Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης | Περιορισμοί τουλάχιστον μέχρι τέλος Απριλίου, ώστε ο Μάιος να είναι καλύτερος

image_print

Για τις δράσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την πρωτοφανή ωριμότητα και υπευθυνότητα του ελληνικού λαού στην τήρηση των μέτρων, ενώ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει τις προσπάθειές της και πρέπει όλοι με τον τρόπο του ο καθένας να τις στηρίξουμε.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, το κράτος, τους δημόσιους λειτουργούς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα επεσήμανε πως αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι ανεδείχθη μέσα από την υγειονομική κρίση ένας τεκμηριωμένος τεχνοκρατικός επιστημονικός λόγος ο όποιος αποτελεί και μία διακομματική απάντηση στον λαϊκισμό, στην υπερβολή και στα fake news απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο Ελληνικός λαός αντελήφθη ότι αυτό το οποίο υπερτερεί είναι η υπηρέτηση του συλλογικού καλού, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από την υγεία του πληθυσμού, σημειώνοντας πως η κοινωνία αγκάλιασε αυτή την πολιτική. Τόνισε δε πως το επόμενο μεγάλο στοίχημα, από τη στιγμή που θα υποχωρήσει ο υγειονομικός κίνδυνος, είναι το οικονομικό πλήγμα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βαθύ και να πραγματοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας

Στην έναρξη της συζήτησης ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν τον εξής διάλογο:

Κυρ. Μητσοτάκης: Παρότι γείτονες, επιλέγουμε τη τηλεδιάσκεψη για να στείλουμε το σωστό μήνυμα. Ήθελα να σας ενημερώσω για τις δράσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού και έχοντας οπτική επαφή, διότι έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο τηλέφωνο καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης και μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας. Ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε κάποια ζητήματα τα οποία και εσείς είχατε την ευκαιρία να αναδείξετε στο δημόσιο λόγο σας: την πρωτοφανή ωριμότητα και υπευθυνότητα του Ελληνικού λαού στη συμμόρφωση με τα μέτρα, τα οποία αναγκαστήκαμε να πάρουμε, που είναι εκ των πραγμάτων μέτρα περιορισμού βασικών ελευθεριών. Νoμίζω, όμως, ότι ο Ελληνικός λαός αντελήφθη ότι αυτό το οποίο υπερτερεί είναι η υπηρέτηση του συλλογικού καλού που δεν είναι άλλο από την υγεία του πληθυσμού. Ήθελα, επίσης, να σταθώ στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, το κράτος, τους δημόσιους λειτουργούς, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι ανεδείχθη πάλι μέσα από την κρίση ένας τεκμηριωμένος τεχνοκρατικός επιστημονικός λόγος, ο οποίος νομίζω ότι αποτελεί και μία διακομματική απάντηση στο λαϊκισμό, στην υπερβολή, στα fake news από όπου και αν αυτά προέρχονται. Και, βέβαια, θέλω να σταθώ και ιδιαίτερα στη φροντίδα για τους πιο αδύναμους, ένα θέμα το οποίο έχετε και εσείς αναδείξει, είτε αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι είτε αυτοί είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιθώριο ενδεχομένως της κοινωνίας, άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα και τα οικονομικά μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση απευθύνονται σε όλους και για αυτό και έχουν ένα χαρακτήρα ισότητας και δικαιοσύνης. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το τονίσουμε και να δείξουμε ότι σε μία στιγμή κρίσης δεν είμαστε απλά ενωμένοι στα λόγια, είμαστε ενωμένοι στην πράξη και στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς οι οποίοι είναι οι πιο αδύναμοι και οι πιο ευάλωτοι. Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι και για το δημόσιο λόγο σας και για τη συνολική σας παρουσία αυτές τις δύσκολες ώρες, παρότι είμαστε περιορισμένοι εκ των πραγμάτων στις μετακινήσεις μας, γιατί αυτό πρέπει να κάνουμε. Έχουμε τη δυνατότητα μέσα από τεχνολογία να υπηρετούμε το θεσμικό μας ρόλο και κυρίως να αρθρώνουμε ένα δημόσιο λόγο τον οποίο πιστεύω ότι σήμερα και από σας, από την πρώτη πολίτη της χώρας, η κοινωνία έχει μία ανάγκη να τον ακούσει αυτό το δημόσιο λόγο.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Αυτά, λοιπόν, στα οποία αναφερθήκατε ακριβώς, δηλαδή το αίσθημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε σε όλο το κοινωνικό σύνολο και η συμμόρφωση προς τα μέτρα που οι αρμόδιοι επιστήμονες που υποδείξατε έχουν προτείνει και έχει δημιουργηθεί αυτή η όμορφη παράδοση μέσα στις δύσκολες μέρες που περνάμε να παρακολουθούν το απόγευμα όλη την εκπομπή αυτή με τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Χαρδαλιά. Πράγματι είναι κάτι που έχει βοηθήσει πολύ στο να περάσουμε αυτή την περιπέτεια, στο κομμάτι το ψυχολογικό. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω πώς θα πορευτούμε την επόμενη ημέρα και αυτό που αναφέρατε είναι πολύ σωστό ότι εξαιτίας της σημερινής συγκυρίας και τώρα τα μέτρα για τους αδύναμους αλλά κυρίως την επόμενη μέρα σε επίπεδο εργασίας, οικονομίας, ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυσης των εργαζομένων και φυσικά των ηλικιωμένων που είναι η ομάδα που βάλλεται αυτή τη στιγμή αρκετά η ομάδα πληθυσμού, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε ήδη δώσει τις προσπάθειές σας και πρέπει όλοι με τον τρόπο του ο καθένας, βέβαια, να στηρίξουμε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Έτσι είναι, όπως το λέτε, κυρία Πρόεδρε. Από την πρώτη στιγμή το μέλημά μας ήταν η προστασία της εργασίας, των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης. Και οι πολιτικές τις οποίες δρομολογήσαμε, πιστεύω σχετικά νωρίς, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα είναι – στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό – ελεγχόμενες. Όλη η Ευρώπη θα βρεθεί σε ύφεση, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Δεν θα μπορεί και η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση. Το ζήτημα είναι το πλήγμα, το μεγάλο πλήγμα απ’ αυτή την υγειονομική κρίση, το οικονομικό πλήγμα να είναι όσο το δυνατό λιγότερο βαθύ και από τη στιγμή που θα υποχωρήσει ο υγειονομικός κίνδυνος, δεν είμαστε εκεί ακόμα, θέλω να το τονίσω αυτό, να μπορούμε με σχετικά μεγάλη ταχύτητα να επανεκκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα, πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών ώστε να προλάβουμε μία ενδεχόμενη νέα έξαρση της επιδημίας. Τα έχουμε πάει καλύτερα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πήραμε τα μέτρα νωρίς και βέβαια η κοινωνία πειθάρχησε στα μέτρα, δεν έχει σημασία μόνο εμείς να παίρνουμε μέτρα, αλλά η κοινωνία πρέπει να πειθαρχεί έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε μία Δημοκρατία της πειθούς και όσο κι αν υπάρχει έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων, αν η κοινωνία ίδια δεν είχε αγκαλιάσει αυτή την πολιτική, δεν θα είχαμε τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή τη γραμμή τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου ώστε να μπορέσει ο Μάιος να είναι καλύτερος από τον Απρίλιο και αισιοδοξώ ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ξέρετε, είναι και ακριβώς οι ευαίσθητες ημέρες τώρα, του Πάσχα, που έχουμε όλοι συνηθίσει… Είναι άνοιξη, ο καιρός είναι εξαιρετικός, έχουν όλοι συνηθίσει να πηγαίνουν στον τόπο καταγωγής τους. Πρέπει να πειστούμε ότι θα συνεχίσουμε τον περιορισμό. Είναι δύσκολο το στοίχημα αλλά θα πω πιστεύω, νομίζω ότι θα ακολουθήσουμε όλοι.

 

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπέρ της δίκαιης «τρέλας» για την καταβολή 13ης σύνταξης

image_print

Η αντικοινωνική ρητορική Μητσοτάκη, για το τάχα δημοσιονομικό ανέφικτο της καταβολής 13ης σύνταξης, αυτής που όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την εισήγαγε στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία την ψήφισε για να την καταργήσει στη συνέχεια, βρίσκει αναμενόμενο σύμμαχο τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο «ισόβιος» εθνικός τραπεζίτης έκανε λόγο για «τρέλες» σε συνέντευξή του, αναφερόμενος σε παροχές, όπως η 13η σύνταξη, που σύμφωνα με αυτόν δεν έχουν αντίκρισμα παραγωγικότητας και δημοσιονομικού χώρου.

Η απόλυτη διάσταση ανάμεσα στη δεξιά, νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας εμφανίζεται ανάγλυφη για μία ακόμη φορά.

Με τους συνταξιούχους να υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της ακρίβειας στα τρόφιμα, των υψηλών υγειονομικών δαπανών, της ακριβής ενέργειας και στέγης, η στήριξή τους, έστω με ένα μέρος, από τα υπερπλεονάσματα θεωρείται «τρέλα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλώνει υπέρ αυτής της «τρέλας». Έχοντας καταθέσει και σχετική τροπολογία από κοινού με τη Νέα Αριστερά, επαναλαμβάνει τη θέση του για: την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και την κατάργηση/ενσωμάτωση προσωπικής διαφοράς.

Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και υπέρ των «αναξιοπαθούντων» μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι’ αυτά πάντα θα υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σφοδρή κόντρα Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή: «Από σπόντα γίνατε αξιωματική αντιπολίτευση»

image_print

Σε πολιτική αντιπαράθεση υψηλών τόνων εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ αιχμές άφησε και προς τη Ρένα Δούρου.

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρέθηκε η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, παρά το γεγονός πως αναγνωρίζει την ανάγκη παρεμβάσεων σε κρίσιμα άρθρα, αποφεύγει να στηρίξει την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο κατά τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «κατώτερο των περιστάσεων», υποστηρίζοντας ότι επικέντρωσε την ομιλία του περισσότερο στην κριτική για το κράτος δικαίου και λιγότερο στην ουσία των υπό αναθεώρηση διατάξεων.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στη θέση του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως δεν την κατέκτησε μέσα από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά τις κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. «Γίνατε αξιωματική αντιπολίτευση από σπόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στη Ρένα Δούρου, με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραστεί στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Αφού τη συνεχάρη για την ανάληψη της ηγεσίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπενθύμισε την περίοδο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, κατά την οποία, όπως σημείωσε, το κόμμα συμμετείχε στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Στο θεσμικό σκέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διερεύνηση των σχετικών υποθέσεων πρέπει να περνά στη Δικαιοσύνη και η Βουλή να περιορίζεται στην τελική απόφαση για την άσκηση δίωξης.

Στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνονται ακόμη αλλαγές στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η συμμετοχή δικαστών στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς και παρεμβάσεις που αφορούν την αξιολόγηση και τη μονιμότητα στο Δημόσιο.

Το πολιτικό ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στην ονομαστική ψηφοφορία και στις πλειοψηφίες που θα συγκεντρώσει κάθε αναθεωρητέα διάταξη, καθώς οι συσχετισμοί στην παρούσα Βουλή θα επηρεάσουν τις απαιτούμενες πλειοψηφίες στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Η συζήτηση κατέδειξε παράλληλα ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης στον δρόμο προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοψίδης: Απολογισμός 2,5 ετών στη Ροδόπη με έργα, χρηματοδοτήσεις και αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης παρουσιάζει τον απολογισμό των 2,5 ετών διοίκησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
image_print

Τον απολογισμό του έργου της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης παρουσίασε ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών παρουσιάσεων που πραγματοποιεί στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Κομοτηνή, ο κ. Τοψίδης υποστήριξε ότι η Περιφέρεια έχει αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ κατά 206,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως σήμερα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατατάσσεται πρώτη στη χώρα σε εντάξεις και συμβασιοποιήσεις έργων του προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι ενταγμένες πράξεις αυξήθηκαν από 84 σε 936 μέσα στα πρώτα δυόμισι χρόνια της διοίκησης.

Έργα υποδομών στη Ροδόπη

Στην παρουσίασή του έγινε εκτενής αναφορά σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη βελτίωσης της ιρλανδικής διάβασης του ποταμού Λίσσου στον Ίμερο, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις έξω από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, η παράδοση της νέας γέφυρας Κοσμίου και η ολοκλήρωση της γέφυρας Κομψάτου, καθώς και ασφαλτοστρώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και η ανακατασκευή της οδού Κοπτερό – Αμαξάδες.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε ποτάμια, ρέματα και υδατορέματα της Ροδόπης, καθώς και οι εργασίες αναβάθμισης της ιρλανδικής διάβασης στο Ποντικόρεμα.

Πρωτογενής τομέας και υδατικοί πόροι

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που, σύμφωνα με τη διοίκηση της Περιφέρειας, ενισχύουν την αγροτική παραγωγή, όπως η αποκατάσταση αντλιοστασίων, οι εργασίες στους ταμιευτήρες Κομψάτου, Νέου Σιδηροχωρίου, Δύμης και Νέας Αδριανής, αλλά και ο σχεδιασμός νέων λιμνοδεξαμενών και ταμιευτήρων.

Ειδική αναφορά έγινε στο φράγμα Ιασίου, στις προτάσεις χρηματοδότησης για τα αρδευτικά δίκτυα, καθώς και στις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το φράγμα Ιάσμου. Παρουσιάστηκαν επίσης οι παρεμβάσεις στις λιμνοθάλασσες της Ροδόπης και οι δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα.

Υγεία, Παιδεία και κοινωνική πολιτική

Στην παρουσίαση επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή οικονομικού κινήτρου για την προσέλκυση νέων γιατρών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, η αναβάθμιση του εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας και η ενίσχυση κοινωνικών δομών.

Αναφορές έγιναν επίσης στην άρση των εκκρεμοτήτων για τη Σχολή Κλασικών και Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων και σε έργα εκπαιδευτικών υποδομών.

Τουρισμός, πολιτισμός και επιχειρηματικότητα

Ο κ. Τοψίδης παρουσίασε δράσεις για την αναβάθμιση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, την ανάδειξη του Βυζαντινού Κάστρου, την ψηφιοποίηση πολιτιστικών χώρων και την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO).

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας έγινε αναφορά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, στη στήριξη νέων θέσεων εργασίας και στη λειτουργία του Γραφείου Εξωστρέφειας για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Συναντήσεις και επισκέψεις

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης δώρισε απινιδωτές στο ΚΤΕΛ Ροδόπης και στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής, ενώ βράβευσε Σαμαρείτες Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τη συμμετοχή τους σε αποστολή στη Βενεζουέλα. Ακολούθησαν συναντήσεις εργασίας με δημάρχους και εκπροσώπους φορέων, επισκέψεις σε έργα της Ροδόπης και περιοδεία σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κομοτηνής που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Φωτογραφικό υλικό:

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en