Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Με επιτυχία το Συνέδριο για το ρόλο των Περιφερειών στην εφαρμογή πολιτικών για την απασχόληση των Νέων

Με επιτυχία διεξήχθη στην Καβάλα την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, το Συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. με θέμα «Ο ρόλος των Περιφερειών στην εφαρμογή της πολιτικής. Εγγύηση για τη Νεολαία».

Στο Συνέδριο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, László Andor…παρουσίασε τις νέες πολιτικές για την απασχόληση των Νέων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και το ρόλο των Περιφερειών στην εφαρμογή και υλοποίηση τους.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης και Αντιπρόεδρος της συνδιοργανώτριας Ένωσης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), Παύλος Δαμιανίδης, τόνισαν τη σημασία της εναργέστερης και ουσιαστικότερης συμμετοχής των Περιφερειών στην εφαρμογή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαιτέρως των πολιτικών που αφορούν την Απασχόληση μέσω της αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Όλοι οι υψηλού επιπέδου ομιλητές και συμμετέχοντες χαιρέτισαν θερμά τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, όπως και το γεγονός ότι το Συνέδριο αποτελεί την πρώτη αποκεντρωμένη εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία γίνεται επίσημη παρουσίαση των νέων πολιτικών της Ε.Ε. για την απασχόληση, στη νέα προγραμματική περίοδο.

Τις εργασίες του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Ένταξη, László Andor, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Άννα Δελαπόρτα, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, καθώς και βουλευτές, δήμαρχοι και θεσμικοί και οικονομικοί φορείς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Άρης Γιαννακίδης: «Συντασσόμαστε σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό
από τη βάση προς την κορυφή για την αντιμετώπιση της ανεργίας»

 

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, τόνισε πως «η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, είναι από τις πλέον θιγμένες περιοχές της χώρας καθώς το ποσοστό ανεργίας και η βαθιά κρίση η οποία μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζεται σε ένα ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό ανεργίας. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, για την οποία από πολλούς είμαστε υπόλογοι, αλλά ας μου επιτραπεί η έκφραση, δεν έχουμε εμείς τα πινέλα και τα χρώματα για να το κάνουμε».

Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε πως «δυστυχώς ο ρόλος των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν γένει, ο οποίος με εξαίρεση την υλοποίηση του μέτρου των Τοπικών Πρωτοβουλιών για την Απασχόληση κατά την περίοδο υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ 2000-2006, καθίσταται ουσιαστικά ανύπαρκτος σε επίπεδο σχεδιασμού και εφαρμογής των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης».

Μιλώντας ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ για τις προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ, επεσήμανε πως αυτές «δεν μπορεί να επιτευχθούν αν δεν ακολουθούνται από ανάλογες προσπάθειες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».

Τέλος, ο κ. Γιαννακίδης χαιρέτησε τις νέες πολιτικές και όπως τόνισε «συντασσόμαστε σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό από τη βάση προς την κορυφή για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αφήνοντας πίσω μας επιμέρους και αποσπασματικούς σχεδιασμούς που έριχναν το βάρος στην παθητική και επιδοματική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Η Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και Αντιπροέδρου
της Ένωσης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, Παύλου Δαμιανίδη

 

Κυρίες και Κύριοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι μας,

Είναι ιδιαίτερη η τιμή να σας υποδεχόμαστε σήμερα στην περιοχή μας. Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Επίτροπο κ. Andor, στη CPMR και σε όλους του ομιλητές και συμμετέχοντες, που αποδεχθήκατε την πρόσκληση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είστε σήμερα παρόντες στο Συνέδριο αυτό, το οποίο θα ήθελα να τονίσω ότι αποτελεί μια από τις λίγες αποκεντρωμένες παράλληλες εκδηλώσεις της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και τελεί υπό την αιγίδα αυτής.

Η σημερινή εκδήλωση είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη διότι σηματοδοτεί ουσιαστικά την πρώτη ευρείας προβολής και «εξωστρέφειας» συνάντηση εργασίας με θέμα τις Πολιτικές Απασχόλησης των Νέων στη νέα προγραμματική περίοδο, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας.

Είναι επίσης ιδιαίτερη και ξεχωριστή γιατί η σημερινή θεματολογία με επίκεντρο την απασχόληση των νέων, αποτελεί το πιο βαθύ και ουσιαστικό πρόβλημα πολλών χωρών της Ε.Ε. αλλά ιδιαιτέρως της χώρας μας, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή της βαθιάς κρίσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια.

Όπως όλοι γνωρίζετε στην χώρα μας, η δημοσιονομική κρίση και η επακόλουθη παράλληλη ύφεση, έχουν πλήξει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το πρόβλημα της εισόδου στην αγορά εργασίας δηλ. την ανεργία, με τις οποίες στρεβλές προεκτάσεις που προκαλεί ευρύτερα στην κοινωνία. Στην Περιφέρεια μας όπως αναφέρθηκε και από τον Περιφερειάρχη, εντοπίζεται έντονα το φαινόμενο αυτό και βρισκόμαστε αντιμέτωποι – χωρίς όπλα ουσιαστικά – με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Οι πολιτικές για την Απασχόληση των Νέων όπως η Πολιτική Εγγύηση για τη Νεολαία της Ε.Ε. για τη νέα προγραμματική περίοδο στην οποία θα αναφερθούμε διεξοδικά, αποτελούν μια νέα ουσιαστικά πρόκληση ευρωπαϊκή και εθνική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων.

Για το λόγο αυτό είμαστε ικανοποιημένοι και χαιρετίζουμε την υιοθέτηση των προτάσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 22 Απριλίου 2013 για τη θέσπιση της πολιτικής «Εγγύηση για τη Νεολαία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ειδικά την απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία των νέων, από το πρόγραμμα Πρωτοβουλία για την Νεανική απασχόληση.

Ωστόσο, πρέπει να πω ότι είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι η οικονομική ενίσχυση του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων» θα είναι μόνο € 3 δις, με επιπλέον €3 δις. χρηματοδότηση των κρατών – μελών κατά την περίοδο 2014-2020. Πιστεύουμε ότι η «επένδυση» ας μου επιτραπεί η έκφραση στη λύση του προβλήματος αυτού πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Αξίζει μεγαλύτερη χρηματοδότηση το πρόγραμμα αυτό γιατί το μέλλον μας εξαρτάται από τη νεολαία και η νεολαία μας αξίζει.

Κυρίες και Κύριοι,

Ως χημικός στις βασικές μου σπουδές, θα μου επιτρέψετε την αλληγορία και θα πω ότι αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο μίγμα «Ανεργίας, Φτωχοποίησης και Αποκλεισμού», το οποίο είναι ιδιαιτέρως «τοξικό» για την κοινωνική ισορροπία και πρέπει να επιτείνουμε και να εργαστούμε σκληρά για το αντίδοτο.

Σίγουρα οι πολιτικές και τα προγράμματα από μόνα τους δεν αποτελούν πανάκεια ούτε αλχημιστικά φίλτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πιστεύουμε όμως ότι η ανάπτυξη και η εφαρμογή ενός προγράμματος όπως αυτό της «Εγγύησης για τη νεολαία» μπορεί να συμβάλλει αλλά απαιτείται ισχυρή και αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων γι’ αυτό. Η έγκαιρη παρέμβαση και ενεργοποίηση είναι το κλειδί και, σε πολλές περιπτώσεις, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, όπως η βελτίωση των συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι χώρες της ΕΕ που αναπτύσσουν σήμερα τα εθνικά σχέδια δράσης για την υλοποίηση της «Εγγύησης για τη Νεολαία» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει αρωγή σε κάθε χώρα να αναπτύξει το σχέδιό της και να θέσει το πλαίσιο για την εφαρμογή του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» το συντομότερο δυνατό. Παρ’ όλα αυτά, θα θέλαμε να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα μείνει πίσω σε αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη δεν εμφανιστεί σε αυτή την περίπτωση δύο ταχυτήτων. Η ισχυρή δέσμευση του Συμβουλίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη στήριξη της απασχόλησης δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Συγκεκριμένα στη CPMR υποστηρίζουμε και έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές την αναγκαιότητα για την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών που αποτελούν ολοκληρωμένες αναπτυξιακές οντότητες και το καταλληλότερο επίπεδο διακυβέρνησης σε ότι αφορά το σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναπτυξιακών στρατηγικών στην Ευρώπη.

Επομένως υποστηρίζουμε ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να το έχουν λόγο σε αυτή τη διαδικασία ως φορείς υλοποίησης της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων. Η εκπαίδευση και η απασχόληση σε πολλές χώρε είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών (δυστυχώς στην Ελλάδα όχι) και, αν θέλουμε πραγματικά να δούμε απτά αποτελέσματα στο επίπεδο της αύξησης της απασχόλησης των νέων, και όχι να μείνουμε για ακόμη μια φορά σε βαρύγδουπες εξαγγελίες και ρητορικές οδήγησαν μόνο σε παθητικές και αποσπασματικές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος, θα πρέπει να συνενώσουμε όλοι τις προσπάθειες μας και τους πόρους για να βεβαιωθούμε ότι τα νέα προγράμματα που ξεκινούν φέτος θα βοηθήσει ουσιαστικά και επιτυχώς τη νεολαία της Ευρώπης.

Σήμερα θα ακούσουμε τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών, των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των Περιφερειών να εστιάζονται κυρίως σε τρία βασικά θέματα:

1. Τοποθέτηση για τα εκπαιδευτικά συστήματα με σκοπό: την αποφυγή πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και του «κακού συνδυασμού» δεξιοτήτων,
2. Η επίτευξη ομαλότερης μετάβασης μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας,
3. Αξιοποίηση του δυναμικού της νεολαίας και επένδυση στη Νεανική Επιχειρηματικότητα.

Προσδοκούμε να ακούσουμε και να μάθουμε ποιες είναι οι καλές πρακτικές και επιτυχείς δράσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα και ποιες είναι οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση καταπολέμησης της ανεργίας των νέων σε περιφερειακό επίπεδο, με ή χωρίς τη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων.

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω για ακόμη μια φορά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εύχομαι καλή και εποικοδομητική συνέχεια στις εργασίες μας και θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να λάβετε το λόγο και να συμβάλετε με τις απόψεις σας στη συζήτηση μας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Επιστολή Ψήφος | Πάνω από 200.000 οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα

Εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, με τον τελικό αριθμό εγγεγραμμένων να ξεπερνά τους 200.000 από 128 χώρες.

Οι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι της επικράτειας και 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών καταγράφτηκε στη Γερμανία (9.578), στο Ηνωμένο Βασίλειο (9.090), στις ΗΠΑ (3.857), το Βέλγιο (3.491), στην Ολλανδία (3.119) και στην Κύπρο (2.808).

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Eurostat | Ποια προϊόντα και υπηρεσίες αγοράζουν περισσότερο online οι Ελληνες

Ολο και περισσότερο κάνουν διαδικτυακά τις αγορές τους οι Ελληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καθώς έχει επεκταθεί η ψηφιοποίηση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις  (73,55%) που ρωτήθηκαν το 2023, είχαν αγοράσει το προηγούμενο τρίμηνο ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (69,7%).

Eurostat, αγορές online

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (44,13%) έκαναν ηλεκτρονικά παραγγελίες φαγητού από εστιατόρια, αλυσίδες fast food και catering έναντι σχεδόν 30% στην ΕΕ.

Πάνω από ένας στους τρεις αγόρασαν ηλεκτρονικά εισιτήρια για τις μεταφορές τους (38,71%) ή νοίκιασαν αυτοκίνητο (35,37%), ποσοστά λίγο υψηλότερα από τα αντίστοιχα στην ΕΕ (32,78% και 33,18%, αντίστοιχα). To 32,25% αγόρασαν ηλεκτρονικά εισιτήριο για πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις.

Χαμηλότερο είναι το ποσοστό για αγορές καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς (25,28%) έναντι 28,24% στην ΕΕ.

Eurostat, αγορές καλλυντικών διαδικτυακά

Περίπου ένας στους τέσσερις (26,31%) αγόρασαν υπηρεσίες streaming και downloading, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν υψηλότερο (34,54%).

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παγώνη για Πάσχα | «Να είμαστε προσεκτικοί, δεν χρειάζονται οι πολλές αγκαλιές και τα φιλιά»

Όπου φύγει… φύγει οι Έλληνες για το Πάσχα, χαρίζοντας υψηλή πληρότητα στα νησιά του Αργοσαρωνικού, του Ιονίου και τις Κυκλάδες, ενώ παράλληλα θα κάνουν ποδαρικό στα ξενοδοχειακά θέρετρα και των υπόλοιπων νησιών που είναι έτοιμα να υποδεχθούν πλήθος κόσμου για τη σεζόν του 2024.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η τιμή της βενζίνης, όσο και αυτή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων βρίσκονται στα ύψη, ο κόσμος δεν φαίνεται να πτοείται, αναζητώντας μία ευκαιρία «απόδρασης» από την απαιτητική καθημερινότητα.

Ωστόσο, οι συνθήκες συνωστισμού δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη, αλλά και τη διασπορά μικροβίων και ιών. Για αυτόν τον λόγο η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε πως «πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί», μιλώντας σήμερα (29/04) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Δεν χρειάζονται τα φιλιά και οι αγκαλιές, μόνο ευχές. Δεν μίλησε κανένας για απαγορεύσεις, παρά μόνο για προσοχή διότι υπάρχουν αρκετές ιώσεις ακόμη και το γνωρίζετε όλοι», επεσήμανε η κυρία Παγώνη,

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en