Quantcast
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μεγάλη συμφωνία της Energean για την πώληση φυσικού αερίου στο Ισραήλ

 

Την πρώτη της μεγάλη συμφωνία για την πώληση φυσικού αερίου που θα παραχθεί από τα υπεράκτια κοιτάσματα Karish και Tanin, τα οποία βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ, υπέγραψε η Energean Oil & Gas με τον όμιλο Dalia.

Συγκεκριμένα, η θυγατρική Energean Israel θα προμηθεύσει σε βάθος χρόνου συνολικά με 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την Dalia Power Energies και την αδελφή εταιρεία Or Power Energies, καλύπτοντας μέρος των αναγκών για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Dalia, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός σταθμός στην περιοχή του Τζάφιτ (ΝΑ. Ισραήλ), καθώς και για μελλοντικούς σταθμούς που θα κατασκευάσει η Or Power Energies.

Ο όμιλος Dalia είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός παραγωγός ηλεκτρισμού στην αγορά του Ισραήλ, η ζήτηση στην οποία αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς.

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής:

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, τόσο για την Energean, που υπογράφει τα πρώτα συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου σε μια περιοχή με μεγάλη γεωπολιτική σημασία, όσο και για την αγορά του Ισραήλ, καθώς η προμήθεια φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Karish και Tanin σηματοδοτεί το άνοιγμα του ανταγωνισμού και την προσφορά φθηνότερης ενέργειας στους καταναλωτές και στην ισραηλινή οικονομία γενικότερα.

Η Energean βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δυνητικούς πελάτες για την υπογραφή και νέων συμβολαίων, ενώ ετοιμάζεται να υποβάλει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η ανάπτυξη των δύο υπεράκτιων κοιτασμάτων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του οράματος της Energean που είναι να εξελιχθεί σε ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη ΝΑ. Μεσόγειο»

Σημειώνεται ότι τα κοιτάσματα Karish και Tanin, τα οποία απέκτησε η Energean Oil & Gas το Δεκέμβριο του 2016, διαθέτουν δυνητικά αποθέματα 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου και η επένδυση που απαιτείται σε βάθος χρόνου για την ανάπτυξή τους εκτιμάται σε 1,3 -1,5 δισεκ. δολάρια.

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

EnEarth από την Energean, για έναν κόσμο με μηδενικές εκπομπές CO2 -Στην Καβάλα το πρώτο πιλοτικό έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα

Την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, την 5 η Ιουνίου, επέλεξε η Energean για να γνωστοποιήσει τη δημιουργία της νέας εταιρείας του Oμίλου, της EnEarth, η οποία φιλοδοξεί να ηγηθεί στην προσπάθεια για έναν κόσμο με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου! Είναι μια ακόμη πρωτοβουλία στο πλαίσιο της δέσμευσης της Energean για την επίτευξη του Net Zero το αργότερο έως το 2050.

Η EnEarth στοχεύει στη δημιουργία “πράσινων” κόμβων, αξιοποιώντας κοιτάσματα υδρογονανθράκων που είτε βαίνουν προς εξάντληση είτε έχουν ήδη εξαντληθεί, καθώς και άλλους γεωλογικούς σχηματισμούς που θα κριθούν κατάλληλοι να μετατραπούν σε βιώσιμες αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η εταιρεία θα συνδυάσει υφιστάμενες εγκαταστάσεις με τεχνολογίες αιχμής, με στόχο να διαδραματίσει έναν κυρίαρχο ρόλο στην καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η δραστηριοποίηση της EnEarth θα συμβάλλει στην προστασία των θέσεων εργασίας και της δραστηριότητας στη βιομηχανία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε βιομηχανικές μονάδες που δεν είναι δυνατό να αποφύγουν να εκπέμπουν CO2, καθώς και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, η EnEarth θα δραστηριοποιηθεί:

-Στην αποθήκευση CO2, καταρχήν στον Πρίνο της Καβάλας, με προοπτική σε πλήρη ανάπτυξη να αποθηκεύονται μέχρι 3 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως και να αποτελέσει ο Πρίνος πρότυπο για ανάλογα projects και σε άλλα κοιτάσματα και γεωλογικούς σχηματισμούς στη Μεσόγειο.

-Στη μεταφορά CO2 σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στις θαλάσσιες μεταφορές Prime Marine που εγγυάται την ασφαλή και αποτελεσματική μεταφορά CO2 για αποθήκευση στον Πρίνο.

-Στην απευθείας δέσμευση CO2 από την ατμόσφαιρα (Direct Air Capture and Storage– DACS), η οποία θα βελτιώσει θεαματικά τις κλιματικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες στις περιοχές όπου θα εφαρμοστεί.

Από την Καβάλα και τις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean στη Νέα Καρβάλη ξεκινά η πιλοτική δέσμευση CO2

Η δραστηριότητα της EnEarth ξεκινά από την Καβάλα, όπως είχε ξεκινήσει και η Energean πριν από 16 χρόνια την πορεία της για να αναδειχθεί σε ηγέτιδα εταιρεία στην έρευνα και ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, η EnEarth θα υλοποιήσει πιλοτική δέσμευση CO2 απευθείας από την ατμόσφαιρα με στόχο να ξεκινήσει η λειτουργική δέσμευση CO2 από την ατμόσφαιρα της Καβάλας από τις αρχές του 2026.

Για την θέση του project σε εφαρμογή, πρόκειται να εγκατασταθεί σύστημα απευθείας δέσμευσης CO2 στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean στη Νέα Καρβάλη, το οποίο λειτουργεί με απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, έχοντας ως χαρακτηριστικά την ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, την μη χρήση ρευστών και διαλυτών και την μηδενική παραγωγή απορριμμάτων.

Με αφορμή την ίδρυση της EnEarth, ο κ. Νικόλας Ρήγας, επικεφαλής του τομέα Αποθήκευσης Άνθρακα της EnEarth, δήλωσε σχετικά: «Με τη δημιουργία της EnEarth, προχωρούμε σε μια καινοτόμο πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να μετατρέψει την Βόρεια Ελλάδα σε έναν “πράσινο” κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο με την δέσμευση και την αποθήκευση CO2, εγκαινιάζοντας ένα νέο τρόπο χρήσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υδρογονανθράκων. Η EnEarth προσφέρει μία νέα βιώσιμη και φιλική για το περιβάλλον βιομηχανική πρακτική, που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα οφέλη που προκύπτουν από την χρήση νέας τεχνογνωσίας σε παραδοσιακές βιομηχανικές δραστηριότητες».

Από την πλευρά της, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα δήλωσε τα εξής: «Η αναγγελία αυτής της νέας δραστηριότητας από την Καβάλα και μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον δεν έχει μόνο συμβολική σημασία.Ο Πρίνος έχει αποτελέσει παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου με περιβαλλοντικά ευαίσθητες και εντυπωσιακού φυσικού κάλλους περιοχές, με τον τουρισμό, με την αλιεία και, γενικότερα, με κάθε δραστηριότητα στην περιοχή. O Πρίνος έχει μια ιδανική, στρατηγική γεωγραφική θέση για να φιλοξενήσει την αποθήκευση CO2, που θα έχει προφανή οφέλη για το περιβάλλον, θα συμβάλλει στην διατήρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και θα τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης, δημιουργώντας και τεχνογνωσία με προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες».

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

M.Ρήγας, Energean στο EMGF: Όχι αλλά λόγια! Αποφάσεις στην ΕΕ για το φυσικό αέριο για να αποφευχθούν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις συγκεκριμένες αποφάσεις για την έρευνα και ανάπτυξη τοπικών κοιτασμάτων, προκειμενου να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα σε φυσικό αέριο και να αποφευχθούν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, επεσήμανε ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, μιλώντας στην κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έκλεισε τις εργασίες του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) χθες στην Αθήνα.

Ο κ. Ρήγας επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι μόνο στις χώρες-μέλη του EMGF υπάρχει έλλειμμα της τάξης των 130 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως, σε μία περίοδο κατά την οποία σημαντικά projects ανάπτυξης κοιτασμάτων έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη μόνο στο Ισραήλ και στην Ιταλία.

«Αυτός είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να γίνουν πράξη συγκεκριμένες πολιτικές και να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις στήριξης σε επίπεδο Ε.Ε.για τη βιομηχανία φυσικού αερίου, προκειμένου να αρθούν οι απαγορεύσεις που ουσιαστικά έχουν τεθεί στη χρηματοδότηση του τομέα από τις τράπεζες.

«Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι ή θα παράγουμε το φυσικό αέριο ή θα το εισάγουμε», τόνισε ο κ. Ρήγας, καθώς οι ανάγκες στις οικονομίες και τις κοινωνίες είναι τεράστιες. Αν η επιλογή είναι να βρισκόμαστε στο τέλος μιας αλυσίδας που απλώς θα μεταφέρει αέριο από αλλού, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρές κοινωνικοοοικονομικές συνέπειες στο μέλλον, με προβλήματα στην ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού, ακριβή ενέργεια αλλά και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, ήταν το μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean.

N.Katcharov: Επενδύσαμε 400 εκατ. στην Αίγυπτο, τα κλειδιά στα χέρια των πολιτικών

Μιλώντας σε πάνελ του EMGF με θέμα «Έρευνα για φυσικό αέριο: αξιοποιώντας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου» ο Eng. Dr. Nicolas Katcharov, CEO της Energean International, ανέφερε ότι η εταιρεία επένδυσε περί τα 400 εκατ. δολάρια στην Αίγυπτο, επιτυγχάνοντας τον διπλασιασμό της παραγωγής από τα κοιτάσματα στο Δέλτα του Νείλου σε μια χώρα που έχει τεράστιες ανάγκες σε φυσικό αέριο.

«Συνεχίζουμε να παράγουμε και να προχωρούμε σε αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων στην Κροατία, ενώ και στην Ιταλία, όπου αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στο οποίο συμμετέχουμε, φαίνεται ότι ανοίγουν και πάλι προοπτικές για τον τομέα», ανέφερε ο κ. Katcharov. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι operators επενδύουν, παρά το ότι δεν υπάρχουν επαρκείς διασυνδέσεις, και παρά το ότι τα κόστη έρευνας και ανάπτυξης έχουν διπλασιασθεί σε τρία χρόνια, χωρίς αυτό να απεικονίζεται στις τιμές.

«Περιμένουμε να δούμε ανάπτυξη και κίνητρα για τη βιομηχανία σε όλες τις οικονομίες και είναι σαφές ότι οι πολιτικοί κρατούν τα κλειδιά για αυτό» επεσήμανε ο κ. Katcharov. Αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές και ζωτικής σημασίας ειδικά σε σχέση με την δέσμευση και αποθήκευση CO2, όπου τα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν είναι δεδομένο ότι είναι και οικονομικά, τόνισε ο CEO της Energean International.

K.Σάρδη: Προχωρούμε με την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο – πρόβλημα η γραφειοκρατία και τα μη επαρκή εργαλεία χρηματοδότησης

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα Δρ. Κατερίνα Σάρδη μίλησε στο πλαίσιο πάνελ του EMGF με θέμα «Αναπτύσσοντας την αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2», γνωστοποιώντας ότι η Energean, εκτός του project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, εξετάζει προοπτικές για ανάλογα σχέδια στην Αίγυπτο και στην Κροατία.

Ειδικά για το Project του Πρίνου, η κ. Σάρδη ανέφερε ότι η Energean εργάζεται εντατικά για την εντός του Ιουνίου υποβολή αιτήματος στην αρμόδια αρχή, την ΕΔΕΥΕΠ,για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης, για την σύνταξη και κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, καθώς και για το δεσμευτικό market test, το οποίο θα οδηγήσει στη σύναψη συμβολαίων με τις ενδιαφερόμενες για την αποθήκευση του CO2 βιομηχανίες και στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το έργο.

«Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές καθυστερήσεις σε γραφειοκρατικό επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι έχει διαρκέσει ήδη σχεδόν ένα χρόνο η διαδικασία έγκρισης της χορήγησης Κρατικής Ενίσχυσης (State Aid) από την Κομισιόν η οποία αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, με δεδομένες και τις ίδιες τις ασφυκτικές ημερομηνίες του Ταμείου », επεσήμανε η ίδια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης σημαντικές ελλείψεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί, με επίκεντρο τον Πρίνο, μια αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, η οποία θα συμβάλλει και στην άρση της ανισορροπίας που υπάρχει αναμέσα στο Βορρά, όπου ήδη εξελίσσονται αρκετά projects, και στο Νότο, όπου υπάρχει έλλειψη. Μόνο έτσι θα αρθούν τα εμπόδια ανάπτυξης του τομέα και θα μειωθούν τα κόστη», τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα.

Η κ. Σάρδη κατέληξε χαρακτηριστικά με την παραίνεση να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν σε ρυθμιστικό επίπεδο και τα οποία οδήγησαν ουσιαστικά στη ματαίωση του project της αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, ώστε αυτά να αποφευχθούν στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της «Νότιας Καβάλας»

Μια ακόμη παράταση της διάρκειας της άδειας εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Νότιας Καβάλας από την Energean έδωσε το ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, δίνεται παράταση έως τις 30 Μαΐου 2024.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι «Προκειμένου για την Περιοχή Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα”, η διάρκεια της Άδειας Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας παρατείνεται από τη λήξη της έως την 30η Μάϊου 2024, εκτός εάν επέλθει πρώτη η ημερομηνία της περιόδου β) του άρθρου 2 της Έκτης Τροποποιητικής Σύμβασης (υποπερ. β’ της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 της Σύμβασης)».

Όπως σημειώνεται επιπλέον, «οι υφιστάμενες σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής ακολουθούν την Άδεια Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 27 της Σύμβασης, ως αυτή τροποποιήθηκε με τις Πρώτη, Δεύτερη, Τρίτη, Τέταρτη, Πέμπτη και Έκτη Τροποποιητικές Συμβάσεις».

Για την απόφαση ελήφθησαν υπόψη μεταξύ άλλων οι προηγούμενες σχετικές τροποποιήσεις, η από 22.4.2024 επιστολή της αναδόχου εταιρείας Energean Oil & Gas A.E. με θέμα «Λήξη της άδειας εκμετάλλευσης της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα» με την οποία παρασχέθηκε η έγγραφη σύμφωνη γνώμη της για την αποφασιζόμενη παράταση, κυρίως όμως το γεγονός ότι «δεν έχει επέλθει η ημερομηνία έναρξης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης, ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, του υπόγειου φυσικού χώρου της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα”, δυνάμει σύμβασης παραχώρησης στον παραχωρησιούχο που θα αναδειχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, που διεξαγάγει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», κάτι το οποίο, άλλωστε, δεν πρόκειται να επέλθει, αφού ο σχετικός διαγωνισμός κατέληξε σε «ναυάγιο».

Υπενθυμίζεται ότι προ ενός έτους, στο τέλος Μαρτίου του 2023 η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία έλαβε τέλος, καθώς κατά τη φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους δυο αρχικά υποψήφιους, δηλαδή την κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ και την Energean Oil & Gas, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά.

newmoney.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en