Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Μαθιός Ρήγας | Ο Πρίνος αντέχει την πτώση των τιμών μόνο με νέες επενδύσεις

 Μεγάλες ανατροπές στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων φέρνει ήδη η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία συντελείται στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις δραστηριότητες ακόμη και των μεγαλύτερων ομίλων στον κόσμο.

Στην επισήμανση αυτή προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας, ο οποίος και τόνισε ότι η εκμετάλλευση του Πρίνου επιδεικνύει αντοχές μόνο με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν οι νέες μεγάλες προγραμματισμένες επενδύσεις που θα αυξήσουν την παραγωγή.

Μιλώντας στη διάρκεια του 25ου συνεδρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με θέμα τις προοπτικές του κλάδου των υδρογονανθράκων, ο κ. Ρήγας στάθηκε στην αναστολή επενδυτικών προγραμμάτων καθώς και στις περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας που καταγράφονται ανά τον κόσμο εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης στις τιμές του πετρελαίου. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, όταν η Ελλάδα ψήφιζε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πριν από 3,5 περίπου χρόνια, η τιμή του brent βρισκόταν κοντά στα 117 δολάρια το βαρέλι ενώ πλέον βρίσκεται κατά 40% χαμηλότερα. Όλοι, δε, οι ειδικοί αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της πτώσης, λόγω της μεγάλης αύξησης της παραγωγής κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και της αποδυνάμωσης των ρυθμών ανάπτυξης στις ασιατικές οικονομίες.

LKLwN2f

«Όλο αυτό το διάστημα, η χώρα μας άνοιξε την αγορά και προσπάθησε να προσελκύσει επενδυτές, ωστόσο οι σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών του open door είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινά η ερευνητική διαδικασία μέσα σε ένα σαφώς αρνητικό διεθνές περιβάλλον αλλά και με αυξανόμενη και πάλι την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα με προφανείς συνέπειες σε παραμέτρους όπως το κόστος χρηματοδότησης. Αυτά τα δεδομένα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψιν από την Πολιτεία και σε σχέση με τους νέους γύρους παραχωρήσεων, καθώς καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια αξιοποίησης του εγχώριου δυναμικού σε υδρογονάνθρακες εμπεριέχει ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο και απαιτεί μακροχρόνιες δεσμεύσεις από τους επενδυτές. Για αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται διαχρονικά από πολιτική συναίνεση, ώστε να μην προστίθενται αντικίνητρα στους ενδιαφερόμενους να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean.

O ίδιος πρόσθεσε ότι, έπειτα από την πραγματοποίηση επενδύσεων που ξεπέρασαν τα 200 εκατ. δολάρια στη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Ελλάδας, μέσω των οποίων επιτεύχθηκε η διάσωση και η αναβίωση της παραγωγής στον Πρίνο, η Energean έχει ξεκινήσει ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, αυτήν την φορά μέσα σε διεθνώς αντίξοες συνθήκες για τον κλάδο. «Ο Πρίνος θα αντέξει, με την προϋπόθεση να μην προστίθενται και εσωτερικά εμπόδια και να πραγματοποιηθούν οι νέες γεωτρήσεις, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής και τιμών πετρελαίου, η μοναδική παραγωγική δραστηριότητα στην χώρα είναι ζημιογόνος. Η Energean έχει ήδη φέρει στην Ελλάδα ένα νέο ιδιόκτητο γεωτρύπανο το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει με τη νέα χρονιά την υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος, αρχίζοντας με επτά γεωτρήσεις στον Πρίνο με στόχο εντός του 2015 να έχει υπερδιπλασιαστεί η παραγωγή», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, η Energean Oil & Gas έχει ως στόχο την άντληση 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου που έχουν βεβαιωθεί από τον διεθνή ανεξάρτητο οίκο ERC Equipose για τον κόλπο της Καβάλας. Πέραν της προετοιμασίας των γεωτρήσεων στον κόλπο της Καβάλας, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την ερευνητική διαδικασία για τις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, ενώ αξιολογεί τα δεδομένα για την προοπτική συμμετοχής στους νέους διαγωνισμούς που αφορούν τα τρία χερσαία και τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Συνεργείο της Ρουμανικής τηλεόρασης στην Θάσο το Πάσχα -Γέμισε με τουρίστες το νησί

Ανάμεσα στους πολλούς τουρίστες που έφτασαν στο νησί της Θάσου λόγω των Άγιων ημερών του Πάσχα ήταν κι ένα συνεργείο από το Pro TV, έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας της Ρουμανίας. Οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν απευθείας μεταδόσεις από το νησί και κάνουν ρεπορτάζ σε διαφορά σημεία με θέμα το Πάσχα στη Θάσο.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en