Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μισθωτοί και συνταξιούχοι ειναι για την εφορία οι πιο “πλούσιοι” Έλληνες (video)

image_print

Τον τίτλο των «μόνιμων υποζυγίων» των κρατικών εσόδων κερδίζουν επάξια και για το 2016 μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι εμφανίζονται οι πιο πλούσιοι Έλληνες επειδή δεν μπορούν ούτε να «προσαρμόσουν» ούτε και να κρύψουν τα εισοδήματά τους.

Τρανή απόδειξη αποτελούν τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το 2016 που διέρρευσαν και δείχνουν μια σκληρή αλήθεια που δεν άλλαξαν ούτε και τα 8 χρόνια σκληρής λιτότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το συνολικό εισόδημα που δήλωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 2016 διαμορφώθηκε στα 57,886 δισ. ευρώ, έναντι 58,750 δισ. ευρώ που ήταν το 2015. 

Δηλαδή την πρώτη χρονιά μετά το καταστροφικό για την οικονομία 2015 και ενώ έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το εισόδημα των μισθωτών, των πιο ευάλωτων δηλαδή έναντι των αρνητικών εξελίξεων στην αγορά και την οικονομία, μειώθηκε κατά 864 εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 1,5%). 

Η μείωση αυτή, αν και μικρή, δείχνει ότι μετά τα απανωτά πακέτα φορολογικών επιβαρύνσεων η πιο σταθερή πηγή εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού έχει αρχίσει να «γονατίζει».

Αντίθετο παράδειγμα αποτελούν οι αγρότες οι οποίοι δήλωσαν μεν περισσότερο εισοδήματα αλλά η αιτία ήταν η θέσπιση αφορολόγητου από την 1/1/2016. Ετσι τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα των αγροτών για το 2018 έφτασαν τα 1,547 δισ. ευρώ τα έναντι 1,258 δισ. ευρώ το 2015. 

Ως γνωστό οι κατ’ επάγγελμα αγρότες είχαν για πρώτη φορά για τα εισοδήματα του 2016 την έκπτωση φόρου που είχαν μέχρι τότε μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι Η έκπτωση φόρου κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων (έμμεσο αφορολόγητο από 8.636 έως 9.545 ευρώ).

Το εισόδημα που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2016 εμφανίζεται μειωμένο κατά 20%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2016 (φορολογική δήλωση 2017) συνολικά εισοδήματα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ πέρυσι (εισόδημα 2015). 

Η μείωση αυτή αντανακλά κυρίως απόκρυψη εισοδημάτων λόγω της σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα αλλά και πτώση της αγοράς. Οι αυξημένες εισφορές του ΕΦΚΑ και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, μείωσα τα εισοδήματα της κατηγορίας αυτής παρά την σχετική ελάφρυνση που είχε η κατηγορία για τα εισοδήματα μέχρι και τα 20.000 ευρώ. 

Τέλος οι ιδιοκτήτες ακινήτων εμφάνισαν μείωση στα δηλούμενα εισοδήματα από ακίνητα. Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε από ενοίκια διαμορφώθηκε το 2016 στα 5,962 δισ. ευρώ, έναντι 6,083 δισ. που ήταν το 2015. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης των 121 εκατομμυρίων ευρώ που αντανακλά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των μισθωμάτων αλλά και την επανάκαμψη των άδειων καταστημάτων λόγω της αναζωπύρωσης της κρίσης το 2015 και το 2016.

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Χαλκιδική: Ο Αρνιώτικος Γάμος ταξιδεύει στη Σερβία

Χαλκιδική - Αναβίωση του Αρνιώτικου Γάμου στην Αρναία - 2026
image_print

Χαλκιδική: Ο Αρνιώτικος Γάμος ταξιδεύει στη Σερβία

Ένα από τα πιο γνωστά και αυθεντικά λαογραφικά έθιμα της Ανατολικής Χαλκιδικής, ο Αρνιώτικος Γάμος, θα παρουσιαστεί στις 2 Σεπτεμβρίου στο Leskovac της Σερβίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της φετινής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της χώρας. Η πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας και προβολής της περιοχής μέσω της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Το έθιμο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις των Αριστοτελείων, ενώ τα τελευταία χρόνια αναβιώνει με επιτυχία στην Αρναία, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένα ιστορικό έθιμο με ζωντανή παράδοση

Ο Αρνιώτικος Γάμος αποτελεί ένα ιστορικά καταγεγραμμένο έθιμο της περιοχής, το οποίο αναβιώνει κάθε Μάιο, διατηρώντας αναλλοίωτα τα στοιχεία της τοπικής παράδοσης.

Η παρουσίασή του στη Σερβία θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει ολόκληρη την παραδοσιακή γαμήλια τελετουργία της Αρναίας, από την προετοιμασία της νύφης και το ξύρισμα του γαμπρού έως τις πομπές των συγγενών, γνωστές ως «ψίκια», τα παραδοσιακά τραγούδια, τους χορούς και το γλέντι που ακολουθεί.

Πολιτιστική συνεργασία με το Leskovac

Η παρουσία του εθίμου στη Σερβία αποτελεί ακόμη έναν σταθμό στη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αριστοτέλη και του Δήμου Leskovac, η οποία ξεκίνησε το 2022.

Οι δύο δήμοι αναπτύσσουν κοινές δράσεις με στόχο την ενίσχυση του πολιτιστικού και προσκυνηματικού τουρισμού, αλλά και την προώθηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας.

Ο πολιτισμός ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, τα παραδοσιακά έθιμα μπορούν να αποτελέσουν κάτι περισσότερο από μια απλή αναβίωση του παρελθόντος.

Με σωστό σχεδιασμό και αξιοποίηση, μπορούν να εξελιχθούν σε ισχυρό εργαλείο προβολής ενός τόπου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και στην προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

Η παρουσίαση του Αρνιώτικου Γάμου στο Leskovac αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής, προβάλλοντας τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Χαλκιδικής σε ένα διεθνές κοινό.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες ταυτότητες: Προθεσμία έως τις αρχές Αυγούστου – Τι ισχύει για τα ταξίδια στο εξωτερικό

image_print

Υπενθύμιση προς τους πολίτες απευθύνουν οι αρμόδιες αρχές σχετικά με την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, καθώς όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό καλούνται να μεριμνήσουν εγκαίρως για την έκδοσή τους.

Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα ραντεβού σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να πρέπει να προγραμματίσουν έγκαιρα την επίσκεψή τους στα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα.

Οι πολίτες που έχουν προγραμματίσει ταξίδι στο εξωτερικό κατά τη θερινή περίοδο θα πρέπει να ελέγξουν εγκαίρως αν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα πληρούν τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτείται η κατοχή της νέας ταυτότητας ή έγκυρου διαβατηρίου.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκπαιδευτική δράση ποδηλασίας από τον Σύλλογο WISH WHEEL WIN στο ΚΔΑΠ Μικρογραφία

image_print

Μια όμορφη και άκρως εκπαιδευτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τα παιδιά του ΚΔΑΠ Μικρογραφία, τα οποία συμμετείχαν σε δράση εκπαίδευσης στην ποδηλασία που πραγματοποιήθηκε από τον ποδηλατικό σύλλογο WISH WHEEL WIN.

Τα μέλη του συλλόγου παρουσίασαν στα παιδιά τις βασικές αρχές της ασφαλούς ποδηλασίας, τη σωστή χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού, καθώς και τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής που πρέπει να ακολουθεί κάθε ποδηλάτης. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις, παιχνίδια και πρακτική εξάσκηση, οι μικροί συμμετέχοντες γνώρισαν τον κόσμο του ποδηλάτου, ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους και διασκέδασαν σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.

Η δράση ανέδειξε τη σημασία της άθλησης, της οδικής ασφάλειας και της υιοθέτησης ενός υγιεινού και οικολογικού τρόπου ζωής, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αγαπήσουν το ποδήλατο ως μέσο άσκησης, ψυχαγωγίας και μετακίνησης.

Το ΚΔΑΠ Μικρογραφία ευχαριστεί θερμά τον ποδηλατικό σύλλογο WISH WHEEL WIN για την εξαιρετική συνεργασία, την πολύτιμη προσφορά γνώσεων και την όμορφη εμπειρία που χάρισε στα παιδιά, ανανεώνοντας το ραντεβού για νέες κοινές δράσεις στο μέλλον.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en