Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθωτοί, συνταξιούχοι τα… θύματα του «κόφτη»

Σε μισθωτούς και σε συνταξιούχους πέφτει το βάρος των περικοπών που θα απαιτηθούν, την άνοιξη του 2017, εάν καταστεί αναγκαία η ενεργοποίηση του «κόφτη» των δαπανών, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους που έχουν τεθεί. Η «γεωγραφία» του πλαισίου λειτουργίας του «κόφτη», που διέπεται από αυστηρούς όρους και θα συνοδεύει πλέον τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας, προϊόν της συμφωνίας με τους πιστωτές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Στο κείμενο περιλαμβάνεται η αναλυτική λίστα με όλες τις ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, καθώς και ρήτρα για την απόφαση μεταφοράς και άλλων ΔΕΚΟ στη λίστα των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών. Μεταξύ αυτών είναι δύσκολες πολιτικά κινήσεις, αφού αφορούν σε εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι τα... θύματα του «κόφτη»

Ταυτόχρονα περιγράφονται και οι αυστηροί όροι για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, η οποία είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο και να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις από τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την πρώτη αξιολόγηση.

Ωστόσο, όπως καθίσταται σαφές, η διαδικασία θα εκτελείται υπό την αυστηρή εποπτεία των θεσμών, ενώ περαιτέρω εκταμιεύσεις για τον σκοπό αυτό θα γίνονταιμ εφόσον έχουν εκκαθαριστεί οφειλές ίσες με το 80% της αμέσως προηγούμενης εκταμίευσης.

Ειδικότερα σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU):

«Κόφτης» δαπανών: Σε περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη, ο οποίος εάν απαιτηθεί και υπάρξουν αποκλίσεις από τους φετινούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κάνει «ντεμπούτο» την άνοιξη του 2017, καθίσταται σαφές ότι η προσαρμογή που θα γίνει θα πρέπει να είναι «καθαρή». Δηλαδή ξεκαθαρίζεται πως η προσαρμογή θα πρέπει να είναι τέτοια σε ονομαστικούς όρους ώστε να καλύπτει την καθαρή προσαρμογή που πρέπει να γίνει, μετά την απώλεια, για παράδειγμα, φορολογικών εσόδων ή /και εισφορών).

Έτσι, «οι καθαρές εξοικονομήσεις από τις προσαρμογές των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να υπολογίζονται, αφαιρώντας τα ακόλουθα ποσοστά από τις εκτιμήσεις της ακαθάριστης εξοικονόμησης: 15% στις δαπάνες για συντάξεις, 45% στις δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια, 19,3% στις καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες.

Πρακτικά δηλαδή, εάν απαιτείται καθαρή εξοικονόμηση 100 ευρώ μέσω περικοπών στις συντάξεις, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για περικοπή 115 ευρώ ώστε να προκύψει το καθαρό αποτέλεσμα των 100 ευρώ. Αναφέρεται επίσης πως ως προαιρετικές δαπάνες, ορίζονται όλες εκείνες που δεν περιλαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, ΕΚΑΣ) ούτε μισθούς και αποδοχές στο δημόσιο.

Για τη περίπτωση αυτών των δαπανών, στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο κόφτης και εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για να υιοθετηθούν περικοπές η μέγιστη περικοπή στις προαιρετικές δαπάνες δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5% της οροφής που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό κατά το έτος εφαρμογής των περικοπών.

Ορίζεται επίσης πως σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης αποδειχθεί κατώτερος των εκτιμήσεων που έχουν υιοθετηθεί σε εύρος μεγαλύτερο του 0,5%, η δημοσιονομική απόκλιση που θα πρέπει να διορθωθεί με τη χρήση του κόφτη θα μειωθεί κατά το μισό της διαφοράς που προκύπτει από το ρυθμό ανάπτυξης που είχε εκτιμηθεί και την εξέλιξη του ρυθμού ανάπτυξης όπως αυτή θα αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το Μάρτιο κάθε έτους. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ, προβλέπουν ύφεση 0,3% φέτος, ανάπτυξη 2,7% το 2017 και ανάπτυξη 3,1% το 2018.

Στο σκέλος των δαπανών για το προσφυγικό, και την εξαίρεση δαπανών που δεν καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων η συνολική εξαίρεση δεν πρόκειται να υπερβαίνει το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου τα 350 εκατ. ευρώ. Όταν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το 2015 και με τα σύνορα ανοιχτά, οι δαπάνες του προσφυγικού άγγιξαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΕΚΟ: Εκτός από τις συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ) τα ΕΛΤΑ και το ΟΑΚΑ που εντάσσονται άμεσα, έως το Σεπτέμβριο παίρνουν σειρά και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές ΚΤΥΠ και ΕΑΒ, με νόμο που θα ψηφιστεί.

Το πλαίσιο αυτό αναμένεται να αποδειχθεί μια δύσκολη εξίσωση, σε πολιτικό επίπεδο για την κυβέρνηση. Πρέπει να επισημανθεί πως ειδικά για την ΕΑΒ αναφέρεται πως οι αρχές και οι θεσμοί θα εξέταζαν (έως τον Ιούνιο του 2016) σε ποιο βαθμό οι δραστηριότητές της είναι εμπορικές και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο υπερταμείο ή εάν κυρίως εξυπηρετούν τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια εξαίρεση της εταιρείας από τη λίστα.

Αυστηροί όροι
Περιγράφονται οι αυστηροί όροι για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, η οποία είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο και να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις από τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την πρώτη αξιολόγηση.

Εποπτεία
Η διαδικασία θα εκτελείται υπό την αυστηρή εποπτεία των Θεσμών, ενώ περαιτέρω εκταμιεύσεις για τον σκοπό αυτό θα γίνονται εφόσον έχουν εκκαθαριστεί οφειλές ίσες με το 80% της αμέσως προηγούμενης εκταμίευσης.

πηγη: imerisia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις 2024 | “Μαχαίρι” τουλάχιστον 100 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους

Στα 100 ευρώ φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση για το ποσό το οποίο θα παρακρατείται από τις συντάξεις των αγροτών που χρωστούν από 6.000 έως 10.000 ευρώ στον πρώην ΟΓΑ, ώστε να μπορούν να πάρουν το πράσινο φως για να βγουν στη σύνταξη.

Αναμένεται ότι με τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ από τα υπουργεία θα αποσαφηνίζονται – διαδικαστικά και όχι μόνο – ζητήματα για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Συντάξεις 2024: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας περί τα μέσα Ιουνίου, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ΕΦΚΑ και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα επιτρέψουν τη διασταύρωση των στοιχείων που αφορούν τις τραπεζικές καταθέσεις των ενδιαφερομένων.

Συντάξεις 2024: Ποια η απαραίτητη προϋπόθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί στη ρύθμιση ένας αγρότης με χρέη από 6.000 έως 10.000 ευρώ (σ.σ.: για τους ελεύθερους επαγγελματίες το αντίστοιχο εύρος είναι από 20.000 έως 30.000 ευρώ) είναι οι καταθέσεις του να μην ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ (ή τις 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Το όριο αυτό αφορά αποκλειστικά οφειλές στον π. ΟΓΑ και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για τον υπολογισμό του θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό καταθέσεων στο όνομα του οφειλέτη τον προηγούμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης, καθώς και ο μέσος όρος του προηγούμενου δωδεκάμηνου.

Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα υποβάλλεται ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης (σ.σ.: δεν θα υπάρχει, δηλαδή, κάποια ξεχωριστή πλατφόρμα) και με αυτήν ο ασφαλισμένος θα δίνει τη συγκατάθεσή του για την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία έχει λογαριασμό ή κάποιο επενδυτικό προϊόν στο όνομά του.

Πέρα από καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ ο οφειλέτης θα πρέπει, επίσης, να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του και να έχει καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Εφόσον πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, οι συντάξεις θα εκδίδονται κανονικά, αλλά οι οφειλέτες θα λαμβάνουν το 40%, αφού το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται μέχρι η οφειλή να πέσει στις 6.000 ευρώ (ή στις 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Συντάξεις 2024: Παρακράτηση τουλάχιστον 100 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρακράτηση στις συντάξεις δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ (ή των 333,3 ευρώ, εφόσον πρόκειται για χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών σε ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ). Όταν η οφειλή πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ θα τίθεται σε εφαρμογή το ισχύον σήμερα σύστημα του αυτόματου συμψηφισμού σε 60 μηνιαίες δόσεις, το κατώτερο όριο για τις οποίες είναι τα 50 ευρώ.

Παράδειγμα Με βάση τα παραπάνω, επομένως, ένας αγρότης που έχει οφειλές 8.000 ευρώ στον π. ΟΓΑ και δικαιούται σύνταξη 390 ευρώ θα λαμβάνει για εννέα μήνες σύνταξη 156 ευρώ, αφού τα υπόλοιπα 234 ευρώ θα χρησιμοποιούνται για να συμψηφιστεί το χρέος των 2.000 ευρώ που υπερβαίνει το όριο των 6.000 ευρώ.

Μετά το πέρας των εννέα μηνών θα τίθεται σε εφαρμογή ο αυτόματος συμψηφισμός και η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί σε (6.000 : 60 =) 100 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για πέντε χρόνια θα λαμβάνει 290 ευρώ.

Τέλος, στην περίπτωση που τα χρέη του αγρότη – οφειλέτη ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ (30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες), τότε θα καλείται από τον ΕΦΚΑ να καταβάλει εντός διμήνου το υπερβάλλον ποσό προκειμένου να κάνει χρήση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η αίτηση συνταξιοδότησης θα απορρίπτεται.

ΠΗΓΗ: workenter.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Πρωταθλητές” ακρίβειας το ελαιόλαδο και το κρέας – Αύξηση και στον καφέ στην εστίαση

Φωτιά στους λογαριασμούς των νοικοκυριών βάζουν ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και κρέας την τελευταία 5ετια με βάση τα στοιχεία της Eurostat με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβή από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, το ανοδικό «ράλι» στο κόστος του ελαιολάδου αναγκάζει πολλούς ιδιοκτήτες εστιατορίων να μην προμηθεύονται συσκευασίες για όλα τα τραπέζια, αλλά λιγότερες ή ακόμη και καθόλου. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που αντικατέστησαν το μπουκάλι με… ψεκαστήρα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συντάξεις χηρείας | Η μείωση 50% μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μηδενισμό των αποδοχών

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές τοποθετείται η περικοπή των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα (σε Δημόσιο και ΟΓΑ έχουν γίνει περικοπές την προηγούμενη τετραετία), που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη εξαφάνιση -σε ακραίες περιπτώσεις- των απολαβών που σήμερα έχουν χιλιάδες συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τον νόμο του 2016 (Κατρούγκαλου) αλλά και την ερμηνευτική εγκύκλιο Τσακλόγλου (τέλος 2023), οι συνταξιούχοι χηρείας θα υποστούν μείωση των αποδοχών τους τουλάχιστον κατά 50%. Και αυτό καθώς μετά το τέλος της τριετίας, στο οποίο ο δικαιούχος της σύνταξης χηρείας λάμβανε το 70%, θα πρέπει τώρα να λάβει το 35% και μόνο όμως του ανταποδοτικού σκέλους της σύνταξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν οι συνταξιούχοι λαμβάνουν μια σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, από τη σύνταξη χηρείας που εισπράττουν θα λάβουν το ποσό που υπερβαίνει τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης, όπως ξεκαθαρίζει η ερμηνευτική εγκύκλιος Τσακλόγλου.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι όταν ξεκίνησαν οι πρώτες περικοπές (2020), οι αντιδράσεις των συνταξιούχων ήταν έντονες, υποχρεώνοντας μάλιστα τον ΕΦΚΑ να επιστρέψει πίσω τα ποσά που είχαν περικοπεί. Τώρα έρχεται η εφαρμογή του νόμου και για τις συντάξεις χηρείας των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα και, σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, οι συντάξεις αυτές, εφόσον έχει παρέλθει τριετία από την καταβολή τους, θα περικοπούν ως αποδοχές εις διπλούν.

Δραματικές περικοπές και επιστροφές ποσών

Οπως σωστά επισημαίνει το ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων), υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα δημόσια ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020!

Μπροστά στο σοβαρό αυτό ενδεχόμενο ακόμα και να μηδενιστούν τα ποσά της σύνταξης χηρείας για κάποιους δικαιούχους, το Δίκτυο ζητά να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία που περικόπτει στο μισό τις συντάξεις χηρείας εξ ιδίου δικαιώματος και για δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, ζητά από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσει σχετικά ώστε να παραμείνει η καταβολή των συντάξεων χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών, εφ’ όρου ζωής του κάθε δικαιούχου, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που κακώς εφαρμόστηκε σε χιλιάδες συνταξιούχους στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ, και στους δικαιούχους αυτούς η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα πίσω».

«Δεν μπορεί τώρα να γίνεται περικοπή της παροχής στο όνομα κάποιας δημοσιονομικής εξισορρόπησης» σημειώνει ακόμα το Δίκτυο των συνταξιούχων, υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θεσμοθετήθηκε το 2016, εν μέσω Μνημονίων και βαθιάς οικονομικής κρίσης, και η κυβέρνηση «επιδιώκει να υφαρπάξει ένα μέρος του εισοδήματός τους από συνταξιούχους που διαβιούν μόνοι και έχουν απόλυτη ανάγκη την οικονομική ενίσχυση».

avgi.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en