Κριμαία: Αυτομόλησε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας
Εκτός ελέγχου της νέας ουκρανικής κυβέρνησης η κατάσταση στην Κριμαία.
Δυο ημέρες μετά τον διορισμό του, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, Ντένις Μπερεζόφσκι από τη Σεβαστούπολη, ορκίστηκε πίστη στη νέα φιλορωσική τοπική ηγεσία. Εναντίον του διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για εσχάτη προδοσία.
«Ορκίζομαι πίστη στο λαό της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας και στην ηρωική πόλη της Σεβαστούπολης. Ορκίζομαι να υπακούω στον ανώτατο διοικητή της αυτόνομης Δημοκρατίας και την στρατιωτική της ηγεσία. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό κώδικα, ορκίζομαι να εκτελώ τα καθήκοντά μου και να προστατεύω τη ζωή και την ελευθερία των κατοίκων της Κριμαίας», τόνισε σε μήνυμα του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά .
Η κλιμάκωση της έντασης στην χερσόνησο της Κριμαίας, όπου κυριαρχεί το ρωσικό στοιχείο, ανάγκασε το Κίεβο να κηρύξει επιστράτευση των εφέδρων του ουκρανικού στρατού.
Πάνοπλοι άνδρες χωρίς διακριτικά και ομάδες πολιτοφυλάκων ρωσικής καταγωγής πολιορκούν ουκρανικές βάσεις στην Κριμαία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Κίεβο να υπακούσουν στις εντολές της φιλορωσικής τοπικής κυβέρνησης.
Ρωσικά μέσα αναφέρουν από την Κριμαία ότι Ουκρανοί στρατιώτες αυτομολούν και προσχωρούν στις ρωσόφιλες δυνάμεις αυτοάμυνας.
Διαδήλωσαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας κατά ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης
Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Κίεβο ενάντια σε ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος.
Κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και φωτογραφίες όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων γεγονότων στους δρόμους του Κιέβου.
Στους συγκεντρωμένους μίλησε στα ουκρανικά ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.
«Η στρατιωτική επιχειίρηση δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την Κριμαία και τα ανατολικά αλλά και το Κίεβο. Αλλά αυτός ο εχθρός δεν γνωρίζει πόσο γενναίοι και ηρωικοί είστε, δεν γνωρίζει πόσο πατριώτες είστε. Τα όνειρα του Πούτιν θα συντριβούν στα τείχη της ηρωικής πόλης σας: του Κιέβου».
Στη Μόσχα χιλιάδες διαδήλωσαν υπέρ μιας ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, φωνάζοντας ότι η Δύση είναι επικίνδυνη. Νωρίτερα, δεκάδες Ρώσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην Κόκκινη Πλατεία ενάντια σε μια ρωσική επέμβαση.