Λιμάνι Φίλιππος Β’ | Έτοιμα τα δύο πρώτα ΚΕΣΟΝ για το βόρειο κρηπίδωμα

Αυτή τη φορά τα νέα για το νέο λιμάνι της Καβάλας «Φίλιππος Β΄», είναι ευχάριστα, και αφορούν την εξέλιξη των εργασιών για την επέκταση του υφιστάμενου λιμένα. Συγκεκριμένα  τις τελευταίες ημέρες υπάρχει εξέλιξη των δύο έργων στην ίδια περιοχή, την επέκταση του προσήνεμου μόλου κατά 200 μέτρα, κυρίως όμως την επισκευή των εμπορικών κρηπιδωμάτων, στο βόρειο τμήμα του λιμανιού.

Πρόκειται για κρηπιδώματα συνολικού μήκους 510 μέτρων. Έργα θα γίνουν όμως και για την αντιπλημμυρικής προστασίας και εργασίες εκβάθυνσης της λιμανολεκάνης.

Το συγκεκριμένο έργο άρχισε το 2007 και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί γιατί την άνοιξη του 2012 η εταιρία «Θόλος» το εγκατέλειψε. Τώρα το έργο συνεχίζεται από την εταιρία «Έλικα» προερχόμενη από την περιοχή της Κοζάνης, η οποία εγκαταστάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και έχει προχωρήσει αρκετά στις εργασίες. Εντυπωσιακά είναι τα τρία πρώτα ΚΕΣΟΝ, οι τρεις πρώτοι τεχνητοί ογκόλιθοι τύπου ΚΕΣΟΝ, που θα ποντισθούν στη θάλασσα, και πάνω σε αυτούς θα σκυροδετηθεί το νέο κρηπίδωμα.

Στη στεριά πολύ κοντά στο λιμάνι θα κατασκευαστούν 25 τέτοια ΚΕΣΟΝ, τα δύο είναι έτοιμα, ένα άρχισε τώρα να κατασκευάζεται.

Οι διαστάσεις τους είναι εντυπωσιακές. Πρόκειται για ΚΕΣΟΝ με μήκος 20 μέτρα, πλάτος 10 και ύψος 13 μέτρα. Κάθε ένα έχει βάρος 1800 τόνους.