Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μειώσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ το «αμπαλάζ» των υποχωρήσεων για να κλείσει η διαπραγμάτευση

image_print

O Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχουν περιθώρια για μια θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής μέχρι τη Δευτέρα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει το επόμενο βήμα για να κλείσει η αξιολόγηση

Το «αμπαλάζ» για υποχωρήσεις στις αξιώσεις των δανειστών, συζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Τσακαλώτος και Μοσκοβισί, στη συνάντηση που είχαν χθες, Τετάρτη, ο υπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Τα μέτρα-αντίβαρο που προτείνει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει οριακές μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ (από 13% σε 12% για τα τρόφιμα), φόρων εισοδήματος (με εισαγωγικό κλιμάκιο 10%-11% μεταξύ 6.000-8.636 ευρώ για όσους φοροαπαλλάσσονταν μέχρι φέτος) και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και σενάρια για μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών.

Η τύχη αυτών ή άλλων προτάσεων θα κριθεί στις επόμενες πέντε μέρες, μετά την παράταση που έδωσε στη διαπραγμάτευση ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που, πάντως, πριν αναχωρήσει χθες από την Αθήνα, προειδοποίησε όλους (από τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) πως η «μπάλα» είναι στην ελληνική πλευρά και στον ελάχιστο χρόνο που απομένει, πρέπει να προλάβουν να κάνουν τη δική τους «κατεβασιά», αλλιώς μπορεί το παιχνίδι να τελειώσει (κατά το «game over» όπως είχε πει πριν λίγα χρόνια στην Αθήνα και ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουκερ).

Μέσα σε έξι ώρες συναντήσεων στη χώρα μας, ο κύριος Μοσκοβισί:

-κατάφερε «να κολλήσει το γυαλί» που ράγισε η δήλωση Ντάισελμπλουμ πως είναι χαμένη υπόθεση το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, παίρνοντας στο τηλέφωνο τον Ολλανδό πρόεδρο της Ευρωομάδας. Έτσι, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Μοσκοβισί έδωσε παράταση ζωής στη διαπραγμάτευση λέγοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για μια θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, μέχρι τη Δευτέρα.

-κάλεσε τον κύριο Αλέξη Τσίπρα να κάνει το επόμενο βήμα για να κλείσει η αξιολόγηση. «Ναι, αλλά αυτό το είπα στον κύριο Τσίπρα! Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ.

Ο Πρωθυπουργός από πλευράς του υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών, όπως ανέφερε και δήλωσε πως η Επιτροπή θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος στη δημιουργία αυτού του μετώπου.

-θύμισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αν δεν εισακουστούν οι εκκλήσεις του, αυτό θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» των ακραίων κύκλων των δανειστών.

«Συνεχίστε εσείς με θάρρος και εγώ θα συνεχίσω να ρίχνω γέφυρες. Θα είμαι ένας απαιτητικός φίλος», είπε με νόημα στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο Πιερ Μοσκοβισί, υπαινισσόμενος ότι δεν μετράει πλέον πολλούς φίλους η Αθήνα και πως και αυτοί ακόμα βρίσκονται σε δύσκολη θέση και έχουν εκτεθεί, λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης.

Το μόνο που απομένει να ελπίζει η κυβέρνηση είναι μια πολιτική συμφωνία, ώστε να δρομολογηθεί η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Το κουαρτέτο των πιστωτών επιμένει σε πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2019, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν όμως από τώρα και θα προέλθουν κατά το ήμισυ από το δραστικό «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 6.000 ευρώ, έναντι 8.636 ευρώ σήμερα, και κατά το ήμισυ από τη μείωση των κύριων συντάξεων μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για 33 άρθρα

image_print

Στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προχωρά σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου, η Ολομέλεια της Βουλής, με τους βουλευτές να καλούνται να αποφασίσουν ποιες από τις προτεινόμενες διατάξεις θα κριθούν αναθεωρητέες. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά συνολικά 33 άρθρα του Συντάγματος.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς και αλλαγές που αφορούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Η σημερινή Βουλή θα καθορίσει ποια άρθρα μπορούν να αναθεωρηθούν, ενώ το τελικό περιεχόμενο των αλλαγών θα αποφασιστεί από την επόμενη, Αναθεωρητική Βουλή, μετά τις εθνικές εκλογές.

Στο βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές.

Η διαδικασία έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι συσχετισμοί της πρώτης ψηφοφορίας θα επηρεάσουν και τις πλειοψηφίες που θα απαιτηθούν στην επόμενη Βουλή για την οριστική αναθεώρηση των επιμέρους άρθρων.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μητσοτάκης από Αυστρία: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα»

image_print

Την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ασφάλεια και την άμυνά της υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Στόκερ στο Σάλτσμπουργκ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα και η ενέργεια, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ελλάδας και Αυστρίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στις αμυντικές της δυνατότητες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να έχει πρακτικό αντίκρισμα, ιδιαίτερα για χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιαν Στόκερ αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αυστρίας προς την Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λαζαρίδης: Εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου

Ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
image_print

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική κατοχύρωση της Ελληνικής Σημαίας και της Ελληνικής Γλώσσας, εξήγησε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας του κόμματος και τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει αποκοπή από τις ρίζες μας. Ένα σύγχρονο κράτος αντλεί δύναμη από την ιστορική του συνέχεια και από τις αξίες που το κράτησαν όρθιο μέσα στους αιώνες», τόνισε και συνέχισε: «Η Ελληνική Σημαία είναι το σύμβολο κάτω από το οποίο πολέμησαν και θυσιάστηκαν γενιές Ελλήνων, που έγινε σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας, που συγκινεί κάθε Έλληνα όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο. Όποιος σέβεται την ιστορία αυτού του τόπου δεν φοβάται να προστατεύσει τα σύμβολά της. Το ίδιο ισχύει και για την Ελληνική Γλώσσα. Είναι η γλώσσα μέσα από την οποία διαμορφώθηκε η φιλοσοφία, η δημοκρατία, οι επιστήμες, το θέατρο, η ορθόδοξη παράδοση και ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού, που κρατά ενωμένο τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Ένας λαός που προστατεύει τη γλώσσα του, προστατεύει τη μνήμη του. Και ένας λαός που προστατεύει τη μνήμη του, έχει μέλλον. Αυτές οι προτάσεις κινούνται μακριά από κομματικά πρόσημα, χωρίς να αποκλείουν κανέναν και χωρίς να στρέφονται εναντίον κανενός. Αντιθέτως, εκφράζουν ό,τι διαχρονικά ενώνει όλους τους Έλληνες».

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, όμως, υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «δεν περιορίζεται στον συμβολισμό. Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει μια δέσμη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κράτους πιο αξιόπιστου και πιο αποτελεσματικού. Ενός κράτους που ενισχύει τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Που κατοχυρώνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, ώστε καμία κυβέρνηση να μη μεταφέρει τα βάρη στις επόμενες γενιές. Που συνδέει τη δημόσια διοίκηση με την αξιολόγηση και την απόδοση. Που προετοιμάζει τη χώρα απέναντι στις μεγάλες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Με άλλα λόγια, ενός κράτους που εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη και δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση γιατί ενώ «ζητά καθημερινά θεσμικές αλλαγές, όταν ανοίγει η κορυφαία θεσμική διαδικασία της χώρας, επιλέγει να σταθεί στο περιθώριο. Ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα που αναγνωρίζει ότι σε αρκετές από αυτές τις προτάσεις υπάρχει κοινός τόπος, αλλά αντί να αναλάβει την ευθύνη της συναίνεσης, επέλεξε την ασφάλεια του ΄παρών΄. Όμως, στη Συνταγματική Αναθεώρηση το «παρών» δεν είναι ουδετερότητα. Είναι πολιτική επιλογή. Και, δυστυχώς, είναι μια επιλογή που στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να οικοδομήσει από σήμερα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για τις αλλαγές που έχει ανάγκη».

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς, αξιοπιστία, σταθερότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται ένα Σύνταγμα που θα προστατεύει τις αξίες μας, θα ενισχύει τη Δημοκρατία και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε μια πατρίδα ακόμη πιο ισχυρή και πιο σύγχρονη. Για εμάς, ο πατριωτισμός δεν είναι σύνθημα. Είναι ευθύνη. Είναι η βούληση να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις όταν το απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Και ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου. Σημαίνει να χτίζεις το μέλλον πάνω στις πιο στέρεες βάσεις του Ελληνισμού. Αυτό ακριβώς υπηρετεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας».

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ το «αμπαλάζ» των υποχωρήσεων για να κλείσει η διαπραγμάτευση

image_print

O Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχουν περιθώρια για μια θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής μέχρι τη Δευτέρα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει το επόμενο βήμα για να κλείσει η αξιολόγηση

Το «αμπαλάζ» για υποχωρήσεις στις αξιώσεις των δανειστών, συζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Τσακαλώτος και Μοσκοβισί, στη συνάντηση που είχαν χθες, Τετάρτη, ο υπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Τα μέτρα-αντίβαρο που προτείνει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει οριακές μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ (από 13% σε 12% για τα τρόφιμα), φόρων εισοδήματος (με εισαγωγικό κλιμάκιο 10%-11% μεταξύ 6.000-8.636 ευρώ για όσους φοροαπαλλάσσονταν μέχρι φέτος) και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και σενάρια για μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών.

Η τύχη αυτών ή άλλων προτάσεων θα κριθεί στις επόμενες πέντε μέρες, μετά την παράταση που έδωσε στη διαπραγμάτευση ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που, πάντως, πριν αναχωρήσει χθες από την Αθήνα, προειδοποίησε όλους (από τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) πως η «μπάλα» είναι στην ελληνική πλευρά και στον ελάχιστο χρόνο που απομένει, πρέπει να προλάβουν να κάνουν τη δική τους «κατεβασιά», αλλιώς μπορεί το παιχνίδι να τελειώσει (κατά το «game over» όπως είχε πει πριν λίγα χρόνια στην Αθήνα και ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουκερ).

Μέσα σε έξι ώρες συναντήσεων στη χώρα μας, ο κύριος Μοσκοβισί:

-κατάφερε «να κολλήσει το γυαλί» που ράγισε η δήλωση Ντάισελμπλουμ πως είναι χαμένη υπόθεση το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, παίρνοντας στο τηλέφωνο τον Ολλανδό πρόεδρο της Ευρωομάδας. Έτσι, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Μοσκοβισί έδωσε παράταση ζωής στη διαπραγμάτευση λέγοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για μια θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, μέχρι τη Δευτέρα.

-κάλεσε τον κύριο Αλέξη Τσίπρα να κάνει το επόμενο βήμα για να κλείσει η αξιολόγηση. «Ναι, αλλά αυτό το είπα στον κύριο Τσίπρα! Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ.

Ο Πρωθυπουργός από πλευράς του υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών, όπως ανέφερε και δήλωσε πως η Επιτροπή θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος στη δημιουργία αυτού του μετώπου.

-θύμισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αν δεν εισακουστούν οι εκκλήσεις του, αυτό θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» των ακραίων κύκλων των δανειστών.

«Συνεχίστε εσείς με θάρρος και εγώ θα συνεχίσω να ρίχνω γέφυρες. Θα είμαι ένας απαιτητικός φίλος», είπε με νόημα στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο Πιερ Μοσκοβισί, υπαινισσόμενος ότι δεν μετράει πλέον πολλούς φίλους η Αθήνα και πως και αυτοί ακόμα βρίσκονται σε δύσκολη θέση και έχουν εκτεθεί, λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης.

Το μόνο που απομένει να ελπίζει η κυβέρνηση είναι μια πολιτική συμφωνία, ώστε να δρομολογηθεί η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Το κουαρτέτο των πιστωτών επιμένει σε πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2019, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν όμως από τώρα και θα προέλθουν κατά το ήμισυ από το δραστικό «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 6.000 ευρώ, έναντι 8.636 ευρώ σήμερα, και κατά το ήμισυ από τη μείωση των κύριων συντάξεων μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

 

dramini

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Στη Χρυσούπολη η ημερίδα της ΕΑΣ Καβάλας για το μέλλον της κτηνοτροφίας

image_print

Στην  Χρυσούπολη πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Καβάλας με αντικείμενο τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η εκδήλωση απευθυνόταν στους κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά και της ευρύτερης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο, καθώς τα τελευταία χρόνια η κτηνοτροφία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές ζωονόσους, όπως η πανώλη και η ευλογιά των αιγοπροβάτων, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου, ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Ξάνθης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας, την προστασία των εκτροφών και τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον συνεργατισμό, ο οποίος αναδείχθηκε ως βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, με θέμα «Κτηνοτροφία και Συνεργατισμός», ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων – Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος, με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της Κτηνοτροφίας», καθώς και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς», Γιώργος Μηλιώνης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εργαλεία και κίνητρα της Κτηνοτροφίας μέσα από τον Συνεργατισμό».

Οι ομιλητές ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κτηνοτροφικός τομέας, παρουσιάζοντας παράλληλα καλές πρακτικές και τις δυνατότητες που προσφέρει ο συνεργατισμός για την ενίσχυση των παραγωγών, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για την ελληνική κτηνοτροφία.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: «Καμία κυβέρνηση να μη θυσιάζει το οικονομικό μέλλον για πολιτικό όφελος»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης μιλά στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
image_print

Τις θέσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση στους τομείς της δημοσιονομικής ευθύνης, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ανώτατης εκπαίδευσης παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 79 αποσκοπεί στη διασφάλιση της βιώσιμης δημοσιονομικής λειτουργίας της χώρας, διευκρινίζοντας ότι δεν προτείνεται ένας «άκαμπτος δημοσιονομικός κόφτης», αλλά ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει την αναγκαία ευελιξία σε περιόδους κρίσεων, χωρίς να οδηγεί σε δημοσιονομική ανευθυνότητα.

Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί πως «καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να εξαγοράζει το πολιτικό της παρόν υποθηκεύοντας το οικονομικό μέλλον της χώρας», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με συνθήκες που οδήγησαν στα μνημόνια.

Τεχνητή Νοημοσύνη και συνταγματική κατοχύρωση

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση για το νέο άρθρο 5Β, το οποίο αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Όπως ανέφερε, το Σύνταγμα δεν μπορεί να προβλέψει τις τεχνολογικές εξελίξεις των επόμενων δεκαετιών, μπορεί όμως να κατοχυρώσει την αρχή ότι η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, με σεβασμό στην ελευθερία του ατόμου και την ευημερία της κοινωνίας.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αναθεώρηση του άρθρου 16, υπερασπιζόμενος το νομοθετικό πλαίσιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση έχει ήδη εφαρμοστεί και έχει κριθεί συνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους απέναντι στο ζήτημα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η αντίφαση για το άρθρο 16 είναι πια εκκωφαντική», υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε αντίθεση με προηγούμενες θέσεις της και με τις σημερινές εξελίξεις.

Επικαλέστηκε επίσης μελέτη της Deloitte, σύμφωνα με την οποία η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να προσθέσει, μέσα σε πέντε χρόνια, 10,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, 1,9 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα και περίπου 73.500 θέσεις εργασίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποσκοπεί στην προετοιμασία της χώρας για τις προκλήσεις του μέλλοντος και κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους απέναντι στις επόμενες γενιές.

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη:

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κάθε γενιά παραδίδει κάτι στην επόμενη.

Μπορεί να της παραδώσει περισσότερες δυνατότητες ή περισσότερα βάρη. Ένα κράτος ισχυρότερο ή ένα κράτος εγκλωβισμένο στις αδυναμίες του. Μπορεί να της παραδώσει χρέη, τα οποία η ίδια δημιούργησε, θεσμούς που αρνήθηκε να αλλάξει, ευκαιρίες που φοβήθηκε να εκμεταλλευτεί.

Εμείς έχουμε μία ευθύνη. Να μην παραδώσουμε στα παιδιά μας τον λογαριασμό της δικής μας αδράνειας. Αυτό είναι, για μένα, το βαθύτερο νόημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. 

Σήμερα, αποφασίζουμε τι χώρα θέλουμε να κληροδοτήσουμε σε όσους έρχονται μετά από εμάς. Και αν υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο γνωρίζουμε πόσο βαριές μπορεί να είναι οι επιλογές μιας γενιάς για την επόμενη, αυτό δεν είναι άλλο από την οικονομία.

Η δική μου γενιά γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει όταν μια χώρα μεταφέρει για χρόνια το κόστος των επιλογών της στο μέλλον. Η Ελλάδα αυτό το έζησε με τον πιο επώδυνο τρόπο. Διανύσαμε μια δεκαετία κατά την οποία χάσαμε πάρα πολύ σημαντικό μέρος της οικονομικής μας κυριαρχίας, όπου η κοινωνία κλήθηκε να πληρώσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο συσσωρευμένα λάθη, λάθη δεκαετιών, και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι αναζήτησαν στο εξωτερικό τις ευκαιρίες που δεν μπορούσε τότε να τους προσφέρει η χώρα μας.

Έχοντας βιώσει αυτήν τη δραματική εμπειρία, η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι ζήτημα εθνικής αυτονομίας, δημοκρατικής ευθύνης και, πάνω απ’ όλα, Δικαιοσύνης ανάμεσα στις γενιές. Η κατεύθυνση που δίνουμε με το άρθρο 79, ώστε ο προϋπολογισμός να διασφαλίζει τη βιώσιμη δημοσιονομική λειτουργία της χώρας, υπηρετεί ακριβώς αυτή την αρχή. 

Εδώ, όμως, θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν προτείνουμε έναν σκληρό και μηχανιστικό δημοσιονομικό κόφτη, αντίστοιχο π.χ., με εκείνον που γνωρίζουμε από τη Γερμανία. Και προσωπικά θα διαφωνήσω με έναν τέτοιο άκαμπτο κανόνα. Μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αντιδρά όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ύφεση, με μια πανδημία, με μια φυσική καταστροφή, με μια μεγάλη γεωπολιτική κρίση. Η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο. Αλλά, άλλο η αναγκαία ευελιξία, άλλο η δημοσιονομική ανευθυνότητα.

Αυτό που θέλουμε εδώ να διασφαλίσουμε είναι ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να εξαγοράζει το πολιτικό της παρόν υποθηκεύοντας το οικονομικό μέλλον της χώρας. Η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ ξανά να οδηγηθεί σε μνημόνια και τα παιδιά μας δεν πρέπει ποτέ ξανά να κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό που παρέλαβαν από τους προηγούμενους. Αυτή δεν είναι μια ιδεολογία λιτότητας. Είναι μια αντίληψη ελευθερίας, γιατί μια χώρα που χάνει τη δημοσιονομική της αξιοπιστία, αργά ή γρήγορα χάνει και μέρος της δυνατότητας του να αποφασίζει μόνη της.

Στην ίδια φιλοσοφία ευθύνης εντάσσονται το άρθρο 78, με τη δυνατότητα σταθερού φορολογικού καθεστώτος για στρατηγικές επενδύσεις, το άρθρο 82, με την ετήσια έγκριση και δημόσια συζήτηση του Ενιαίου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, αλλά και το άρθρο 21 που εισάγει τη Διαγενεακή Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη στον σχεδιασμό των δημόσιων πολιτικών. Οι αποφάσεις μιας κυβέρνησης μπορεί να έχουν ορίζοντα τετραετίας, οι συνέπειές τους, όμως, πολύ συχνά διαρκούν δεκαετίες. Η ευθύνη της πολιτικής είναι να βλέπει πέρα από τον εκλογικό κύκλο και να διασφαλίζει ότι οι επιλογές του σήμερα δεν θα περιορίσουν τις δυνατότητες του αύριο.

Στον ορίζοντα του μέλλοντος βρίσκεται και μια δεύτερη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας: η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Έχω χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν μια εικόνα που θεωρώ ότι αποδίδει τη διττή φύση της. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, με όρους 20ου αιώνα, μοιάζει ταυτόχρονα με την κούρσα για την κατάκτηση της Σελήνης, αλλά και με τον ανταγωνισμό των πυρηνικών εξοπλισμών. Ενσωματώνει, δηλαδή, την υπόσχεση μιας τεράστιας προόδου στην ιατρική, στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην παραγωγικότητα, στη δημόσια διοίκηση. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί και κινδύνους που αγγίζουν την εργασία, την ασφάλεια, την πληροφορία, τη δημοκρατία, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ίδια την αλήθεια.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, ούτε ο άκριτος τεχνολογικός ενθουσιασμός, ούτε ο φόβος αποτελούν απάντηση. Χρειάζονται κανόνες. Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των κρατών -σαφώς-  γιατί καμία χώρα, όσο μεγάλη και ισχυρή και αν είναι, δεν μπορεί μόνη της να ρυθμίσει αποτελεσματικά μια τεχνολογία που από τη φύση της δεν γνωρίζει σύνορα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, κοινές αρχές και διεθνή συνεργασία, ώστε η καινοτομία να προχωρά χωρίς ο άνθρωπος να μένει απροστάτευτος.

Αυτό ακριβώς αποτυπώνει το νέο άρθρο 5Β, ορίζοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη οφείλει να υπηρετεί την ελευθερία του ατόμου και την ευημερία της κοινωνίας, ώστε να μετριάζονται οι κίνδυνοι και να αξιοποιούνται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Το Σύνταγμα προφανώς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι η τεχνολογία το 2040 ή το 2050 -αλίμονο. Μπορεί, όμως, να καθορίσει κάτι πολύ σημαντικότερο: να ιεραρχήσει τις αξίες μας, να κατοχυρώσει ότι η τεχνολογία θα υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι το ανάποδο, όχι ο άνθρωπος την τεχνολογία.

Αυτή η λογική ενός σύγχρονου κράτους διατρέχει και τις υπόλοιπες αλλαγές που συζητούμε. Από την προστασία της περιουσίας και την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων για κοινωνικούς σκοπούς στο άρθρο 17, μέχρι τον ισχυρότερο συνταγματικό έλεγχο στο άρθρο 100, τη χρηστή διοίκηση, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την αξιοκρατία, τη στήριξη της Περιφέρειας στο άρθρο 101, καθώς και την ουσιαστικότερη αποκέντρωση στο άρθρο 102. Η κατεύθυνση είναι ενιαία: ένα κράτος που σχεδιάζει καλύτερα, λογοδοτεί περισσότερο και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής του.

Και αυτό με φέρνει και στο άρθρο 16. Σε μια διάταξη που, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σε αυτή την Αναθεώρηση, συμπυκνώνει τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα που κληρονομήσαμε και στην Ελλάδα που θέλουμε να παραδώσουμε.

Για εμένα αυτή η συζήτηση έχει και μια ιδιαίτερη προσωπική διάσταση, γιατί ως Υπουργός Παιδείας είχα την τιμή να εισηγηθώ τον νόμο που επέτρεψε τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Θυμάμαι πολύ καλά τη συζήτηση εκείνης της περιόδου, τις αντιδράσεις, τις βεβαιότητες ότι αυτό δεν θα μπορούσε και δεν έπρεπε να γίνει, τις προειδοποιήσεις ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση θα υπονόμευε το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο νόμος ψηφίστηκε. Η μεταρρύθμιση προχώρησε. Το Συμβούλιο της Επικρατείας την έκρινε ως Συνταγματική. Και σήμερα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς πώς εκείνοι που την καταψήφισαν, προσπαθούν πλέον να τοποθετηθούν απέναντι σε μια πραγματικότητα που έχει αλλάξει, όχι μόνο πλέον διεθνή αλλά και εθνική.

Η ΕΛ.Α.Σ., για παράδειγμα, μας λέει από τη μία πλευρά, ότι δεν πρόκειται να καταργήσει το νέο πλαίσιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και, από την άλλη, ότι δεν θα ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, λέει το ανάποδο. Μας λέει ότι θα ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά ότι ταυτόχρονα εξακολουθεί να απορρίπτει τον νόμο που άλλαξε τον δρόμο προς αυτή την αλλαγή, και με δεδομένο ότι το συνταγματικό αυτό πλαίσιο υποστηρίχθηκε από έγκριτους συνταγματολόγους της εν λόγω παράταξης.

Η αντίφαση είναι πια εκκωφαντική. Η αντιπολίτευση δεν αναμετράται εδώ με την κυβέρνηση, αλλά με τις ίδιες της τις θέσεις και με την απόσταση που χωρίζει αυτές τις θέσεις από την πραγματικότητα του 2026.

Σήμερα δεν μιλάμε πια με υποθέσεις. Μιλάμε με το μέγεθος μιας ευκαιρίας που εδώ και χρόνια χάσαμε. Η μελέτη της Deloitte εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί μέσα σε πέντε χρόνια να προσθέσει 10,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, 1,9 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα και περίπου 73.500 θέσεις εργασίας. Γιατί στον 21ο αιώνα η γνώση είναι εθνικό κεφάλαιο, παραγωγική δύναμη και συγκριτικό πλεονέκτημα.

Έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε περισσότερους νέους εδώ, να φέρουμε φοιτητές και επιστήμονες από το εξωτερικό και να μετατρέψουμε την Ελλάδα από χώρα εξαγωγής ανθρώπινου κεφαλαίου σε διεθνή προορισμό γνώσης και εκπαίδευσης.

Προφανώς αυτό δεν αποδυναμώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το απελευθερώνει από μια συζήτηση δεκαετιών που μετρούσε τη δύναμή του με βάση το τι απαγορεύεται γύρω του. Ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται τείχη για να προστατευθεί. Χρειάζεται πόρους -ναι-, ποιότητα, έρευνα, εξωστρέφεια. Βασικά χρειάζεται αυτοπεποίθηση για να ανταγωνιστεί τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 έρχεται να ολοκληρώσει αυτή τη μετάβαση, με ελευθερία αλλά και αυστηρούς κανόνες, με κρατική εποπτεία, με αξιολόγηση, με υψηλές ακαδημαϊκές απαιτήσεις. Και ναι διορθώσει και μια βαθιά κοινωνική στρέβλωση, γιατί η απαγόρευση όπως ίσχυε, δεν εμπόδισε ποτέ τον εύπορο Έλληνα να επιλέξει μη κρατικό πανεπιστήμιο. Απλώς τον υποχρέωνε να το επιλέξει στο εξωτερικό. Εκείνον που περιόριζε πραγματικά ήταν αυτόν που δεν μπορούσε να πληρώσει το κόστος της φυγής, εφόσον το επιθυμούσε.

Το άρθρο 16 είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια συζήτηση για μη κρατικά πανεπιστήμια. Είναι η στιγμή που η Ελλάδα κλείνει έναν κύκλο δεκαετιών και που αποφασίζει ότι η γνώση δεν θα έχει πλέον σύνορα που φτιάξαμε μόνοι μας, που εμείς οι ίδιοι υψώσαμε ως τείχη. Πριν από λίγα χρόνια συζητούσαμε για το αν αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει. Ξεκίνησε να γίνεται. Σήμερα συζητούμε πόσο μακριά μπορεί πλέον να μας πάει.

Κυρίες και κύριοι, 

Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν γίνεται για να προστατεύσουμε το χθες, αλλά για να προετοιμάσουμε τη χώρα για όσα έρχονται μπροστά μας.

Κάθε γενιά έχει μια στιγμή που αποφασίζει τι θα παραδώσει στην επόμενη: εκκρεμότητες του παρελθόντος ή δυνατότητες του μέλλοντος;

Αυτή είναι η δική μας στιγμή. Αυτή είναι η κοινή ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία.

Σας ευχαριστώ πολύ 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαλλία: Οι ασφαλιστικές καλύπτουν τα έξοδα στέγασης των εκτοπισμένων από τις πυρκαγιές

Πυροσβέστες επιχειρούν σε μεγάλη δασική πυρκαγιά στη νοτιοδυτική Γαλλία κοντά στο Μπορντό
image_print

Κάλυψη εξόδων στέγασης για τους εκτοπισμένους

Μέτρα στήριξης για τους πολίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των μεγάλων πυρκαγιών στη νοτιοδυτική Γαλλία ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ρολάν Λεσκύρ, γνωστοποίησε, μετά από έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεσμεύθηκαν να καλύψουν τα έξοδα προσωρινής στέγασης των εκτοπισμένων, σύμφωνα με τους όρους των ασφαλιστικών συμβολαίων τους.

Έως τρεις εβδομάδες κάλυψης

Η ρύθμιση αφορά κατοίκους των περιοχών Ζιρόντ, Λαντ και Βαρ, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τις κύριες κατοικίες τους εξαιτίας των πυρκαγιών.

Όπως διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός, οι ασφαλιστικές θα αποζημιώνουν τα έξοδα επανεγκατάστασης ακόμη και αν οι κατοικίες δεν έχουν υποστεί ζημιές, εφόσον έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης.

Η κάλυψη προβλέπει έως και τρεις εβδομάδες διαμονής σε εναλλακτικό κατάλυμα, ανάλογα με τη διάρκεια της απαγόρευσης επιστροφής στις πληγείσες περιοχές.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις μεγάλες πυρκαγιές

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουν προκαλέσει μαζικές εκκενώσεις, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, κυρίως στην περιοχή της Ζιρόντ, κοντά στο Μπορντό.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, το πύρινο μέτωπο στην περιοχή παραμένει εκτός ελέγχου και κινείται προς το Μπορντό, απέχοντας περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη.

Ο δήμαρχος του Μπορντό, Τομά Καζενάβ, δήλωσε ότι η πυρκαγιά βρίσκεται πλέον «στις πύλες της μητροπολιτικής περιοχής», σε απόσταση περίπου 25 έως 30 χιλιομέτρων από το αστικό κέντρο.

Νέες εκκενώσεις στη Λαντ

Την ίδια ώρα, ακόμη 36.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους στην περιοχή της Λαντ, όπου επίσης μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά.

Οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης και παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των μετώπων, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en