Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και την 1 η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Enterprise Europe Network, σας ενημερώνει ότι λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης των επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω του Προγράμματος Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών του ΟΑΕΔ, η Διοίκηση αποφάσισε την αναστολή της υποβολής νέων αιτήσεων από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 14.500 αιτήσεις για τις 8.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις με το 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών (έως τα 750 € μηνιαία) για την πρόσληψη ανέργων 18-29 ετών, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, με διάρκεια 12 μήνες ή 15 μήνες για μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Επιπλέον, τα παρακάτω προγράμματα, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, παραμένουν ανοικτά για την υποβολή αιτήσεων: 1. Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830€ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830€ μηνιαία.

2. Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών με 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.

3. Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης, διάρκειας 15 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.

4. Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.

5. Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το 100% του κατώτατου μισθού (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

6. Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν απλουστευτεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις μετά το τέλος της επιχορήγησης. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ http://www.oaed.gr/anoikta-programmata

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Υποχώρηση τιμών έως 50% σε φρούτα και λαχανικά | Οι τιμές λιανικής παραμένουν στα ύψη

Αντίστροφη πορεία από αυτή που ακολουθούν οι τιμές των οπωροκηπευτικών στα ράφια των σούπερ μάρκετ καταγράφεται στις χονδρικές τιμές τους.

Αν και τα στοιχεία του πληθωρισμού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον Απρίλιο δείχνουν ότι οι αυξήσεις στα φρούτα «τρέχουν» με ρυθμό 11,6% και στα λαχανικά με 6,1% σε ετήσια βάση, από τα δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) φαίνεται ότι οι τιμές χονδρικής έχουν υποχωρήσει έως και 50%, ειδικά στα κηπευτικά, σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Μισή τιμή

Στη μισή τιμή, στα 0,50 ευρώ το κιλό, από 1 ευρώ πέρυσι τον Μάιο, πωλούνται στη χονδρική τα αγγουράκια, όταν οι καταναλωτές τα αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ στα 1,15 ευρώ το κιλό. Κατά 50% φθηνότερα, στα 1,10 ευρώ, από 2,20 ευρώ το κιλό πέρυσι, διατίθενται στις κεντρικές αγορές τα ντοματίνια, τα οποία, ωστόσο, στη λιανική κοστίζουν πάνω από 2,5 ευρώ το κιλό. Μεγάλη πτώση (-42,3%) παρατηρείται και στα φασολάκια (τσαουλιά), με την τιμή χονδρικής να διαμορφώνεται στα 1,5 ευρώ το κιλό από 2,6 ευρώ πέρυσι.

Μείωση κατά 30% εμφανίζει η χονδρική τιμή των φρέσκων κρεμμυδιών στα 1,2 από 1,7 ευρώ το κιλό, με την τιμή τους, ωστόσο, στα ράφια να είναι υπερδιπλάσια, στα 2,5 ευρώ το κιλό. Ακολουθούν με πτώση 25% τα καρότα, στα 0,60 από 0,80 ευρώ το κιλό, οι μακριές πιπεριές στα 0,90 από 1,20 ευρώ τον Μάιο του 2023 και οι ντομάτες, οι οποίες στη χονδρική πωλούνται μόλις στα 0,60 ευρώ το κιλό από 0,80 ευρώ έναν χρόνο πριν. Ωστόσο, στα σούπερ μάρκετ τα νοικοκυριά αγοράζουν τις ντομάτες από 1,48 ευρώ και πάνω.

 

Κατά 0,20 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι αγοράζουν οι έμποροι το σέλινο και τα κολοκύθια, ενώ μειωμένες είναι οι χονδρικές τιμές σε βλίτα (-6,7%), ξερά κρεμμύδια (-15%) και πατάτες (-11,1%). Αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές στα λάχανα και τα μαρούλια, στα 0,30 ευρώ, στα ιταλικά ραδίκια (0,80 ευρώ το κιλό) και στο σπανάκι (1 ευρώ το κιλό), ενώ λογικές είναι και οι λιανικές τιμές τους.

Εξαιρέσεις

Στα λαχανικά, τα μόνα προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί στη χονδρική είναι τα φασολάκια μπαρμπούνια, στα 1,5 από 1,3 ευρώ το κιλό πέρυσι, και στο σκόρδο, η τιμή του οποίου έχει ανέβει κατά 30,4% από τα 0,23 στα 0,3 ευρώ το τεμάχιο.

Μειώσεις στα εποχής: «Ασανσέρ» το κόστος των φρούτων

Μικτή εικόνα παρατηρείται στα φρούτα, με τα εποχής να καταγράφουν σημαντικές μειώσεις σε σχέση με πέρυσι και τα υπόλοιπα να πωλούνται ακριβότερα.

Τη μεγαλύτερη πτώση τιμής (-27,3%) εμφανίζουν τα πεπόνια, στα 0,80 από τα 1,10 ευρώ το κιλό πέρυσι, ωστόσο, στο ράφι καταλήγουν σε υπερδιπλάσια τιμή, στα 1,5 ευρώ το κιλό. Ακολουθούν τα πορτοκάλια με -25% λόγω των αθρόων εισαγωγών από την Αίγυπτο και τα καρπούζια (-24,2%), η χονδρική τιμή των οποίων διαμορφώνεται στα 0,50 από 0,66 ευρώ το κιλό πέρυσι. Κατά 16,6% φθηνότερες πωλούνται φέτος στη χονδρική οι φράουλες, στα 1,5 ευρώ το κιλό, ωστόσο, στα σούπερ μάρκετ η τιμή τους αγγίζει τα 3,98 ευρώ το κιλό, με την «ψαλίδα» να διαμορφώνεται στο 165%!

Αντίθετα, ανοδική πορεία ακολουθούν οι τιμές των ακτινιδίων, στα 1,8 από 1,4 ευρώ το κιλό πέρυσι (+28,6%), και των λεμονιών, στα 0,80 από 0,65 ευρώ το κιλό (+23%). Κατά 22,2% ακριβότερα διατίθενται στις κεντρικές αγορές τα μήλα Στάρκιν Ντελίσιους, στα 1,10 από 0,90 ευρώ το κιλό και τα αχλάδια Κρυστάλλια, η τιμή των οποίων έχει ανέβει από τα 1,3 στα 1,5 ευρώ το κιλό.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις Ιουνίου | Πότε ξεκινούν οι πρώτες πληρωμές

Στο τέλος του Μαΐου θα γίνει η καταβολή των συντάξεων, όπως ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Στις 28/5/2024, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1/1/2017 και έπειτα (ν. 4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

Στις 30/5/2024, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Κυνήγι αγριόχοιρων στην Π.Ε. Καβάλας από το Δασαρχείο

Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Καβάλας ότι το Δασαρχείο έχει οργανώσει ομάδες για το κυνήγι αγριόχοιρων και αδέσποτων χοίρων.

Οι ομάδες αυτές θα δραστηριοποιούνται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κάθε Τετάρτη και Σάββατο από τις 29 Μαΐου έως τις 29 Ιουνίου 2024, εκτός από τα καταφύγια άγριας ζωής και τις προστατευόμενες περιοχές. Προσέχετε ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε στην ύπαιθρο.

 

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en