Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης | Γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι, ας μη βάλουμε σε κίνδυνο όσα μας έκαναν παράδειγμα

Το μήνυμά του για το Πάσχα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον κόσμο να γιορτάσει στο σπίτι για να μη βάλει σε κίνδυνο «όσα μας έκαναν παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι γιορτάζουμε ένα αλλιώτικο Πάσχα, κάτω από τον ίδιο ανοιξιάτικο ήλιο, δίχως όμως τις εκκλησίες μας, τους φίλους μας και τα πατροπαράδοτα έθιμά μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει επίσης ότι ο ιός μάς κράτησε στο σπίτι, μας έκανε, όμως, να ξαναγνωριστούμε με τον εαυτό μας και με τη σημασία των πραγμάτων.

«Αν σκεφτούμε πόσα μικρά μάς χώρισαν, άλλοτε, από τον διπλανό μας, είμαι σίγουρος ότι θα μετανιώναμε για τη στάση μας. Η δοκιμασία αυτή προσέδωσε σε όλους και σε όλα το αληθινό τους μέγεθος. Ανέδειξε το υπέρτατο αγαθό της Υγείας, αποδεικνύοντας ότι όσα ζούμε και γευόμαστε δεν είναι αυτονόητα. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και ότι εκτός από οικονομική, η ευημερία έχει και διάσταση κοινωνική”, υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Και προσθέτει: «Οι κρίσεις πάντα κρίνουν. Έτσι, η υγειονομική περιπέτεια επανέφερε στο προσκήνιο την ουσία της πολιτικής: Την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της Πολιτείας. Τη συστράτευση της ευθύνης. Και, πάνω απ’ όλα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Από την πανδημία, λοιπόν, θα βγούμε με ένα καλύτερο κράτος. Γιατί οι ανάγκες του «τώρα» μετατρέπονται σε δράσεις για τις αναγκαιότητες του «μετά». Θα βγούμε, όμως, οπλισμένοι και με ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα σε κοινωνία και Πολιτεία. «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», όπως καλούσε ο Απόστολος Παύλος. Μπροστά στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής θύελλας, λοιπόν, έχουμε το κοινό χρέος να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Γιατί όλοι, στο μεταξύ, θα έχουμε γίνει καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι».

Επίσης λέει ότι το φετινό Πάσχα βιώνουμε μία νέα κατάνυξη, μία άσκηση αναστοχασμού για την απελευθέρωση «εκ της δουλείας του αλλοτρίου», όπως λέει ο ψαλμός.

«Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προχώρησα σε δικές μου, προσωπικές σκέψεις και αναθεωρήσεις. Γιατί η ατομική πρόοδος έρχεται μέσα από δοκιμασίες. Όταν αναμετριόμαστε με το απρόοπτο και αντιπαλεύουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει», επισημαίνει.

«Γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι. Αλλά με το βλέμμα στην Αναγέννηση που έρχεται! Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Χαρά και πάνω απ’ όλα υγεία», τονίζει καταλήγοντας στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μηνύματος του πρωθυπουργού για το Πάσχα:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Γιορτάζουμε ένα αλλιώτικο Πάσχα. Κάτω από τον ίδιο ανοιξιάτικο ήλιο, δίχως όμως τις εκκλησίες μας, τους φίλους μας και τα πατροπαράδοτα έθιμά μας.

Φέτος, η Εβδομάδα των Παθών κράτησε περισσότερο από πενήντα ημέρες. Αλλά η Ανάσταση φωτίζει, πλέον, το δρόμο για τη χαρμόσυνη έξοδο από την καταιγίδα της πανδημίας.

Με πειθαρχία και αλληλεγγύη αποκρούσαμε τα πρώτα της κύματα. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία. Και, μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει.

Θρηνούμε για τις ζωές που χάσαμε από τον κορονοϊό. Και ευγνωμονούμε εκείνους που συνεχίζουν τη μάχη εναντίον του. Με πρώτους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και όσους εργάζονται ακόμα και σήμερα, ανήμερα το Πάσχα, για να μένουμε όλοι ασφαλείς.

Συμπολίτες μου,

Ο ιός μάς κράτησε στο σπίτι. Μας έκανε, όμως, να ξαναγνωριστούμε με τον εαυτό μας και με τη σημασία των πραγμάτων. Αν σκεφτούμε πόσα μικρά μάς χώρισαν, άλλοτε, από τον διπλανό μας, είμαι σίγουρος ότι θα μετανιώναμε για τη στάση μας.

Η δοκιμασία αυτή προσέδωσε σε όλους και σε όλα το αληθινό τους μέγεθος. Ανέδειξε το υπέρτατο αγαθό της Υγείας, αποδεικνύοντας ότι όσα ζούμε και γευόμαστε δεν είναι αυτονόητα. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και ότι εκτός από οικονομική, η ευημερία έχει και διάσταση κοινωνική.

Οι κρίσεις πάντα κρίνουν. Έτσι, η υγειονομική περιπέτεια επανέφερε στο προσκήνιο την ουσία της πολιτικής: Την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της Πολιτείας. Τη συστράτευση της ευθύνης. Και, πάνω απ’ όλα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Από την πανδημία, λοιπόν, θα βγούμε με ένα καλύτερο κράτος. Γιατί οι ανάγκες του «τώρα» μετατρέπονται σε δράσεις για τις αναγκαιότητες του «μετά».

Θα βγούμε, όμως, οπλισμένοι και με ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα σε κοινωνία και Πολιτεία. «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», όπως καλούσε ο Απόστολος Παύλος. Μπροστά στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής θύελλας, λοιπόν, έχουμε το κοινό χρέος να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Γιατί όλοι, στο μεταξύ, θα έχουμε γίνει καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι.

Το φετινό Πάσχα βιώνουμε μία νέα κατάνυξη. Μία άσκηση αναστοχασμού για την απελευθέρωση «εκ της δουλείας του αλλοτρίου», όπως λέει ο ψαλμός. Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προχώρησα σε δικές μου, προσωπικές σκέψεις και αναθεωρήσεις. Γιατί η ατομική πρόοδος έρχεται μέσα από δοκιμασίες. Όταν αναμετριόμαστε με το απρόοπτο και αντιπαλεύουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει.

Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει, βήμα-βήμα, στους κανονικούς της ρυθμούς.

Μέχρι τότε, ας μη βάλουμε σε κίνδυνο όσα μας έκαναν παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Σεβόμαστε τους ειδικούς, πειθαρχούμε στους κανόνες. Κάνουμε, με άλλα λόγια, την αγωνία μας αγώνα. Και μετατρέπουμε τους πρόσκαιρους περιορισμούς σε φωτεινούς προορισμούς.

Γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι. Αλλά με το βλέμμα στην Αναγέννηση που έρχεται!

Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Χαρά και πάνω απ’ όλα υγεία».

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μ. Παπαδόπουλος: Κάλεσμα σε Βουλευτές και φορείς για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης “Ο Τόπος της Ζωής Μας” :

Με επιστολή που στείλαμε στους Βουλευτές του Νομού μας και στους τοπικούς φορείς της εστίασης και της αγοράς, και σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε στις 15 Μαΐου, επαναφέρουμε την πρόταση για ανάληψη μιας κοινής πρωτοβουλίας για την κατάργηση ή αναστολή της απόφασης της ΑΑΔΕ να αυξήσει μετά τις 30 Ιουνίου τον συντελεστή ΦΠΑ σε ροφήματα ευρείας και καθημερινής κατανάλωσης που προσφέρουν καφετέριες και εστιατόρια (καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι και λοιπά αφεψήματα).

Είναι η ώρα να τοποθετηθούμε ως τοπική κοινωνία υπέρ της κατάργησης ή αναστολής του εν λόγω μέτρου και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι επαγγελματίες και καταναλωτές δε θα αντέξουν ένα ακόμη μέτρο που θα ενισχύσει την ακρίβεια που ήδη πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Η Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αντιμετωπίζει το δημογραφικό πρόβλημα»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, συνεχίζοντας την προβολή των πεπραγμένων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των ευρωεκλογών της προσεχούς Κυριακής, μέσω οπτικοποιημένων μηνυμάτων, με αφορμή το δημογραφικό, έκανε την εξής δήλωση:

«Το δημογραφικό, δηλαδή η υπογεννητικότητα, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του Έθνους.

Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυξήσαμε από τις αρχές του 2024 κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά.

Επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας, από 4 σε 9 μήνες για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Αυξήσαμε το επίδομα γέννησης από 2.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των παιδιών.

Διευρύναμε τους δικαιούχους των voucher για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση κατά 25.000.000 ευρώ.

Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της Δράσης “Νταντάδες της Γειτονιάς”.

Στο πρόγραμμα “Σπίτι μου”, το οποίο σύντομα θα διευρυνθεί, έχουν ενταχθεί πάνω από 9.000 αιτήσεις νέων ζευγαριών και ήδη εκταμιεύθηκαν σχεδόν 6.000 δάνεια».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ευρωεκλογές 2024: Η στρατηγική Μητσοτάκη την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες

Στη μεγάλη σημασία των ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής αναφέρθηκε χθες (2/6) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «στην Ευρώπη θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια πολύ πιο δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία». Όπως επεσήμανε η Ελλάδα πρέπει όχι απλά να είναι παρούσα, αλλά πρέπει να είναι παρούσα με μια φωνή η οποία να ακούγεται.

Η κυβέρνηση θέλει να πιάσει τον πήχη του 33% με στόχο έναν καθαρό οδικό διάδρομο μέχρι το 2027, οπότε και θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Στόχος είναι – όπως επισημαίνεται από τους « γαλάζιους» – να δοθεί ισχυρή εντολή για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τονίζεται  πως πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό « όχι» στον λαϊκισμό.

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές από το Μαξίμου δίνουν έμφαση σε λέξεις κλειδιά, όπως «σταθερότητα» και «συνέχεια». Κεντρικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να κινητοποιηθεί ένα κοινό, που δεν θελει περιπέτειες, ώστε να φτάσει μέχρι τις κάλπες.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)
Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)

Οι επόμενες κινήσεις

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εστιάζει στο πεδίο της οικονομίας και δίνει μία πρόγευση των επόμενων κινήσεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων  πως στόχος είναι να υπάρξει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ύψους κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει  αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί μία διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διευρυνθεί η  περίμετρος των ωφελούμενων και να καλυφθούν ζευγάρια που είναι από 40 έως 50 ετών.

Ωστόσο η κυβέρνηση απορρίπτει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτείνουν ανάλογες κινήσεις  να πουν που θα βρουν τα λεφτά  για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο χωρίς να εκτροχιαστεί η πορεία της δημοσιονομικής σύγκλισης. «Δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να επιστρέψει σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός θα μιλήσει  σε δύο «γαλάζιες»  συγκεντρώσεις στην Αθήνα την Παρασκευή και την Τετάρτη στην Θεσσαλονίκη ενώ αύριο αναμένεται να επισκεφτεί τη Λάρισα. Παράλληλα σε συνεντεύξεις αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Tik Tok) θα αναφέρεται στην κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης και στην  ανάγκη να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος

Χθες από τα Χανιά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε  χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αδιαφορία. Αυτό που υπογράμμισε είναι πως οι πολίτες δεν πρέπει να θεωρήσουν πως οι εκλογές αυτές έχουν κριθεί επειδή βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα απευθύνθηκε ιδιαίτερα στην νεολαία (σημείωση: που συνήθως έχει και υψηλότερα ποσοστά αποχής), την οποία κάλεσε πριν η μετά την παραλία να πάει και στις κάλπες.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)
Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)

Σε ποιους εξαπέλυσε πυρά ο πρωθυπουργός

Διπλά πυρά εξαπολύουν από το στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος τόσο προς κόμματα που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Με τον τρόπο αυτό οι «γαλάζιοι» θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ψήφου διαμαρτυρίας  και να συσπειρώσουν ένα κοινό,  που στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχε  ψηφίσει την Νέα  Δημοκρατία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε στο μέλλον να συνεργαστεί με κόμμα στα δεξιά της ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το βλέπετε και στη Βουλή,  πολύ κοινός τόπος με τα κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει». Μάλιστα προσέθεσε χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να συζητήσουμε ουσιαστικά με ανθρώπους οι οποίοι επικαλούνται έναν ψευτοπατριωτισμό, μόνο και μόνο για να γοητεύσουν κάποιους ψηφοφόρους οι οποίοι μπορεί να έχουν ιδιαίτερες εθνικές ευαισθησίες. Και σίγουρα δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με κόμματα τα οποία εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο, όπως έχει κάνει ένα συγκεκριμένο κόμμα το οποίο βρίσκεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας».

Παράλληλα συνεχίζονται τα βέλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη και από το κυβερνών κόμμα κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει καταθέσει τις θέσεις του για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης. Και θέτουν μια σειρά απο ερωτήματα, όπως αν θέλουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας και αν χρειαζόμαστε ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην Πειραιώς περιμένουν να δουν αν θα δοθεί στη δημοσιότητα η περιουσιακή κατάσταση του κ. Κασσελάκη (όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτηση του), καθώς για το συγκεκριμένο θέμα οι «γαλάζιοι» έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική. Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση  εστιάζουν και στο πεδίο της οικονομίας και κατηγορούν την Κουμουνδούρου  πως θέλει να αναβιώσει τα… λεφτόδεντρα.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en