Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Λιώνει από τη ζέστη ο Καναδάς| Το θερμόμετρο έφτασε τους 50 βαθμούς

image_print

Τραγικές μετεωρολογικές συνθήκες επικρατούν στον Καναδά με το φονικό κύμα καύσωνα που επικρατεί. Τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν στο Βανκούβερ δεκάδες θάνατοι καθώς η θερμοκρασία έφτασε τους 49,5 βαθμούς, επίπεδο ρεκόρ στη χώρα της βόρειας Αμερικής.

Η βασιλική χωροφυλακή του Καναδά (GRC, η ομοσπονδιακή αστυνομία) και η αστυνομία του Βανκούβερ ενημέρωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 134 ξαφνικοί θάνατοι από την Παρασκευή στην περιοχή της καναδικής μητρόπολης στις ακτές στον Ειρηνικό, που έχει ιστορικό κύμα καύσωνα, όπως και οι δυτικές ΗΠΑ.

«Το Βανκούβερ δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ζέστη και, δυστυχώς, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν», τόνισε ο Στιβ Άντισον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ, σε ανακοίνωσή του.

Από τη δική της πλευρά η ιατροδικαστική υπηρεσία της επαρχίας ανέφερε πως «κατέγραψε μεγάλη αύξηση των θανάτων», κρίνοντας ότι «το κύμα ακραίας ζέστης διαδραμάτισε ρόλο».

Η ιατροδικαστική υπηρεσία έλαβε 233 ειδοποιήσεις για θανάτους μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας, έναντι 130 κατά μέσον όρο μια ανάλογη περίοδο όταν ο καιρός είναι φυσιολογικός, εξήγησε η ίδια.

«Θεωρούμε ότι ο καύσωνας συνέβαλε στους περισσότερους θανάτους», τόνισε και η ομοσπονδιακή αστυνομία, προσθέτοντας πως στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι.

«Αυτός ο καιρός μπορεί να είναι θανατηφόρος για τα ευάλωτα μέλη της κοινότητάς μας, ειδικά για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε ο Μάικ Καλάντζ, εκπρόσωπος της GRC, καλώντας τους πολίτες «να ελέγχουν αν οι δικοί τους και οι γείτονές τους είναι καλά».

Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε αργότερα ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας, ο Τζον Χόργκαν. «Ζούμε την πιο θερμή εβδομάδα που έχουμε γνωρίσει ποτέ», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Κι αυτό έχει συνέπειες -καταστροφικές συνέπειες- για τις οικογένειες και τις κοινότητές μας, αλλά για ακόμη μια φορά, ο τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτή την εξαιρετική περίοδο είναι να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, να ελέγχουμε (την κατάσταση της υγείας) των ανθρώπων που γνωρίζουμε ότι διατρέχουν κίνδυνο», πρόσθεσε ο κ. Χόργκαν.

Καύσωνας: Εξαντλήθηκαν τα κλιματιστικά

Ο υδράργυρος πέρασε πολύ γρήγορα το όριο των 30° Κελσίου χθες Τρίτη στο Βανκούβερ, φθάνοντας πολύ ψηλότερα από το επίπεδο που θα θεωρείτο φυσιολογικό για την εποχή (21° Κελσίου), ενώ στην ενδοχώρα η κατάσταση ήταν αφόρητη αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στο χωριό Λίτον, περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, καταγράφηκε εθνικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας: το θερμόμετρο έδειξε 49,5° Κελσίου, διευκρίνισε η καναδική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο υδράργυρος έδειχνε παράλληλα 42 βαθμούς στον χιονοδρομικό σταθμό Ουίσλερ, βόρεια του Βανκούβερ.

«Η διάρκεια αυτού του καύσωνα είναι ανησυχητική, καθώς δεν καταγράφεται παρά ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα (…). Το κύμα αυτό ζέστης-ρεκόρ αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων που συνδέονται με τη ζέστη», προειδοποίησε το καναδικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πέραν της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα εκδόθηκαν για τις επαρχίες Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα, ανατολικότερα, καθώς και για τμήματα του βόρειου Καναδά, όπως η περιοχή του Γιούκον.

Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους τους στους πολίτες. Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ακυρώθηκε σε πολλές περιοχές και σχολεία έκλεισαν.

Έσπασαν ρεκόρ οι θερμοκρασίες στα νότια του Βανκούβερ

Ο καύσωνας πλήττει επίσης αμερικανικές πόλεις νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ (Όρεγκον) και το Σιάτλ (στην πολιτεία Ουάσινγκτον), που είναι επίσης γνωστές για το κρύο, υγρό κλίμα τους. Οι θερμοκρασίες έσπασαν εκεί ρεκόρ αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1940.

Το θερμόμετρο έδειξε 46,1° Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Το κύμα καύσωνα, στο οποίο αποδόθηκαν δασικές πυρκαγιές εκατέρωθεν των αμερικανοκαναδικών συνόρων, εξηγείται από το φαινόμενο του «θόλου ζέστης», δηλαδή υψηλές πιέσεις που φυλακίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή.

Αυτό το φαινόμενο «είναι ολοένα συχνότερο και εντονότερο καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως», προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Αρχίζει «νωρίτερα» και τελειώνει «αργότερα» και προοδευτικά έχει «αυξανόμενο κόστος στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα υγείας» κάθε χώρας, πρόσθεσε.

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες καθυστερήσεις στο Τελωνείο Κήπων Έβρου – Αντιδράσεις για τις πολύωρες ουρές στα σύνορα

Ουρές οχημάτων στο Τελωνείο Κήπων στον Έβρο κατά τη διάρκεια αυξημένης ταξιδιωτικής κίνησης
image_print

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουλίου στο Τελωνείο Κήπων, στον Έβρο, όπου η αυξημένη κίνηση προκάλεσε πολύωρη ταλαιπωρία για ταξιδιώτες και επαγγελματίες οδηγούς.

Σύμφωνα με το Delta TV, οι αναμονές για τον έλεγχο διαβατηρίων έφτασαν έως και τις επτά ώρες για τα επιβατικά οχήματα, ενώ οδηγοί φορτηγών παρέμειναν στα σύνορα ακόμη και για 16 ώρες, εν μέσω ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών.

Η εικόνα στην τουρκική πλευρά

Την ίδια περίοδο, στην απέναντι πλευρά των συνόρων, στο τελωνείο Kapıkule, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων στο πλαίσιο δράσεων υποδοχής ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με τουρκικές ανακοινώσεις, παρουσιάστηκαν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των διαδικασιών διέλευσης, όπως ψηφιακά συστήματα διαχείρισης, ενώ προβλήθηκαν και υποδομές εξυπηρέτησης, όπως κλιματιζόμενοι χώροι αναμονής. Οι ίδιες ανακοινώσεις υποστήριξαν ότι ο χρόνος διέλευσης μπορεί να περιοριστεί σημαντικά υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Προβληματισμός για τη λειτουργία του συνοριακού σταθμού

Η εικόνα των πολύωρων ουρών στο ελληνικό τελωνείο έχει προκαλέσει προβληματισμό, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αυξημένης θερινής κίνησης, καθώς το πέρασμα των Κήπων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.

Οι καθυστερήσεις επηρεάζουν τόσο τους τουρίστες όσο και τις εμπορευματικές μεταφορές, με τους επαγγελματίες του κλάδου να επισημαίνουν τις επιπτώσεις που έχουν οι πολύωρες αναμονές στην ομαλή διακίνηση προϊόντων.

Αυξημένη πίεση λόγω θερινής περιόδου

Η αυξημένη ταξιδιωτική κίνηση των τελευταίων ημερών έχει εντείνει την πίεση στις συνοριακές υποδομές του Έβρου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να διαχειριστούν μεγάλο όγκο διελεύσεων, ενώ αναμένεται ότι η κίνηση θα παραμείνει αυξημένη και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς κορυφώνεται η καλοκαιρινή έξοδος.

Η αποτελεσματική λειτουργία των συνοριακών σταθμών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα τόσο για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών όσο και για τη διευκόλυνση των διεθνών μεταφορών.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η Μαίρη Λίντα – Η σπουδαία φωνή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού

Η σπουδαία Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαίρη Λίντα σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή της
image_print

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκαλεί η είδηση του θανάτου της Μαίρης Λίντα, μιας από τις σπουδαιότερες και πιο αναγνωρίσιμες φωνές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αγαπημένη ερμηνεύτρια έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 22 Ιουλίου, έχοντας περάσει τα τελευταία χρόνια στο Γηροκομείο Αθηνών.

Η Μαίρη Λίντα είχε γεννηθεί στις 9 Νοεμβρίου 1935, γεγονός που σημαίνει ότι κατά τον χρόνο του θανάτου της ήταν 90 ετών και διένυε το 91ο έτος της ηλικίας της

.

Από τον Πύργο στα μεγάλα μουσικά κέντρα

Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Δημητροπούλου και γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας. Μεγάλωσε σε μια πολυμελή και φτωχή οικογένεια, ενώ από πολύ μικρή ηλικία βρήκε στο τραγούδι έναν τρόπο έκφρασης και διεξόδου.

Η πρώτη της επαφή με τη σκηνή έγινε όταν ήταν ακόμη παιδί, συμμετέχοντας σε θεάματα του Ορέστη Λάσκου στο Αλκαζάρ. Η χαρακτηριστική φωνή, η σκηνική παρουσία και η ερμηνευτική της ευελιξία την οδήγησαν γρήγορα στα μεγάλα λαϊκά κέντρα της εποχής.

Η ιστορική συνάντηση με τον Μανώλη Χιώτη

Καθοριστικό κεφάλαιο στη ζωή και την καριέρα της υπήρξε η γνωριμία και η συνεργασία της με τον Μανώλη Χιώτη.

Το τετράχορδο μπουζούκι, οι λάτιν επιρροές και οι πρωτοποριακές ενορχηστρώσεις του Χιώτη συνδυάστηκαν με τη φωτεινή και ευέλικτη φωνή της Μαίρης Λίντα, δημιουργώντας έναν νέο, κοσμοπολίτικο ήχο στο ελληνικό τραγούδι.

Οι δυο τους δεν αποτέλεσαν μόνο ένα από τα πιο δημοφιλή καλλιτεχνικά ζευγάρια της εποχής, αλλά συνέβαλαν ουσιαστικά στην εξέλιξη της λαϊκής μουσικής.

Τα τραγούδια που έμειναν διαχρονικά

Η Μαίρη Λίντα ερμήνευσε δεκάδες τραγούδια που πέρασαν στη συλλογική μνήμη και συνεχίζουν να ακούγονται μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες της περιλαμβάνονται τα τραγούδια «Περασμένες μου αγάπες», «Ηλιοβασιλέματα», «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω», «Το τελευταίο ποτηράκι», «Πάρε το δάκρυ μου», «Απόψε φίλα με» και «Λαός και Κολωνάκι».

Η συνεργασία της με τον Χιώτη άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δισκογραφία, συνδέοντας το παραδοσιακό λαϊκό στοιχείο με νέους ρυθμούς και μουσικές επιρροές.

Συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς

Η καλλιτεχνική πορεία της Μαίρης Λίντα δεν περιορίστηκε αποκλειστικά στο λαϊκό τραγούδι. Συνεργάστηκε και ερμήνευσε έργα σημαντικών Ελλήνων συνθετών, μεταξύ των οποίων ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Το 1961 απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με την «Απαγωγή», επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητά της να κινείται με άνεση ανάμεσα σε διαφορετικά μουσικά είδη.

Παράλληλα, εμφανίστηκε σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, μέσα από τις οποίες τα τραγούδια και η παρουσία της έγιναν γνωστά σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό.

Η διεθνής αναγνώριση και η εμφάνιση στις ΗΠΑ

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες στιγμές της κοινής πορείας της με τον Μανώλη Χιώτη ήταν η εμφάνισή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Λευκό Οίκο, κατά την περίοδο της προεδρίας του Λίντον Τζόνσον.

Η διεθνής τους παρουσία επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό λαϊκό τραγούδι μπορούσε να ξεπεράσει τα σύνορα και να αποκτήσει απήχηση σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Η παρακαταθήκη της Μαίρης Λίντα

Η Μαίρη Λίντα υπήρξε κάτι περισσότερο από μία επιτυχημένη τραγουδίστρια. Η φωνή της συνδέθηκε με την καθημερινότητα, τις χαρές, τους έρωτες και τις δυσκολίες της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Με τις ερμηνείες της συνέβαλε στη διαμόρφωση της σύγχρονης λαϊκής μουσικής και ενέπνευσε πολλές νεότερες τραγουδίστριες.

Η μεγάλη ερμηνεύτρια αφήνει πίσω της μια πλούσια δισκογραφική κληρονομιά και τραγούδια που εξακολουθούν να συγκινούν, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη μιας ολόκληρης εποχής.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ο άνθρωπος που περπατά 27 χρόνια για να γυρίσει σπίτι – Η απίστευτη ιστορία του Καρλ Μπούσμπι

Ο Καρλ Μπούσμπι περπατά με το καρότσι του κατά τη διάρκεια της αποστολής «Γολιάθ»
image_print

Αυτό που ξεκίνησε ως μια αυθόρμητη κουβέντα μεταξύ φίλων εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά εγχειρήματα σύγχρονης εξερεύνησης. Ο Καρλ Μπούσμπι, πρώην αλεξιπτωτιστής του βρετανικού στρατού, διασχίζει τον κόσμο αποκλειστικά με τα πόδια εδώ και 27 χρόνια, επιχειρώντας να επιστρέψει στη γενέτειρά του στο Χαλ της Αγγλίας από το νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής.

Η αποστολή, γνωστή ως «Goliath Expedition», ξεκίνησε το 1998 από την Πούντα Αρένας της Χιλής και καλύπτει συνολικά περίπου 50.000 χιλιόμετρα.

Δύο κανόνες που δεν παραβίασε ποτέ

Από την πρώτη ημέρα του ταξιδιού, ο Μπούσμπι έθεσε δύο αδιαπραγμάτευτους όρους: να μη χρησιμοποιήσει κανένα μηχανικό μέσο μεταφοράς για να προχωρήσει στη διαδρομή του και να μην επιστρέψει στο σπίτι του πριν ολοκληρώσει την αποστολή.

Αν και αρχικά υπολόγιζε ότι θα χρειαστεί περίπου 12 χρόνια, το ταξίδι αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολο, με καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, τραυματισμών, γεωπολιτικών εξελίξεων και της πανδημίας Covid-19.

Από τις ζούγκλες μέχρι τους πάγους

Μέσα σε σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο 57χρονος σήμερα εξερευνητής έχει διασχίσει ερήμους, ζούγκλες, βουνά και αρκτικές περιοχές.

Η πορεία του περιλαμβάνει ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, το αφιλόξενο Στενό του Νταριέν ανάμεσα στον Παναμά και την Κολομβία, τον παγωμένο Βερίγγειο Πορθμό, τη Ρωσία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής έσπρωχνε το ειδικά κατασκευασμένο καρότσι του, γνωστό ως «The Beast», στο οποίο μετέφερε τρόφιμα, εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα εφόδια

.

Οι δυσκολίες και η δύναμη της επιμονής

Κατά τη διάρκεια της αποστολής αντιμετώπισε σοβαρούς τραυματισμούς, ακραίες καιρικές συνθήκες και παρατεταμένες περιόδους μοναξιάς. Όπως έχει παραδεχθεί, το εγχείρημα επηρέασε σημαντικά και την προσωπική του ζωή, καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει μακροχρόνιες σχέσεις, ενώ για χρόνια έμεινε μακριά από την οικογένειά του.

Παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το ταξίδι του αποκάλυψε την αξία της ανθρώπινης αλληλεγγύης, αφού αμέτρητοι άγνωστοι τον βοήθησαν στη διαδρομή του.

Το τελευταίο εμπόδιο πριν από τον τερματισμό

Λίγους μήνες πριν ολοκληρώσει την αποστολή, ο Μπούσμπι βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ακόμη πρόκληση.

Η διαχειρίστρια εταιρεία της Σήραγγας της Μάγχης δεν ενέκρινε το αίτημά του να τη διασχίσει πεζός επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, ενώ η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την εναλλακτική λύση που εξετάζει.

Ο ίδιος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες γαλλικές αρχές, αναζητώντας τρόπο να ολοκληρώσει το τελευταίο τμήμα του ταξιδιού χωρίς να παραβιάσει τους κανόνες που έθεσε στον εαυτό του πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η επιστροφή που περιμένει μια ολόκληρη ζωή

Εφόσον ξεπεραστεί και αυτό το τελευταίο εμπόδιο, ο Καρλ Μπούσμπι αναμένεται να επιστρέψει στο Χαλ της Αγγλίας μέσα στους επόμενους μήνες, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι που ξεκίνησε από ένα απλό στοίχημα και εξελίχθηκε σε μια ιστορία επιμονής, αντοχής και ανθρώπινης θέλησης, η οποία έχει εμπνεύσει ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en