Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με 1.000 κατασχέσεις την ημέρα απαντάει η εφορία στους φορολογούμενους

image_print

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο όριό τους και η φοροδοτική τους ικανότητα έχει προ πολλού εξαντληθεί. Αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις δεν πληρώνουν στην εφορία το 20% με 30% των φόρων που έχουν βεβαιωθεί. Δηλαδή, τουλάχιστον δυο στα δέκα ευρώ φόρων μένουν απλήρωτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώνουν το ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ. Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, εμφανίζει την καλύτερη επίδοση, ο ΕΝΦΙΑ ακολουθεί και η πληρωμή των φόρων εισοδήματος έρχεται στην τελευταία θέση. Το ποσοστό εισπραξιμότητας ίσα που υπερβαίνει το 68%.

Στη διάρκεια του έτους έως και το τέλος Οκτωβρίου, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ήρθαν αντιμέτωποι με δόσεις ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 1,896 δισ. ευρώ. Κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα 1,414 δισ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα του φόρου να διαμορφώνεται σε 74,6% και το δρόμο για την εξόφλησή του να είναι ακόμα μακρύς. Οι δόσεις τελειώνουν τον Ιανουάριο του 2018. Ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα έρθει μέχρι και τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στο μέτωπο των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, η εικόνα δεν είναι καλή. Στα 2,661 δισ. ευρώ των απαιτήσεων πληρωμής για τις δύο πρώτες δόσεις οι εμπρόθεσμες πληρωμές διαμορφώνονται 834 εκατ. ευρώ χαμηλότερα. Η εισπραξιμότητα στο 68,68%.

Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται περισσότερο συνεπείς. Ίσως η καλύτερη επίδοση να σχετίζεται με την ανυπαρξία ακατάσχετων επαγγελματικών λογαριασμών. Τα στοιχεία δείχνουν εισπραξιμότητα στο 87% καθώς από τα 3,512 δισ. ευρώ των οφειλών πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 3,056 δις ευρώ.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ, από τα 10,232 δισ. ευρώ οφειλών τα 8,642 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν στην ώρα τους ( εισπραξιμότητα 84,46%) και τα υπόλοιπα 1,590 δισ. ευρώ μπήκαν στον κουβά των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η συνολική εισπραξιμότητα ( εμπρόθεσμες πληρωμές) φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου ανήλθε σε 81,63%.

Σημειώνεται ότι έσπασαν τα κοντέρ οι κατασχέσεις τον Οκτώβριο, με τους οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να ξεπερνούν πλέον το 1 εκατομμύριο φορολογούμενους.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι αθροιστικά έως το τέλος Οκτωβρίου αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κυρίως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, έχουν υποστεί 1.014.295 φορολογούμενοι, με αύξηση 22.903 σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός διενεργεί περίπου 1.000 κατασχέσεις σε ημερήσια βάση.

Ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία είχαν έως το τέλος Οκτωβρίου 4.170.753, εκ των οποίων 1.718.371 είναι έκθετοι σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παράταση έως τις 22 Ιουνίου για τον καθαρισμό οικοπέδων – Έρχονται έλεγχοι και πρόστιμα

image_print

Μικρή παράταση στην προθεσμία καθαρισμού των οικοπέδων έδωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πλέον περιθώριο έως και τις 22 Ιουνίου για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες εργασίες.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, η οποία αξιολόγησε τα πρόσφατα μετεωρολογικά δεδομένα. Παράλληλα, το Υπουργείο απευθύνει έκκληση στους πολίτες να επισπεύσουν τις εργασίες καθαρισμού, καθώς οι καιρικές συνθήκες που αναμένονται το επόμενο διάστημα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αβεβαιότητα για το μέλλον των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη

image_print

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Χρυσούπολη μετά τις πληροφορίες για το επικείμενο κλείσιμο του τοπικού καταστήματος των ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης του οργανισμού. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες, το ταχυδρομικό έργο πρόκειται να μεταφερθεί σε ιδιώτη συνεργάτη, ενώ το υφιστάμενο κατάστημα οδηγείται σε παύση λειτουργίας, προκαλώντας αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό, καθώς το κατάστημα των ΕΛΤΑ εξυπηρετεί καθημερινά πολίτες για πληρωμές λογαριασμών, συντάξεις, εργόσημα, ταχυδρομικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Παρότι από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ φέρεται να διαβεβαιώνεται ότι οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται μέσω ταχυδρομικού πρακτορείου με διευρυμένο ωράριο, αρκετοί κάτοικοι εκφράζουν φόβους για υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και απώλεια της άμεσης παρουσίας του δημόσιου ταχυδρομείου στην περιοχή.

Μετά από παρεμβάσεις και επαφές με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, δόθηκε προσωρινή παράταση στη λειτουργία του καταστήματος, χωρίς ωστόσο να έχει ανατραπεί ο σχεδιασμός για τη μεταφορά του έργου σε ιδιώτη. Η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη δήλωσε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και ότι δεν προβλέπονται απολύσεις του υπάρχοντος προσωπικού.

Την ίδια ώρα, το θέμα έλαβε και ευρύτερες διαστάσεις, καθώς μέλη της συλλογικότητας Ρουβίκωνας πραγματοποίησαν παρέμβαση διαμαρτυρίας στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κλείσιμο της υπηρεσίας. Η κινητοποίηση είχε στόχο να αναδείξει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την τοπική κοινωνία η απομάκρυνση μιας δημόσιας υπηρεσίας από μια επαρχιακή πόλη και να στηρίξει το αίτημα για διατήρηση της λειτουργίας του καταστήματος.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο για την οριστική τύχη του υποκαταστήματος, με κατοίκους και φορείς να ζητούν σαφείς απαντήσεις για το μέλλον των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη Χρυσούπολη και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύγκρουση δύο νταλικών στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Νέας Καρβάλης

image_print

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Ιουνίου στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Νέας Καρβάλης, όταν δύο νταλίκες συγκρούστηκαν υπό συνθήκες που διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα βαρέα οχήματα, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Τροχαίας προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία και να διασφαλίσουν την ομαλή διέλευση των οχημάτων από το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Το περιστατικό προκάλεσε προσωρινές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, με τους οδηγούς να καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τα αίτια του ατυχήματος ή για τυχόν τραυματισμούς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τα ακριβή αίτια της σύγκρουσης, ενώ η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σταδιακά μετά την απομάκρυνση των οχημάτων από το οδόστρωμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en