 χιλιοστά την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να φτάσουν τα… 12 χιλιόμετρα!

2. Τα μαλλιά… πέφτουν! Μάλιστα, ένα άτομο μπορεί να χάσει μέχρι και 100 τρίχες την ημέρα! Μην ανησυχείτε, βγαίνουν καινούριες.

3. Τα μαλλιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κανείς χάνει περισσότερα μαλλιά την άνοιξη και το φθινόπωρο.

4. Τα ανδρογόνα, οι ορμόνες του σεξ στον άντρα, μπορεί να μειώνουν την ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής, όμως αυξάνουν τη δημιουργία τριχών στο πρόσωπο.

5. Αν παρατηρείτε «μπαλώματα» στο κεφάλι σας (ένδειξη ότι χάνετε μαλλιά με ανορθόδοξο τρόπο) έχει έρθει η ώρα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

6. Οι θηλυκές ορμόνες του σεξ ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και καθυστερούν την απώλειά τους… κάτι που όμως δε γλιτώνουν οι γυναίκες μετά τη γέννα.

7. Με το ξύρισμα δε δυναμώνουν οι τρίχες, ούτε βγαίνουν πιο γρήγορα.

8. Για να έχετε υγιή μαλλιά που λάμπουν, προστατεύστε τα από τις ακτίνες του ήλιου και φροντίστε να ακολουθείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Πρόληψη



1. Η πολλή έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος.

2. Καθόλου έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης D, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των οστών και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

3. Η κατανάλωση πάνω από δύο ποτών την ημέρα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στο συκώτι, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

4. Οι καπνιστές που θα γλιτώσουν από την καρδιακή προσβολή… κινδυνεύουν να πεθάνουν από καρκίνο στους πνεύμονες.

5. Η τακτική, καθημερινή γυμναστική είναι φθηνότερη και πιο αποτελεσματική από τις ξαφνικές επισκέψεις στο γυμναστήριο για γρήγορη απώλεια βάρους.

6. Αν χάνετε και βάζετε βάρος συχνά, μάλλον πρέπει να διορθώσετε την «ισορροπία» διατροφής-άσκησης που ακολουθείτε.

7. Ευχάριστα νέα: Το πολύ και ασφαλές σεξ κάνει καλό.

Ύπνος



1. Φροντίστε να τηρείτε ένα «τελετουργικό»-ύπνου.

2. «Σβήστε» τις μηχανές προτού πέσετε για ύπνο. Χαλαρώστε με όποιο τρόπο σας βοηθάει καλύτερα.

3. Οι περισσότεροι ενήλικες κοιμούνται λιγότερες από οκτώ ώρες την ημέρα.

4. Όσο μεγαλώνετε θα κοιμάστε λιγότερες ώρες.

5. Κρατήστε την κρεβατοκάμαρά σας μόνο για ύπνο και σεξ. Η εργασία, η τηλεόραση και το φαγητό στο κρεβάτι μπορεί να σας κρατήσουν ξάγρυπνους.

6. Αποφύγετε το μεσημεριανό ύπνο, αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τα βράδια.

7. Αν δε μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε από το κρεβάτι μετά από 15 λεπτά και επιστρέψτε σε αυτό όταν νιώσετε νύστα.

8. Μην «προσπαθείτε» να κοιμηθείτε… Δεν πετυχαίνει. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μείνετε ξύπνιοι.

9. Μην γυμνάζεστε λίγη ώρα πριν από τον ύπνο.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ: Να διασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ

Οι λογότυποι των Ιατρικών Συλλόγων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου δίπλα σε γιατρό με στηθοσκόπιο.
image_print

Την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που, όπως υποστηρίζουν, θίγει την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εκφράζουν με κοινό δελτίο Τύπου οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου επισημαίνουν ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και το ανώτατο αυτοτελές θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας, με διοίκηση που εκλέγεται δημοκρατικά από το σύνολο του ιατρικού σώματος.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η εποπτεία του Υπουργείου Υγείας δεν πρέπει να μετατρέπεται σε παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου και καλούν τον υπουργό Υγείας να αποσύρει κάθε διάταξη που επηρεάζει το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ.

Οι θέσεις και οι χαρακτηρισμοί που περιλαμβάνονται στο κείμενο αποδίδονται στους υπογράφοντες Ιατρικούς Συλλόγους.

Ακολουθεί αυτούσιο το κοινό δελτίο Τύπου των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

«Οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισημαίνουμε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ανώτατο αυτοτελές θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας, διαθέτει διοίκηση που εκλέγεται δημοκρατικά από όλη την ιατρική κοινότητα. Η αρχή του αυτοδιοίκητου συνιστά θεμελιώδη εγγύηση για την ανεξάρτητη λειτουργία του και την απρόσκοπτη άσκηση του θεσμικού του ρόλου. Οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που προσβάλλει την αυτοτέλεια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επιτρέποντας τον πολιτικό έλεγχο της διοίκησής του αποτελεί “νοσηρή” θεσμική παρακμή.

Η εποπτεία του Υπουργείου Υγείας δεν νοείται να μετατρέπεται σε παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία του κορυφαίου και μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας.

Η διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανήκει αποκλειστικά στους εκλεγμένους εκπροσώπους του ιατρικού σώματος. Η ανεξαρτησία των επιστημονικών συλλόγων αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη διασφάλισης της θεσμικής αξιοπιστίας και διαφάνειας, αλλά και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας Ελλάδος, όχι μόνο να αποσύρει κάθε διάταξη που θίγει το αυτοδιοίκητο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά να σέβεται και να διασφαλίζει τη θεσμική του ανεξαρτησία. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο σεβασμός στο αυτοδιοίκητο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μεταφράζεται σε σεβασμό στο σύνολο της ιατρικής κοινότητας».

Για τους Ιατρικούς Συλλόγους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

  • Αναστασία Αντωνίου, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας
  • Γεώργιος Γκιόγκης, αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Δράμας
  • Ιωάννης Σπανόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης
  • Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης
  • Χρήστος Χατζηπαπάς, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Έβρου
Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: Εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου «Η Αγάπη» στις 23 Ιουλίου

Αφίσα αιμοδοσίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη».
image_print

Την 52η εθελοντική αιμοδοσία για το 2026 διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη», καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια ακόμη δράση προσφοράς ζωής.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026, από τις 17:00 έως τις 21:00, στα γραφεία του Χορευτικού Ομίλου Ξάνθης (πάνω από το Δημοτικό Πάρκινγκ, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά Ξάνθης), με την υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Με κεντρικό μήνυμα «Και αυτό το καλοκαίρι δηλώνουμε, δρούμε και είμαστε παρόντες», ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα στους εθελοντές αιμοδότες να ενισχύσουν τα αποθέματα αίματος, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασθενών κατά τη θερινή περίοδο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια πράξη αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους που χρειάζονται αίμα για να συνεχίσουν τη θεραπεία και τη ζωή τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Αυξημένη προσοχή στις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

image_print

Την προσοχή των πολιτών στις τροφικές δηλητηριάσεις που παρουσιάζουν αυξητική τάση κατά τους θερινούς μήνες συνέστησε ο Νομίατρος Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όταν τα τρόφιμα δεν διαχειρίζονται σωστά.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυξάνεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης των τροφίμων, κυρίως λόγω της έκθεσής τους σε υψηλές θερμοκρασίες και της μη σωστής συντήρησής τους. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι η σωστή διαχείριση των τροφίμων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας πρόληψης των τροφικών δηλητηριάσεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη κατά τη μεταφορά τροφίμων στις παραλίες, στις εκδρομές και σε υπαίθριες εκδηλώσεις, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αλλοιώσουν γρήγορα τα ευπαθή προϊόντα και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών δηλητηριάσεων.

Ο Νομίατρος Καβάλας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν πιστά τις βασικές οδηγίες ασφαλούς διαχείρισης των τροφίμων, τονίζοντας ότι η πρόληψη αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en